Vrouwelijke kleding durven dragen

 

Als je niet lekker in je vel zit, onzeker bent over je uiterlijk en je figuur of wanneer je een eetstoornis hebt, wil je jezelf misschien het liefste verstoppen in wijde kleding en onder veel laagjes waardoor er niet zoveel te zien is en waar je zelf ook in kan wegduiken als dat nodig is. Dit betekent echt niet altijd dat je de kleding die je dan draagt het liefste zou dragen en dat je je daar echt goed in voelt. Kleding heeft dan een ander doel, namelijk vluchten. Veel meiden en vrouwen met een eetstoornis doen er vanalles aan om hun vrouwelijke vormen te verbergen omdat ze hier onzeker over zijn. Vrouwelijke kleding dragen is dan ontzettend lastig, ondanks dat ze dat misschien ergens wel zouden willen....

Onzekerheid over je figuur zorgt er al snel voor dat je de neiging hebt om deze onzekerheden weg te stoppen. Je wilt ze zelf niet zien, maar je wilt ook niet dat anderen het opmerken. Je wil zo min mogelijk opvallen. Daarom is het vaak makkelijker om dan toch maar te kiezen voor die wijde kleding. Veel meiden en vrouwen met een eetstoornis doen er alles aan om hun vrouwelijke vormen te verbergen en vinden het moeilijk om zich aantrekkelijk te voelen. Dit kan ook samenhangen met de angst om volwassen te worden, niet te willen dat je lichaam verandert en dat het er anders uit gaat zien dan dat meisjeslichaam dat je altijd gewend was.

vrouwelijke kleding

Misschien vind je je heupen te dik, je borsten te groot of je buik te bol en waarom zou je dat dan alsnog gaan accentueren? Tegelijkertijd zie je andere vrouwen en meiden die dit wel doen en waarbij wat strakkere kleding juist mooi staat omdat die mooie billen of heupen zo goed uitkomen. Maar bij jou is het anders. Bij jou zou dat niet staan en jij kunt je beter verstoppen om maar niet gezien te worden. Het dragen van strakkere en vrouwelijke kleding kan enorm spannend en eng zijn als je onzeker bent over je lichaam. Het kan heel goed zijn dat je daar nog niet aan toe bent, dat het niet bij jou past of dat je het gewoon niet mooi vindt. Daar is ook niks mis mee maar het zou heel goed kunnen zijn dat je het eigenlijk wel heel graag wilt.

Aan wat voor kleding kun je denken als het gaat om 'vrouwelijke' kleding? Je kunt bijvoorbeeld denken aan wat strakkere kleding, kokerrokken, jurkjes, hakken, korte rokjes en shirtjes waarbij je decolleté te zien is. Maar wat maakt het nou zo vrouwelijk en wat is er eng aan?

♦ Strakke shirtjes en tops
Strakke shirtjes kunnen heel mooi staan, maar het kan wel ontzettend spannend zijn om die te gaan dragen. Het accentueert namelijk wel je figuur en hiermee ook je vrouwelijkheid. Natuurlijk hangt dit heel erg af van het shirtje en van het soort materiaal, maar strakkere shirts zijn voor meiden die onzeker zijn over hun figuur nou eenmaal meer een uitdaging dan een losvallend shirtje. Wanneer je het spannend vindt om strakke shirtjes te dragen, dan is het misschien goed om eens te kijken naar de verschillende soorten die er zijn. Een strak shirtje dat gemaakt is van een dun stofje tekent over het algemeen veel meer en hierdoor is er veel meer zichtbaar. Wanneer je voor een shirtje gaat met een printje of met wat details zoals knoopjes, pailletjes en andere stikseltjes dan kan dat alsnog heel vrouwelijk zijn, maar kun je er in ieder geval minder goed 'doorheen' kijken. Verder kun je kiezen voor shirtjes met een dikker stofje. Dit tekent minder en het is vaak ook heel vrouwelijk. Natuurlijk is er ook helemaal niks mis met een wijder vallend shirtje. Ik vind dat ook erg mooi en om het wat vrouwelijker te maken, kun je er bijvoorbeeld ook een riempje omheen doen of het combineren met een rokje of een wat vrouwelijkere broek.

