Hoeveel gaatjes heb jij in je oren?

 

Ontzettend veel meiden, vrouwen en ook best wat jongens en mannen hebben gaatjes in hun oren. Sommigen worden als baby al door hun ouders meegenomen naar de juwelier om gaatjes te laten schieten, anderen bedenken dit als ze op school zien dat andere kinderen mooie oorbellen hebben. Er zijn ook meiden of vrouwen die hier niet zo'n behoefte aan hebben en dus geen gaatjes hebben, wat natuurlijk ook helemaal prima is.

Ik liet mijn eerste gaatjes schieten toen ik op de basisschool zat. Ik weet niet meer precies hoe oud ik was, maar volgens mij vond ik het niet echt heel erg pijn doen. Het is even spannend en je voelt een prikje, maar voordat je het weet is het weer voorbij. Ik vond het vooral lang duren voordat ik leuke oorbellen in mocht, je moet immers best een tijdje met ''saaie'' knopjes lopen tot de gaatjes goed genezen zijn. Mijn tweede gaatjes kwamen een aantal jaar later.

"Vroeger wilde ik nooit gaatjes in mijn oren. Ik vind dat altijd een beetje tuttig en ik wilde stoer zijn. Pas toen ik ongeveer 21 was heb ik voor het eerst gaatjes in mijn oren laten schieten. Dat was een hele happening. Ik vond het ook erg leuk om eindelijk oorbellen te kunnen dragen. Ongeveer een jaar geleden heb een tweede gaatje laten schieten in mijn rechter oor. Dat vond ik wel subtiel. Ik vind een tragus ook wel leuk voor aan 1 kant, maar durf dat toch niet zo goed." - Scarlet

De laatste jaren zijn er veel trends op het gebied van oorbellen en piercings. Sowieso zijn oorbellen weer een stuk hipper dan vroeger en ook piercings zie je steeds meer. Als je specifiek kijkt naar trends op het gebied van sieraden in het oor, dan zie je vooral veel minimalisme. Kleine oorbelletjes, ringetjes, knopjes en staafjes zijn erg hip. Wel mogen het erg gerust erg veel zijn.

De nieuwste hype op het gebied van piercen is de constellation piercing waarbij de piercings niet op een hele strakke manier worden gezet. Normaal gesproken wil je je gaatjes en piercing netjes naast elkaar hebben, maar bij deze trend is het juist de bedoeling dat dit niet zo is, zodat er een soort groepjes ontstaan, wat een speels effect geeft. Dit is ook direct handig als je als een gaatje hebt dat bijvoorbeeld niet helemaal netjes is. In zo'n groepje kun je dan allemaal kleine oorbelletjes doen en zo ontstaat een leuk effect. De bedenker van deze trend is Brian Keith Thompson en hieronder zie je een aantal piercing constellaties.

Triple Flat by BKT. #BodyElectricTattoo #BrianKeithThompson

Een foto die is geplaatst door Brian Keith Thompson (@bodyelectrictattoo) op

Skeleton Key by Brian Keith Thompson #bodyelectrictattoo

Een foto die is geplaatst door Brian Keith Thompson (@bodyelectrictattoo) op

By BKT. #BrianKeithThompson #BodyElectricTattoo

Een foto die is geplaatst door Brian Keith Thompson (@bodyelectrictattoo) op

By BKT #BodyElectricTattoo #BrianKeithThompson

Een foto die is geplaatst door Brian Keith Thompson (@bodyelectrictattoo) op

Er is natuurlijk een verschil tussen gaatjes in je oren laten schieten en een piercing laten zetten. In het gedeelte waar je oorlel zit, kun je gaatjes nog laten schieten. Hierbij wordt het sieraad door je oorlel ''geschoten''. Dit kan vrij eenvoudig bij de juwelier. Kom je echter wat hoger, bij het kraakbeen, dan moet je het laten piercen. Dit gebeurt met een naald. Als je dit laat schieten, kan het kraakbeen versplinteren en dit heeft natuurlijk behoorlijk wat gevolgen. Ga hiervoor dus naar een goede piercingsshop en laat je goed informeren.

