DIY shirts knippen

 

Voor de komende lente en zomer zijn de wat meer bohemian en hippie kleding een trend. Ook op festivals is dit stijltje veel te zien. Bij deze stijl vind ik zelfgemaakte tops ook vaak heel goed passen. Als je op google zoekt op 'cut t-shirt design', vind je allerlei leuke modellen van shirtjes die je gemakkelijk zelf kunt maken. Ik heb het geprobeerd en het was ook nog eens super leuk om te doen. In deze blog laat ik jullie zien hoe je zelf leuke tops kunt maken en het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een t-shirt en een schaar.

DIY top

Ik ben met een vriendin naar de Primark gegaan en hier hebben we leuke mannenshirts gekocht. Je kunt hiervoor natuurlijk ook oude shirts gebruiken of een vrouwen shirt kopen. Wij hebben voor mannenshirts gekozen omdat deze niet getailleerd zijn en wat wijder zitten. De Primark is een aanrader, omdat je hier shirts voor €5,00 kunt kopen. Dan maakt het ook niet zoveel uit als je het mislukt. Uiteindelijk hebben wij allebei het shirt gekocht met het zwart-witte patroontje en ik heb nog een licht turquoise shirt gekocht.

Wat heb je nodig?
- Een shirt
- Een goede (stof) schaar

Eventueel
- Spelden
- Papier
- Potlood
- Naald en draad

shirts

BASIS

Stap 1: Inspiratie zoeken
Denk eens na over wat voor shirt je wilt gaan maken. Wil je de mouwen er aan laten of knip je ze eraf, wil je een crop top maken of hou je het shirt liever wat langer? Wil je er een bepaald figuur in knippen? etc.

Stap 2: Knip de basis
Wanneer je hebt besloten om de mouwen er af te knippen en de hals wat breder te maken, kun je dit vast afknippen. Je kunt bijvoorbeeld eerst de ene mouw afknippen en dit erna op de andere mouw leggen. Zo kun je er voor zorgen dat het aan beide kanten gelijk gaat.

Stap 3: Passen
Dit moet je eigenlijk constant doen om te kijken of het nog goed gaat en of er iets is wat je anders wilt. Zeker nadat je de basis hebt geknipt is het goed om even te passen. Beslis nu wat je nog extra wil bijknippen. Misschien wil je dat de mouwen nog wat korter worden, of wil je de bandjes dunner. Je kunt ook kijken of je de hals goed vindt of dat je het nog wat dieper, ronder, hoekiger of puntiger wilt knippen.

Stap 4: Wijzigingen aanbrengen
Tijdens het passen ben je waarschijnlijk tot bepaalde inzichten gekomen. Knip het shirt bij en gebruik eventueel het potlood om wat af te tekenen op het shirt.

De bovenstaande stappen gelden eigenlijk voor alledrie de modellen die wij hebben gemaakt. Wanneer je zelf een leuk idee hebt, kun je na deze stappen kijken hoe je hiermee verder moet. Bijvoorbeeld door figuurtjes in je shirt te knippen. Hieronder leg ik verder uit hoe je de shirts die wij hebben gemaakt, zelf kunt maken.

♥ Shirt met wijde hals
Het is eigenlijk heel simpel om dit shirt te maken en er kan ook niet zoveel mis gaan. Dit is het shirt wat mijn vriendin wilde maken. Hiervoor knip je de mouwen op maat, zij wilde ze namelijk iets korter en vervolgens knip je de rand van de hals af. Meet af of breed je de als wilt. Zij had een lievelingsshirt dat aan vervanging toe is. Ze heeft dit shirt er op gelegd om het af te meten. Naar aanleiding hiervan heeft ze de voor en achterkant van de hals geknipt.

shirt

♥ Top met opengewerkt patroon
Bij de turquoise top heb ik ook eerst de basis geknipt. Inmiddels had ik ook al bedacht welk patroontje ik op de achterkant van het shirt wilde. Ik heb besloten om hierbij papier, potlood en spelden te gebruiken. Ik heb eerst afgemeten tot hoever het patroontje kon komen en vervolgens heb ik op papier het patroon getekend. Het patroontje bestaat eigenlijk uit allerlei driehoekjes. Deze driehoekjes heb ik los uitgeknipt en op het shirt vastgespeld. Het is belangrijk om ergens in het midden een stukje uit te knippen zodat je vervolgens langs de randjes het vormpje uit kunt knippen. Dit was best spannend omdat ik het heel netjes wilde doen, maar op gegeven moment heb ik het opgegeven om dit perse netjes te willen doen. Als je kijkt naar het geheel dan zie je dat toch niet meer en het is onmogelijk om zoiets helemaal netjes te knippen.

