8x kreukels uit je kleding

 

Kreukels in mijn kleding behoort toch wel tot één van mijn grootste ergernissen. Ik vind strijken niet heel erg, maar wel als ik haast heb of als er een enorme berg op mij aan het wachten is. Daarnaast slaag ik er altijd weer in om kleding te kopen waar snel kreukels in zitten. Soms heb je haast of niet altijd een strijkbout bij de hand om de kreukels uit je kleding te halen. Hoe zorg je nou voor zo min mogelijk kreukels? Hoe maak je het jezelf makkelijker en hoe kun je dit doen als je geen strijkbout bij de hand hebt?

Sommige mensen zeggen dat ze nooit strijken.. ik vind dat altijd zo bijzonder omdat ik juist heel veel strijk. Doe ik dan toch iets verkeerd? Ondergoed, handdoeken, beddengoed en sokken strijk ik al niet, broeken negen van de tien keer ook niet.. maar in shirtjes en blouses zitten vaak te veel kreukels en vouwen om het gewoon te kunnen dragen.

Ik ben dan toch benieuwd hoe anderen dat doen die zeggen nooit te strijken. Gelukkig heb ik inmiddels heel wat trucjes ontdekt die heel wat werk kunnen besparen en die ervoor zorgen dat ik minder kreukels heb ik mijn kleding en manieren waarop je de kreukels kan verwijderen zonder te strijken.

♦ Natte was goed uitkloppen
Wanneer je kleding uit de wasmachine haalt, is het soms helemaal in elkaar verfommeld en zit het vol met kreukels. Wanneer je de was in de droger doet, verminderen die kreukels soms wel een beetje door de hitte, maar het is toch verstandig als je het even uitklopt voordat je het in de droger doet. Hetzelfde geldt voor de was die je ophangt om te laten drogen. Hierbij is het misschien nog wel belangrijker. Was zorgt soms voor grote vouwen en die kan je er al voor een groot deel uithalen door het uit te kloppen voordat je het laat drogen. Scheelt weer heel wat strijkwerk. Het wordt minder intensief en sommige dingen zullen hierdoor niet eens gestreken hoeven worden.

♦ Op een hanger of liggend laten drogen
Bij gebrek aan ruimte hang ik meestal mijn was over een soort wasrekje. Het nadeel is dan wel dat er soms een afdruk komt te staan in mijn kleding. Helaas is het niet anders maar ik probeer wel te letten op de kleding die hier 'gevoelig' voor is. Het is dan het beste om deze kledingstukken op een hangertje of liggend te laten drogen. Die afdrukken van het rek gaan er met strijken moeilijk uit en het kost veel extra tijd.

♦ Kleding oprollen
Vroeger streek ik mijn kleding altijd voordat ik op vakantie ging. Het ging allemaal gestreken en wel de koffer in en dat was ook altijd nog een uitdaging omdat ik altijd teveel mee wilde nemen en het dan op allerlei onmogelijke manieren moest inpakken. Eenmaal op de bestemming aangekomen bleek dan dat het grootste gedeelte van mijn kleding verkreukeld was. Fijn! Al dat werk vooraf voor niks en er is lang niet altijd een strijkijzer aanwezig. Dit kun je voorkomen door je kleding niet op te vouwen als je op reis gaat, maar door het op te rollen. Hierdoor kun je vaak ook nog eens meer inpakken en het zorgt ervoor dat je kleding met minder kreukels aankomt.

meisjes in weiland
Bron

♦ Ophangen in plaats van vouwen
Wanneer je de ruimte hebt, raad ik je aan zoveel mogelijk kleding in je kast op te hangen. Wanneer je het opvouwt, komen er toch sneller kreukels in en kun je het alweer gaan strijken als je het ook daadwerkelijk kunt dragen. Ik heb helaas niet de ruimte om al mijn kleding op te hangen en ik denk dat de meeste dag niet hebben. Dan is het handig om in ieder geval een selectie te maken van kleding die snel kreukt, zoals bepaalde jurkjes, tops, jasjes en blouses. Die kun je dan het beste ophangen.

