Shoppen met een maatje meer

 

Wanneer je een wat grotere kledingmaat hebt, kan het lastig zijn om leuke kleding te vinden waar je je je zeker en goed in voelt. Zeker met het westerse schoonheidsideaal waarin vrouwen bepaalde maten 'horen' te hebben, kan een afwijkende maat voor onzekerheid zorgen. Het kan shoppen lastig maken omdat je niet weet wat jou wel en niet mooi staat en misschien ook wel omdat je bang bent voor de reacties van de omgeving. Je hoeft geen 'perfect' maatje te hebben om mooie kleding te dragen en er goed uit te zien. Ik ben er van overtuigd dat iedereen er fantastisch uit kan zien op zijn of haar eigen manier!

Daarnaast ben ik ook van mening dat sommige kledingstukken veel mooier staan bij vrouwen die wat voller zijn en wat meer rondingen hebben. Dit laat mij zien dat er voor alle soorten en maten leuke dingen te vinden zijn. In deze blog geef ik een aantal tips voor het shoppen met een maatje meer.

shoppen met maatje meer
Asos

♥ Accentueer waar jij je zeker over voelt
Er wordt weleens gezegd dat het goed is om je taille te benadrukken wanneer je wat voller bent en dat je de nadruk moet leggen op je pluspunten. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je de nadruk legt op de dingen die jij zelf mooi vindt. Waar je je zeker over voelt en wat jij mooi vindt aan jezelf. Kleding zal vanzelf mooier staan als jij je zeker voelt en dit zul je dan ook uitstralen. Wanneer je dus trots bent op je borsten, kun je blousjes of shirtjes dragen waarbij je een beetje decollete ziet of die eronder strak vallen waardoor ze benadrukt worden. En als je bijvoorbeeld trots bent op je mooie heupen, kun je kiezen voor bijvoorbeeld een mooie taille broek en een korter shirtje waarbij de heupen goed zichtbaar zijn.

♥ Je hoeft je lichaam niet te verbergen
Veel mensen die een maatje meer hebben, hebben de neiging zichzelf en hun lichaam te verstoppen in wijde en vormloze kleding. Dit komt vaak voort uit onzekerheid en schaamte. Vetrollen en oneffenheden mogen niet gezien worden, sterker nog.. je moet je figuur dan maar helemaal niet accentueren. Dit is onzin! Natuurlijk is het goed om te letten op wat je draagt en of het past bij de gelegenheid (denk aan niet te korte rokjes naar je werk). Het is echter het belangrijkste dat je je er goed in voelt maar als je een maatje meer hebt, mag je ook aansluitende kleding dragen. Misschien verstop je je in wijde kleding omdat dat het veiligste voelt, maar het kan zomaar zo zijn dat je je veel mooier voelt in een mooi aansluitend jurkje. Ik zie regelmatig wat vollere vrouwen die stralen in de mooiste outfits en dit zijn vaak juist de outfits waarin hun figuur mooi uitkomt.

♥ Prints en strepen mogen wel!
Vaak wordt gezegd dat je gestreepte kleding of printjes moet vermijden als je een wat voller figuur hebt. Van wie moet dat dan? Ik denk dat printjes iedereen heel leuk kunnen staan. Natuurlijk is het heel afhankelijk van hoe je het draagt en waarmee je het combineert. Ik denk dat je vooral lekker moet doen wat jij leuk vindt, ongeacht wat anderen misschien denken. Als jij een mooi shirt met een printje draagt en hier echt blij mee bent, staat het vanzelf mooi!

kleding met print
H&M

♥ Ga winkelen met iemand waar je je goed bij voelt
Ik ga het liefste winkelen met iemand die eerlijk is en mijn stijl begrijpt. Ik vind het ook leuk om geïnspireerd te worden door anderen en nieuwe dingen uit te proberen. Zo ga ik bijvoorbeeld regelmatig winkelen met mijn vriend en ook mijn zus is een goed shopmaatje. Eigenlijk heb ik het ook heel erg getroffen met mijn vriendinnen omdat ik met de meeste van hen ook goed kan shoppen. Wel weet ik zeker dat mijn zus en vriend echt eerlijk zijn hierover en het ook durven te zeggen als ik iets beter niet kan doen. Dit is niet altijd leuk, maar wel fijn en ik voel mij dan nog zekerder over wat ik draag. Het is goed om te winkelen met iemand waar je je goed bij voelt, het is dan een stuk leuker en makkelijker om leuke dingen te vinden en nieuwe dingen uit te proberen.

