Hoe ontdek ik mijn stijl?

 

mixOp een dag word je wakker met een kledingkast vol kleding die jou goed staat, waar jij je fijn in voelt en die je zelfverzekerd door het leven laat gaan. Uh, nee. Helaas, zo werkt het niet. Je eigen kledingstijl ontdekken is niet zo simpel als je zou willen. 

Zelf heb ik tijdens mijn tienerjaren nogal wat stijlen uitgeprobeerd. Van skater en rockster tot sixties en hippie. En eigenlijk wissel ik nog steeds van stijl. De ene keer is mijn outfit veel vrolijker (jonger) en de andere keer veel serieuzer (volwassener). Ik heb nu eigenlijk vanalles in de kast hangen. Per seizoen wissel ik een beetje. Minder heftig dan tijdens mijn tienerjaren. Maar het is niet zo dat ik maar één stijl heb. 

Persoonlijk loop ik niet met alle trends mee, maar ik pik er wel uit wat ik leuk vindt. Het oud roze van afgelopen zomer vond ik prachtig en ook de zandkleuren heb ik veel gedragen. Deze winter vind ik vooral de vintage vestjes en kleding met teddy leuk. Maar de andere trends laat ik aan mij voorbij gaan. Dit heb ik echter wel moeten ontdekken. Ik dacht altijd dat je maar één bepaalde stijl kon hebben en het raar zou zijn als ik steeds zou switchen. Maar uiteindelijk draag je de kleding toch wel op je eigen wijze en ligt het eraan of je het zelf combineert of klakkeloos overneemt van de paspop.

Speciaal om te ontdekken waar jouw kledingstijl ongeveer uit bestaat en waar je interesse ligt, hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet.  

tim girl

1. Out of the box
Denk niet te veel in hokjes en vakjes, maar pik uit ieder vakje wat jij leuk vindt. Hou jij bijvoorbeeld wel van stoere laarsjes, maar combineer je het liever met iets romantisch van kant, doe dat dan. Haal uit iedere stijl wat jou aanspreekt. Stop jezelf niet in een hokje. 

2. Gebruik wat je hebt
Als jij vooral kleding met prints in je kledingkast hebt, vraag jezelf dan eens af waarom. Vind je dit leuk of heb je het gekocht omdat het in de mode is? Of draag je het omdat de aandacht dan naar de opdruk gaat in plaats van naar jou? Als je het draagt omdat je het gewoon leuk vindt, weet je dat je                                                                       met die shirts in ieder geval eens lekker kunt gaan combineren.

Maar hangt er eigenlijk vooral zwart en grijs in je kast, vraag jezelf dan ook eens af waarom. Draag je dit omdat het onopvallend is? Of draag je het omdat je zwart gewoon een chique kleur vindt? Ga dan eens met dat zwarte bloesje aan de slag en combineer er op los.

De kleding die in je kast hangt, maar waarvan je weet dat je het hebt gekocht omdat anderen het ook hebben, of omdat het gewoon in de mode was maar jij het eigenlijk niet leuk vindt, stop je in een vuilniszak. Bewaar deze zak twee weken. Als je na twee weken niets hebt gemist uit deze zak, kun je de kleding op marktplaats zetten, aan je vriendinnen geven of naar het goede doel brengen. 

3. Maak een collage
Pak een stapel tijdschriften of vraag aan je vriendinnen of zij nog oude hebben liggen en ga eens lekker zitten scheuren, knippen en plakken. Scheur niet de mensen die je er leuk uit vindt zien uit, maar voornamelijk de kleding. Let op dat je kijkt naar wat voor kleding die persoon op de foto aan heeft en niet naar hoe zij het showt. Als je uiteindelijk voornamelijk spijkerbroeken en shirtjes met sneakers hebt opgeplakt, kun je hier tijdens het shoppen aan terugdenken.
Als je een mix hebt opgeplakt, kun je kijken naar welke dingen je echt graag zou willen hebben en die je ook echt zou dragen. Probeer dan niet op zoek te gaan naar hetzelfde kledingstuk, maar denk breed en zoek iets in die stijl.

romantisch

4. Mix and Match
Mix die stoere t-shirts met gebloemde colbertjes of hoge hakken. Op die manier kun je ieder kledingstuk op jouw manier dragen. Schattige kleding kan vaak leuk gecombineerd worden met stoere accessoires. Zo is een romantisch wit kanten vestje leuk te combineren met een stoere zwarte armband met studds. Blijf niet plakken aan één bepaalde stijl, maar mix and match twee of meerdere stijlen door elkaar en creeër zo je eigen stijl. Het plaatje hiernaast laat deze twee uitersten duidelijk zien. Je kunt er natuurlijk ook wat subtieler mee omgaan en toch het stoere met het lieve combineren. 