Al vanaf de basisschool wilde ik graag een neuspiercing. Een klein glimmend knopje, dat leek me als klein meisje al heel mooi. Ik zag het in films of op tv bij Indiase vrouwen en de zussen van mijn oom droegen het ook. Het begon met een glimmend stickertje op mijn neus, die droeg ik ook wel eens naar school. Van mijn ouders mocht ik, als ik 16 werd een neuspiercing, als ik het dan nog steeds wilde.

En dat wilde ik. Een maand voor ik 16 werd, liet ik hem schieten in de V&D in een speciale piercing-shop. Mijn oog ging tranen, dat schijnt normaal te zijn. Binnen een paar weken was het helemaal genezen en kon ik verschillende knopjes dragen. Ik heb hem nu dus al ruim 12 jaar en heb geen moment spijt gehad. Ik ben er altijd blij mee geweest. Hij groeit trouwens ook niet meer dicht. Zelfs toen ik voor een stage 8 maanden geen neusknopje droeg, kon ik er gewoon weer een in doen. Ik ben er nog altijd blij mee. Het pas bij me en is heel subtiel. - Nouska

Naast twee keer twee gaatjes in mijn oren, heb ik ook twee piercings, namelijk een tongpiercing en een helix. De tongpiercing heb ik inmiddels al een aantal jaar en hoewel ik verwacht had dat dit behoorlijk pijn zou doen, viel me dat echt ontzettend mee. Het vervelendste vond ik eigenlijk dat je een tijdje met je tong buitenboord moet zitten terwijl er een grote klem omheen zit. Dat voelt erg onprettig. De ''prik'' zelf, waarbij de naald er doorheen gaat, is heel even gevoelig maar niet extreem pijnlijk.

Je krijgt bij een tongpiercing eerst een relatief grote piercing erin omdat je tong opzwelt. Na een tijdje neemt de zwelling af en kun je terug naar de shop om je piercing te laten vervangen. Als alles goed hersteld is kun je eventueel een andere piercing, die je leuk vindt, erin doen. Mijn tong was in het begin best wel opgezwollen, maar door dit gewoon te blijven bewegen terwijl je eet, trekt het snel weg.

Daarnaast heb ik een helix piercing die ik nu ongeveer twee maanden heb. Deze was toch wel wat gevoeliger dan de tongpiercing en ook het helen duurt een stuk langer. Vooral de nazorg is bij deze piercing belangrijk: ik maak het nog regelmatig schoon met een bepaalde zeep en een zoutoplossing. Na een aantal maanden mag er een andere piercing in en dat wordt waarschijnlijk een ringetje.

Heb jij gaatjes of piercings in je oren en zo ja, wat en hoeveel?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jolien - Maandag 31 oktober 2016 10:47
Ene oor 6 en mijn andere oor 7😍
Sun - Maandag 31 oktober 2016 11:08
4 aan de ene kant en 5 aan de andere kant!
Had er aan één kant eerst 6, maar helaas ging er 1 ontsteken en heb ik hem eruit gehaald. Misschien toch nog een poging wagen.
Mooie foto's in deze blog!
Lira - Maandag 31 oktober 2016 11:09
Ik heb nu in beiden oren twee gaatjes. Het liefst zou ik ook een helix willen en een navelpiercing en neuspiercing lijken me ook gaaf. Helaas vindt mijn lichaam piercings niet zo leuk. De laatste keer dat ik gaatjes liet schieten waren mn oren enorm ontstoken. Hoe goed ik het ook schoon hield. Een neuspiercing gaat helaas niet omdat dat niet altijd kan met stage...
deb - Maandag 31 oktober 2016 12:31
twee gaatjes aan elke kant, en meer hoef ik er ook niet
Anoniempje - Maandag 31 oktober 2016 12:36
Heel gewoon , aan ieder kant 1 gaatje. Meer moet dat niet zijn.
Ik zou me te vlug een kerstboom voelen.
Ronja - Maandag 31 oktober 2016 12:42
Wat is een helix en een tragus?

