Erbij horen met je kleding

 

Toen ik op de middelbare school zat, was kleding eigenlijk best belangrijk voor me. Ik had een negatief zelfbeeld, vergeleek mezelf enorm met anderen, voelde me niet goed genoeg en vond mezelf lelijk. Ik had het idee dat ik mijn imperfecte lichaam met kleding kon compenseren. Door daarmee bezig te zijn en mijn best op te doen, vielen de dingen die niet mooi waren aan mij minder op. Althans dat hoopte ik. Ik wilde niet teveel opvallen, maar wel net een beetje anders zijn. Wel wilde ik graag bij de groep horen en deed ik mee aan sommige trends. Als ik ook die kleding had, voelde ik me geaccepteerd en mooier.

Ik denk dat het niet gek is dat we onszelf leuk willen aankleden. Kleding laat voor een deel zien wat voor iemand jij bent. Toch kan je kledingstijl of het meedoen aan trends op een gegeven moment iets te belangrijk worden en ervoor zorgen dat je jezelf niet goed, niet mooi en niet leuk voelt als je bepaalde dingen niet draag of in je kledingkast hebt hangen. Het kost je dan veel geld en neemt je gedachtes in beslag. Je moet die trend opvolgen, anders ben je uit de mode.

trends

Maar waarom wil je eigenlijk bij een bepaalde groep mensen horen? Heb je je dat wel eens afgevraagd? Is het omdat ze die kleding dragen, is het omdat je steun aan ze hebt, zijn ze aardig voor je of levert het je iets op? Wees eerlijk tegenover jezelf en bedenk ook of je bij dat groepje vrienden of vriendinnen mag horen als je geen UGG's zou dragen of je haar niet ‘balliage' zou verven.

En wat als jij juist iets heel anders aan zou trekken? Geen All White sneakers, geen croptops, high waisted jeans, maxi rok of wingerd eyeliner zou dragen? Zou je jezelf durven zijn? Of vind je dat, net als dat ik dat vroeger vond, eigenlijk super eng? Ik vond dat vroeger wel eens spannend of ongemakkelijk als ik heel eerlijk ben. 

Erbij willen horen is helemaal niet zo'n gekke behoefte. Het is een verlangen naar verbondenheid, dat ieder mens in zich draagt. Het is een fijn gevoel om ergens deel van uit te maken, mensen om je heen te hebben die bij jou passen. Wel is het belangrijk dat het ‘erbij horen' echt is. Dat jij jezelf niet anders voordoet dan je bent en dat je dingen niet enkel voor de ander doet. Jezelf echt verbonden voelen met andere mensen op je school, je werk of studievereniging lukt pas echt als je jezelf bent. In hoe jij bent en in hoe je eruit ziet.

Natuurlijk is het moeilijk om precies te weten wat bij jou past, wie je bent en wat je leuk vindt staan bij jezelf. Dat is een heel proces. Geef dat ook tijd. Ga op zoek naar je eigen kledingstijl, maar verwacht hem niet binnen korte tijd al te vinden. Zie dit als een ontdekkingsreis en probeer hier en daar eens iets uit. Sommige trends passen misschien bij je, maar als je helemaal niet vak jurken en rokjes houdt, doe dan vooral niet mee aan de maxi of midi rokken trends. Wees jezelf, doe je ding. Juist dan word je bewonderd en voel je jezelf goed in de kleding die je draagt. 

Hieronder heb ik een aantal van de trends van nu op een rij gezet. Ik ben benieuwd aan welke jij wel en niet meedoet en of jij soms het gevoel hebt dat je er anders niet bijhoort.

Croptops 
H&M

croptop

Sneakers buiten het sporten om
Sacha 

sneakers

Streepjes
Urban Outfitters - ASOS - Urban Outfitters

streepjes 

Playsuits
ASOS 

playsuit

Platform schoenen
Sacha 

s

High Waisted Broeken
ASOS- Urban Outfitters

high

Romijnse sandalen
Sacha

sandaal 

Aan welke trends doe jij wel of niet mee?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nicole - Zaterdag 8 augustus 2015 10:09
Ik doe meestal niet echt mee aan trends, maar soms is het lastig om andere dingen te vinden in de winkel dan wat "in" is. Verder vind ik andere trends, bijvoorbeeld highwaist jeans, zelf gewoon heel prettig zitten of gewoon leuk, zoals de streepjes.

Oh, en het is 'Romeins'. ;)
Star* - Zaterdag 8 augustus 2015 10:19
ik doe wel vaak mee, ik vind het leuk om er afwisselend en creatief mee bezig te zijn (: Maar ik draag trouwens wel alleen wat ik leuk vind, als iets me niet staat of ik vind het niet mooi dan niet (:

op de middelbare wilde ik er wel bij horen maar tegelijkertijd wilde ik graag kind blijven. maar ik wist ook niet goed wat ik zelf leuk vond door mijn problemen. Ik wilde bij mijn "skater vrienden" horen maar ook bij de anderen die nettere kleding droegen, of hippe merken. Ik heb wss ook dis en waarschijnlijk heeft dit er ook nog eens mee te maken omdat elk deel andere dingen leuk vindt.
Maanmeisje - Zaterdag 8 augustus 2015 10:33
Ik doe niet mee aan trends. Ik volg liever mijn eigen ding!
sweet x - Zaterdag 8 augustus 2015 10:37
Ik draag altijd hele standaard kleding. Niks wat bij de trend hoort. Eerder gewoon een shirt met print, goedkope schoenen en een spijkerbroek. Dat soort kleren vallen niet echt op, ik word liever niet opgemerkt.
Curtis - Zaterdag 8 augustus 2015 10:38
Streepjes, maar die draag ik ook al jaren en de high waisted jeans, omdat ze zo super comfortabel zijn :). Ik ben blij te kunnen zeggen dat ik draag wat ik zelf ook echt leuk vind.
Manefeen - Zaterdag 8 augustus 2015 10:43
Ik vind het zo leuk dat Proud altijd modellen toont van verschillende maten, precies zoals het hoort en het in de samenleving is!
Nora - Zaterdag 8 augustus 2015 10:47
Nee, ik doe eigenlijk nooit mee met trends.

