Een badpak of bikini voor de redactie?

 

Nu we een prachtige lente achter de rug hebben gaan we een, hopelijk, even mooie zomer tegemoet. Dat betekent niet alleen veel zon, maar ook vakantie en meer vrije tijd. Mensen trekken bij mooi weer massaal naar het strand of naar plaatselijke vennen, plassen en zwembaden voor verkoeling. Lekker relaxen aan het water op een strandstoel of handdoekje, in badkleding. Dat klinkt heel prettig, maar kan toch ook stress opleveren. Veel vrouwen en ook mannen, vinden het namelijk spannend om zich in badkleding in het openbaar te laten zien. Helemaal niet nodig, vinden wij, want we mogen er allemaal zijn. Een 'beach body' heeft iedereen die aan het water verschijnt, ongeacht hoe je eruit ziet.

In deze blog delen wij hoe we het liefst gekleed gaan naar het strand en hoe we ons daarbij voelen. We kijken terug op hoe dit vroeger voor ons was, toen we nog een eetstoornis hadden en hoe dit over tijd veranderd is. We hopen dat het lezen van onze ervaringen jou helpt om wat lekkerder in je vel te komen zitten als het om bikini's en badpakken gaat. Hoe je ook gekleed gaat naar het strand, het gaat er uiteindelijk om dat je het leuk hebt, dat is het belangrijkste.

Badkleding van de redactie

De badkleding van Daphne...

Jarenlang heb ik geen bikini of badpak gedragen. Zelfs geen echte zomerkleding zoals korte mouwen of een korte broek, dus badkleding ging ik al helemaal niet aan beginnen. Ik voelde mij er vreselijk in en kon heel erg in paniek raken als ik mij toch op die manier moest vertonen. Ik ging nooit zwemmen en pas ‘s avonds naar het strand, zodat ik iets langs aan kon. Ik had het toen niet eens zo door, omdat ik er heel bewust voor koos om mij er niet aan te wagen, maar het heeft mij wel degelijk beperkt in de zomer en ik heb mijzelf ook veel plezier ontnomen daardoor. Als ik eerlijk ben moet ik nog nog steeds wel eens een drempel over om mijn badkleding aan te doen, maar ik heb wel besloten dat ik mijzelf niet meer door mijn onzekerheid ga laten leiden.

Vorig jaar ben ik met mijn vriend naar Thailand geweest en ik heb mijzelf toen vlak voor vertrek een hele mooie, nieuwe bikini cadeau gedaan. Het kan mij heel erg helpen om er een middag voor uit te trekken om mooie bikini's en badpakken te passen, dat maakt het voor mij extra leuk om aan te trekken. Zowel bikini's als badpakken vind ik mooi en het is best leuk om allerlei verschillende soorten badkleding uit te proberen. Om jezelf steeds een beetje opnieuw uit te vinden op dat gebied. Ik kan nu heel erg genieten van de zomer en alle strand- en waterpret die erbij komt kijken. Natuurlijk, ik heb soms nog onzekere gedachten, maar dat is niet meer zo’n ramp. De leuke tijd die ik in de zomer kan hebben is mij nu veel te dierbaar. 

De badkleding van Irene...

Heel heel heel vroeger had ik een redelijk grote moedervlek op m'n buik. Al mijn vriendinnen zagen er super leuk uit in hun hippe bikini's, maar ik schaamde me zo voor mijn moedervlek dat ik altijd badpakken droeg. In groep 8 werd de moedervlek verwijderd, omdat ik hem gewoon afschuwelijk vond, maar ook omdat ik er huidkanker van zou kunnen krijgen.

Nu heb ik een groot litteken op m'n buik en omdat ik nog flink gegroeid ben na groep 8 is deze ook wat uitgerekt. Een erg opvallend ding en ik krijg er vaak een opmerking over als hij zichtbaar is, maar toch voel ik me hier helemaal niet ongemakkelijk over. Vanaf dat moment heb ik eigenlijk alleen nog maar bikini's gedragen.