Ik heb nog geen gaatjes maar ik begin het wel steeds leuker te vinden.
Misschien dat als het me lukt om me verder goed te verzorgen dat ik er dan wel wil.
D. - Maandag 31 oktober 2016 12:54
Ik heb er 9, waarvan 1 tunnel van 10mm :)
@Ronja - Maandag 31 oktober 2016 12:55
Een helix is een piercing in het ronde bovenste gedeelte van je oor en een tragus is dat stukje aan de binnenkant van je oor, die het dichtste bij je gezicht zit.
Ann - Maandag 31 oktober 2016 12:57
@sandra, is een tongpiercing niet vreselijk irritant als je bijvoorbeeld eet? #durftevragen
Breadfish - Maandag 31 oktober 2016 13:02
Ik heb geen gaatjes of piercings en ik denk ook niet dat ik die ooit ga nemen.
Breadfish - Maandag 31 oktober 2016 13:02
Ik heb geen gaatjes of piercings en ik denk ook niet dat ik die ooit ga nemen.
Marielx - Maandag 31 oktober 2016 13:31
3 aan elke kant:)
Iris - Maandag 31 oktober 2016 13:35
Ik heb in ieder oor 1 gaatje, maar zou het wel leuk vinden om ook een tweede gaatje te nemen, Toch doe ik het niet en dat heeft met verschillende dingen te maken waaronder angst voor de mening(en) van anderen en dat ik niet weet of ik er nog steeds zo blijj mee ben als ik eenmaal 2e gaatjes heb ...
Sandra - Proud2Bme - Maandag 31 oktober 2016 13:56
@Ann
Nee ik heb er geen last van :)
NeverlandNatascha - Maandag 31 oktober 2016 14:09
Ik heb aan iedere oorlel een gewoon gaatje en aan mijn linkeroor een helix. Vind ik subtiel en toch vrouwelijk. Heb hem in februari een jaartje en de verzorging viel reuze goed mee. hij is wel geschoten ipv. gepierced en ik had er helemaal geen problemen van. Groetjes!
Kimberley Janssen - Maandag 31 oktober 2016 14:46
Ik wil echt al een tijdje graag een ringetje door m'n oor aan de bovenkant.
charissa - Maandag 31 oktober 2016 16:34
allebei mijn oren 1 gaatje al vanaf jongs af aan, nu sinds een paar maanden ze aan het stretchen!
Denise - Maandag 31 oktober 2016 17:05
Ik heb twee gaatjes in beide oren al vanaf de basisschool en vorig jaar in november heb ik ik twee helix gaatjes laten zetten, helaas heb ik daarvan de onderste eruit moeten halen omdat deze ontstoken bleef. Dat vind ik nog steeds heel jammer, maar die er boven heelt gelukkig wel goed :)
Ellie-x - Maandag 31 oktober 2016 17:54
Ik heb in beide oren 2 gaatjes. De 2e gebruik ik eigenlijk nooit, maar ik houd ze wel open voor de zekerheid. Ik zou wel een tragus- en/of een helixpiercing willen, maar ik ben bang dat je daar last van gaat krijgen ofzo, omdat het in je kraakbeen zit..
liza - Maandag 31 oktober 2016 18:43
Linkeroor Helix 2x + 3 oorgaatjes
Rechteroor Rook piercing
Lost girl - Maandag 31 oktober 2016 19:03
Geen gaatjes. Vind het wel mooi maar ik neem liever een tatoeage dan een gaatje ergens in.
Thesunwillrise - Maandag 31 oktober 2016 22:25
Ik heb in beide oren 1 gaatje. Al vanaf jongs af aan. Ik denk niet dat daar nog gaatjes bij gaan komen, vind het wel prima zo.
peach - Dinsdag 1 november 2016 16:33
aan elke kant 3 gaatjes!
Maya - Dinsdag 1 november 2016 18:37
Rechts 5, Links 7. Draag nauwelijks nog oorbellen en als ik dat doe, dan meestal gewoon 1 aan elke kant. Hihi.....de gaatjes stammen uit mijn 'wilde' tijd die inmiddels al dik 15 jaar achter me ligt.
Mike - Donderdag 3 november 2016 08:37
3 oorbellen (beide kanten 1 onder en links 1 boven) rechts een tragus en een tongpiercing :)