5. In de war
In de war zijn mag. Als je tijdens het winkelen ineens echt niet meer weet wat je leuk vindt, geeft dat niks. Dat heeft iedereen wel eens. En zeker wanneer je aan het ontdekken bent wat je leuk vindt, is het spannend om kleding te kiezen en te kopen. Ga daarom tijdens het winkelen ook even lekker ergens wat drinken. Pin je zelf tegelijkertijd ook niet vast op één stijl. Jouw stijl kan net zo veranderlijk zijn als de modewereld :)

6. Inspiratie
Laat je inspireren en kijk eens lekker naar anderen. Wat dragen zij en vind jij dat ook leuk of zou je het juist anders dragen? Geef voor jezelf eens je mening over de kledingstijlen van andere mensen die je voorbij ziet lopen. Pik eruit wat jij leuk vindt en ga daar eens naar op zoek.  

7. Kleding óf accessoires
Wanneer je een druk bloemetjesjurkje aan doet of een glittervestje is het handig om er over na te denken waar je de aandacht op wilt vestigen. Draag daarom geen drukke accessoires, als je jurkje al vrij druk is. Maar wanneer je een jurkje hebt dat vrij neutraal is, kunnen accessoires je outfit juist helemaal opfleuren!

8. Tijdperk vaststellen
Hou je echt van de kledingstijl die lijkt op de stijl van hippies (70's), mensen in de 60's of juist de 80's? Of mix je het graag met elkaar? Ga dan eens op internet zoeken naar deze kledingstijlen. Je vindt dan veel plaatjes van mensen uit die tijd en je kunt je daar enorm door laten inspireren. 

9. Voel
Het thema ''Voelen'' lijkt overal wel een rol te spelen. Want ook bij het ontdekken van je stijl is het belangrijk dat je luistert naar je gevoel. Voel jij je niet fijn in een knalrood jurkje, draag het dan niet. Voel jij je fijner in een bloemetjesjurkje, dan is dat dus meer jouw ding. Laat dit gevoel echter niet beinvloeden door meningen van anderen. Maar probeer echt naar je eigen gevoel te luisteren. Waar voel jij je het prettigste in? Watvoor kledingstukken draag je het meest? Kleding is gemaakt om te dragen en moet dus vooral lekker zitten. Dat het er leuk uit ziet en ook nog fijn zit, geeft jou een nog mooiere uitstraling!

10. Magic Black Dress
Een handige tips voor mensen die nog niet helemaal weten watvoor stijlen ze leuk vinden of mensen die eigenlijk helemaal geen enkele stijl willen volgen, is Black Dress. Koop een simpel zwart jurkje of bloesje en kleed dit aan met accessoires. Op deze manier ben je maar één keer geld kwijt aan een jurkje en kun je eindeloos stijlen uitproberen door je outfit te veranderen met accessoires. Een aantal voorbeelden vind je hieronder.

black dress

Black Dress Basic

black dress

Black Dress Sexy Woman

black dress

Black Dress Rock 'n Roll

black dress

Black Dress Hippie (Boho)

black dress

Black Dress Young and Sporty

 

Heb jij jouw eigen stijl al gevonden?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

DB - Donderdag 5 januari 2012 11:13
Is geen stijl hebben ook een stijl?
Ik draag elke dag wat ik dan uit de kast trek. En ik zie er de ene dag compleet anders uit dan de andere dag en toch valt het nooit ergens mee te vergelijken.
Melissa - Donderdag 5 januari 2012 12:48
Ik heb in de loop der jaren wel beetje gevonden wat ik nu echt leuk vind.. wel verander ik ook vaak van stijl , maar het blijft dus altijd wel tussend die dingen en dat zijn; rock (studs,zwart,spijker),sportief(gympen,vestje met broek),maar ook vrouwelijk (blazer met spijkerbroek en hoge hakken). Ik hou totaal niet van bloementjesprint of van die lieve jurkjes.
inger - Donderdag 5 januari 2012 13:52
Op de site van de H&M heb je zo'n paskamer, waarin je kleding kan combineren om te kijken hoe het staat / style checker.
Charlotte - Donderdag 5 januari 2012 18:07
Ik vind eigenlijk van alles leuk. Hangt er echt vanaf waar ik zin in heb. De ene keer doe ik een rokje aan met een bloemetjes riem en lieve roze schoentjes, de andere keer een spijkerbroek met een stoer vest en laarsjes die vooral in de smaak vallen bij emo's. En ik vind het allebei hartstikke leuk, en allebei bij mij passen. (:
Imke - Donderdag 5 januari 2012 21:42
En van de grootste voordelen van je eetstoornis overwinnen: weer mooie en opvallende kleren durven dragen! (Dat geldt voor mij tenminste.)
mya - Donderdag 5 januari 2012 22:32
uhh ik heb geen stijl ik trek gewoon an wat ik wil soms heel opvallen en soms heel saai of iets anders elke dag anders
Lienxx - Zaterdag 7 januari 2012 11:31
mijn stijl is net zo veranderlijk als het weer..
Het ene moment draag ik een tuttig jurkje,
het andere moment heb ik lekkere donkere en wat stoerdere kleding aan en een dag later lekker simpel een spijkerbroek, hemd en blouse..

