Update: ervaring IKK Novarum

 

Omdat de informatie over de klinische opname IKK van Novarum al wat verouderd is, geef ik jullie nu wat informatie daarover. Novarum is gevestigd in het centrum van Amsterdam, vlakbij het Museumplein. Novarum beschikt over 2 klinische opnames, de kliniek en de IKK. IKK staat voor Intensief Kortdurende Klinische zorg en is een behandeling van 8 weken waarbij je 5 dagen per week in de kliniek bent, dit kan zowel klinisch als dagklinisch zijn. Als je dagklinisch bent, word je elke ochtend om 08.00 uur en mag je om 19.30 uur weer naar huis. Als je klinisch bent, slaap je in de kliniek waar je dan een eigen slaapkamer met douche en toilet hebt.

nv

Bij de IKK is de behandeling individueel gericht. Iedereen heeft eigen doelen en afspraak. Eén keer in de week heb je een gesprek met je behandelaar en aan het begin van je opname heb je een gesprek met de diëtiste. In de vierde week vindt er een evaluatie plaats. Je maakt hierbij een kort verlag van hoe jij de eerste 4 weken hebt ervaren. Je beschrijft hierin wat je beter vindt gaan en wat nog niet. De evaluatie wordt in het team besproken en hier krijg je vervolgens een terugkoppeling van.

De therapieën worden in de ochtend uren gegeven. In de middag ben je vooral bezig met opdrachten, planningen maken en het voorbereiden van je weekend. Het is hierbij niet de bedoeling dat je bijvoorbeeld naar buiten gaan voor een wandeling. Bovendien mag je maximaal dertig minuten bewegen, behalve als je BMI te laag is.

kamer

Elke ochtend heb je dus therapie. Per dag ziet dit er als volgt uit:

Maandag
-Weekend nabespreking: Hier bespreek je hoe het weekend is gegaan. Je kijkt wat er goed en minder goed ging.
-Werkpunten: verder formuleer je een werkdoel voor die dag, dit doe je iedere dag.

Dinsdag
-Werkpunten: je formuleert opnieuw een werkdoel.
-Registratie: in deze groep worden de eet registraties besproken.
-Educatie: hier komen er verschillende thema's aan bod. Het kan gaan over voedsel, lichaam, klachten etc.

Woensdag
-Werkpunten: je formuleert opnieuw een werkdoel.
-Cognitief: hier ga je je gedachtes uit dagen. Elke week moet je 1 cognitief inleveren. 1 cognitief wordt in de groep besproken.

Donderdag
-Werkpunten: je formuleert opnieuw een werkdoel.
-Cognitief

Vrijdag
-Werkpunten: je formuleert opnieuw een werkdoel.
-PMT
-Mindfullness
-Ontspannings therapie 
-Weekend voorbespreking

Naast de werkpunten die iedere dag terugkomen is er ook iedere dag een socio-uur. Hierbij komen er één of twee socio's een uur in de groep. Als je iets wil bespreken kun je jezelf op een lijst zetten zodat je hierover tijdens dit uur in gesprek kunt gaan.

Verder zijn er uiteraard ook vaste eetmomenten die gezamenlijk zijn. Bovendien dien je na de lunch en het avondeten een uur gezamenlijk in de huiskamer te blijven waar meestal ook een socio-therapeut aanwezig is.

De eettijden zijn als volgt:
Ontbijt: 08.15 uur
Tussendoortje: 10.30 uur
Lunch: 12.30 uur
Tussendoortje: 15.00 uur
Avondeten: 17.30 uur
Tussendoortje: 20.00 uur

Vanaf 19.30 uur heb je vrije tijd. Degenen die dagklinisch zijn gaan dan naar huis.

nv
Bron

Ik hoop dat ik jullie hiermee een goed beeld heb gegeven van hoe de IKK eruit ziet. Ik heb de IKK als heel fijn en prettig ervaren. Het team van therapeuten vond ik erg goed en deskundige. Ik heb erg veel aan de therapieën gehad en vond dat er goed naar mijn hulpvraag werd geluisterd en er naar oplossingen werd gekeken.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Mnon - Woensdag 4 maart 2015 16:33
Ziet er goed uit.
Dit zouden ze ook in het noorden moeten hebben.
Ik ben inmiddels 2 jaar genezen, maar niet door de zorg in de kliniek. Want die is waardeloos.
Veel mensen zouden hier bij gebaat zijn!
- - Woensdag 4 maart 2015 17:17
Ik heb hier ruim drie jaar geleden gezeten (toen nog op de oude locatie) en herinner me vooral de leegte in het programma. Ik zat dagklinisch, maar wel vijf dagen per week en dat betekende urenlang hangen in de algemene woonkamer.