shirtjes
H&M

♦ Jurkjes
Jurkjes zijn ook heel vrouwelijk en voor sommige meiden wat minder uitdagend dan andere kledingstukken. Toch kan dit ook wat spannender zijn dan een broek en een dikke trui. Een jurkje wordt vaak geassocieerd met blote lichaamsdelen zoals armen en benen. Dit kan heel spannend zijn als je dit liever niet laat zien omdat je je er onzeker over bent of voor schaamt. Dit kun je natuurlijk verhelpen door een panty of maillot te dragen en een jurkje met lange mouwen of een vestje. Het kan ook al helpen om bijvoorbeeld of je benen of je armen te bedekken. Zo heb je nog wel een leuk jurkje aan maar is er niet ineens heel veel bloot. Daarnaast is er natuurlijk ook heel veel verschil in jurkjes. Zo kun je jurkjes dragen die wijd vallen, strakker om de taille zitten of die juist van boven strak zijn en van onder wijd of andersom. Zo kun je een jurkje kiezen waar jij je goed bij voelt en kun je de aandacht leggen op de dingen waar je je wel goed over voelt. Al is dat maar iets heel kleins.

jurkjes
Asos

♦ Kokerrokken
Kokerrokken worden ook gezien als een typisch vrouwelijk mode item en dat is natuurlijk ook wel zo. Een kokerrok is een rok die bovenaan strak zit en toeloopt naar beneden. Het zit strak en accentueert je heupen en billen. Ik vind het heel vaak heel mooi en vrouwelijk bij anderen maar wanneer je onzeker bent over je billen en heupen kan het nog even een te groot stapje zijn.

rokken
H&M

♦ Korte rokjes
Korte rokjes leggen niet alleen het accent op de billen en heupen, maar ook op de bovenbenen. Het kan heel sexy staan, maar het hangt er wel erg van af hoe je het combineert vind ik. Een te kort rokje kan namelijk ook ordinair ogen. Verder trekt een kort rokje soms wel veel kijkers en daar moet je wel zin in hebben. Wel denk ik dat het heel erg afhangt van hoe je het combineert. Je hebt een kort rokje maar je hebt ook een mini rok. Dat laatste zou ik bijvoorbeeld niet zo snel dragen met hoge hakken. Korte rokjes dragen kan prima maar als je het lastig vindt kun je dit misschien eerst goed combineren met wat neutralere bovenkleding. Een croptop met decolleté en een kort rokje is dan misschien nog even iets te gewaagd.

rokjes
Asos

♦ Shirtjes met decolleté
Shirtjes of jurkjes met een decolleté kunnen heel mooi zijn en zijn bovenal erg vrouwelijk. Het is echter niet voor iedereen makkelijk om dit soort kleding te dragen. Als je jezelf het liefste zoveel mogelijk bedekt met kleding, zal je niet zo snel voor kleding met een decolleté kiezen. Dit wordt snel geassocieerd met aantrekkelijkheid en seksualiteit en soms ook met volwassenheid. Dit is denk ik wel iets waar je klaar voor moet zijn en het moet ook een beetje bij je passen. Natuurlijk zijn er ook heel wat gradaties. Het is niet gelijk een coltrui of een shirtje waar je borsten bijna uitvallen, er zijn heel wat tussenstapjes om te komen tot een shirtje dat door de decolleté vrouwelijkheid uitstraalt. Het kan je overigens ook juist zelfvertrouwen geven door dit soort shirts te dragen.

