Experimenteren met kleding

 

Iedereen heeft natuurlijk een eigen kledingstijl en de een is er wat meer mee bezig dan de ander. Misschien voel jij je wel gewoon comfortabel in een spijkerbroek en een trui en ben je er eigenlijk niet zoveel mee bezig. Het kan natuurlijk ook heel veilig zijn om iets simpels te dragen, niet per se omdat je dat zo leuk vindt, maar omdat je dan het gevoel hebt zo min mogelijk op te vallen. Toch kan het ook zijn dat je het jammer vind omdat je er graag leuk uit zien en leuke kleding draagt. Experimenteren met kleding kan heel eng lijken, maar je hoeft het helemaal niet zo ver te zoeken om het toch anders te laten zijn.

Als ik niet zo lekker in mijn vel zit of niet zo goed weet wat ik aan moet, kies ik ook voor het makkelijkste. Dit is vaak het eerste wat ik zie wat schoon is, maar niet gestreken hoeft te worden. Ik heb dan niet zoveel zin om iets te dragen wat erg opvalt, omdat ik mijzelf dan het liefste gewoon weg stop en zo onzichtbaar mogelijk maakt. Daarnaast heb ik dan meer voorkeur voor iets wat lekker zit in plaats van wat er mooi uit ziet. 

kleding
Asos

Wel heb ik gemerkt dat ik mij negen van de tien keer wel beter voel op het moment dat ik wat meer aandacht aan mijn uiterlijk besteed en wel wat draag wat net even anders is en iets gewaagder. Experimenteren met kleding, nieuwe dingen uitproberen en erachter komen wat wel of niet bij mij past vind ik ook heel leuk en het helpt mij ook weleens om op een andere manier naar mijzelf te kijken.

Uit je comfort zone
Ineens gaan experimenteren met kleding kan voelen als iets dat totaal buiten je comfort zone ligt. Ik heb dat zelf ook wel zo gevoeld. Toen ik voor het eerst een fluffy jas aan had, voelde ik me daar niet bepaald zeker bij. Het was niet iets wat direct bij mij paste en ik had het gevoel dat ik er heel erg door op viel. Ondanks dat mijn vriend het echt niet leuk vind, kan ik mij er wel goed in voelen. Inmiddels is het wel iets geworden wat bij mijn stijl en bij mij past en dat vind ik wel heel leuk. Dit had ik niet geweten als ik niet even buiten mijn comfort zone had gekeken. Het leuke van experimenteren met kleding is dat je even om het hoekje van je comfort zone kan kijken en ook heel snel weer terug kunt. Als je je ergens toch niet prettig in voelt, trek je gewoon wat anders aan! Het is geen extreme verandering en je kunt je makkelijk weer aanpassen.

Jezelf op een andere manier leren kennen
Wanneer je meer over je kledingstijl gaat ontdekken, leer je ook om op een andere manier naar jezelf kijken. Je gaat meer leren over wat je mooi vindt en wat jou staat. Hier kunnen dingen naar voren komen die je nooit verwacht had en dit kan je zelfbeeld ook positief beïnvloeden.

collage experimenteren met kleur
H&M

Kleine veranderingen kunnen al veel doen
Als je bijvoorbeeld veel donkere of neutrale kleuren draagt, kan experimenteren al bestaan uit het doen van kleine aanpassingen in de kleur. Zwart kan je dan bijvoorbeeld combineren met verschillende grijs tinten of als je veel aardetinten draagt, kun je misschien een keertje kiezen voor accessoires in een wat fellere kleur. Niet omdat het moet, maar gewoon omdat het ook leuk kan zijn om te ontdekken wat iets anders met je doet.

