Alleen de stad in om te winkelen

 

Toen ik 15 jaar oud was kreeg ik een bijbaantje bij de Albert Heijn. Ik ging op de zaterdagen en in de vakanties werken op de vleeswaren afdeling. Hierdoor verdiende ik een leuk zakcentje bij. Rond mijn 16de kreeg ik mijn ouders ook zover om in plaats van met me te gaan winkelen, me maandelijks wat kleedgeld te geven. Dit betekende echter wel dat ik hierdoor zelf moest gaan winkelen. Ik kon natuurlijk nog wel samen met mijn ouders de stad in gaan, maar nu ik zelf geld verdiende én kleedgeld kreeg, vond ik dat ik dat ook alleen moest kunnen. Ik beschikte niet over een enorme vriendenkring en er was dus ook niet altijd een vriendin om mee samen te gaan. De eerste keer alleen de stad in om te winkelen vond ik doodeng.

We woonden in een klein dorp genaamd Epe en de dichtstbijzijnde stad om te winkelen was Apeldoorn. Dit betekende dat ik met de bus moest om er te komen. Dat was nog zo'n puntje van angst. Ik vond het namelijk heel eng om alleen met de bus te gaan. Hoe simpel het ook was, ik vreesde voor verdwalen. Het was een ritje van 20 minuten en ik moest er in die tijd nog een strippenkaart voor kopen. Bij het instappen vroeg ik aan de buschauffeur of hij me wilde roepen als we bij het centrum waren. Ik was enorm bang te vroeg of te laat uit te stappen. Ik voelde me sterk en zelfstandig en tegelijkertijd enorm onzeker toen ik voor het eerst in mijn uppie met de bus naar de grote stad ging. 

pashokje kleding passen

Alleen de stad in om te winkelen, was dat niet een beetje raar? Was dat niet iets voor losers? Was niet dat voor mensen zonder vrienden, eenzame mensen? Zouden mensen me raar aankijken als ik daar in mijn eentje door de stad liep? Is het niet vreemd als ik alleen naar een pashokje ga? Ongemakkelijk stapte ik de bus uit en liep ik de winkelstraat in. Het was echt een avontuur! De eerste paar meters voelden ongemakkelijk, maar na een tijdje begon ik het wel fijn te vinden. Ik kon zo lang en kort een winkel in als ik wilde. Ik hoefde geen rekening te houden met anderen. Ik raakte niemand kwijt. Het enige nadeel vond ik dat ik nu ook niet kon vragen of iets wel of niet leuk stond. Verder vond ik het eerste middagje alleen winkelen best heel leuk.

Vanaf dat moment ging ik regelmatig alleen naar de stad. Het reizen met de bus werd makkelijker en ook het alleen winkelen voelde steeds minder ongemakkelijk. Toen ik jaren later ging studeren had ik opnieuw wat moeite met het reizen. Ik moest de eerste maanden van ons dorp naar Nijmegen reizen, waardoor ik met de bus en trein moest. Opnieuw was ik bang de weg kwijt te raken en te verdwalen en bij wijze van spreken nooit meer thuis te komen. Ik moest mijn angsten aangaan en dat deed ik. Het alleen reizen werd door de jaren heen steeds iets makkelijker. Zo makkelijk dat ik het vandaag de dag zelfs leuk vind om alleen te reizen. Ik zou zo in een trein stappen en wel zien waar ik uitkom. Binnen Nederland,.. als het gaat om het buitenland dan vind ik het nog wel spannend hoor.

Toen ik in Amsterdam woonde ging ik regelmatig alleen de stad in. Ik leerde zelfs dat het ook prima was om een keer alleen ergens koffie te drinken of alleen ergens wat te eten. De eerste paar keer vond ik dat heel ongemakkelijk, maar na een paar keer vond ik het wel fijn en voelde het goed en zelfstandig. Ik heb regelmatig alleen gegeten bij La Place, omdat mijn toenmalige studentenkamer niet prettig was. Op zondag ging ik vaak alleen de stad in, kocht ik een krant en dronk ik ergens cappuccino. 

Winkelen doe ik, ook nu ik een partner heb die graag winkelt, nog regelmatig alleen. Ik ga dan even een paar uurtjes de stad in, cross door mijn favoriete winkels en koop her en der wat. Als ik twijfel over kleding, maak ik foto's in het pashokje en stuur ik die naar mijn vriendin. Zo winkel ik alleen én toch een beetje samen...

pashokje kleding passen

Vind je het nou lastig om alleen de stad in te gaan, maar zou je dit wel graag willen, dan kunnen een paar kleine dingen je misschien helpen. 