decollete
Asos

♦ Hakken
Het dragen van pumps en schoenen met een hak hebben ook een heel vrouwelijk imago. Het valt vaak wat meer op en je houding kan hierdoor ook veranderen. Veel vrouwen gaan wat rechter lopen en stralen hierdoor ook vaak wat meer zelfverzekerdheid uit. Hakken dragen is echt niet altijd even comfortabel. Het zit niet altijd lekker en je kan ook wat minder stabiel op je benen staan, maar het kan ook een enorme boost geven en je zelfverzekerder maken.

pumps

pumps

Sacha

TIPS
Het allerbelangrijkste is dat jij je goed voelt. Je hoeft geen vrouwelijke kleding te dragen als je dat niet wilt en als dat niet bij jou past. Laten we dat voorop stellen. Wanneer je wel wat meer wil durven en je je graag wat vrouwelijker wil gaan kleden, dan heb ik hieronder wat tips waar je misschien wat aan hebt.

♥ Kleding vrouwelijker maken zonder extreme veranderingen
Je kunt je eigen kleding al een stuk vrouwelijker maken zonder dat je dingen drastisch hoeft te veranderen. Een veilig en best fijn begin om wat vrouwelijkere kleding te dragen denk ik. Je kunt bijvoorbeeld in wijde blousjes of jurkjes zelf een taille creëren door een lintje, touwtje of riempje om je middel te knopen. Verder zijn er heel veel mogelijkheden in combineren. Wil je er wat vrouwelijker uit zien maar wel nog vasthouden aan die lekkere wijde trui of dat oversized t-shirt? Combineer het dan bijvoorbeeld met een wat strakkere broek. Verder kun je ook vrouwelijkheid creëren door een mooie tas, haaraccessoires, sieraden en make-up.

♥ Kleine stapjes
Als je het heel eng vindt om bijvoorbeeld korte rokjes, een kokerrok of shirt met decolleté te dragen, dan zou ik die lekker nog even laten liggen. Neem kleine stapjes. Probeer bijvoorbeeld eerst eens laarsjes met een klein hakje, of een blouse in plaats van een wijd t-shirt. Je kunt ook kiezen voor een maxi skirt in plaats van een kort rokje of een jurkje die wat wijder valt als je dat fijner vindt.

♥ Waar wordt jij zekerder van?
Verder is het goed om niet alleen te kijken naar wat je niet durft en wat jou onzeker maakt, maar ook naar wat jij wel durft. Er zijn misschien ook wel dingen waar je je wel goed en zekerder door gaat voelen en dat kunnen ook dingen zijn die hierboven staan maar waarvan je het bijvoorbeeld nog niet weet. Het kan ook helpen om je kast in te duiken en je kleding eens uit te zoeken om te kijken waar je je nou wel en niet goed bij voelt.

♥ Wat zou je willen durven en wat zijn de stapjes?
Het kan goed zijn om voor jezelf te bepalen wat je graag zou willen durven. Je moet helemaal niks maar het zou toch fijn zijn om uiteindelijk te kunnen dragen wat je graag zou willen. Wat zou je willen en wat zijn tussenstapjes om dit te gaan durven? En denk dan niet direct aan 'mijn figuur moet veranderen en dan durf ik het', het zit ook heel vaak in je hoofd en kleine tussenstapjes zetten zoals het dragen van een maillot onder een jurkje omdat een panty of blote benen nog te spannend is, kan al heel erg helpen.