Verder vond ik vrijwel alle behandelaren kundig en waren de gegeven therapieën zinvol voor mij. Jammer dat Durf te leven is weggehaald, dat vond ik één van de beste therapieën! Ook valt het me op dat de behandeling is ingekort (toen max. 12 weken) en dat de eigen socio met eens per week individueel er niet meer is. Maar het klinkt alsof jij er zo ook veel aan hebt gehad en de accommodatie is in ieder geval een enorme verbetering (wel nog hetzelfde Ikea-schilderij als toen in de kliniek haha).

Ik was toen nog erg ziek en de sfeer in de groep was toen ook behoorlijk ziek. Toch was het voor mij een goede plek om tot rust te komen en fungeerde het als een nuttig opstapje naar de daaropvolgende behandeling in de kliniek (die mede daardoor heel goed heeft gewerkt voor mij).
Joyce - Woensdag 4 maart 2015 17:28
Klopt het individuele gesprek met je socio is komen te vervallen. Daarom ook het socio uur. Ik vond dit zelf erg vervelend. Omdat het in de huiskamer plaats vind. En iedereen kan mee luisteren. Er is mogelijkheid om apart te zitten. Maar dan nog, er zijn nog 5 A 7 meiden die wat willen bespreken. Het is allemaal snel snel snel . ( zo heb ik het ervaren. )
En durf te leven wordt nog wel gegeven. Op de donderdag ochtend. Het word volgens mij nu gecombineerd.
De behandeling is idd ingekort ook bij de kliniek. De kliniek was 6 maanden nu 5 .
Allemaal door de bezuinigen....
-- - Woensdag 4 maart 2015 17:32
Ikzelf heb niet de IKK gehad, maar zes maanden de tweedaagse behandeling deels op de oude locatie en deels op de nieuwe locatie. Ik herken bijna alle onderdelen, maar mis individueel en had geen mindfulness. Ik ben inmiddels alweer ruim twee jaar klaar met de tweedaagse en heb daarna nog een jaar individueel gesprekken gehad. Ik ben zo positief over Novarum. De groep waar ik in zat was een warm bad en ik heb veel steun ervaren. We probeerden elkaar ook positief te bemoedigen en positief naar de behandeling/behandelaren te kijken. Ik heb wel begrepen dat dit niet in alle groepen zo is. Ik begrijp waarom Novarum staat aangeschreven als een hele kundige organisatie. Het is een heftig traject om te genezen, maar als je geholpen wilt worden dan is Novarum "the place to be" zoals mijn huisarts destijds zei.
- - Woensdag 4 maart 2015 18:55
ik heb vijf jaar geleden, op de oude locatie, 8 weken intern gezeten bij Novarum. Het was zwaar, soms zelfs heel erg zwaar. Ik wilde zelfs een paar keer opgeven. Ik vond de individuele therapie fijn, maar bij mij werd hier veel aandacht besteed aan wat kleinere probeempjes. Dus dit heeft niet veel geholpen. Wel heb ik heel veel aan Novarum te danken. Ik ben zelfverzekerder geworden en durf weer (redelijk) normaal te eten. Inmiddels heb ik een goede baan, ben zelfs getrouwd en heb ik een fijn leven. Soms steekt mijn eetstoornis weer de kop op, maar dankzij de therapieën kan ik hier goed mee om gaan.
Heel veel sterkte aan iedereen die hiermee worstelt. Het is een moeilijke strijd, maar geef niet op, het wordt echt beter!
Judith - Woensdag 4 maart 2015 19:01
Dit herken ik zeker! Precies een jaar geleden dat ik daar zat. Het enige verschil is dat ik in de kliniek zat. Ik heb hier dus voor ongeveer een kleine 3 maanden gezeten. Ze leerde me weer eten en heb daar het meeste aan gehad. Psychisch kon ik daar TOTAAL niet terecht helaas en ben ook zelf gestopt met deze interne behandeling.
Ik denk dat iedereen zijn eigen ''behandeling'' moet vinden om de eetstoornis te overwinnen, want waar ik nu ziet, bevalt me zeker en ga met grote stappen vooruit!
Thatgirl - Woensdag 4 maart 2015 19:34
En voor welke eetstoornis is dit ? Alleen voor mensen met ernstig ondergewicht of ook mensen met nao en bed ?
Nikki - Woensdag 4 maart 2015 21:10
Ja ben ook benieuwd of het mogelijk is voor boulimia?
Kate - Woensdag 4 maart 2015 21:12
Sorry maar ik vind de IKK niet echt een aanrader. De IKK is een goede behandeling voor alleen een eetstoornis, maar voor psychische problemen kan je er totaal niet terecht. @Judith heef je zeker gelijk.
A - Woensdag 4 maart 2015 21:46
Ik zie weinig echte therapieën. Klopt het dat jullie geen psychotherapie hebben? En geen PMT of beeldende therapie?
Of is het voornamelijk bedoeld om weer wat te eten en dan over te gaan naar een vervolgbehandeling (wat me dan zeker wel nodig lijkt..)?
...... - Woensdag 4 maart 2015 22:01
Bij novarum kan je ook terecht voor boulimia en NAO .
Op vrijdag ochtend is er pmt.
Psycho-educatie valt onder educatie. Alleen de naam thermen zijn anders,
Er worden geen beelden of creatieve therapie gegeven.