Eetstoornis of geen eetstoornis. Ik ging altijd wel zwemmen ook al betekende dat dat ik me super oncomfortabel voelde. Als ik niet in het water was sloeg ik direct een handdoek om mezelf in of ik nam een krampachtige zithouding in zodat ik er naar mijn mening zo dun mogelijk uitzag. Een rimpel in m'n buik of een platgedrukte arm was echt een no go. Bovendien schaamde ik me dood voor pukkeltjes of haartjes op mijn lichaam. Hoe meer ik me er mee bezig hield hoe erger het leek te worden. Achteraf gezien vind ik het best jammer dat ik een hele dag alleen maar hier mee bezig kon zijn. Anderen waren hier helemaal niet mee bezig (tenminste, niet bij mij) en ik kan intussen wel wat leukers bedenken.

Grappig genoeg vond ik het makkelijker om een bikini aan te trekken dan een badpak. Met een badpak aan voelde ik me eigenlijk nog dikker! Badpakken zijn tegenwoordig best wel weer in de mode en ik vind het ook cool staan bij andere meiden, maar nog steeds vind ik het lastig om voor mezelf een badpak te vinden waar ik me lekker voel, maar ja, van wie moet dat eigenlijk? Ik heb 2 fijne bikini's en daar voel ik me eigenlijk prima in. Omdat het broekje bij mij altijd een stuk groter is dan het topje kies ik vaak zo'n mix & match setje uit bestaande uit een broekje en een sportbh-achtige bikini.. Die blijft bij mij tenminste goed zitten als ik een duik in het water neem. ;-)

De badkleding van Lotte...

Toen ik een eetstoornis had vond ik bikini's en badpakken ver-schrik-ke-lijk. Ik voelde me dik en bekeken, ook al wist ik dat ik eigenlijk aan de dunne kant was. Het liefst vermeed ik alle zomerse zwempartijen, maar tegelijkertijd vond ik het lastig als mijn vrienden wél gingen en ik alleen thuis zat. Meestal ging ik dan toch mee, maar niet van harte. Uiteindelijk viel het altijd mee als ik er eenmaal was, maar al die stress deed toch aan de lol af.

Nu vind ik zwemmen juist heel leuk en ontspannen, eigenlijk net zoals toen ik vroeger een kind was. Ik maak me helemaal niet meer zo druk over bikini's, badpakken, mijn lichaam of mijn gewicht. Het zal allemaal wel, ik ga toch voor mijn eigen plezier en rust naar het strand. Vroeger had ik het gevoel dat het dragen van een bikini 'verplicht' was aan het water. Ik was namelijk bang dat badpakken maar suf en saai waren en ik wilde niet de aandacht trekken door 'iets stoms' te dragen. Tegenwoordig verschijn ik zonder stress of aarzelen in badpak. Ik vind dat nou eenmaal prettig en ook echt mooi. Ik heb nog wel een bikini, maar die draag ik lang niet meer zo vaak als mijn badpak. Het ligt een beetje aan mijn stemming die dag. De keuze laat ik in ieder geval niet meer afhangen van anderen.

De badkleding van Scarlet...

Toen ik ruim 10 jaar geleden een eetstoornis had hield ik er helemaal niet van om naar het strand te gaan. Ik vond zwemmen zelf wel leuk en genoot van een lange glijbaan in het zwembad, maar zo bloot op een handdoekje liggen of rondwandelen vond ik vreselijk. Ik was extreem wit en ik vond mijn lichaam niet mooi. Om mij heen zag ik goudbruine, knappe meisjes met mooie borsten en lange haren. Ik vond mezelf lelijk en mislukt. Ik droeg bikini's met vulling omdat ik anders plat was.