opengewerkt shirt

eindresultaat

♥ Crop top met strikje
Ik heb van het shirt met het printje een crop top gemaakt die je aan de onderkant vastknoopt. Hiervoor moet je ook eerst de basis knippen en kijken hoelang je je shirt wilt. Wanneer je de mouwen of bandjes hebt geknipt en hebt besloten hoelang je het shirt wilt, kun je de punt gaan knippen. De achterkant van het shirt knip je recht, of een beetje rond, wat je leuk vindt. Vanuit de lengte van die zijkant ga je aan de voorkant de punt knippen. Zoek het midden van het shirt op en trek hiertussen een lijn. Dit knip je uit. Je kunt het stukje wat je hebt afgeknipt op de andere kant leggen zodat je twee gelijke stukken krijgt. Vervolgens knip je het midden in zodat je het kunt knopen.

Crop top

diy top

Heb jij weleens zelf een shirt verknipt of op een andere manier veranderd?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

IHP2010 - Dinsdag 8 april 2014 10:09
Op pinterest staan ook hele leuke ideeen!
Echt leuk om te doen!

Eilish - Dinsdag 8 april 2014 10:26
Leuk!
Latifa - Dinsdag 8 april 2014 11:06
Laura, JIJ zou in fashionbladen moeten staan, of op sites zoals de H&M!! Wat een supermooi gezond figuur heb jij zeg :D
justme - Dinsdag 8 april 2014 11:10
volledig mee eens wat Latifa zegt! :) en dat vond ik ook al op al je andere fotos! echt een model waardig!
Rebecca - Dinsdag 8 april 2014 11:48
Suuuuper leuk dat croptop shirtje!
xChicksterr - Dinsdag 8 april 2014 11:58
ja ik heb een keer een stuk afgeknipt en toen was het vet lelijk geworden dus nu ligt het in mijn kast en draag ik het nooit meer terwijl het voorheen wel een gaaf tshirt was.
Star* - Dinsdag 8 april 2014 13:38
gaat dat niet rafelen eigenlijk zonder het weer vast te stikken?
Wel leuk als het werkt want die shirts van tegenwoordig hebben zo vaak een hoge hals en dat vind ik bij mij echt niet staan. : p
PeanuttButterfly - Dinsdag 8 april 2014 13:40
Dat wat Chickster zegt ^ haha
@Star - Dinsdag 8 april 2014 13:56
Dat hangt denk ik af van de stof die je gebruikt. Maar bij deze gaat het prima en rolt het zelfs om.
michelle - Dinsdag 8 april 2014 14:16
Leuk idee! :)
Me - Dinsdag 8 april 2014 14:44
Yeah, she's a beauty. De foto's op haar eigen site al eens gezien?! Kijkje waard. Ook voor de sieraden.

Ot. Heb dit eens gedaan. Was alleen niet zo mooi gelukt als hier.
Charlotte - Dinsdag 8 april 2014 14:47
Jaaa, heb al een hele tijd allemaal oude festivalshirtjes enzo liggen om eens de schaar in te zetten. Durf alleen niet zo goed, haha. Binnenkort toch maar eens proberen!
Ingrid - Dinsdag 8 april 2014 20:30
Hele mooie foto Laura met dat zwart/witte shirt, like a model!! Zelf heb ik niet het geduld en de rust om dit te doen, het ziet er wel heel leuk uit!!!
Scorpiors - Dinsdag 8 april 2014 21:23
Het staat jou echt mooi.
Mooi gemaakt hoor!
Liefs. xx
j - Dinsdag 8 april 2014 22:16
Helemaal eens met Latifa en justme! :)
Denisee.. - Woensdag 9 april 2014 11:55
Dit heb ik bijna een jaar geleden een keer op de proud2meet gedaan,
was echt leuk om te doen! :)
Mitch - Donderdag 10 april 2014 15:54
Haha, dit heb ik eens geprobeerd, niet met veel succes helaas... Misschien nog eens proberen maar nu met deze stappen bij de hand!
arlette - Donderdag 27 november 2014 10:46
hey
ik heb een bloes met lange mouwen en ga het ook proberen
hoop dat het mij lukt