Doelgericht shoppen

 

shopHet is weer zomer en (regelmatig) lekker weer om te shoppen. Ik vind het altijd heerlijk om zomerse inkopen te gaan doen. De wintercollectie weer verruilen voor de leuke frisse en gekeurde kleding geeft me altijd een goed gevoel. Daarnaast ziet met mooi weer alle kleding er zo vrolijk en leuk uit. Toch moet je oppassen dat je je niet laat meeslepen in dit heerlijke gevoel en geen miskopen doet. Maar hoe doe je dat?

Kijk wat je nog hebt

Wanneer het mooier weer wordt begin ik met het opruimen van mijn kledingkast. Ik haal de dikke wintertruien eruit en stop ze in de doos met winterkleding. Daarnaast haal ik de zomerse truitjes weer uit de zomerdoos. De dingen die je het hele jaar door kan dragen, zoals korte mouwen truitjes en jacks laat ik hangen.

Wat wil je nog houden?

Voordat ik alles terug in mijn kast hang bekijk ik wat mij nog wel en niet past. Wat niet meer past doe ik in de zak van Max of geef ik aan iemand in mijn omgeving. Zo worden deze kleren toch nog gebruikt. Het is ook leuk om een kledingruil te doen met vriendinnen, want vaak ben je op je eigen kleding uitgekeken maar vindt een ander het item nog erg leuk. Zo hebben jullie beide nieuwe kleding en kost het jullie beide niks. Kleding die ik nog wel leuk vind, maar niet vaak draag, leg ik ook op een aparte stapel. Ik spreek dan met mezelf af dat wanneer ik het idee heb dat ik niks leuks heb, ik in iets uit die stapel kies. Zo lijkt het alsof je iets nieuws aan hebt en wordt alles toch gedragen.

Shoppinglist
Tijdens het passen van mijn kleding kom ik er vaak achter wat ik echt nodig heb. Bijvoorbeeld een bikini, omdat die van vorig jaar niet meer past, een zwart basic strapless truitje en nieuwe slippers. Dit schrijf ik dan op in het kladblok op mijn kamer. Dit kladblok laat ik overigens het hele jaar liggen, want vaak wanneer ik me aan het aankleden ben ontdek ik dat ik toch meer nodig heb dan ik dacht.
Daarnaast zijn er vaak nog dingen die ik gewoon wil kopen omdat ik het leuk vindt. Zo verandert elkaar jaar de kledingcollectie en loop ik vaak tegen nieuwe items aan die ik graag wil hebben. Op school, op shops online en blogs kijk ik dan ook graag naar fashionitems. Wat ik leuk vind schrijf ik dan ook op het kladblok.

budgetShoppingbudget
Voordat ik ga winkelen kijk ik wat ik echt nodig heb en wat ik daar aan uit wil geven. Daarnaast bepaal ik een bedrag wat ik voor anderen aankopen wil besteden. Ik vind het fijn om het geld wat ik wil besteden van te voren te pinnen, zodat ik kan zien wat ik op kan maken. Wanneer ik bij het winkelen enkel mijn pinpas meeneem, maak ik vaak meer op dan de bedoeling is. Als je het niet fijn vindt om contant geld mee te nemen kan het ook helpen om een app te downloaden om je rekening in de gaten te houden. Ik zelf zit bij de Rabobank en vind de Rabo Bankieren app erg gemakkelijk. Je kan dan zien wat je saldo is, waardoor je beter beseft hoeveel je al hebt opgemaakt.

Gun jezelf ook iets

Tijdens het winkelen kijk ik vaak goed rond. Ik vind het leuk om zoveel mogelijk te passen omdat kleding op een hangertje er veel anders uitziet dan wanneer je het zelf draagt. Zo probeer ik voor mezelf ook duidelijk te krijgen wat ik wel en niet leuk vind. Dat je bewuste keuzes maakt wil ook niet zeggen dat je jezelf niets mag gunnen. Vaak geeft het een goed gevoel om wat leuks te kopen en is het ook fijn om mooie kleren te hebben, dus sta wel open voor alle leuke kleding om je heen. Echter is het wel belangrijk om evenwicht te bewaren tussen jezelf wat gunnen en alles wat je ziet te kopen.

Wil je het echt hebben?
Hoe dan toch voorkomen dat je miskopen maakt of veel te veel geld uit geeft? Vaak helpt het mij om te bedenken of ik het wel echt leuk vind. Bij sommige kledingstukken heb ik meteen een goed gevoel. Ik voel me er goed in of weet zeker dat ik het op veel momenten zal dragen. Je hebt dan als het ware een klik met het kledingstuk. Daarnaast is het goed om te kijken wat je er voor uit wil geven en dan pas de prijs te bekijken. Als het echt veel meer is dan je van plan was ervoor uit te geven is het slim om nog even verder te zoeken. Zo voorkom je dat je items koopt omdat ze toch een koopje zijn of dat je items koopt die boven jouw budget gaan.

shop Koop wat JIJ wilt
Ik zelf vind het altijd fijn om met mijn beste vriendin of mijn moeder te gaan shoppen. Ik weet dat zij weten wat ik mooi vind en dat ze eerlijk zullen zijn. Het is natuurlijk erg fijn als je een lieve vriendin hebt die telkens zegt dat alles je mooi staat, maar later zal je daar dan ook spijt van krijgen. Vraag jezelf dan ook af of dat je liever alleen of samen met iemand gaat winkelen. Ik vind het namelijk ook fijn om eens alleen te gaan, dan kan ik passen wat ik wil en zelf mijn mening over mijn kleding vormen. Op die manier kan ik me niks door een ander aan laten praten. Probeer ook nooit iets te kopen wat een ander erg mooi vindt, maar jij jezelf niet gemakkelijk in voelt. Het is belangrijk dat je een klik voelt met de kleding die je draagt en dat je het ook daadwerkelijk voor je ziet dat je het ergens aandoet.