Door de jaren heen ben ik dit alles wel minder belangrijk gaan vinden en ben ik mijn lichaam meer gaan waarderen. Hierdoor was het ook makkelijker om in bikini op het strand te zijn. Zeker op Curaçao kon ik hier wel van genieten.

badpak scarlet

Door mijn terugval ging ik me weer extreem schamen voor mijn lichaam. In bikini werd ik met enige afschuw nagekeken en ikzelf voelde me extra kwetsbaar. Ik droeg al jaren bikini's, maar het liefst was ik toen in lang wetsuit het water in gegaan. Iets nieuws kopen deed ik echter ook niet, dat vond ik het mezelf niet waard.

Dit jaar ging ik op vakantie naar Frankrijk. Gelukkig veel beter in mijn vel zittend dan het jaar ervoor. Kort voordat we vertrokken kocht ik een mooi wit badpak bij H&M. Wit, zodat mijn huid wat bruiner zou lijken. Een badpak zodat ik me minder zou focussen op mijn zogenaamde boller wordende buik. Heel goed voelde dat. Die bikini's heb ik inmiddels weggegooid. Misschien dat ik over een tijd ook wel weer een bikini ga dragen, maar voor nu vind ik die badpak me mooi staan.

De badkleding van Phoi Cai...

Toen ik nog worstelde met het eten, vond ik het zwemmen vreselijk. Ik wist dat dit betekende dat ik een bikini aan moest doen en de onzekerheid maakte alles kapot. Ik kon geen moment genieten. Elk jaar zocht ik weer naar de perfecte bikini en in geen één voelde ik me goed. Mijn benen, mijn buik… Alles voelde te dik en het liefst wilde ik het alleen maar verbergen. Ik kon daardoor ook niet echt genieten van een zon, zee strandvakantie. Ik voelde me nooit op mijn gemak en het voelde alsof iedereen naar me keek.

Phoi cai

Tegenwoordig is het aantrekken van een bikini of badpak nog steeds geen favoriete bezigheid. Het is een moment waarop ik toch even onzeker wordt. Vooral na mijn eerste zwangerschap was het weer erg wennen aan mijn nieuwe lichaam. Maar mijn onzekerheid speelt geen overheersende rol meer. Ik heb het leren loslaten. Ik had dan ook nooit gedacht dat ik zelfs zonder badkleding naar de sauna zou durven! Maar het is iets wat ik graag doe.