Roos - Vrijdag 6 maart 2015 20:16
Ook ik heb de IKK ervaren als
eten en wegwezen.
er was weinig tijd voor het psychische gedeelte
mocht naar mijn mening beter.

ook na 8 week uit het prgramma, 4 week met amper nazorg (1 uur per week)
dan maar weer terug naar de IKK, ik heb meerdere meiden zien komen en gaan voor minstens 3x.
Patrick - Zondag 8 maart 2015 17:17
Ik heb afgelopen week mijn 3de IKK behandeling in een jaar tijd afgerond en de IKK is continu in verandering. De focus ligt heel sterk op je eigen verantwoordelijkheid dus zonder sterke motivatie kun je er niet alles uithalen. De aanpak is steeds meer gericht op 'Fairburn' en je kunt met goede afspraken en hard werken de behandeling echt zo inrichten dat deze het beste bij je past. Ik heb er een tijdje over gedaan om de hulp zo in te richten dat ik er het beste resultaat uit kon halen, maar uiteindelijk heeft het meer opgeleverd dan ik ooit had kunnen hopen. Het team is zeer vakkundig en de omgeving stimuleert je om het beste uit jezelf te halen. Het enige is zoals ik al zei: het begint echt bij jezelf!
Anouk le Duc - Maandag 9 maart 2015 16:34
Beste Joyce en de anderen,

Graag reageren we op bovenstaande reacties. Omdat we er blij mee zijn, en ook om vragen te beantwoorden.

De Intensief Kortdurende Klinische zorg (IKK) is gericht op het verminderen van overwaardering van eten, gewicht, uiterlijk en van de overwaardering van de controle hierover. Het is een kortdurende opname. Je zit weliswaar in een groep, maar de behandeling is gericht op individuele doelen.

Je kunt bij Novarum in behandeling komen bij de IKK voor anorexia, eetstoornis NAO en boulimia. Voor BED (Binge eating disorder, eetbuistoornis) zijn er speciale dagklinische groepen. Voor behandeling van obesitas eetstoornis kun je ook bij Novarum terecht.

Aan het begin van de week stel je doelen op voor de week naar aanleiding van je behandelplan. Elke dag is er ruimte om met een therapeut over je individuele doelen te praten. Dit kan tijdens de werkblokken die ingeroosterd staan in het middagprogramma. De therapeut begeleidt je. Wekelijks vindt er een individueel gesprek plaats met je psychotherapeut. Daarnaast zijn er gespecialiseerde groepen als educatie, cognitieve gedragstherapie in twee vormen (waarvan één een nieuwe vorm is van de oude “Durf te leven”-groep, met dezelfde soort invulling en de tweede een vaardigheidstraining) en PMT gericht op mindfulness. Tevens is er de mogelijkheid om je in te schrijven voor het inloopspreekuur bij de diëtiste en de arts-assistente.