♦ Anti kreuk spray
Als je dan toch gaat strijken, is anti-kreuk spray een echte uitkomst. Je kunt het kopen bij verschillende supermarkten en drogisterijen. Het is een middeltje wat je op je kleding doet voordat je gaat strijken en wat er voor zorgt dat kreukels er een stuk makkelijker uitgaan. Daarnaast heb je het vaak ook in verschillende kleurtjes en ruikt je gestreken kleding ook nog eens heel lekker.

♦ In de badkamer hangen tijdens het douchen
Wanneer je weinig tijd hebt of bijvoorbeeld op vakantie bent en geen strijkijzer bij de hand hebt, kun je je kleding ook in de badkamer hangen terwijl je doucht. Een hete douche doet wonderen voor je kleding. Dit is overigens ook handig als het een kledingstuk is van een kwetsbare stof. Sommige dingen kun je niet of niet heet strijken of zijn moeilijk te strijken door het materiaal of het model en dan is dit een perfecte oplossing.

♦ Met een föhn
Net als de hitte van een warme douche kan de hitte van een föhn ook helpen om de kreukels uit je kleding te laten verdwijnen. Dit werkt nog beter wanneer de kleding nog een beetje vochtig is. Een föhn kan wel heel heet worden, zorg er voor dat je het minimaal op 5-10 cm afstand houdt van je kleding.

Kleine delen met de stijltang
Kleine delen van de kledingstukken zoals kraagjes en mouwen kun je ook glad krijgen met de stijltang. Dit is overigens ook super makkelijk! Voor grotere delen is dit wat lastiger dus daar zou je dan echt een strijkijzer voor moeten gebruiken. Let er wel op dat je stijltang niet te hoog staat. Het kan wel tot 180 of 200 graden oplopen en dat is echt te heet voor je kleding.

Gekreukte kleding is natuurlijk geen ramp... maar kleding zonder kreukels ziet er toch al snel een stuk verzorgder uit. Je hoeft je geen zorgen te maken over die vouw aan de achterkant van je jurkje en ja, het kan je een wat zelfverzekerder gevoel geven en ervoor zorgen dat je je fijn voelt in je kleding. Dat is overigens een belangrijke bijkomstigheid als het hierover gaat.

Wat is jouw tip om kreukels uit je kleding te krijgen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Maandag 24 augustus 2015 10:04
's ochtends vroeg (of de avond van tevoren) buiten aan de waslijn hangen. Heeft eigenlijk hetzelfde effect als 'in de badkamer hangen tijdens het douchen'. Je kleding wordt dan een beetje vochtig van de dauw, vroeg in de ochtend.
Irene - Maandag 24 augustus 2015 10:42
T helpt ook om je was in kleine delen even in de droogtrommel te doen voor 2 min per keer!
anti - Maandag 24 augustus 2015 11:18
haha mijn moeder heeft altijd al een hekel gehad aan strijken en heeft het dan ook nooit gedaan. gewoon de kleding uithangen na het wassen heeft bij ons altijd prima gewerkt;)
Star* - Maandag 24 augustus 2015 13:00
ik heb sinds ik op mezelf woon nog geen strijkijzer en mijn moeder streek vroeger ook alleen echt blousjes enz. Hoor wel eens dat mensen zelfs het ondergoed of sokken strijken.
Ik hang mijn kleding altijd gewoon netjes op en dan is het meestal wel voldoende : )
h - Maandag 24 augustus 2015 13:38
Ik strijk eigenlijk nooit meer!
Miekio - Maandag 24 augustus 2015 20:47
Klopt, ik strijk ook nooit! Ik hang de was direct op als de wasmachine klaar is, en snel kreukende truitjes vaak aan een kledinghanger buiten en daarna gaat dat zo de kast in. Aan de kledinghanger dus.

Ik denk dat opvouwen van kleding en ook het te lang nat in de wasmachine laten zorgt voor kreukels.
Robin - Dinsdag 25 augustus 2015 20:55
Ik strijk ook nooit. Ik pas wel een beetje mijn kleding erop aan want met sommige bloesjes kan het echt niet.