♥ Wat draag jij het liefst op het strand?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lost girl - Zaterdag 14 juli 2018 14:10
Ik hou er niet van om naar het strand te gaan omdat ik vaak opmerkingen en mensen die me uitlachen moet verdragen, meer dan in het zwembad op de een of andere manier, en dat kan ik niet altijd even goed van me afzetten. Sauna vind ik ook prettiger dan een bad waar ik mijn badpak moet aanhouden. Ik heb wel een heel leuk badpak vind ik zelf. Tis een soort minijurkje wat ook net de ergste littekens op mijn bovenbenen verbloemd. Heb hem via het internet want in mujn maat ligt er helaas niks in de winkel. Een bikini heb ik nog nooit gehad. Dat staat absoluut niet met mijn postuur. Kan ik net zo goed naakt rondlopen haha.
Rosie - Zaterdag 14 juli 2018 14:31
Leuke blog ik heb zelf ook een paar leuke bikini's gekocht ik koop altijd halter bikini's in zo een driehoek vorm omdat ik kleine borsten heb en andere topjes sluiten gewoon niet goed bij mij aan. Ik wil zelf ook een paar moedervlekken verwijderen maar ik weet niet hoe. Sommige zien er een beetje raar uit. Ik heb er heel veel op mijn rug maar ik schaam me er niet voor. Alleen is het vervelend dat ik mijn rug gewoon heel vaak in de gaten moet houden.
ginie - Zaterdag 14 juli 2018 15:10
Tankini it is!
MJ - Zaterdag 14 juli 2018 15:21
Ik zit er al een tijd over na te denken dit te zeggen, en omdat ik heb gehoord dat meerdere mensen het vervelend vinden besluit ik er toch maar wat van te zeggen... Scarlet, ik weet dat je van nature dun bent, maar deze foto's zijn behoorlijk triggerend. Elke foto die we van je zien is nog met enorm uitstekende sleutelbeenderen, hier zelfs je ribbenkast, en een enorm mager lichaam. Dit meen ik niet als vervelende opmerking, echt niet, maar soms lijkt het alsof je minder ver in je herstel zit dan je toegeeft aan ons. Wat begrijpelijk is, maar dit helpt ons ook niet...
Nogmaals, ik bedoel dit écht niet gemeen. Ik vind je namelijk een hartstikke leuke vrouw.
Jildou - Zondag 15 juli 2018 10:25
Ribbenkast? Daar zit haar badpak toch overheen 😅? Voor mij is de foto in ieder gebal totaal niet triggerend, vind ‘m juist mooi.
Jildou - Zondag 15 juli 2018 10:26
*geval
Emma - Zondag 15 juli 2018 10:38
Ik vind het juist een hele mooie, gezonde foto!
Rosie - Zondag 15 juli 2018 15:07
Ik zie geen ribbenkast?
Scarlet heeft volgens mij ook vaak genoeg geschreven dat ze tenger is gebouwd.
Ook zijn prominente sleutelbeenderen in sommige gevallen ook genetisch bij sommige mensen zijn ze dus bv ook met overgewicht nog best goed zichtbaar. Dit heet bouw.
Ieleen - Zondag 15 juli 2018 23:09
Niet iedereen zal het met je eens zijn, maar goed dat je het aan geeft. Je hebt een goed punt (en natuurlijk vinden velen haar lichaam ook mooi). Ik vraag mij persoonlijk ook af of zij alweer op het gewicht is voor haar eetstoornis begon én zo niet... waarom niet (in alle eerlijkheid begrijpen we best het waarom). Ben wél van mening dat het inderdaad op het randje zit en betwijfel of het op dit moment heel helpend is voor een groot aantal mensen hier om jezelf als voorbeeld te stellen. Je mag écht trots zijn waar je vandaan komt Scarlet, heel sterk. En met kleding aan waarbij je open en eerlijk bent is er niets aan mij wat twijfelt of je foto's kan plaatsen. Op deze site echter geldt wel dat ze jullie als voorbeeld zien en velen hebben niet deze bouw en vragen zich misschien af of die (laatste) kilo's nou echt nodig zijn. Lang verhaal kort... het heeft NIETS met jou persoonlijk te maken, NIETS met dat je niet mooi bent (dat ben je wel), NIETS met twijfel of je vecht voor een gezond lichaam. Enkel de vraag, ben je daar al echt (geen ondergrens), zoja... dan neem ik mijn woorden terug én gewoon plaatsen (maar licht het bijv. wel toe in een blog) zo niet, vraag jezelf dan af of een foto in badpak op deze site helpend is (ieder lichaam mag er inderdaad zijn, maar we weten ook dat meiden er soms een voorbeeld aan nemen hier). By the way, dit zou ik zeggen over een ieder waarbij ik het idee heb dat het op het randje zit, dus géén aanval. Je bent sowieso een sterke mooie vrouw.
Ieleen - Zondag 15 juli 2018 23:13
By the way ben het niet met hele bericht eens bijv. @ribben.
Pippa - Zaterdag 14 juli 2018 15:38
Inspirerende blog! Soms is het moeilijk niet heel kritisch te zijn maar inderdaad zo zonde van de mooie zomerse tijd. Ik ga het dit jaar ook proberen; meer genieten en minder met mijn lichaam bezig zijn.
Mandy - Zaterdag 14 juli 2018 15:54
Ik heb over 30 kg overgewicht. Dus zwemmen is voor mij een hele grote en zware stap. Ik heb me laatst een nieuw leuk badpakje gekocht en ben weer voor het eerst gaan zwemmen met mijn man en dochter. Dit kostte me heel veel moed en kracht, omdat ik me niet dik voel, maar ik echt dik ben.