Bij Novarum behandelen we de eetstoornis, dat is ons specialisme. Spelen andere psychische problemen een rol dan kun je in overleg bepalen welke er op de voorgrond staan en waar je je behandeling op wilt richten en mogelijk doorverwezen worden naar onze zusterorganisaties bijvoorbeeld PuntP of NPI.
Meer informatie zie je hier: https://www.novarum.nl/behandelingen-en-cursussen/behandelingen/boosterbehandeling-ikk

Hester Blaauw & Anouk le Duc gedragstherapeutisch medewerkers bij Novarum.
Joyce - Dinsdag 17 maart 2015 13:11
Beste Hester en Anouk

Bedankt voor deze aanvulling. En de duidelijke antwoorden op de vragen die er zijn gesteld.

Ik ben ook maar een leek in het protocol boekje van novarum.
ik heb toch gekozen voor de belangrijke punten. En die in het verhaal geformuleerd.


Lianne - Zondag 12 april 2015 13:00
Een tijdje geleden heb ik een paar keer de IKK gedaan en ik kijk er ook erg positief op terug. Zeker een aanrader als je op zoek bent naar zo'n behandeling! Wat mij erg heeft geholpen is het gevoel van veiligheid tijdens de opname en het geduld van de therapeuten. Wat ik inderdaad minder vond was het wegvallen van een individuele socio - therapeut, dit zorgde bij mij ervoor dat ik mij minder gezien voelde.
Scorpiors - Woensdag 29 april 2015 12:13
Ik heb daar 2 behandelingen gehad, en ze waren heel mee gaand.
En voelde me daar zeker wel op me plekje.
De groep was ook geweldig.
Alleen helaas is de IKK op geheven, en heet het nu anders.
Ze hebben alles nu bijeen gevoegd tot een kliniek.
Weet alleen niet hoe het nu heet.

Wat ik zo fijn vond aan de IKK waren de GMT gesprekken met de groep.
Verder had ik goed contact met mijn hoofdbehandelaar en met de socios.
Echt een aanrader. Als ik een cijver zou geven dan geef ik een 8!
Groetjes.
Ikke - Donderdag 30 april 2015 17:45
Er blijft echt niets meer over van Novarum.
Als novarum nieuwe cliënten steeds afwijzen om hulp in eigen regio te zoeken.
Tja dan snap ik het ook wel. Dat de ikk niet meer bestaat.
In mijn regio is er bijna geen hulp voor eetstoornissen. Zelfs het ggz hier doet niet met eetstoornissen en verwijzen me steeds door. Ik moet het echt verder zoeken dan 50 kilometer..


Scorpiors - Zondag 3 mei 2015 18:08
Beste ikke,
Ja dat ken ik heel erg, heb ik ook.
Dan krijg je snel het gevoel dat je tussen wal en schip beland.
Maar he, door blijven zoeken, doe ik ook.
Voor je zelf op komen, maakt je sterker.
Hoop dat je snel iets vind.
Succes en liefs. xx
Vraagje - Donderdag 11 juni 2015 22:39
Mag je echt helemaal niet een blokje om ofzo in de middag? Moet je de hele middag binnen blijven zitten?
Kelme - Woensdag 4 november 2015 00:17
ik ben nu net een maand klaar bij novarum.
voor mij was dit geen geschikte kliniek, deels omdat ik ook met andere problemen kamp en je hebt daar alle vrijheid.
eigen toilet op je kamer, en je kan naar buiten wanner je wil.. ik liep dan soms ook behoorlijke marathons.
ik weet dat je een toren hoge motivatie nodig hebt en die had ik.. maar ik had gewoon wat strenge regels moeten hebben
hoe hard ik ook mijn best deed, ik kon het niet.. de verleidingen waren veel te hoog.

ook vind ik het heel jammer dat er heel weinig aan lichaamsbeleving werd gedaan en geen spiegel therapie..
de groepssessie duurden bijna nooit een vol uur.. dus had het gevoel dat je ff moest zeggen wat je dwars zat en klaar.
er word ook veel aan mindfulness gedaan waar ik totaal niet voor open stond.. het was mij te zweverig.

ik ben wel van mening.. als je herstelt is de terugval nihil omdat je alles zelf hebt gedaan...
conclusie: als je niet 100% gemotiveerd ben is deze kliniek niet de goeie.. je moet echt de vrijheden weerstaan.