Online shoppen voor een beter zelfbeeld

 

Natuurlijk kun je een beter zelfbeeld niet online kopen, maar het kan wel een stuk fijner en veiliger voelen om je kleding en andere dingen via een scherm te bestellen en thuis te passen in plaats van dat je de drukke winkelstraten in moet en in lange rijen voor de paskamers moet wachten totdat je eindelijk aan de beurt bent. Wanneer je onzeker bent en een slecht zelfbeeld hebt, kan winkelen een enorme opgave zijn en kun je er ook erg tegen opzien. Je wordt in de winkel geconfronteerd met de verschillende kledingmaten, dingen die niet passen of niet zo zitten als je wil, slecht licht in paskamers waardoor je alles ziet wat je niet wil zien etc. Misschien ben je ook onzeker over waar je naar zoekt en vindt je het gewoon moeilijk om met jezelf, je lichaam en kleding bezig te zijn.

Kleding kopen is wel af en toe nodig. Je huidige garderobe gaat niet eeuwig mee en het kan zijn dat dingen kapot gaan, slijten of dat dingen te klein of te groot worden. Daarnaast wil je misschien ook weleens iets anders hebben en dan zou het een stuk makkelijker zijn als het gewoon thuis bezorgd wordt en je er niet de stad voor in moet.. toch?

online shoppen
Bron

Gelukkig wordt er steeds meer online gekocht en wordt dus ook het aanbod steeds groter. Op dit moment is het zelfs zo dat winkels failliet gaan omdat de concurrentie vanuit de online wereld te sterk is. Je kunt tegenwoordig alles wel online vinden. Het nadeel is dan vaak dat je niet kunt passen en de maat echt moet gokken. Soms staan er wel maattabellen bij waardoor je je maat kan berekenen. Dit lijkt me echter niet altijd helpend wanneer je bijvoorbeeld een eetstoornis hebt en veel op een negatieve manier bezig bent met je lichaam.

Het kan in sommige gevallen beter zijn om online te winkelen. Ik kan bijvoorbeeld behoorlijk gefrustreerd en geïrriteerd raken als het ontzettend druk is of bijvoorbeeld heel warm is. Daarnaast vind ik het ook irritant als ik niet kan vinden wat ik zoek. Het is dan soms voor mij beter om gewoon op mijn laptop rond te surfen en op zoek te gaan naar wat leuks. Het scheelt vaak ook veel tijd, dus wanneer je weinig tijd hebt, kan online shoppen ook beter zijn. Hieronder nog een aantal redenen om online te shoppen. Natuurlijk is het ook goed om jezelf uit te dagen als je om welke reden dan ook het lastig vindt om de stad in te gaan... maar dat hoeft niet allemaal direct in één keer en soms is het ook nog niet de tijd hiervoor.

♥ Shoppen vanuit fijne omgeving
Wanneer je shoppen lastig vindt, kan het heel fijn zijn om dit niet te doen in de omgeving van winkels en drukte, maar om het te doen in je eigen vertrouwde omgeving. Je kunt online shoppen op elk moment van de dag wanneer jij je er goed bij voelt en op welke plek dan ook. Bijvoorbeeld lekker thuis op de bank met een dekentje. Het aanbod van de producten die je tegenwoordig online kunt kopen is enorm dus daar hoeven we inmiddels de deur niet meer voor uit. Zeker wanneer je bij (web)winkels koopt waar je vaker kleding hebt gekocht, is online winkelen makkelijk omdat je dan vaak weet welke maat je moet bestellen. Je eigen persoonlijke omgeving waarin je je veilig voelt, kan winkelen een stuk aangenamer maken.

laptop

♥ Thuis passen als jij daar zin in hebt
Bij winkelen hoort natuurlijk ook kleding passen. Veel mensen vinden dit vervelend omdat je dan eerst vaak in de rij moet staan bij de paskamers en je moet omkleden. Het licht in de paskamers is vaak heel fel en laat niet perse de mooiste dingen van ons en ons lichaam zien. Ik verbaas me er altijd over omdat ik dat niet zo goed begrijp. Je zou toch juist als winkel moeten kiezen voor licht waarin we er wel mooi uit zien en waardoor kleding ook leuker staat? Ik denk dat je dan meer verkoopt. Wanneer je een eetstoornis hebt of onzeker bent kan passen in kledingwinkels al helemaal een moeilijke opgave zijn. Het zoeken naar kleding kan dan misschien leuk zijn, maar de confrontatie met jezelf tijdens het passen kan het shopplezier bederven. Het is dan vaak veel fijner om de kleding gewoon online te bestellen en thuis te passen wanneer jij daar zin in hebt.