Durf jij vrouwelijke kleding te dragen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Klein Veertje - Dinsdag 20 oktober 2015 11:42
Vrouwelijk kleding vind ik heel eng. Ik voel me extreem kwetsbaar en ik merk meteen verschil in reacties van mannen als ik op straat loop. Het liefst gewoon wijde slobber kleding waar niemand mijn lichaam in kan zien.
Sara - Dinsdag 20 oktober 2015 12:01
Ik vind het een beetje 'fout' dat er 9 plussize modellen in dit artikel staan en 5 normale modellen. Alsof je vrouwelijker bent als je dikker bent.... Voor de rest sluit ik me aan bij bovenstaande reactie. Ik draag zelf ook liever wijde kleding. Het ziet er dan misschien minder 'sexy' uit, maar dat wil ik ook helemaal niet zijn. Ik wil me gewoon prettig voelen in mijn eigen kleding.
Liz27 - Dinsdag 20 oktober 2015 13:21
Misschien durf ik wel vrouwelijke kleding te dragen, maar het ligt er denk ik vooral aan hoeveel aandacht je trekt met bepaalde kleding. Ik voel me heel onzeker over mijn uiterlijk dus dan wil ik daar niet de aandacht op focussen, want dan zien anderen het namelijk ook. En ik heb juist het idee dat je vrouwelijke vormen moet hebben om zulke kleding te dragen. Als ik een shirtje met zo'n laag decolleté draag ziet dat er niet uit vind ik, terwijl het heel mooi kan staan als je grotere borsten hebt.
Lost girl - Dinsdag 20 oktober 2015 14:21
@sara Waarom valt het je op dat er plussize modellen tussen staan? Modellen zijn toch modellen. Het gaat er volgens mij hoe je met kleding iets accentueren. Zelf doe ik dit liever ook niet uit angst voor reacties, maar vind het bij andere mensen wel vaak mooi.
Anna - Dinsdag 20 oktober 2015 15:19
Ik voel mij zelf vaak wel wat beter als ik mooie kleding draag. Ook hakken bijvoorbeeld.
spongebob - Dinsdag 20 oktober 2015 15:50
@sara
weet niet wat jij onder 'normaal' verstaat maar ik tel er 7...
RosieV - Dinsdag 20 oktober 2015 16:05
Het ligt eraan hoe ik me voel (lichamelijk) als ik last heb van mijn darmen en een opgezette buik dan loop ik het liefst in een losse broek met een donker wijd vestje.
Of joggingbroek (dus alles comfy en totaal niet vrouwelijk), maar als mijn stoelgang etc. goed is en ik ontspannen ben dan geniet ik ervan om vrouwelijke kleding te dragen.

Het is niet echt vluchten, maar het zit dan ook gewoon totaal niet lekker.
RosieV - Dinsdag 20 oktober 2015 16:05
Het ligt eraan hoe ik me voel (lichamelijk) als ik last heb van mijn darmen en een opgezette buik dan loop ik het liefst in een losse broek met een donker wijd vestje.
Of joggingbroek (dus alles comfy en totaal niet vrouwelijk), maar als mijn stoelgang etc. goed is en ik ontspannen ben dan geniet ik ervan om vrouwelijke kleding te dragen.

Het is niet echt vluchten, maar het zit dan ook gewoon totaal niet lekker.
S. - Dinsdag 20 oktober 2015 17:41
Nee. Ik draag wel jurkjes, maar wel met een niet strak vest erover en een vrij dikke legging eronder. Decolleté, korte rok en kokerrok zul je me niet snel (zeg maar nooit) mee zien. Zou me daar de hele dag ongemakkelijk in voelen.
MIO? - Dinsdag 20 oktober 2015 18:45
Ik vind vrouwelijke kleding inderdaad nog wel een dingetje. Ik vind strak niet erg en een decolleté ook niet per se (welk decolleté met mijn mierentietjes xD). Ook hakken vind ik wel mooi, maar ik ben gewoon bang dat ik ermee val ofzo, maar ik draag wel lompe hakken. Maar jurkjes en rokjes vind ik niet zo prettig. Heeft er ook mee te maken dat je dan de hele dag moet letten op hoe je zit ;)
Simone - Dinsdag 20 oktober 2015 18:55
Bedankt voor de blog! Ook ik vind het soms nog eng om jurkjes te dragen, al zou ik het wel graag willen :) Ik vind het vooral heel moeilijk om te bepalen of het nou wel mooi staat of niet en als ik dan te veel twijfel grijp ik vaak toch maar mn vertrouwde spijkerbroek met shirtje haha. Ik wil ook niet te overdreven gekleed zijn en ben daar dan bang voor. Maar fijne blog!!