Ik weet niet wat ik aan moet

 

Soms heb je van die dagen dat je voor je kledingkast staat, maar echt geen idee hebt wat je aan moet trekken. Je voelt je overal lelijk in, niets zit goed en je hebt geen idee wat jouw smaak ook alweer was. Als je onzeker bent over jezelf of een negatief zelfbeeld hebt, kan het zijn dat je hier vaak last van hebt. Je voelt je niet mooi en weet zelfs met winkelen niet meer wat je leuk vindt.

my room

Zelf weet ik vaak goed wat ik wel en niet mooi vind en hoe ik mijn kleding wil combineren. Tijdens mijn eetstoornis was dit echter heel anders. Ik was mezelf kwijt, had geen idee wat ik aan wilde, wat mij leuk stond of wat ik uit wilde stralen met mijn kledingstijl. Ik was het helemaal zoek en voelde me overal lelijk, dik of juist te mager in. Dit leidde regelmatig tot frustratie of huilend voor de spiegel of kledingkast staan.

Niet weten wat je aan moet heeft iedereen wel eens. Vooral als je een belangrijke afspraak hebt, een date hebt of voor het eerst ergens naartoe gaat. Ik denk dat de twijfel over wat je aan moet en wat je uit wilt stralen op die momenten ook helemaal niet zo gek is. Je bent een beetje onzeker, omdat het spannend is en daardoor ga je twijfelen.

Ben je echt even helemaal kwijt wat jij ook alweer mooi vond, leuk vindt om te dragen en wat jij wilt laten zien met jouw kleding, dan heb ik een aantal tips voor je op een rij gezet die je misschien een beetje helpen weer te ontdekken wat jij mooi vindt.

♥ 1. Verzamel plaatjes
Op social media, in tijdschriften of op blogs vind je veel foto's van modellen of kledingstukken. Alles wat je leuk vind zoek je bij elkaar en bewaar je in een mapje op je computer of knip je uit. Later ga je eens kijken of je dat nog steeds allemaal leuke kledingstukken vindt. Gooi uit het mapje wat je eigenlijk niet zo leuk vindt en bewaar wat je waarschijnlijk wel zou willen dragen. Je hoeft niet te kieskeurig te zijn, want je kunt je mapje of plaatjes altijd weer vervangen of weghalen.

♥ 2. Wat vind je niet mooi?
Let de volgende keer dat je gaat winkelen of op straat loopt eens op kleding die je in ieder geval niet mooi vindt. Zo weet je alvast waar je niet van houdt en wat je liever niet zou dragen. Het voelt misschien gek om kledingstukken of kleding van andere mensen af te kraken, maar het kan helpen om een begin te maken van het ontwikkelen van je eigen stijl. Je weet niet wat je niet mooi vindt en dat is stap 1.

proud

♥ 3. Durf te combineren
Vaak kiezen we voor veilige keuzes. Ook ik ben soms lekker lui en pak een paar simpele basics uit de kast en trek het aan. Toch kan het leuk zijn om eens andere combinaties te maken dan je gewend bent. Ga eens lekker een middagje rommelen in je kast en leg setjes op je bed van kledingstukken die eigenlijk best leuk zijn om te combineren. Zo kom je zomaar ineens met je eigen kleding tot leuke outfits.

Verzamel je favoriete kledingstukken in minimaal vier setjes. Deze kleding draag je het liefst en hiermee kun je dus vast wel een paar leuke setjes combineren. Als je deze setjes onthoudt of opschrijft, heb je altijd iets om aan te trekken. Deze setjes kunnen gerust uit basics bestaan. 

♥ 4. Gebruik accessoires
Je kunt gemakkelijk je outfit een persoonlijke uitstraling geven door gebruik te maken van accessoires. Een leuke tas, sieraden, een bijzonder speldje in je haar, een leuke riem of mooie schoenen hebben niet per se ook nog eens een hele indrukwekkende broek of shirtje nodig. Je kunt juist simpele kleding leuk maken met accessoires die met elkaar matchen.

♥ 5. Vriendinnen
Soms kunnen je vriendinnen een grote inspiratie zijn. Vraag hen gerust eens om met jou te gaan shoppen en advies te krijgen. Je hoeft die kleding niet te kopen, maar kunt wel eens kijken hoe kleding zal staan die jij normaal niet uit zou kiezen. Wie weet zit er toch iets leuks tussen. Dit kun je ook doen tijdens een kledingruilparty. Vraag een vriendin gerust om eens kleding uit haar kast te proberen of te lenen.

♥ 6. Gebruik je gevoel
Voel je je niet goed in jurkjes of juist niet in broeken, draag het dan ook niet. Ik voel me alleen goed in maxi jurken en draag daarom amper korte jurkjes. Wel draag ik korte broeken en veel jeans. Eerst vond ik dat ik meer jurkjes moest dragen, maar inmiddels merk ik dat ik mij gewoon veel lekkerder voel in een spijkerbroek, dus draag ik die veel. Draag geen dingen die niet fijn zitten of die niet bij jou passen. Luister naar jouw eigen gevoel en probeer iets aan te trekken wat je mooi staat en wat ook nog eens lekker zit.