Oorbellen deden geen pijn en zit er aan te denken om een tweede gaatje te laten zetten! Wat vinden jullie?
-A - Vrijdag 4 november 2016 22:47
Ik heb aan elke kant 2 gaatjes en aan elke kant 1 tunnel van 10mm. "Vroeger" had ik dus 3 gaatjes aan elke kant. Als het mag van mijn werkgever, neem ik er een helix bij.

Zo wispelturig als dat ik ben (elke maand een andere haarkleur willen etc) heb ik toch geen moment spijt gehad van mijn tunnels. Heel symbolisch gezien past het precies bij mij; een 'normaal' gaatje, omdat ik eens in de zoveel tijd ook normaal kan zijn. Een tunnel, omdat ik toch ook van 'anders' houd, en van de muziekgenre waar het ook veel te zien is. En dan binnenkort een helix, omdat ik het gek genoeg vrouwelijk vind.
priscillaaaaax - Zondag 20 november 2016 16:23
ik heb aan allebei de oren 3 gaatjes en in een oor heb ik het 2e gaatje gestretched naar 4mm.
ik heb een tragus in mijn ene oor en een helix in de andere.
ik heb een neuspiercing en een tongpiercing.
ik had een industrial maar die heb ik eruit gehaald
ik wil nog een tepelpiercing en een conch.
Erin - Dinsdag 13 december 2016 17:24
een tunnel, een gaatje en een industrial aan de ene kant en drie gaatjes en een helix aan de andere :D
Tamaar - Woensdag 24 januari 2018 23:02
Heb er nu 18 links en rechts 16. Men eerste gaapjes was nog geen half jaar. Op men 12e had ik er 8 in elk oor. Ik hou der van en zou niet meer zonder ze kunnen ❤
Tamaar - Woensdag 24 januari 2018 23:13
Heb er nu 18 links en 16 rechts. Mijn eerste gaatjes kreeg ik toen ik nog geen half jaar oud was. Op men 12e had ik er 8 aan elke kant. Ik hou der van en zou Vietnam meer zonder ze kunnen ❤ blijf altijd doen wat je zelf mooi vind. Want jij moet ermee lopen
Maarten - Woensdag 27 februari 2019 16:06
Mijn vriendin heeft bij mij een ringetje in mijn linker oor gezet, zij heeft zelf al 3 links en 2 gaatjes en twee helixen rechts, en vond dat een ringetje mij mooi zou staan. Ik ben het inmiddels met haar eens.
Sara - Zaterdag 9 maart 2019 14:08
Ik had al aan elke kant een gaatje in mijn oren van toen ik klein was maar voor mijn 14de verjaardag heb ik extra gaatjes mogen laten zetten van mijn ouders aan de rechterkant 1 extra beneden en 1 in de helix
je moeder - Maandag 29 april 2019 22:15
ik heb 3 gaatjes in allebei de oren wil nog me 4de en boven aan me oor en 2 neuspiercings veel tattoos hou ik van
Olaf - Donderdag 2 mei 2019 14:03
Ik heb al een aantal jaren in beide oren een gaatje. Net als de meeste vrouwen en tegenwoordig ook veel mannen.
Ik vind het ook erg leuk om oorbellen te dragen. Dus heb ik ze bijvoorbeel niet in omdat ik het stoer vind staan of zo. Meestal heb ik twee zilveren oorknopjes in, half ronde van 10 mm, en soms oorringen.
Ik heb zilveren oorringen van 3, 5 en 8 cm. Vooral de grootste oorringen vind ik erg leuk om in te doen, maar omdat deze oorbellen nooit door jongens worden gedragen, voel ik mij nooit op mijn gemak als in ze in heb. Dus heb ik deze oorbellen, net als de oorringen van 5 cm, niet zo vaak in.
