Leegte wegkopen

 

Iedereen heeft weleens een rotdag en dingen die dan kunnen helpen zijn het kijken van een goede serie, uithuilen bij een vriendin, lekker shoppen of chocolade eten. Dat zijn dingen die normale mensen allemaal weleens doen en daar is niets mis mee. Je kunt hier echter ook in doorslaan. Voel je je heel vaak rot en ga je heel vaak shoppen om dat rotgevoel weg te krijgen, dan is dat misschien niet meer zo onschuldig.


Bron

Toen ik slecht in mijn vel zat, had ik geregeld het idee dat ik me misschien beter zou voelen door iets leuks te kopen. Bijna iedereen voelt zich immers vaak goed na het kopen van wat mooie nieuwe kleding of iets anders leuks. Toen ik depressief was, kocht ik alleen steeds vaker dingen die ik eigenlijk niet echt nodig had en ook niet per se heel leuk vond. Ik hoopte dat ik me beter ging voelen en dat het slechte gevoel weg zou gaan.

Ik voelde me geregeld ontzettend leeg en verdrietig. Dat gevoel probeerde ik weg te maken door middel van destructief gedrag waaronder eetbuien en zelfbeschadiging. Ook zwierf ik geregeld door de stad omdat ik leerde dat het goed was om wel de deur uit te gaan en niet alleen maar binnen te zitten. Als ik een trui zag die ik wel leuk vond, dan kocht ik die vrij makkelijk om mezelf een goed gevoel te geven. Eenmaal thuis droeg ik het misschien een paar keer en vond ik het al snel niet meer leuk.

Ook online bekeek ik veel spullen en kocht ik geregeld nieuwe kleding. Ik gooide van alles in mijn winkelwagentje en voelde me goed als ik het allemaal bestelde. Helaas ging dat goede gevoel al snel weer weg en tegen de tijd dat de postbode voor de deur stond, was het goede gevoel allang weer verdwenen en had ik niet eens de puf meer om de nieuwe spullen uit te pakken. Gelukkig realiseerde ik me ook vaag genoeg dat ik helemaal niet het geld had om de spullen te houden en stuurde ik het pakket in z'n geheel weer terug.

 

Jezelf iets leuks gunnen omdat je in een moeilijke periode zit en om jezelf een beetje te pamperen is helemaal prima, zolang je hier maar niet in doorslaat. In veel gevallen is het juist belangrijk om dingen voor jezelf te kopen en te leren dat je de moeite waard bent en dat je geld aan jezelf uit mag geven. Ook ik heb dat echt moeten leren. Het is echter ook belangrijk om de middenweg te vinden tussen niets voor jezelf kopen en hier volledig in doorslaan in de hoop je minder rot te voelen. Er zullen nooit genoeg spullen zijn die je slechte gevoel weg kunnen nemen, net als dat eten of afvallen dat niet kan. Dat slechte en lege gevoel zit immers van binnen en heeft weinig te maken met materiële zaken of met eten en gewicht.

Op het moment dat je het gevoel hebt dat je jezelf niet meer kunt beheersen en problemen krijgt met geld, dan is het goed om anderen te vertellen over deze situatie. Het kan schaamtevol zijn om hierover te praten, maar het zou ook zonde zijn als je hier alleen mee blijft lopen en alleen maar verder afglijdt door iets waar je echt uit kunt komen met wat ondersteuning.

Spullen kopen om je beter te voelen, is eigenlijk te vergelijken met ander destructief gedrag zoals het hebben van eetbuien of jezelf beschadigen. Op korte termijn zijn de gevolgen wellicht nog niet direct zichtbaar, maar op lange termijn kun je serieuze geldproblemen krijgen en kunnen de schulden hoog oplopen. Deze problemen zijn voor niemand fijn, maar zeker niet als je al niet lekker in je vel zit. Om dit allemaal te voorkomen kan het bijvoorbeeld helpen om tijdelijk je pinpas aan iemand af te geven of afspraken te maken over hoeveel geld je per dag uit mag geven. Blijf hier in ieder geval niet alleen mee rondlopen.