♥ Shoppen op plus-size webshops
Shop je liever online? Dat kan ook! Er zijn ontzettend veel leuke webshops voor mensen met een maatje meer. Ze verkopen leuke en hippe kleding en ook allerlei soorten. Zowel strak als wijdvallende kleding, printjes, basic's, etc. Het leuke aan deze webshops vind ik ook dat je ziet hoe het bij vrouwen met een maatje meer kan staan door de plussize modellen die in de advertenties gebruikt worden om de kleding te laten zien. We hebben eerder een blog geschreven met leuke tips voor plussize webshops

♥ Kies de juiste maat
Dit is eigenlijk een tip voor iedereen met welke maat dan ook. De juiste maat van kleding is ontzettend belangrijk. Wanneer je een verkeerde maat draagt, kun je namelijk allerlei gekke dingen creëren die er eigenlijk helemaal niet zijn. Denk bijvoorbeeld aan een te kleine BH waardoor je ineens een double boob krijgt. Niet nodig, het is ook niet wie je bent en het staat alleen maar vreemd onder een shirtje. Wanneer je onzeker bent over je lichaam kan het heel moeilijk zijn om dan toch maar voor die maat groter te gaan. Probeer in dat geval ook te relativeren voor jezelf. Het is slechts een getal, het betekent niet dat je dan ineens officieel die maat hebt, kleding kan ook anders vallen en het is toch het belangrijkste hoe het er uiteindelijk uit ziet en hoe je je er in voelt? Lees ook deze blog: "welke kledingmaat heb jij?'

mango
Mango

plussize
Asos

♥ Je mag best wat huid zien
Je hoeft je niet te verstoppen in je kleding en bang te zijn voor stukjes huid die zichtbaar kunnen worden. Ook met een maatje meer hoef je je niet van top tot teen te bedekken. Een shirtje met een mouwtje, bijvoorbeeld een korte mouw of driekwartmouw kan juist heel mooi zijn. Juist door alles maar te bedekken kun je onzeker overkomen en wat plekken waarop je huid zichtbaar wordt, bijvoorbeeld bij je hals, mouwen of bij je enkels door een opgestroopte broek, kan het geheel een beetje breken.

♥ A-lijn jurkjes
Wauw! Ik vind A-lijn jurkjes vaak heel mooi staan bij vrouwen die wat voller zijn. Het staat super vrouwelijk en daar hou ik van. Misschien valt dit mij extra op omdat ik het bij mijzelf helemaal niet leuk vind. Ik denk dat dit extra mooi is als je wat meer heupen hebt.

♥ Volg inspirerende plussize bloggers en modellen
Wanneer je een maatje meer hebt en onzeker bent over je figuur, kan het enorm helpen om inspirerende plussize bloggers en modellen te volgen. Zij kunnen je laten zien dat je met een wat voller figuur wel degelijk er heel leuk uit kunt zien en wat je ook dan kunt stralen en trots kan zijn op je lichaam. Eerder schreven wij een blog over plussize modellen en bloggers.

Wat is jouw tip voor het shoppen met een maatje meer of wat helpt jou?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Hanna - Woensdag 18 november 2015 11:07
Mooi stuk en leuke kleding hoor maar zelf wordt ik een beetje misselijk van de zin:

"Je hoeft geen 'perfect' maatje te hebben om mooie kleding te dragen en er goed uit te zien."