Have - Zondag 9 juni 2019 01:04
Heb 2 gaatjes in beide oren en links bovenin nog eentje, ik zou wel meer willen maar als man word je er toch wel een beetje vreemd op aangekeken omdat ik ook meestal geen hele kleine draag.
Johan - Zaterdag 28 december 2019 14:17
Ik ben 67 jaar. Ik zou graag in beide oren een gouden ringetje willen dragen, maar gezien mijn leeftijd lijkt het mij geen goed. plan.
Monique - Dinsdag 21 juni 2022 12:23
waarom niet? leeftijd maakt niet, wel je weerstand.
Hoe hoger je weerstand, hoe sneller je geneest.
als je het graag wilt gewoon doen, je bent nooit oud genoeg om dit
soort dingen te doen.
Pieter - Vrijdag 17 januari 2020 16:12
Gewoon doen Johan. Ben 56 en over elf jaar heb ik nog steeds mijn huidige vier gaatjes en misschien nog wel een paar erbij. Je wordt er nooit te oud voor.
Hans de G - Donderdag 1 oktober 2020 14:40
Helemaal eens met Pieter. Denk dat als Johan ringetjes in zijn oren zou doen maar weinig mensen het zou opvallen. Hij moet vooral zelf doen wat hij wil (ik ben blij met mijn 2 gaatjes l+r en draag afwisselend creolen en knopjes)
Tien - Donderdag 3 juni 2021 22:25
Gewoon doen. Mannen met oorbellen zie je weer steeds meer.
Heb zelf al lang in beide oren een oorbel, meestal een knop/stud. Toevallig onlangs tweede gaatje in beide oren laten prikken en nu in beide een ringetje en knopje. Krijg er veel positieve reacties op.
Pieter - Dinsdag 9 februari 2021 00:21
Die vier gaatjes van mij zijn er ondertussen toch nog zes geworden, drie per oor nu. Bovendien heb ik ook nog een neusknopje erbij geprikt. Lockdown zorgt voor een beetje extra DIY... En niemand die er aanstoot aan neemt in deze tijden gelukkig. Behalve mijn moeder dan, die het raar vindt, terwijl mijn liefhebbende echtgenote het gewoon wel tof vindt dat ik er een beetje afwijkend van de standaardnorm bijloop.
Pieter - Donderdag 25 februari 2021 11:11
Ik heb er nog drie bijgeprikt links, dus nu zes links en drie rechts. Staat wel lekker druk zo. Wil ook nog tragusringetjes, maar daarvoor wacht ik toch tot de piercingshop weer open gaat.
Nima - Zondag 16 mei 2021 16:38
Begonnen met 1 gaatje beide oren. Draag ook graag hangers trouwens, naast de gewone stekers of oorringen.
Vond enkele vrouwelijke collega's mooi staan met meerdere, ze vonden mij ook mooi staan met oorbellen. Hebben ze me wat geteast om ook eens iets extra te proberen.
Heb nu beide oren twee gaatjes, en is eigenlijk wel leuk.
Tien - Zondag 12 juni 2022 23:08
Nou, bij mij zijn het er nu 3 in elk oor geworden (gewone oorbelgaatjes).
Monique - Dinsdag 21 juni 2022 12:20
4x gaatje aan beide kanten
1x tragus piercing één kant (nu 5 weken geleden)
1x rook piercing één kant (nu 2 weken geleden)

Bij geen van allen geen probleem met het genezen.
Als je het echt wilt, gewoon doen en geen recencies lezen.