♥ 7. Kledingmaten die passen
Als je kledingstukken in je kast hebt hangen die te groot of te klein zijn, doe deze dan weg. Het helpt je niet om steeds geconfronteerd te worden met kleding die niet mooi zit. Als je een stabiel gewicht hebt is dit gemakkelijker te doen, dan wanneer je nog moet aankomen. Leg in ieder geval de kleding die je nu niet past achter in de kast en ga het niet steeds aandoen om te kijken of het al past. Leg de kleding die wel mooi zit voorin in je kast en draag deze.

tekst

♥ 8. Weg met alles wat je niet draagt
Heb je een kledingstuk langer dan 12 maanden niet gedragen, dan mag je het volgens bepaalde opruimregels weg doen. Verkoop je kleding op marktplaats of geef het af voor een goed doel. Zo heb je meer ruimte in je kast en eventueel wat geld voor nieuwe kleding. Ook weet je wat je niet mooi vindt en niet vaak draagt. Gaan er veel blousejes weg, dan hoef je die in ieder geval niet meer te kopen, omdat je dit blijkbaar niet zo vaak draagt.

♥ 9. Geen trend, maar eigen stijl
Natuurlijk kun je kijken naar welke trends er op dit moment in de mode zijn en deze opvolgen. Toch is het denk ik belangrijker vooral naar je eigen gevoel te luisteren. Wat vind jij mooi en hoe combineer jij dit? Zo ontwikkel je niet alleen een hippe, trendy stijl, maar vooral je eigen authentieke stijl

♥ 10. Geef jezelf tijd
Je eigen stijl ontdekken en te weten komen wat jij mooi vindt is een heel proces. Je kunt al deze stappen dan ook niet in één week uitvoeren en dan een ware fashionista zijn. Geef jezelf de tijd om je eigen smaak te ontwikkelen door er bewust mee bezig te zijn en af en toe eens iets nieuws te proberen. Keur jezelf niet af als je een keertje niet helemaal de goede combinatie hebt gemaakt of je het even niet meer weet, dat hoort bij ht proces. 

Hoe zou jij jouw eigen stijl omschrijven?

Plaatjes: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anoniempje - Zondag 29 juni 2014 10:30
Het punt is bij mij dat ik de kledingstukken die ik mooi vind, niet naar school durf aan te doen. :(
Fijne blog
Flower - Zondag 29 juni 2014 10:57
Grappig, hier ben ik op dit moment mee bezig en het voelt zo goed als je opeens kleding hebt of koopt die je ook echt mooi vind en niet omdat anderen het ook dragen. Zelf draag ik graag kleding die een beetje bohemian zijn en dan met mooie sieraden erbij.
Schaatster - Zondag 29 juni 2014 10:58
Goeie dit! Gistermiddag was weer zo'n moment. Mijn moeder vroeg: 'heb je niks leuks meer om aan te trekken?'. Ik zei: 'vast wel, maar niet vandaag'.
En als het eenmaal zover is, dan staat ook niks meer en is alles te wijd of te strak of zit het niet lekker.
Quirine - Zondag 29 juni 2014 10:59
Ik vind het heerlijk om dingen te combineren maar het is vaak chique met sportief. Al zijn het dan over het algemeen wel basics die ik dan combineer. Bijvoorbeeld een zwart jasje met rode sportieve Adidas sneakers! :-) en dan basics eronder.
Tirza - Zondag 29 juni 2014 11:23
Ik hoef eindelijk niet meer aan te komen en kan nu dus echt weer kleding gaan kopen in mijn eigen maat. Zo leuk! En de grap is dat ik nog steeds van onbekende mensen hoor dat ze mij te mager vinden, terwijl ik nu gewoon een gezond gewicht heb.

Ik ga de tip van de setjes klaar leggen eens proberen. Ik weet zeker dat ik op die manier weer wat leuke outfits kan verzamelen...
Sheila - Zondag 29 juni 2014 11:56
Agreeee, shoppen kan zo frustrerend zijn! Opzich kan ik me best wel vinden in kleding combineren enzo, maar het passen en voor de spiegel staan maakt me gek.
Beaux - Zondag 29 juni 2014 13:15
Wauw ik lig letterlijk precies op dit moment huilend in mijn bed met de douchehandoek nog op m'n hoofd. Alles leuk en wel maar ik ga vandaag toch maar voor de trainingsbroek (het enige kledingstuk in mijn kast waar ik me op dit moment geen worst in voel)...
Boog - Zondag 29 juni 2014 16:02
Pff, kleding was zo'n big issue toen ik nog een eetstoornis had..... Nog steeds vind ik het moeilijk.
Maar het niet meer weten wat je mooi vindt, wat nou je smaak is, wat bij je staat en welke maten je nou hebt is zo herkenbaar. En altijd denken dat wat je aan hebt het nét niet is en anderen lijken altijd zo gemakkelijk hip eruit te zien.