♥ Er gaan zoveel mensen alleen de stad in. Het is niet raar om in je eentje te gaan winkelen. Niemand kijkt je daarom vreemd aan. Het is juist hartstikke fijn en zelfstandig om gewoon gezellig in je eentje te gaan winkelen.
♥ In je eentje kan het ook gezellig zijn. Je hoeft niet per se samen met iemand te zijn om een gevoel van gezelligheid te ervaren.
♥ Neem een tijdschrift mee. Mocht je dan ergens wat willen drinken of moeten wachten, dan kan je jezelf even bezighouden met een tijdschrift. Soms kan je jezelf daar ook eenvoudig een houding mee geven als je onzeker bent.
♥ Ga mensen kijken. In plaats van dat je bang bent dat mensen vreemd naar jou kijken, kan je jezelf ook bezighouden door zelf naar mensen te gaan kijken. Wie ziet er nou leuk uit? Wie loopt er nog meer alleen? Wie is waar mee bezig? Wie draagt er toffe schoenen?
♥ Stuur een vriendin foto's van jezelf in het paskhokje als je twijfelt over kleding. Of maak de foto's voor jezelf. Soms kan je op basis van een foto eenvoudiger beslissen dan enkel op basis van je spiegelbeeld.
♥ Begin gewoon met een uurtje de stad in gaan. Leg de lat niet direct te hoog. Een volgende keer kan je altijd langer gaan als het goed voelt.
♥ Zorg dat je mobiel opgeladen is. Mocht er dan iets niet goed gaan, dan kan je altijd iemand contacten. Dat geeft een veilig gevoel.  
♥ Moet je met het OV, zoek dan vooraf rustig even uit hoe je moet reizen en of er storingen zijn. Dat voorkomt stress. 

Ga jij weleens alleen de stad in?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Virdamegadraakje - Zaterdag 27 augustus 2016 10:42
Ik zweer echt bij alleen de stad in gaan. Dat voelt zoveel rustiger en overzichtelijker dan dat er iemand bij zou zijn. Ik raak snel geïrriteerd als ik iemand naast me heb lopen. Ik voel me dan opgelaten, alsof ik niet helemaal m'n eigen ding kan doen in de stad/winkels. Ook al is dat misschien lang niet altijd zo. Alleen heb ik m'n eigen route, kan ik rustig kijken/passen en beslissen. Ik ga daarom ook regelmatig alleen naar een stad als R'dam/Den-Haag. Heerlijk rustig vind ik het, soms ga ik ook nog ergens wat drinken/eten en denk ik na over dingen die me op dat moment bezig houden. Echt een fijn moment voor mezelf. Denk dat ik dit weekend ook ff met mezelf lekker op stap ga :)
RosieV - Zaterdag 27 augustus 2016 11:08
Ik ga geregeld wel alleen de stad in of iets drinken. Ik heb daar eigenlijk nooit moeite meegehad.
Denk ook niet dat mensen dan oordelen dat je eenzaam bent en anders is dat vaak een klein aantal dat dit zelf niet durft.

Ik vind het soms echt heel chill.
Fee - Zaterdag 27 augustus 2016 11:53
Jaa ik ben ook echt dol op alleen de stad in gaan! Al duurde het wel erg lang voordat ik dat inderdaad aandurfde zonder me raar te voelen. Ik heb laatst voor het eerst alleen een cappuccino gedronken in de stad. Ook een overwinning, maar het was echt superfijn :)
rachel - Zaterdag 27 augustus 2016 12:10
Ik ben nog nooit alleen naar de stad geweest, wel een paar keer bijna, maar dan was ik toch te bang. Super stom. Wat leuk dat je uit Epe komt, Scarlet! Ik kom namelijk uit Heerde ;)

xx
fightingtolivegirl - Zaterdag 27 augustus 2016 12:34
Heel herkenbaar. Ik vind alleen winkelen ook zo ongemakkelijk. Dan heb ik het gevoel mijn best te moeten doen om mensen niet de indruk te geven dat ik eenzaam ben of zo. Maar deze tips zijn wel handig en ik ga ze zeker eens uitproberen!
xxxm - Zaterdag 27 augustus 2016 13:20
Ja, heerlijk!!
xoxoRowena - Zaterdag 27 augustus 2016 14:22
Ik vind het heerlijk om alleen naar de stad te gaan, soms pak ik de trein om lekker in een andere stad te winkelen. Ik vind het super fijn dat je zo lang je maar wilt rond kunt kijken in winkels die je leuk vindt zonder dat je rekening hoeft te houden met iemand anders die die winkel misschien niet leuk vindt of al uitgekeken is. Ergens in m'n eentje iets eten of drinken vind ik iets lastiger. Ik heb toevallig gister in m'n eentje ergens koffie gedronken met een stukje cheesecake erbij als uitdaging, vond het terras nog te spannend maar binnen durfde ik wel als eerste stap.
Anoniempje - Zaterdag 27 augustus 2016 14:26
alleen winkelen doe ik vaak, ik vind het wel eenzaam als ik vriendinnen dat samen zie doen, of elkaar raad geven bij de kledingkeuze. Ik heb niemand om gezellig samen mee te winkelen.