Ik heb bijvoorbeeld 3 jaar geleden voor het eerst mijn haar echt donkerbruin geverfd. Dat is een wat grotere ingreep, maar ik noem dit voorbeeld om te illustreren wat er kan gebeuren. Ik vond het wel spannend, want eenmaal geverfd, krijg je je eigen haarkleur niet snel meer terug. Gelukkig is dit met kleding anders. Ik merkte alleen wel dat mijn gezicht meer kleur kreeg, dat mijn ogen er meer uit sprongen en ik helemaal niet zo bleek werd als ik dacht. Dit had ik nooit geweten als ik dit niet had geprobeerd. Zo kan het ook met kleding gaan. Inmiddels heb ik mijn haar weer donker geverfd omdat ik het eigenlijk wel leuk vind staan bij mijzelf.

collage2
H&M

Niks moet, je bent goed zoals je bent
Experimenteren kan heel leuk zijn en je kunt ontdekken wat bij jou past en wat je leuk vindt, dit kan goed zijn voor je zelfbeeld en ook nieuwe deuren openen. Maar... natuurlijk moet je niks! Als jij je goed voelt in de kleding die je draagt dan is dat natuurlijk goed. Je bent goed zoals je bent en daar hoef je niks aan te veranderen. Alleen als je dat zelf leuk vindt en wilt.

Hoe dan?
Je kunt dus op verschillende manieren uit je comfort zone kruipen en eens andere dingen uitproberen. Op de foto's in deze blog kun je zien waar je dan bijvoorbeeld aan kan denken. Voor het gemak ben ik er even vanuit gegaan dat de veilige kleding bijvoorbeeld een broek en een shirt is of een broek en een vestje met veilige kleuren. Om eens een andere kant op te denken zou je een keer hakken kunnen dragen in plaats van sneakers of schoenen in een fel kleurtje of met een printje. Verder kun je ook een keer kiezen voor een jurkje of rokje of experimenteren met kleur. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor gekleurde sieraden of een tasje in een andere kleur. Je kunt ook denken aan iets wat je aan je outfit toevoegt, bijvoorbeeld een hoed of een haarband, zonnebril, etc.

collage
Asos

Laat je stylen
Wat ik weleens met een vriendin heb gedaan en wat ik heel leuk vond, is fun shoppen! Het is alweer heel lang geleden maar als ik er aan denk krijg ik weer helemaal zin om dit nog een keertje te doen. We gingen winkels in waar we normaal niet gingen winkelen en kozen voor elkaar een outfit uit. De meest hilarische dingen kwamen voorbij waarom sommige dingen ook nog best leuk stonden. Natuurlijk deden wij het voor de lol en kozen wij dingen voor elkaar uit die juist niet bij ons pasten, maar dit kun je natuurlijk ook serieus doen. Ga met een vriendin, je moeder, je partner of wie dan ook de stad in en zoek voor elkaar een outfit uit waarvan je vindt dat het bij diegene past of dat je denkt dat het leuk staat. Een leuke middag waarbij je hopelijk veel kunt lachen en misschien wel nieuwe dingen ontdekt die je toch best leuk vindt.

Hoe experimenteer jij met kleding?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Burtonized - Zaterdag 14 november 2015 12:16
Ik ben de laatste 2 jaar best veel gaan experimenteren. Ik was een hoop afgevallen, maar kleedde me eigenlijk nog steeds in wijde kleding, die heel saai waren. En dat vond mijn vriend wat minder, haha. Dus nu laat ik hem ook vaak wat uitzoeken, omdat hij er een hele andere kijk op heeft. Zelf pak ik ondertussen ook steeds meer kleding uit de rekken die ik normaal nooit zou dragen, maar nu wil proberen om te kijken of het iets is.
Zo kom ik steeds meer kleding tegen, die me leuker blijken te staan dan ik dacht en krijg ik steeds meer een eigen stijl.
Anoniem - Zaterdag 14 november 2015 13:18
Waar kan je het laatste jurkje van asos vinden? Ik kijk op de site, maar kan het niet vinden.
Elena - Zaterdag 14 november 2015 14:48
@anoniem
het jurkje van de afbeelding!
https://www.asos.com/ASOS-Tall/ASOS-TALL-Jumper-Dress-With-Elasticated-Waistband/Prod/pgeproduct.aspx?iid=5375336&cid=8799&Rf-200=33&Rf981=3677&sh=0&pge=3&pgesize=36&sort=-1&clr=Navy&totalstyles=173&gridsize=3
@ Elena - Zaterdag 14 november 2015 17:54
Bedankt!