Dus ik weet nog niet wat ik leuk vind, maar ik hou in ieder geval NIET van standaard.. ;-)
xMichele - Zondag 26 augustus 2012 10:05
Tussen die foto's heb nog niet echt mn stijl gevonden, maar de tijd zal het leren!
Er staan wel leuke dingentjes bij zoals die groene armbanden bij black dress rock 'n roll, maar groen staat mij niet zo.

Het zijn wel heel leuke tips, en dat ze er foto's bij doen is erg leuk, zodat mensen die deze site bezoeken kunnen kijken van: ' Goh, wat is ongeveer mijn stijl en wat juist niet.'
Ik! - Zaterdag 2 maart 2013 17:37
Ik heb in de loop der jaren ontdekt dat ik hou van vrouwelijke/meisjesachtige, maar ook stoerdere kleding. Mijn stijl is dus een combi van stoer en vrouwelijk. Ik hou van rouches en kant, maar ook van een mooie skinny jeans met een leren jasje erop. Vind het zelf een leuke mix!
LiveStrong - Woensdag 27 maart 2013 19:46
Ik gooi altijd alles door elkaar. Maar 's winters meestal vooral zwart/donker, en 's zomers juist fel, feller, felst. Neon zelfs. :) Vandaag een combi aan van een nonchalant tijgershirt met daarover een heel net zwart jasje. Krijg alleen maar complimentjes. ;)
roos - Maandag 27 mei 2013 19:26
Ik hou veel van zwart en studs en alles, eerst droeg ik vooral zwart om niet op te vallen, nu vind ik het gewoon mooi. Het kan me nu niet meer schelen wat anderen van me vinden, meestal dan :)
Scarlet - Vrijdag 26 juli 2013 23:18
Ik zit een beetje tussen sportief en rock in. bijvoorbeeld op maandag loop ik met een blousje met opgestroopte mouwen en open met een zwart t-shirt met allerlij zwarte soms een beetje raare accesoires en een wijde donkere spijkerbroek met legerkisten aan. de volgende dag loop ik met mn gympen een lekkere broek en een hemdje of trui. en zomers vaak kort broekje met hemdje of met een 3 kwart leger broek. dus ik verschil per dag een beetje maar wel in een bepaalde stijl. Voor de black dress test kom ik uit op rock 'n roll maar ik zou die laarsjes vervang door mijn hoge zwarte dr. martens. mijn muziek smaak is wat meer alternatiefe rock, ik speel ook elektrische gitaar maar ik voetbal ook.
Melissa - Donderdag 1 oktober 2015 17:35
Ik wil zo graag een kledingstyle en een mooie kledingstyle.
maar helaas heb ik er niet echt een.
Ik weet vaak niet wat mij staat of soms heb ik sirts wat krimpt in de was of ik koop het en dan is het te klein, ik heb ook wel is kleding wat snel kappot gaat.
soms koop ik ook iets wat mij echt niet staat.
ik probeer er aan te werken om een goeie mooie kledingstyle te krijgen die bij mij past.
hopen dat dat lukt.
Lis - Donderdag 1 oktober 2015 17:41
Ik vind de rock in roll supper leuk en mooi en de young and sporty ook ik hoop dat ik op een een m
Ooie kleding sijle krijg😊💎
Sjoukje - Vrijdag 21 oktober 2016 15:40
Mijn kledingstijl is vooral heel vrolijk. Maar soms draag ik gewoon een leuke muts met sweater en broek. Dan is het vaak een skatergirl look. Mijn favoriete kledingstuks heb ik eigelijk niet..Ik draag heel veel kleding van de h&m😊. Alhoewel ik vintage kleding ook echt te gek vind❤❤❤