I - Zaterdag 14 juli 2018 16:35
Ik begrijp je helemaal en vind het heel dapper van je dat je de stap hebt genomen om te gaan zwemmen met je man en dochter. Goed dat je je niet laat tegenhouden, want deze mooie en waardevolle momenten krijg je nooit meer terug.
Eline - Zaterdag 14 juli 2018 16:40
Heel goed en dapper van je! Je mag gewoon fijne momenten met je familie beleven, welk gewicht je ook hebt!! Ik hoop dat het zwemmen beviel en zo ja, dat jullie vaker met z'n drietjes gaan zwemmen!
Pippa - Zaterdag 14 juli 2018 17:15
Superknap van je. Ik hoop dat je veel mooie momenten mag hebben met je gezin!
I - Zaterdag 14 juli 2018 16:26
Behoorlijk confronterend dit. Ik heb nog nooit in mijn leven een bikini aangehad, omdat ik mij daar altijd te dik vond...ook in mijn kinderjaren al toen ik nog graag ging zwemmen in het zwembad en ik eigenlijk helemaal niet zo dik was. Vanaf mijn vijftiende ongeveer nooit meer gezwommen, omdat ik mij zo schaamde voor mijn lijf. Dus ook nooit geen badpak meer gehad. Ik ben nagenoeg nooit in de zomer naar het strand geweest puur omdat ik toch niet uit mijn kleren ging, maar o wat heb ik er af en toe naar verlangd om langs de waterlijn te lopen en gewoon van een dagje aan zee te kunnen genieten. (Ik woon op 2 uur rijden van het strand, dus rijd niet zo maar even op en neer voor n avondwandeling) Zelfs met de kinderen durfde ik niet te gaan zwemmen uit schaamte voor mijn dikke lijf. Nu ben ik 40, mijn kinderen zijn pubers en na een paar jaar therapie heb ik sinds vorig jaar een swimdress waar ik mij enigzins comfortabel in voel. De drempel is nog steeds enorm, maar mijn twee puberzonen zijn met mij naar het zwembad gegaan en ik heb met mijn jongens gezwommen en we hebben een geweldige dag gehad. Het kwam heel hard binnen wat ik mij door mijn eetstoornis heb laten afnemen.
Eline - Zaterdag 14 juli 2018 16:47
@Scarlet, dat badpak staat je heel nice!
Ik ben wel bevooroordeeld, ik vind badpakken nu eenmaal mooier dan bikini's (bij welk gewicht dan ook). Ik vind het stijlvoller en zelfs 'sexier' dat er wat meer van het lichaam is bedekt. Kwestie van persoonlijk smaak. Ik draag enkel badpakken en dat bevalt me prima.
Laura - Zondag 15 juli 2018 10:46
Jeeeeej! i'm not alone! Ik vind badpakken ook zo stijlvol! Ik vrouwen er zo ongelooflijk sexy en elegant door worden...zeker als ze effen wit, zwart of donergroen zijn...zo mooi!
Maria - Zaterdag 14 juli 2018 16:52
Ik draag het liefst helemaal niks dus naar het naaktstrand. Voel me dan comfortabeler dan met bikini die strak tegen je lijf zit. Ook vind ik het meer ontspannen op zo'n naaktstrand. Als er kinderen zijn lopen die ook niet te gillen.
Omdat ik een paar maanden wat relatieachtigs heb gehad bij een naturistische zwemclub in het zwembad, wat niet werkte, en hij deed nogal hatelijk, kom ik er al jaren niet meer.
JAAvdW - Zaterdag 14 juli 2018 17:51
Honeychild - Zaterdag 14 juli 2018 18:33
Ik durf dus echt, echt niet in bikini of badpak naar het strand of het zwembad. Ik zou het zo graag willen, lekker zwemmen, maar ik word in spijkerbroek en shirt al nagestaard omdat ik zo mager ben, laat staan wanneer ik in zwemkleding ga rondlopen. Ik schaam me gewoon te erg en ben bang voor opmerkingen of starende ogen. Hopelijk kan ik volgend jaar wel een bikini of badpak aan, maar dit jaar wordt 't 'm niet ben ik bang.
Lara - Zaterdag 14 juli 2018 18:58
Ik heb juist vandaag twee nieuwe badpakken gekocht haha :) Voor mij is een bikini nog wat te ongemakkelijk, maar ik hoop dat dat binnenkort wat makkelijker wordt ♥
strawberry - Zondag 15 juli 2018 08:50
toen ik klein was, droeg ik altijd badpakken en sportbikini's, daarna ben ik bikini's gaan dragen, maar nu ben ik gewoon opzoek naar zwemkleding die ik leuk vindt maar vooral fijn vindt zitten, wat voorn zwemkleding het ook is. Als ik me comfortabel er in voel en het leuk vindt, is dat voor mij het belangrijkst:)
jamila - Zondag 15 juli 2018 10:40
Voor mij helaas geen badpak of bikini, mag ik niet dragen van mijn vriend en zijn familie. Mag ook niet naar zwembad of strand van hem. Hij bepaald waar ik heen mag en controleerd wat ik doe. Ik moet aan hem gehoorzamen, anders geeft hij mij een traditionele falaka op mijn voeten. Dat doet hij met hulp van zijn oom en neven. Als ik wel badkleding zou mogen dragen, zou ik gaan voor een bikini.
Floor - Zondag 15 juli 2018 13:29
Probeer los te komen van hem, dit is een ongezonde relatie!
Rosie - Zondag 15 juli 2018 15:00
Ik neem aan dat dit een traditie van een geloof is dat te maken heeft met eerwraak?
Dit soort dingen zijn als het escaleerd tegen de Nederlandse wetten en valt dan onder mishandeling.
Probeer bij jezelf te blijven en hulp te zoeken wanneer nodig.
Redactie Proud2Bme - Maandag 16 juli 2018 11:30
Beste Jamila,

