Alternatieve kleding durven dragen

 

Toen ik een jaar of 14 was, droeg ik soms wat andere kleding dan de meeste mensen droegen. Wijde skatebroeken, skateeschoenen, gekleurde All Stars, bandshirts of grappige T-shirts met teksten vond ik hartstikke leuk. Al op de basisschool zat dat er een beetje in. Ik zag er nèt even anders uit dan de meeste kinderen in de klas en was creatief met het bedenken van nieuwe combinaties of accessoires. Ook maakte mijn moeder veel kleding voor me of bedacht ik zelf kledingstukken die ik dan maakte of afknipte. Het was niet doorsnee en sommige mensen op school noemden mijn kledingstijl zelfs ‘alternatief'.

anders dan anders

Ergens vond ik het natuurlijk leuk om er anders uit te zien of op te vallen. Ik voelde me namelijk ook anders van binnen en had het idee dat ik niet zoals de meeste mensen was. Ik weet niet waarom ik dat gevoel had, maar ik had al jong het idee dat ik dicht bij mezelf moest blijven en ik kon mij dan ook niet zo goed mengen in een groep waar ik mij niet thuis voelde. Ik zette me niet af door aparte dingen te dragen, maar liet er wel mee zien dat ik een beetje anders dacht.

Dit is een foto van mij uit die tijd. Ik kleedde me ook nog wel wat opvallender dan dit, maar daar kon ik geen foto van vinden. Op deze foto draag ik een wijd uitlopende broek met een rok eroverheen. Ook het polsbandje droeg ik toen veel. Het geknoopte kettinkje had ik zelf gemaakt.

alternatiefff

Toch was het soms ook wel moeilijk om andere kleren te dragen dan in de mode was. Buiten de complimentjes om, waren er ook veel stomme opmerkingen die over mijn uiterlijk gingen. Het maakte me onzeker, maar toch wilde ik niet onopvallend door het leven gaan of klakkeloos mee doen aan een trend. Ik wilde mezelf zijn, bij mezelf blijven en dragen wat ik leuk vond. Ook al was dat soms best even lastig of voelde ik me daardoor erg bekeken.

Ik heb verschillende ‘gekke' kledingstukken gedragen zoals rokken over wijd uitlopende broeken, haarbanden met felle kleuren, regenboogsokken tot aan mijn knieën, mascara in knalblauw, stickertjes op mijn voorhoofd en ik heb de punten van mijn haar wel eens oranje geverfd met henna nadat mijn moeder het had geblondeerd. Niet heel onopvallend, terwijl ik mij sommige dagen wel onopvallend wilde opstellen, maar ik kon het niet. Er zat van alles in me wat eruit moest. Ik denk een deel creativiteit, maar ook was ik erg op zoek naar authenticiteit; bij mezelf blijven in een wereld waarin het ontzettend druk is en er veel van je gevraagd wordt.

H&M

jurk

Ergens denk ik dat het dragen van opvallende kleding ook afleidend werkte van mijn lichaam. Door de wijde en aparte kleding zag je nog maar amper hoe ik er echt uitzag. Wie er achter de kleding zat, was misschien niet helemaal duidelijk, alhoewel ik dacht van wel. Ik denk dat het te maken had met onzekerheid over mijn lichaam, maar ook over wie ik was. Dat ik dan maar koos om 'alto' te zijn, zodat ik mezelf wat meer kon begrijpen. 

Toch heb ik natuurlijk ook onwijs genoten van het ‘gek doen met kleding' en creatief bezig zijn met combinaties en kledingstukken. Ik was op ontdekkingsreis naar mijn kledingstijl en vond het leuk om dat met vriendinnen te delen die ook op die manier met kleding bezig waren. Tegenwoordig is mijn kledingstijl wat meer basic. Soms zit er een opvallend kledingstuk tussen dat tweedehands, vintage of bohemian is. Ik word dan ook in sommige outfits nog steeds hippie genoemd door mijn broers.