Waar ik achter ben gekomen is dat ik mijzelf in mijn kleren in de spiegel lelijk vind, wanneer ik een ongelukkige blik in mijn ogen heb. Dat kan de mooiste combinatie van de duurste kleren zelfs teniet doen. En wanneer ik straal en tegelijkertijd minder mooie stoffen aan heb, mijzelf het mooist vind. Dus dat het vaak niet aan de kleren ligt.

Ik heb ook geleerd dat ik kleren moet aantrekken die bij mijn gezicht en lichaam passen, en niet mijzelf vergelijken en eruit willen zien als andere vrouwen. Als je je eigen stijl hebt, kun je je niet vergelijken met anderen, omdat die jouw stijl niet hebben.
JustmeXx - Zondag 29 juni 2014 18:16
Ik had net het omgekeerde. Toen ik een eetstoornis had maakte het mij helemaal niet uit wat ik droeg en koos ik gewoon voor makkelijke kleding. Nu loop ik veel vaker te tobben over mijn kleding maar eig is dit een luxeprobleem en zouden we net blij moeten zijn dat we kunnen kiezen en twijfelen tussen verschillende stukken :)
Linda - Zondag 29 juni 2014 21:14
Goed geschreven Nouska!
Mocht iemand hier een extra helpend handje bij kunnen gebruiken neem dan contact met mij op!
Ik heb zelf een aantal jaar een eetstoornis gehad en ben heel erg zoekende geweest qua kleding terwijl ik het ervoor altijd super leuk vond. Waar ik voor en tijdens mijn eetstoornis enorm onzeker was en mijn kleding aanpaste aan wat er 'in' was en anderen droegen (hoewel het misschien helemaal niet bij mij en mijn figuur paste), kies ik nu alleen nog maar voor wat ik zelf mooi vind. Ik heb veel verschillende stijlen en kies 's ochtends als ik opsta pas waar ik zin in heb, en welke kleding mij die dag gaat versterken.
Vorig jaar heb ik een opleiding tot imago coach gevolgd. Vriendinnen vroegen al eerder advies aan me, maar nu kan ik anderen vrouwen en meiden ook goed adviseren.
Kleuranalyses, de mooie vormen van je figuur zien en leren uiten & samen de stijl vinden die bij jou past en je uniek maakt, passend bij hoe jij nu in je leven staat. Ik help je met je kledingkast ordenen, spiegelbeeld en lastigheden tijdens het shoppen.

Momenteel ben ik mijn netwerk als imago coach aan het uitbreiden. Ik wil hiermee ook graag meiden aanspreken die zover zijn om hun eetstoornis achter zich te laten en weer aan het werk of studie gaan. Je staat ineens weer vol in het leven en je eigen stijl vinden kan dan, weet ik uit persoonlijke ervaring, heel erg lastig zijn.

Mijn ervaringsverhaal kun je op de site in een van de interviews terugvinden.
Lola - Maandag 30 juni 2014 23:12
goed artikel! vooral erg herkenbaar, dit speelde een half jaar geleden heel erg bij mij, maar ik heb mn stijl gevonden!!
michelle - Dinsdag 1 juli 2014 16:50
De ik kleed me naar hoe ik me die dag voel-stijl. Voelbik me stoer, trek ik stoere schoenen en een gescheurde broek aan, voel ik me vrouwelijk, maak ik me wat meer op en draag hakken en een mooie skinny. En ga zo maar door.
rokwens - Maandag 9 februari 2015 17:49
betreft punt 6
Beseffen mensen wel hoe frustrerend het is als je altijd broeken MOET dragen, ook als je dat reeds je hele leven niet leuk vindt Dankjewel mode, dankjewel westerse maatschappij voor al dat onrecht en het slecht gevoel al die jaren lang. En dat alleen maar omdat ik een man ben.
bellefleur - Vrijdag 24 juli 2015 02:28
Ik draag bijna altijd zwarte kleding en inmiddels koop ik enkel tweedehands kleding bij. Ook voor speciale gelegenheden gothic-stijl baljurken. Ook gewoon naar bijvoorbeeld het theater. Heel raar blijkbaar, ik krijg er namelijk veel vragen over. Toch vinden de meeste mensen het juist mooi en stoer wanneer ik iets aparts aanheb. En een meisje die ook op school gothic-kleding en sierkorsetten droeg werd door de hele school (in stilte) bewonderd.

@rokwens ik heb mannen in 'dameskleding' altijd prachtig gevonden. Misschien voor naar een feest, durf te stralen, in wat voor kleding dan ook. Vrouwen in typische herenkleding is ook geaccepteerd geraakt terwijl het vroeger amper werd gedaan. Een item tussen 'geaccepteerde' kleding wat met trots gedragen wordt kan ook heel mooi zijn.
Anoniem - Dinsdag 10 mei 2016 21:49
Ik sta voor mijn kast en denk even na ik heb geen mooie kleren ik zeg tegem mij moeder me moeder zegt meestal nee we gaan het kopen in het vaktanite maar ik wil nu al me vriendinnen kopen leuke dingenweet ik veel wat en zo maar ik wil dat ook help me alsjeblieft
Anoniem - Dinsdag 10 mei 2016 21:52
Oohw ja en me broer is ook weggelopen uit huis help me