Bij veel webshops kun je tegenwoordig ook gratis retourneren en dit maakt de drempel om te kopen en thuis te passen ook direct lager. Er ligt dan minder druk op omdat je niet allerlei extra kosten hebt wanneer het niet past of niet naar je zin is. Lees wel even goed de voorwaarden op de webshop.

♥ De drukte vermijden
De drukte tijdens het winkelen kan er ook voor zorgen dat je je ongemakkelijk voelt. Je hebt hierdoor veel vergelijkingsmateriaal want je bent immers niet de enige vrouw die op zoek is naar de 'perfecte' kleding. Daarnaast kan het zijn dat je door de confrontatie met anderen ook extra bewust bent van jezelf, hoe je je gedraagt, je figuur, je kledingmaat. Hierdoor kan je ook meer bezig zijn met anderen en de kledingmaat die zij pakken. Bij mij zorgt drukte al snel voor irritaties. Misschien herken je dat wel bij jezelf. Bij mij komt dan echt naar voren dat ik weinig geduld heb en het irritant vindt als anderen heel traag voor me lopen, etc. Shoppen wordt dan voor mij niet altijd leuker. Ik moet echt leren om dat wat meer van me af te zetten maar om die reden hou ik ook van online winkelen.

shoppen
Bron

♥ Prijzen vergelijken en kortingen
Een andere reden om online te shoppen heeft wat minder te maken met zelfbeeld en onzekerheid, maar wel met geld besparen. Dit is voor veel mensen heel belangrijk omdat nou eenmaal niet iedereen veel te besteden heeft. Spullen kopen gebeurt dan vaak eerder omdat het moet en nodig is in plaats van dat je iets koopt omdat je het heel leuk vindt. Dat komt hopelijk ook wel voor, maar misschien minder vaak dan wanneer je wat meer te besteden hebt. Via internet kleding en andere dingen kopen kan een voordeel zijn omdat je dan veel makkelijker prijzen kunt vergelijken. Iets wat op een webshop een bepaalde prijs kost, kan op een andere website veel goedkoper zijn. Ook in vergelijking met winkels kan dit verschil groot zijn.

Ongeveer 2 jaar geleden wilde ik een nieuwe winterjas en ik had hem in een winkel gezien met wat korting, het was namelijk sale. Alsnog vond ik de jas eigenlijk te duur maar ik mocht van mijzelf wel een keer een echt goede winterjas hebben waar ik lang mee kon doen. Ik heb de jas gepast en wist dus welke maat ik nodig had. Ik wilde er nog even over nadenken en tijdens de lunch ben ik gaan zoeken naar deze jas online. Ik weet dat het soms nog wel goedkoper kon. Online vond ik precies dezelfde jas voor €30,- euro minder. Ik bestelde hem direct en hij was de volgende dag al in huis. Het was dus echt de moeite waard om even verder te kijken.

Via internet kun je vaak op vergelijkingssites als kieskeurig.nl kijken om bijvoorbeeld verschillende producten als keukenmachines, telefoons, etc. met elkaar te vergelijken in kwaliteit maar je kunt ook de verschillende prijzen naast elkaar zetten. Super handig! Daarnaast staat het internet ook vol met kortingscodes waar wij niet direct het bestaan van weten. Als ik iets online koop, zoek ik altijd eerst op google of er kortingscodes voor een bepaald bedrag of percentage korting of gratis verzending. Die zijn er niet altijd, maar vaak wel!

meisjes
Bron

Stel jezelf ook voor uitdagingen
Ondanks dat online shoppen soms fijner, beter en aantrekkelijker is, zijn er ook meerdere redenen om juist naar buiten te gaan en de stad in te gaan om leuke nieuwe dingen te scoren. Het is goed jezelf voor uitdagingen te stellen als je dat lastig vindt. Ga bijvoorbeeld met iemand de stad in bij wie je je goed voelt en ga in eerste instantie ook voor de gezelligheid. Winkelen kan namelijk ook leuk en gezellig zijn en dat maakt vervelende dingen misschien ook minder pijnlijk of frustrerend.