Hieronder heb ik wat leuke kledingstukken op een rij gezet die wat creatiever en minder gewoon zijn dan wat de meeste mensen dragen. Voor de ‘alto's' onder ons of ‘de hippies'. Die wil ik vooral aanmoedigen lekker te blijven dragen wat je wilt dragen en te doen waar je zelf zin in hebt.

Hieronder heb ik nog wat leuke, aparte, alternatieve kledingstukken op een rij gezet die je misschien wel leuk vindt als je van deze stijl houdt. 

TopVintage

Jurk

Large

jurkjes

H&M

alternatief

Large

large

ASOS

vrouwen

alto

alto

Amerelia

amerelia

ASOS

ruitjes

Amerelia

amerelia alternatief

Wat vind jij van het dragen van alternatieve kleding?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lotte1610 - Woensdag 2 september 2015 10:04
In de 2e klas droeg ik ook altijd 'aparte' kleding maar toen werd ik gepest en nu durf ik het niet meer:(
Sabine - Woensdag 2 september 2015 10:06
Mooi geschreven Nouska! Voor iedereen die dit leest en graag 'alternatieve' kleding draagt: blijven doen! Draag wat je wil dragen, waar jij je fijn in voelt en wat bij jou past. Wees niet bang om jezelf te zijn en negeer de mensen die daar een probleem mee hebben ♥
Maanmeisje - Woensdag 2 september 2015 10:15
Vooral rond mijn achttiende begon ik wat apartere kleding te dragen, toen ik naar een school ging waar heel veel creatieve, alternatief geklede mensen kwamen.
Dat vakjes vest van Amerelia en de roze vintage jurk vind ik mooi!
Maanmeisje - Woensdag 2 september 2015 10:17
En de onderste twee van ASOS vind ik ook heel mooi!
K. - Woensdag 2 september 2015 10:53
Ik draag eigenlijk alternatieve kleding sinds zo lang ik me kan herinneren, ik denk sinds ik een jaar of 10 was. Ik ben nu 25. Vroeger, nu heb ik het over 5 tot 10 jaar geleden, was het veel minder geaccepteerd en werd ik ook vreselijk gepest. Nu zie je "alternatief" bij de H&M en dergelijke hangen zoals je ook wel in de blog ziet, studs/spikes en zelfs omgekeerde kruizen als print is heel normaal nu. Weinig alternatiefs meer aan dus eigenlijk, maar het is wel makkelijk winkelen nu. Haha
Breadfish - Woensdag 2 september 2015 12:07
Haha, die jurk van TopVintage met appeltjes of wat het ook mogen zijn lijkt best wel op een jurk die mijn therapeut een keer aanhad :D.
Dean - Woensdag 2 september 2015 12:37
Gave blog nouska, en herkennend. Ik heb altijd alto kleding gedragen en nu nog steeds. Het is zo fijn omdicht bij jezelf te staan daarin. Het grappige is dat ik steeds vaker er complimentjes over krijg terwijl dat vroeger wel anders was!
loes - Woensdag 2 september 2015 14:04
ik draag ook altijd alto kleding. Sinds ik dat 'durf' voel ik me ook meer mezelf
en komen er ook meer mensen op me af waar het écht mee klikt.
Hoe echter ik zelf ben, hoe echter m'n vrienden ook zijn.
yoyootje - Woensdag 2 september 2015 15:13
Tof, ik vind het leuk als je stijl net wat anders is dan die van de rest!
Er werd laatst zelfs aan mij gevraagd of ik op de kunstacademie zat... Uhm nee, hoezo? Nou je kleding straalt wel iets creatiefs uit ;) Toch wel weer grappig!
Sem - Woensdag 2 september 2015 15:55
Ik hou echt van wat alternatievere kleding! Vroeger kleedde ik me ook wel een beetje alternatief, maar ik vind het jammer dat m'n ouders dat nooit echt hebben geaccepteerd. Daardoor heb ik me toch meer 'ingehouden', waar ik wel spijt van heb.
Dus inderdaad: vooral (blijven) dragen als je het leuk vindt!
Neki - Woensdag 2 september 2015 16:28
Dit vanaf m'n 14e, ook verschillende benamingen naar m'n hoofd gesmeten gekregen zoals ' gothic, emo, alto, punker'. Maar dat heeft me nooit gestopt om de kleding te dragen die ik wilde.
Ergens was het ook mijn muur waar niemand doorheen kon
UnknownAngel - Woensdag 2 september 2015 20:57
Ik draag ook aparte kleren, mensen staren me soms aan of spreken me erover aan, maar ik heb het van me afgezet, ik draag ge won wat ik wil.
kim300808 - Woensdag 2 september 2015 21:24
Past mooi bij de blog van Sandra over "Anders zijn is aantrekkelijk."
M. - Woensdag 2 september 2015 23:12
Haha, ik herken heel veel van wat je schrijft Nouska! Het was bij mij ook altijd van jongs af aan meer een aparte manier van creativiteit uiten en je in zekere zin gewoon anders voelen.
Mensen vonden het altijd heel lastig om te begrijpen dat alternatief gekleed gaan niet altijd is om aandacht te vragen, en dat ik vaak liever met rust gelaten wordt.