de afgelopen maanden hebben we met enige regelmaat reacties van jou op onze website ontvangen over huiselijk geweld/misbruik. We vinden dit zeer zorgwekkend. We hebben deze zorg ook meermaals, tevergeefs, richting jou geuit. We willen nog een laatste keer benadrukken dat jouw situatie niet gezond is en dat hulp zoeken noodzakelijk is.

Aangezien je anoniem bent op Proud2Bme, kunnen we verder weinig voor je doen. Mocht je hulp van ons willen, dan nodigen we je uit om contact te zoeken via redactie@proud2Bme.nl. Dan zouden we samen kunnen onderzoeken hoe jouw situatie te verbeteren en/of melding te maken van huiselijk geweld/misbruik.

We wensen je veel sterkte en wijsheid,

De redactie van Proud2Bme.
xchanel - Zondag 15 juli 2018 14:03
Ik heb er ook jaren veel moeite mee gehad om badkleding te dragen, waardoor ik niet investeerde in fijne badkleding en me vervolgens nog ongemakkelijke voelde. Afgelopen maand heb ik samen met mijn vriend een mooie bikini en badpak gekocht die goed bij mijn lichaam passen en ik ben er erg blij mee!
Bianca - Dinsdag 5 maart 2019 16:49
Ik vond zwemkleding dragen altijd echt een issue. Maar sinds en tijdje heb ik mij erover heen gezet en het voelt gewoon goed. Wij hebben laatst hier van O Neill zwemkleding gekocht en we zijn er echt heel blij mee!
Evelien - Maandag 25 oktober 2021 16:28
Ik draag het liefst een stringbikini op het strand.