DIY Headband haken

 

KLAAR VOOR DE WINTER

Aan het weer van de afgelopen dagen was het maar al te goed te zien: De winter is nu echt bezig. Maar ja, al die kou heeft ook wel zijn nadelen, zoals bijvoorbeeld bevroren oren. Laatst kwam ik een Engelse DIY tegen van een gehaakte hoofdband. Hij is heel simpel te maken, kost weinig tijd en is heerlijk warm voor je oortjes. 

Speciaal voor jullie heb ik hem geprobeerd te vertalen en zelf gemaakt. Laat je niet afschrikken door de vele tekst en getallen. Deze DIY is voor iedereen te maken. Dus bij deze de werkbeschrijving:

Benodigdheden:
- 1 bol wol (wibra, zeeman, wolwinkels)
- Haaknaald (3,5, 4 of 5 mm)

Gebruikte steken: lossen en stokjes

Stap 1: Eerst bepaal je hoe breed je jouw hoofdband wilt hebben. De standaard maat is rond de 12 cm = 20 lossen.
We beginnen met een ketting te maken van lossen. De begin lus maak je als volgt: Lintje maken, draad erdoorheen en aantrekken (zie foto 1).

haaknaald


Stap 2: Om een ketting van lossen te maken sla je de draad van de wol (niet het korte draadje!) om je naald heen, haak naar onder draaien en door de lus op de naald halen (= je 1e losse) Dit herhaal je tot je 20 lossen hebt (een ketting, foto 2)
Tip: als je ketting erg gedraaid is kan je er een paar keer met je nagel over heen gaan.

hb

Stap 3: We gaan nu de 2e tour maken. Haak naast je ketting van lossen nog 3 extra lossen (20 lossen worden dus 23 lossen), dit is om het haakwerk recht naar ‘boven' te krijgen. Je gaat nu naar links werken (horizontaal).
Stap 4: Nu begint je 2e tour echt. Sla de draad om de naald (foto 3= de manier, niet omheen draaien) en steek hem in de 4e losse vanaf je haaknaald (zie foto 4). Je hebt nu 3 lussen op je haaknaald.

haken

hb

Stap 5: Sla de draad weer om de naald en haal hem door de 1e lus op de naald (= 3 lussen). Sla de draad om de naald en haal hem door de eerste 2 lussen op de naald (= 2 lussen) Sla de draad weer om de naald en haal hem door de laatste 2 lussen (foto 5) Dit is je eerste stokje van tour 2.

hb

Het stokje dat je net gehaakt hebt laat in je ketting met lossen een wat groter gat zien (foto 6). Je volgende stokje dat je gaat haken steek je in de losse ernaast.

HB

Je draait je werk, zodat je weer naar links werkt. Sla je draad om je naald en steek hem nu in de 2e losse vanaf de naald (dus niet in de 4e zoals bij stap 4!) Nu haak je weer precies hetzelfde rijtje stokjes als je bij stap 5 en 6 hebt gedaan, helemaal weer tot het eind.

Let op!: Haak ook altijd aan het eind de 3e losse van je vorige 3 lossen van de vorige tour mee (zie foto 8) Aan het eind van je 3e tour weer 3 lossen haken, werk keren, weer in de 2e losse vanaf de naald steken en weer een rij stokjes haken tot het eind etc.

haken

Dit herhaal je over en weer tot jouw hoofdband lang genoeg is en om je hoofd past.

Stap 8: Als je vindt dat je hoofdband lang genoeg is gaan we hem afhechten. Dit doe je door het draad op ongeveer 35 cm na af te knippen. Haal dit draad helemaal door je lus op je naald en trek hem stevig aan (knoopje).

Stap 9: Vouw de uiteinden van je hoofdband naar elkaar (foto 9) en haak met je haaknaald of eventueel een borduurnaald de uiteinden met het overgebleven draad dicht.

HEADBAND

Stap 10: Haak als je het leuk vindt nog een klein lapje van 20 lossen (precies zoals je je hoofdband hebt gehaakt) en maak deze vast om je hoofdband, zodat je een ‘strik' effect krijgt. Nu is je hoofdband helemaal klaar!

HAARBAND HAKEN

KLAAR VOOR DE WINTER

Klaar voor het winterse weer!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Amber - Vrijdag 25 januari 2013 10:12
Leuk!! Ik haak zelf ook graag, dit ga ik ook doen want het ziet er supercute uit!
CJ - Vrijdag 25 januari 2013 11:01
Ben jij de Amber die ik ken? ;) Ik kan het niet.. haha, maar ziet er leuk uit :)
Roozz - Vrijdag 25 januari 2013 14:19
Wat super leuk dit!
Shoebaloo - Vrijdag 25 januari 2013 14:27
Leuk maar ben lui, dus heb hem gewoon bij de h&m gekocht sjaal plus zo een ding voor 7 euro
Lollypopje - Vrijdag 25 januari 2013 16:29
Ziet er heel leuk uit, maar ik kan dat dus echt niet =)
m - Vrijdag 25 januari 2013 17:01
leuk! ook dat haken en breien weer in de mode is!
Marije - Vrijdag 10 oktober 2014 22:27
Ik heb hem gemaakt! Bedankt voor de duidelijke beschrijving! SUper makkelijk en leuk om te haken
Ingrid Ferwerda-Jacobs - Maandag 15 december 2014 16:39
Ik ga deze straks maken, bedankt voor de heldere uitleg! Tevens gedeeld op Facebook :)
Scheetje - Dinsdag 2 juni 2015 18:04
waarom laat je niet gewoon zien hoe je een lapje moet haken?
Tamara - Vrijdag 15 april 2016 07:19
zo leuk heb net al een ketting gehaakt om van start te gaan.Leuke afleiding als ik ff niks te doen heb.
sandra - Woensdag 14 februari 2018 05:54
Vouw je hem dubbel en naait of haakt hem aan mekaar ?