En K. inderdaad, tegenwoordig is 'alternatief' gewoon mainstream. Eigenlijk al best lang.
Ik vind het altijd zo zonde om te zien dat mensen vinden dat je maar heel neutraal moet doen, omdat je anders onvolwassen bent in hun ogen. Ik heb ook een hekel aan de opmerking 'Dat je dat DURFT!' omdat ik op mijn 25e nog best in aparte kleding loop. Alsof ik echt mega voor schut loop.
En nog erger, hoe normaler/netter ik er voor mijn gevoel uit zie, hoe meer opmerkingen ik krijg.
Ik vind de meeste alternatieve/creatieve kledingstijlen helemaal niet zo bijzonder eigenlijk (misschien omdat ik eraan gewend ben), er zijn vaak veel meer mensen die er zo bij lopen, maar helaas wordt het nog steeds als iets abnormaals beschouwd door heel veel mensen.
kate02 - Woensdag 23 september 2015 18:52
Leuk dat we eens een wat oudere foto van je mogen zien, dat mag vaker.
Sharon - Zaterdag 17 oktober 2015 14:38
Ik kan me niet herinneren dat ik kleding had die mijn leeftijdgenootjes ook droegen. Bij ons in de familie word juist creativiteit en eigen stijl juist gemotiveerd. Zo vind ik het televisieprogramma hotter than my daughter vreselijk. Ookal vind jij het lelijk, dan betekend het niet dat degene die het wel mooi vind, dat verplicht ook moet vinden.

Ik moet wel bekennen als je klaar bent met school en je gaat werken, trek je toch wel het meest veilige kleding aan. Alternatieve kleding kan voor sommige werkgevers en collega's negatief uitpakken. Op de een of andere manier kan dit een belemmering zijn in communicatie. Maar schaam je vooral niet voor je meningen daarover. Zo draag ik spijkerbroeken van desigual. Die hebben aparte broekknopen en gestikte printen vanaf je knie tot aan onderkant van de broek. Meestal aan 1 kant. Met een basic shirt is het toch net ietjes anders en toch acceptabel op het werk.
Aline - Woensdag 25 november 2015 17:48
Kijk eens op psylofashion! Wij zijn agent voor dit merk maar past direct bij je...
Ju[!@ - Vrijdag 10 februari 2023 16:09
Super leuk, en dat je dat durft!???
Ik ga vanaf nu ook me anders kleden lijtk me echt super cool!!!!

Ju[!@ - Vrijdag 10 februari 2023 16:09
Super leuk, en dat je dat durft!???
Ik ga vanaf nu ook me anders kleden lijtk me echt super cool!!!!