Waarom shop jij liever online of offline? 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Woensdag 10 augustus 2016 10:45
Bij drukke periodes shop ik wel liever online.
Toch vind ik het ook een nadeel, een kledingmaat zegt immers niets waardoor je het toch wel eens moet terugzenden
In een pashokje kan je meteen oordelen of het wel of niet goed aanpast.

Het is dus wel dubbel,
Ik koop wel graag kledij online, maar toch bij vertrouwde winkels waarbij ik min of meer mijn maat herken, al heb ik het ook wel gehad, dat het dan ook niet helemaal juist zat.Daarnaast ook dat het tegenviel, op de site leek het dan eens mooier

Wel vind ik het belangrijk dat ik de winkelstraat ook gewoon bezoek, juist omdat teveel mensen vermijden ons net meer gaat isoleren.
Persoonlijk contact blijft toch belangrijk.
S. - Woensdag 10 augustus 2016 11:20
Voordeel online shoppen: het vermijden van drukke winkels en winkelstraten. En ik vind internet makkelijker om fairtrade/biologische merken te vinden.
Het nadeel van online shoppen is dat de maat verkeerd kan uitpakken en je het pakket terug moet sturen.

Lisa28 - Woensdag 10 augustus 2016 11:23
Een groot nadeel van online shoppen is, dat je van te voren alles wel moet betalen. Als het dan niet past, moet je ook de verzendkosten toch betalen.
En ik heb niet zoveel ruimte in mijn budget om dan 20 kleding stukken te bestellen en thuis te passen. Daarom koop ik het gewoon het liefst in de winkel, omdat ik daar alles kan passen zonder dat het me geld kost.
miri - Woensdag 10 augustus 2016 11:48
Misschien een tip voor LISA28
Bij H&M.com is er regelmatig gratis verzending. Ik doe altijd betaling via acceptgiro bij levering. Het mooie is dat je dan voor 200 euro kan bestellen zonder te betalen, je kan dan thuis passen en alles retourneren of iets houden. Als je iets retour stuurt kost dat 1 euro. Alles wat je houdt kun je betalen binnen 14 dagen. Ideaal. Wie weet heb je er wat aan.
Xx - Woensdag 10 augustus 2016 13:09
Ik shop meestal online bij merken waarvan ik weet welke maat ik nodig heb, dat is echt ideaal! Vind de wachttijden soms wel een beetje jammer, vooral bij H&M, maar ey: altijd wel wat te zeuren haha :)
Mara - Woensdag 10 augustus 2016 13:35
Ik shop online voor de mooie merken die vaak minder goed verkrijgbaar zijn in de door H&M, Mango, Esprit en Zara gedomineerde winkelstraten. Ik haat die winkels en hun collecties. Daarom koop ik vooral bij Littlesoho en Orangebag. En voor merken die in NL niet goed verkrijgbaar zijn, zoals Brooks Brothers. Lang leve online winkelen!
rachel - Woensdag 10 augustus 2016 14:20
Doordat ik ben aangekomen passen veel kleren niet meer, wat niet een probleem is, want nu heb ik tenminste een gezond gewicht. Ik zie er erg tegen op om naar de stad te gaan maar had besloten om vandaag te gaan, in mijn eentje. Maar toen ik bij het bushokje stond ben ik toch snel weer naar huis gegaan. Ik ben het niet waard om kleding te kopen, niets zal mij staan. Online shoppen vind ik ook moeilijk, want nu moet ik maat M in plaats van XS. Ik weet dat het niet een supergroot probleem is, maar ik wil er wel leuk (niet in te kleine kleren) uitzien.
Xx - Woensdag 10 augustus 2016 14:29
@rachel ik snap je heel erg goed, ben zelf helaas nog niet zover en bewonder je daarom echt enorm. Ik wou dat ik bij het bushokje had gestaan zodat ik je mee had kunnen nemen, om je te laten zien dat dingen je nu juist mooi zullen staan! Echt super knap van je en ik hoop dat er snel een moment komt dat je dat gaat zien!
rachel - Woensdag 10 augustus 2016 14:52
@Xx wat een lief berichtje :) Ik weet zeker dat er een dag zal komen dat we ons weer ´goed´ voelen, zonder eetstoornis (of in ieder geval op de achtergrond). Stay strong
Xx - Woensdag 10 augustus 2016 15:28
@rachel ik hoop het! Jij ook!! :)
Lisa28 - Woensdag 10 augustus 2016 21:27
@miri bedankt voor je tip!!