Herken jij dit probleem?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

maartje - Zondag 22 november 2015 10:08
Alles is zo herkenbaar. Als ik dat lege gevoel ga vullen met kleding, dan ben ik er nooit echt blij mee. Meestal kom ik thuis aan en laat i t vervolgens ergens zwerven. Zelfbeschadiging is nog altijd mijn uitweg al heeft t heel veel nadelen, ik voel t inmiddels niet meer.
S. - Zondag 22 november 2015 10:38
''Er zullen nooit genoeg spullen zijn die je slechte gevoel weg kunnen nemen''

Zo waar. En: van (veel) spullen kopen word je niet gelukkiger. Ik word haast eerder ongelukkig van spullen kopen, omdat het toch bijna nooit zo leuk of mooi of handig blijkt te zijn als je in de voorpretfase bedacht had. Dat houdt me gelukkig wel tegen om veel te kopen. En daardoor ben ik extra blij met de spullen die ik wél koop. Win-win, voor mij.
Maanmeisje - Zondag 22 november 2015 11:13
Heel herkenbaar.
Lisa - Zondag 22 november 2015 12:36
Zo herkenbaar, ik geef geen honderden euro's uit, maar merk wel de laatste tijd dat ik veel kleine bedragen uitgeef aan dingen die ik helemaal niet nodig heb, maar die me inderdaad voor 5 minuten blij maken maar dan heb ik het ook wel al weer gehad..
L - Zondag 22 november 2015 12:52
Zéér herkenbaar, helaas :-( Ondertussen is het al een beetje beter, maar enkele maanden terug kon ik er in slechts een paar uur honderden euro's doorjagen en dat iedere dag opnieuw. Als ik op het einde van de week de totaalrekening optelde, schrok ik me een hoedje.

Het liep aan tegen de €1000 en het ergste was dat ik me nog geen piepklein beetje beter voelde dan voorheen, zoals ik had gehoopt. Ik had er nog een zorg bij, namelijk angst om financiële problemen te krijgen of dat mijn ouders zouden merken dat ik teveel uitgaf (ik weet zelfs niet eens hoe ik aan zoveel geld geraakt ben ; eens 50 euro nemen hier, wat geld van de rekening afhalen daar en ik kon niet meer stoppen.

Vooral make-up was iets waar ik veel geld aan uitgaf, in de eerste plaats omdat daarbij, in tegenstelling tot het kopen van kledij, maten en gewicht geen grote rol spelen. Bovendien hoopte ik dat ik mezelf er wat frisser en wakkerder kon doen uitzien, want ik zag er belabberd uit met die vermoeide kringen onder mijn ogen en puistjes door het ongezonde eetgedrag.

Helaas werkte dit allemaal niet en bleef ik maar kopen en kopen in de hoop op een dag HET product / kledingstuk te vinden dat mijn leven zou veranderen (om het een beetje extreem uit te drukken, dan).

Na jarenlang buitensporig koopgedrag te vertonen, begint het besef stilaan in te dalen dat al dat materialisme niet helpt, dat het kopen van nieuwe spullen de leegte, kwaadheid, angst, verdriet etc. niet wegneemt of zelfs niet eens vermindert...

Ik moet op zoek gaan naar een ander , gezonder copingmechanisme om met mijn nare gevoelens om te gaan, want vluchten in afvallen, eetbuien houden, zelfbeschadiging, koopverslaving creëren kan gewoon niet de goede oplossing zijn... Integendeel, er komen dan weer een nieuw probleem bij.

Jammer genoeg is dit allemaal makkelijker gezegd dan gedaan....

Ik wens iedereen het beste toe ♥♥
RosieV - Zondag 22 november 2015 13:49
Ja
234720 - Zondag 22 november 2015 14:12
Ik herken dit wel. Ik koop altijd eten als ik me niet goed voel en vooral chocola of junkfood. Daarnaast heb ik altijd een hele zware tas bij me omdat ik me door spullen probeer zekerder te voelen maar dat is helemaal niet zo. Het werkt niet maar toch neem ik het mee.
Anne - Maandag 23 november 2015 02:46
Ik vind het juist moeilijk om dingen te kopen.Ik denk steeds dat ik te veel koop .
Soms is het juist goed om de leegte te voelen zodat je er achter kunt komen wat het is dat je echt mist.Dan is de leegte niet meer een LEEGTE ,maar een RUIMTE.