Ervaring opname de Bascule

 

Ik ben Mirthe en ik ben 17 jaartjes jong. Ik zal jullie vertellen over mijn ervaring bij de Bascule in Amsterdam. Ik ben bij verschillende therapeuten poliklinisch geweest. In maart 2016 lag ik voor de tweede keer in het ziekenhuis. Ik ben toen naar Maastricht gegaan en na een tijdje weer terug naar huis. Het ging toen helaas erg bergafwaarts en er is daardoor ook contact opgenomen met de Bascule. Ook kreeg ik een intake gesprek bij Rintveld in Zeist. Na een beslissing werd het toch de Bascule, mede doordat zij samenwerkten met de angst- en dwangkliniek. Het is allemaal erg snel gegaan, waardoor ik niet echt meer precies weet wat er allemaal in die tijd is gebeurd. Op 5 oktober had ik mijn opnamegesprek en werd opgenomen op de afdeling San Francisco van de Bascule.

De dagen zagen er zo uit:

Maandag: Doelengroep (Later kwam ik er voor een boost-opname en is het er een en ander veranderd: Iedereen krijgt een map met weekkaarten, waarop je je doelen kunt schrijven en opmerkingen over wat je heeft geholpen om je doel wel/niet te behalen.) Verder is er op maandag ook de weging voor alle fases. Voor diegene die er interesse in hebben, is er ook de jongerenvergadering, waarin je alle punten mag bespreken m.b.t. de Bascule en de afdeling.

vrouw

Dinsdag: Op dinsdag heb je voor de jongeren die in fase 3 en 4 zitten, mits het niet mag van de arts, PMT, wat inhoudt dat je allerlei sport- en spelvormen doet met als doel: stoppen met elkaar vergelijken, loslaten van perfectionisme, leert luisteren naar je lichaam etc. Ook heb je aan het eind van de dag Aandacht en ontspanning, wat eigenlijk een soort van yoga is. In de avond is er bezoekuur van 19:00 tot 21:00

Woensdag: Op woensdag heb je in de ochtend Beeldende Therapie, wat inhoudt dat je, net zoals met PMT, je doelen leert behalen die je vooraf in de les opstelt. In de avond kijken we altijd samen het nieuws en bespreken we daarna de onderwerpen die je zijn opgevallen

Donderdag: Op donderdag is er verder geen therapie, maar is er wel bezoekuur van 19:00 tot 21:00

Vrijdag: Op vrijdag heb je Pyscho-educatie (ik weet niet hoe het op dit moment zit, maar je krijgt dan ‘les’ over allerlei onderwerpen) Een keer in de twee weken zijn ze op vrijdagavond dicht, dan is het de bedoeling dat iedereen met verlof gaat. Je kan dan op zaterdagochtend weer terugkomen.

Elke dag:

Weging fase 1, ma + don
Fase 2, 3 en 4 fase alleen maandag

Eetmomenten:
08:30 ontbijt
11:00 tussendoortje
12:45 lunch
15:45 tussendoortje
17:45 avondeten
20:00 tussendoortje

Wandelen: Elke dag rond 12:15-12:30, mits het weer het toelaat
Rusten: fase 1 na elke maaltijd 20 min. TD+ 60 min HM, fase 2 en 3 na HM 60 min en fase 4 hoeft niet te rusten na elke maaltijd, maar het is wel de bedoeling dat je leert ontspannen en niet toe te geven aan je drang. Je rust in de woonkamer met een dekentje.
In overleg met je mentoren kan je oefenen met eetmomenten met je ouders of voogd.

meisje

Je krijgt verder te maken met:

Sociotherapeuten: Vaak 2 vroeg, 2 laat + 1 slaap. Soms is er een tussendienst.
Behandelverantwoordelijken: Arts, Co-assistent, Diëtiste, Therapeuten, Teamleider, Kinderarts.