Als je er goed over nadenkt is dit wel errug ontactisch toch? Dus je gaat er al van uit dat mensen die een 'perfect' maatje (waarom -tje?) hebben er goed uit zien?
ano - Woensdag 18 november 2015 11:09
kleding die je lichaam accentueren zijn altijd mooi op een maatje meer vind ik. een dun persoon in strakkere kleding vind ik niet mooi. dunnere mensen in oversized kleding vind ik wel mooi terwijl oversized kleding bij vollere vrouwen dan weer snel slordig staat. zo zie je maar dat alles zijn voor en nadelen heeft.

patroontjes verbergen toch juist vetrollen dacht ik? omdat je ogen gaan naar het patroontje en niet naar de vetrol?
Xox - Woensdag 18 november 2015 11:44
Ik ben het helemaal eens met Hanna.
asdfghjkl; - Woensdag 18 november 2015 12:56
Hanna, ik ben van mening dat je niet zo moeilijk moet doen en niet alles zin voor zin moet analyseren wat er in blogs geschreven wordt (niet gemeen bedoeld). Kijk naar de algemene boodschap. Je weet hoe Laura denkt over gewicht na deze blog; je kunt er met elk gewicht en elke maat even goed uitzien. Probeer dat te accepteren en zoek niet naar kleine dingen die naar jouw idee 'verkeerd' zijn beschreven. Ik bedoel dit niet verkeerd, maar deze blogs zijn er om de lezers te helpen en de algemene boodschap is duidelijk.
Livia - Woensdag 18 november 2015 12:56
Ik snap volledig wat Hanna bedoelt, ik had ook mijn bedenkingen bij deze zin.

Echter, ik kan me inbeelden dat het voor de redactie van Proud niet altijd even makkelijk is om alle woorden en zinnen te wikken en te wegen. Soms is het moeilijk om iets op de 'juiste' manier te formuleren zodat niemand zich getriggerd of aangesproken voelt, zeker op een website waar maten, gewicht en eten nogal gevoelig liggen.

De maatschappij is nu eenmaal jammer genoeg nog erg gericht op 'perfecte maatjes' (=dun) en 'plus size' (vaak vind ik de 'vollere' modellen er gewoon supernormaal uitzien, helemaal niet mollig). Onzin natuurlijk, die maatjesobsessie.

Maar ik snap je helemaal, hoor, ik vond het ook niet fijn om te lezen.

Anyway, sinds ik in enkele maanden tijd van ondergewicht naar overgewicht ben gegaan, vind ik shoppen absoluut niet meer leuk :( Vroeger vond ik kleren aan de lopende band, nu vind ik amper kledij die me past en leuk staat. Ik voel me niet meer comfortabel met dit lichaam. Ik was 6 jaar lang dun en nu ineens loop ik rond in een lichaam dat niet voelt als het mijne. Ik kan nog steeds niet geloven dat ik, de 'anorexiapatiënt' nu bij de plus size afdeling moet gaan shoppen ...
Yla - Woensdag 18 november 2015 13:45
ik wil even zeggen dat ik fijn vind dat er ook eens een blog met kleding advies staat voor mensen met een maatje meer.
Vind soms ook moeilijk om leuke kleding te vinden en soms is ook best zoeken naar iets betaalbaars.
L - Woensdag 18 november 2015 17:26
Goede blog! In het begin had ik zelf heel veel moeite om leuke kleding te vinden toen ik veel was aangekomen. Uiteindelijk is het me wel steeds beter gelukt en vind ik dat ik er vaak leuk uitzie.
Hanna - Woensdag 18 november 2015 23:19
Nee op zich wil ik niet elke zin analyseren hoor, maar het gaat mij meer om het achterliggende idee waarom iemand zo'n zin zou schrijven.
Blijkbaar link je dan toch een kleine maat en perfectie aan elkaar..

Maar wat ik al zei, verder mooi artikel en leuke kleding :).
En idd Livia, heeft zeker met maatschappij te maken, thanks vd uitleg :)
mars - Vrijdag 20 november 2015 12:51
Jammer dat de redactie dan nooit reageert als er tips of aanmerkingen worden gegeven. Gooien het erop en kijken er niet meer naar om. Dik minpunt
L - Vrijdag 20 november 2015 17:18
@Mars : ja, ik had ook wel een reactie van de redactie verwacht....