Keuzes maken

Als je de neiging hebt om veel te kopen kan het helpen om een foto te maken van alle dingen die je leuk vindt. Als je dan al je favoriete winkels hebt gehad kan je deze foto's terug kijken.

Welke items je dan het leukst vindt kun je kopen. Je kan namelijk niet heel de winkel meenemen.
Bij keuzes maken helpt het mij vaak om te kijken wat ik echt heel mooi vind, wat ik vaak zal dragen en waarin ik mezelf echt goed voel. Sommige truitjes vind ik heel mooi, maar vind ik mezelf niet heel mooi staan. Het is dan slim om deze te laten hangen en een truitje te kopen waar je wel een goed gevoel over hebt.

Durf te ruilen
Ook kan je ervoor kiezen om de spullen die je leuk vindt te kopen, maar probeer dan ook het bonnetje goed te bewaren. Vaak heb je net een leuke item gekocht en kom je in een andere winkel een veel mooiere versie tegen. Voel je dan niet verplicht om het voorgaande item te houden, maar breng het dan gewooon terug. Daarvoor is het ruilensysteem gemaakt. Het is wel verstandig om voor je aankoop te vragen of je geld of een tegoedbon terug krijgt. In principe is een tegoedbon niet erg wanneer je in die winkel vaak wat koopt, maar let er wel op dat je de tegoedbon niet kwijt raakt en ook echt inlevert.

bonnetjes

Durf jezelf te verwennen
Probeer te voorkomen dat je te lang twijfelt bij elk item dat je koopt. Wanneer je teveel gaat afwegen zal je altijd een mindere kant van het item vinden en zal je op een gegeven moment nooit meer iets kopen. Probeer dus ook weer niet té kritisch te zijn. Luister ook goed naar je gevoel en durf jezelf te verwennen met een leuk item. Zo blijft shoppen ook een leuke bezigheid!

Hoe shop jij?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

l - Donderdag 29 augustus 2013 10:47
Toen het niet goed met me ging, lukte het me eigenlijk nooit om iets te kopen. Ik kocht pas kleding op het moment dat ik echt geen kleren meer had om aan te doen, gewoon puur omdat ik het me anders niet gunde. Nu gaat dat wat beter en kan mezelf af en toe iets gunnen, maar meestal shop ik wel met een lijstje van wat ik nodig heb.
Vlindertje - Donderdag 29 augustus 2013 11:30
deze blog komt precies op het goede moment :)
alleen ik denk nu niet meer na over zomerkleding, maar al over winter/najaars kleding :)
het probleem is alleen dat ik heel weinig geld voor kleding heb, en er in die duurdere winkel zoooo veel leuke kleding is!!
heeft iemand misschien tips om toch een volle kledingkast voor de winter te krijgen?
(kledingruil is geen optie, want al mijn vriendinnen hebben een veel grotere maat!)

Xx
Hoshi - Donderdag 29 augustus 2013 11:51
Hier kan ik van leren... :P
Charlotte14 - Donderdag 29 augustus 2013 13:52
Ik heb laatst nog een miskoop gekocht. Schoenen met aztekenprint. Ik heb ze maar iets van twee keer aangedaan heel kort. Maar nu vind ik ze niet meer leuk. Ik probeer ze te verkopen. Dus als je in Zeeland woont en je hebt maat 38, kijk dan even op zeelandnet.
Flower - Donderdag 29 augustus 2013 13:57
Shoppen is voor mij iets wat moet, niet iets wat ik heel leuk vind, dus ik hoef me niet echt aan vaste richtlijnen te houden en ik ga vrijwel nooit over budget heen.
Een vast geldpotje speciaal voor kleding vind ik altijd wel helpen.
meisje14 - Donderdag 29 augustus 2013 14:05
Ik shop impulsief. Oepsie..
PluiS - Donderdag 29 augustus 2013 14:53
Vind het super lastig om kleding te kopen: wat heb ik nodig, wat vind ik écht leuk? En ik vind bijna alles te duur: moeilijk om mezelf eens te verwennen met wat leuke kleding... :(
Amanda - Donderdag 29 augustus 2013 22:33
Oeeeeeh shoppen! Ik shop veels te veel en verzin altijd wel een goed excuus waarom ik het nodig heb :p
Past allemaal niet in mn kast en iets weggooien, dat kan ik niet zo goed haha

En tips voor mn volle kkedingkast is om altijd met de uitverkoop goed in te slaan! Ik zorg dat ik de leukste basic stukken uit de uitverkoop koop, die kun je die aankomende winter ook gewoon weer aan! Zorg voor een leuke blazer of basic vestje, hier kun je gewoon je zomerhempjes onder dragen!