Iedereen is anders, en ook bij iedereen past een andere behandeling. De bovenstaande afspraken kunnen afwijken van wat er in jou behandeling past. Ik zit nu op de poli en het gaat erg goed. Ze hebben mij erg goed geholpen en veel geleerd. Bij deze wil ik hun nog erg graag bedanken. En voor jou, diegene die dit leest, GELOOF IN JEZELF, WANT JE BENT HET ECHT WAARD<3

Fotografie: Annenkov

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Woensdag 31 mei 2017 19:27
Mij heeft Bascule totaal niet geholpen. Ze zijn erg lief,maar te overdreven met het dekentje en de deuren van de toilet sluiten. Zo word je ook niet getriggerd .en is het lastiger thuis. Verder weet ik niet of er al zelf word gekookt.maar in mijn tijd niet. Dit vind ik erg slecht van een eetstoornis kliniek.Verder kun je jezelf niet echt goed uitdagen ,en er is teveel variatie wat niet normaliserend is. Zelf vond ik ook het vrij krom dat er geen aandacht was voor achterliggende problemen.In mijn ogen was het vooral aankomen en leren eten.Het gevolg bestrijden ,en niet de oorzaak.Dit is mijn persoonlijke mening over hoe het daar gaat. Op de socio's persoonlijk heb ik niks op aan te merken,want die zijn erg lief
Inger - Woensdag 31 mei 2017 19:52
Dikke pluim voor de Bascule. Ik wist al dat ze er actief mee bezig waren maar ik vind het onwijs goed dat er zoveel meer therapieen zijn gekomen :-)
N - Woensdag 31 mei 2017 19:58
Heel fijn te lezen dat jij er veel aan hebt gehad, voor mij is het alweer 5 jaar geleden maar ik heb er niet heel veel aan gehad... Ik ben weer gaan eten en toen ik weg ging was ik lichamelijk wat aangesterkt en ging het een poosje wat beter. Maar omdat je totaal geen eigen verantwoordelijkheid kreeg en constant overal op gecontroleerd werd is de overgang naar het thuis zelf doen bijna niet te doen. Hopelijk zijn die dingen wat veranderd waardoor de hulp wat beter is geworden.
M - Woensdag 31 mei 2017 23:34
Deze info is wel al verouderd hoor!
M - Woensdag 31 mei 2017 23:35
De bascule heeft me na mijn ontslag niet meer geholpen en ik besteed meer tijd aan school, dan aan behandeling
M - Woensdag 31 mei 2017 23:36
Socio's zeurde zelf over hoe ongezond pasta was als je dat 2x per week at, resten eten overal, nope geen goede plek
x - Donderdag 1 juni 2017 07:25
Een mooie blog!
ludemi - Donderdag 1 juni 2017 07:50
Bedankt voor het delen van jou ervaring
Mirthe - Donderdag 1 juni 2017 16:24
Graag gedaan!
marvel - Vrijdag 2 juni 2017 13:57
Ik zit momenteel ook in de bascule en wat je vertelt is precies zo
Sophie19 - Woensdag 13 december 2017 03:00
Ik ben een aantal jaar geleden ook opgenomen geweest in de Bascule. Ik heb het als een hele fijne plek ervaren. Ik voelde me thuis. Alle jongeren zaten in de knoop met de zelfde problemen waardoor je elkaar begreep. Begeleiding was heel aardig. Nadat ik hersteld was en naar huis mocht was ik zelfs verdrietig omdat ik me daar zo begrepen voelde en niet naar de 'echte' wereld terug wilde. Als mensen een plek zoeken om behandeld te worden raad ik zeker de Bascule aan.
Sophie19 - Woensdag 13 december 2017 15:19
Ik ben wel vergeten te zeggen dat ik op de afdeling voor angst en dwang zat. Ik had ook een eetstoornis. Er was met mij afgesproken dat als ik niet zo aankomen in gewicht dat ik dan naar de afdeling voor eetstoornissen zou gaan.