Streepjes voor mijn lichaamsbouw is geen goed idee, net als crop tops. Ik ben niet onzeker over mijzelf, maar het laat gewoon niet mijn sterke punten naar voren komen.

Platformschoenen vind ik lelijk en ik heb ook nooit meegedaan met de Nike trend en dus laat ik ook de sneakers voor buiten het sporten om aan mij voorbij gaan. En Romeinse sandalen, zijn die weer hip? Volgens mij waren ze dat 10 jaar geleden ook en ook toen heb ik ze alleen gedragen onder een carnavalskostuum ;)

Playsuits kunnen leuk zijn. High Waste broeken is een dikke JA, omdat deze juist sterke punten accentueert :D
Burtonized - Zaterdag 8 augustus 2015 11:09
Ja en nee. Ik draag over het algemeen wat ik leuk vind, maar sommige dingen durf ik niet te altijd dragen - zoals crop tops - uit angst van wat anderen zullen vinden. Dat maakt hem soms best lastig, haha.
Maar verder draag ik wel zo veel mogelijk wat ik leuk vind en lekker vind zitten. Het ligt ook aan de trend. De ene trend vind ik veel leuker dan de andere.
Emma - Zaterdag 8 augustus 2015 11:10
Ik ben schuldig aan bijna alle trends die hier opgesomd staan. Ik hecht enorm veel belang aan 'erbij horen' en 'hip zijn'. Dat vind ik soms best wel jammer, want het kost inderdaad wel wat geld en vaak wil ik ook eens iets anders, maar koop ik het niet omdat ik denk 'Zouden anderen dit wel mooi vinden?'. Ook ben ik best wel een meisje-meisje (als je snapt wat ik bedoel) en vind ik dingen zoals sportschoenen elke dag een beetje te jongensachtig. Zo gebeurt het dan wel eens dat ik me niet heel goed ga voelen in mijn outfit. Ik hoop dat ik met ouder te worden wat minder belang aan kleren ga hechten en vaker iets ga kopen omdat ík het mooi vind, en niet de rest. Op dit moment vind ik het veiliger om gewoon te dragen wat 'in' is.
G. - Zaterdag 8 augustus 2015 12:31
Ik doe 'gewoon' mijn eigen ding, kies dat waar ik me het beste in voel - maar weet zeker dat 'mijn eigen ding doen' overeenkomt met een bepaalde trend / stijl wat dan ook ;) geloof niet zo in 100% vrije (eigen) keuze: je wordt hoe dan ook beïnvloed :)
Babbeltje - Zaterdag 8 augustus 2015 15:27
Veel dingen zou ik graag willen proberen, maar ik heb er echt het lichaam niet voor. Zoals bijvoorbeeld crop tops, ho nee, serieus dat doe ik niemand aan en al helemaal mezelf niet. Van die suits, ik heb er eentje voor binnenshuis, het zit heerlijk maar staat voor geen meter.
Tja, mocht ik ooit weer op een gezond gewicht zitten, probeer ik wel weer eens wat... voor nu is het gewoon: ik kan enkel dragen wat ik aan KAN endat is al niet zo veel.
*** - Zaterdag 8 augustus 2015 15:33
Ik kijk wel naar trends maar als ik ze niet mooi vind, zal ik het niet aantrekken. Geen sneakers of platformschoenen voor mij en die hoge-taillebroeken vind ik ook maar niets. Maxi-rokken of playsuits daarentegen draag ik graag. Soms laat ik iets in mijn kast hangen omdat ik bang ben dat anderen het raar vinden of ik er teveel mee zou opvallen. Maar iets dragen enkel omdat het in de mode is? Blind volgen wat ze in tijdschriften voorschrijven? Nee bedankt.
Sindy - Zaterdag 8 augustus 2015 17:46
Alleen als ik me er goed in voel. Dus die cropptops absoluut niet ook al heb ik er wel het figuur voor en plateau zolen kan ik prima gebruiken maar vind ik niet fijn lopen dus dat gaat ook niet door net als skinny jeans.
Anne-Maria - Zaterdag 8 augustus 2015 23:01
Fijn dat er allerlei soorten modellen neergezet worden in de blogs. Het valt me echt op tegenwoordig.
Ik doe niet direct mee met genoemde trends, maar vind het wel prettig om kleding te dragen die ik echt leuk vind, en vaak 'hip' is. Probeer daarin steeds meer te ontdekken wat mijn stijl is.
N.I.91 - Zaterdag 8 augustus 2015 23:42
Ik had niet eens geweten wat nu de trend is.. ;)
Ik draag voornamelijk sportieve basic shirts met soms een opdruk en soms niet.
Ik zoek al heel lang naar high waisted spijkerbroeken, omdat die gewoon comfortabel zitten ;)
Streepjes vind ik heel soms oké, maar meestal niet mijn ding :-)
Vroeger toen ik nog op voortgezet onderwijs zat, probeerde ik zoveel mogelijk mee te doen, maar ik voelde me er alleen ongelukkiger en onzekerder door.
Nu ik mijn eigen ding doe, voel ik mij sws al stukken beter!
Hmm - Zondag 9 augustus 2015 00:31
Ik probeer zoveel mogelijk niet de trends te volgen (omdat ik wat orgineler wil zijn), maar toch vind ik ze vaak stiekem heel erg leuk en doe ik het toch 😅