Is dat lieve jurkje wel zo lief?

 

fairtrade kledingEigenlijk weet je wel dat een jurkje van acht euro of een jas van 15 niet op een hele vriendelijk manier gemaakt kan zijn. De mensen die deze kledingstukken in elkaar gezet hebben of de katoen hebben geplukt, hebben dit vast en zeker niet onder fijne omstandigheden en voor een eerlijk loontje voor je gedaan.

Stiekem weet je dat ook wel, maar toch blijven winkels met zulke lage prijzen erg interessant. Het maakt het zo verleidelijk die ‘'oneerlijke kleding'' te kopen en de hoge prijzen van fairtrade of ecologische kleding jagen je juist de winkels uit. Maar wat moet je dan? En welke winkels zijn wel en niet eerlijk in het verkrijgen van hun kleding en de materialen?

Daarover is eigenlijk verdacht weinig bekend. De ene keer komen H&M, Primark of C&A in het nieuws als boosdoeners en ketens die misbruik maken van de lage loonlanden. Tegelijkertijd horen we dat ze eraan werken, kleding steeds meer machinaal geproduceerd wordt en er daardoor nog maar weinig (kinder-) handen aan te pas hoeven te komen.

Winkels waarvan we in ieder geval zeker weten dat ze echt lieve jurkjes verkopen, vind je hieronder. Ik dacht zelf dat fairtrade of ecologische kleding vast heel flauw, bruin of ouderwets zou zijn, maar dat hoeft helemaal niet! Ook de prijzen vallen reuze mee. Je moet alleen wat beter zoeken naar winkels die eerlijke kleding verkopen. Maar vergeet ook de vintage en tweedehandswinkels niet! Die verkopen kleding die hergebruikt wordt, dus sowieso niemand meer schaadt of slecht is voor het milieu!

Ben je op zoek naar meer eerlijke kleding zoek dan ook op ethical fashion, fair wear of fairtrade mode. 

fairtrade kleding

ethical fashion

People Three 79,- tot 98,- euro per stuk

shyan

17,48 euro

shayn

Shayn.nl (Zeer betaalbaar!)

gottin des glucks

Göettin des Glüecks 75,- euro

ethical fashion

supershirt

Supershirt 25,- euro

doortje vintage

blouse

doortje vintage

Doorte Vintage 16,- 30,- euro

puur vitage

Puur Vintage 20,- euro

puur vintage

Puur Vintage 6,- euro

Koop jij bewust fairtrade, gerecycelde of tweedehands kleding?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

e - Woensdag 31 oktober 2012 11:01
Ik koop alleen maar tweedehands kleding. Geen h&m en primark voor mij. :)
Prue - Woensdag 31 oktober 2012 11:05
Tweedehands kleding is prima!
punt - Woensdag 31 oktober 2012 11:37
En tweedehands wat van h&m komt?
es - Woensdag 31 oktober 2012 12:29
is primark niet ook zo goedkoop omdat er niet veel aan promotie/inrichting etc wordt gedaan? (net als action)
Freek - Woensdag 31 oktober 2012 12:54
ik heb hier een project over gedaan en het is dus zo dat veel merken, ook dure merken, hun werknemers uitbuiten. Van een geproduceerd kledingstuk gaat er maar ± 3% naar de naaister in de fabriek. Ja ook van kleding van Lacoste etc. Je betaalt dus voor de naam. Primark is goedkoop, maar ook juist best wel fair in verhouding tot andere merken. Labels willen vaak niet meewerken aan keurmerken en er wordt ook heel geheimzinnig gedaan over het werkelijke loon en de arbeidssituaties. Het beste is dus gewoon fairtrade of tweedehands kleding.. Maar, als iedereen goedkope kleding van h&m etc. gaat boycotten wordt de situatie voor de arbeiders in de sweatshops ook niet beter dus het is moeilijk..

Oke ik vind dit dus heel erg interessant (:
Tyrande Whisperwind - Woensdag 31 oktober 2012 12:58
Ik koop vaak tweedehands kleding, want nieuwe vind ik vaak te duur.
thattgirl - Woensdag 31 oktober 2012 13:31
Eerlijk gezegt let ik er niet op ik koop altijd me kleren bij new yorker h&m berska en ga zo nog maar even door.... Ik vind hey zelf heel erg dat de werkenmers zo slecht behandelt worden dus voortaan let ik er beter op
dees - Woensdag 31 oktober 2012 14:53
Tuurlijk is het erg, maar ze hebben tenminste werk. Anders verhongeren die mensen :(
Dorien - Woensdag 31 oktober 2012 17:08
ik moet zeggen dat ik niet echt let op fair trade of iets dergelijks maar ik koop wel heel vaak tweedehands, super leuk dat snuffelen tussen allemaal goedkope kleding en dan iets super leuks vinden ;D
Evy - Woensdag 31 oktober 2012 17:08
Waar koopt iedereen die tweedehands kleding dan? Online of in zo'n winkel?
Heeft iemand misschien tips?
Lienxx - Woensdag 31 oktober 2012 17:12
Laatst keek ik een programma over (kinder)arbeid o.a. bij H&M.. Hierin werd duidelijk dat er mensen blij waren ze bij H&M werken, aangezien de kleding voor de plaatselijke markt nog veel meer uitgebuit wordt. En bij de "frabriek" van H&M was het ook veel veiliger en zo.. En er werkte geen kinderen onder de 12.

In de plaatselijke markt, werken ze van echt 's ochtends vroeg tot echt laat in de avond. Is er amper veiligheid, is veel meer werkdruk en er werken ook veel vaker kleine kinderen. De werknemers bleven daar ook vaak slapen en kwamen daardoor amper thuis, terwijl ze bij het H&M gedeelte wel naar huis gingen en ook niet zulke absurd lange dagen maakte..

Oke het is NOG niet goed, maar H&M is wel bezig met het betere van hun producten. Wat wel erg jammer is dat hun kleding/en zo telkens veel duurder wordt, terwijl de lonen van de werksters maar nihil steigen. Maar oké de werkomstandigheden gaan vooruit, maar we zijn er nog niet.. (helaas...)
Rebecca - Woensdag 31 oktober 2012 17:17
vooral alle merken gaan boycotten! Dan hebben de mensen helemaal geen werk en inkomsten meer.. vind dit altijd heel erg interessant maar helaas is er ook gewoon niet 1, 2, 3 een oplossing voor. Want ja. Als wij dat allemaal massaal niet meer gaan kopen hoe komen ze dan aan werk en eten?

overigens let ik er verder eigenlijk niet op tijdens het winkelen.
Snans - Donderdag 1 november 2012 15:14
@Evy

Ik koop ook vaak op bv marktplaats hebben ze veel dingen op staan