Alleen koffie drinken of wat eten vond ik een hele grote opgave, en nog steeds, maar ik oefen er wel op.
afgelopen week alleen gaan ontbijten,het viel aardig mee, want de meeste mensen zitten alleen.
vanAnaarB - Zaterdag 27 augustus 2016 15:42
Ik vind het heerlijk om alleen te winkelen!
In mijn eentje een terrasje pakken doe ik eigenlijk nooit. Ik heb ook niks met mensen kijken... Ik ben dit jaar wel twee keer alleen bij een restaurantje gaan lunchen. Ik nam beide keren wat te lezen mee. Ik vond het heerlijk rustgevend, tussen therapie en een volgende afspraak in.
Breadfish - Zaterdag 27 augustus 2016 16:28
Ik kan niet alleen winkelen. Ik word dan overspoeld door alle mogelijke kledingstukken en dan weet ik niet waar ik moet beginnen. Daarom neem ik altijd mijn moeder mee.
Beauutjuhx - Zaterdag 27 augustus 2016 17:39
Ik woon in Apeldoorn!

Fijne blog dankjewel
Beauutjuhx - Zaterdag 27 augustus 2016 17:39
Ik woon in Apeldoorn!

Fijne blog dankjewel
Beauutjuhx - Zaterdag 27 augustus 2016 17:39
Ik woon in Apeldoorn!

Fijne blog dankjewel
Beauutjuhx - Zaterdag 27 augustus 2016 17:39
Ik woon in Apeldoorn!

Fijne blog dankjewel
Laura - Zaterdag 27 augustus 2016 18:05
Ik vind in m'n eentje winkelen het fijnst! Ik kan dan heel gericht shoppen en doe zo minder snel miskopen. Je hoeft met niemend rekening te houden. Lekker helemaal teruglopen naar de andere kant van de stad naar die ene winkel als ik dat wil, zonder dat er iemand zeurt dat ie pijn aan z'n voeten heeft...

mrs.doubtfire - Zaterdag 27 augustus 2016 18:51
Ik heb er nog nooit over nagedacht of mensen raar zouden kijken als ik in m'n eentje winkelde. Vind het heerlijk!

Ergens in m'n eentje wat eten vind ik wel awkward voor mezelf, dan neem ik liever iets op de vuist. Al heb ik dan wel het idee dat iedereen naar me kijkt, omdat ik flinker ben..
4 leaf clover - Zaterdag 27 augustus 2016 21:48
Ik ga ook vaak alleen op pad. Ik ga nu ook zelfs op vakantie naar het buitenland, want heb toch niemand die met me mee wil/kan.
Birdy - Zondag 28 augustus 2016 00:04
Haha mrs. Doubtfire, iets op de vuist nemen klinkt wel grappig :p

Ik vond dit eerst ook moeilijk, maar heb in mijn studentenstad 'geleerd' om soms alleen te winkelen. Bijvoorbeeld nog even na college de stad in, of tussen twee afspraken in... Mijn vriendinnen doen dit allemaal ook wel eens en vinden dit niet gek ofzo.
In mijn eentje op een terrasje zou ik wel lastiger vinden. Ook bang dat mensen er wat van denken ofzo. dat voelt toch anders, omdat ik winkelen meer 'functioneel' vind en terrasjes hebben in mijn hoofd puur een sociale functie, en in mijn eentje op het terras voelt dan gek. Maar ik wou wel dat ik het durfde, lijkt me heerlijk. Maar dan wel met een tijdschrift erbij ofzo.
m - Zondag 28 augustus 2016 11:23
alleen winkelen en dan een beetje vroeg op de dag. heerlijk is dat! je kunt je helemaal op jezelf richten, paskamers zijn nog vrij en alles hangt nog overzichtelijk. ik zweer daar echt bij.
X - Zondag 28 augustus 2016 11:59
Ik heb laatst na jaren weer ergens alleen koffie durven drinken laatst... leuke blog! Dit motiveert weer om het vaker te doen;)
Cristina6 - Zondag 28 augustus 2016 19:26
Ik winkel graag alleen, maar ook samen met een vriendin. Eerlijk gezegd, liever niet met mijn zus, want dan geef ik veeeeeeeeeeeel te veel uit aan te dure kleren, die ik dan toch niet meer aandoe... Leuke blog en leuk dat je met sociale media toch ook 'samen' kunt shoppen met je partner :-) Is een leuk idee! :-)
Anoniem - Zondag 28 augustus 2016 23:19
Fijne blog!

Ik onderneem ook steeds gemakkelijker dingen nu ik ben opgenomen in een voor mij onbekende stad. Heerlijk om dit op deze manier te kunnen `oefenen` , al lijkt het me nog steeds lastiger om dingen alleen te doen in een stad waar ik mensen ken, op de 1 of andere manier voel ik me dan toch een beetje ongemakkelijk denk ik.
Stom eigenlijk. Nergens voor nodig.
Iris - Maandag 29 augustus 2016 13:22
Ik woon in Apeldoorn en m'n vader komt uit Emst (vlakbij Epe).

Het liefst shop ik alleen of met m'n moeder. Als ik met iemand ben, ben ik toch geneigd om meer te kopen dan nodig is.