Herover je leven!

 

cijfer

Lange tijd stond mijn eetstoornis in mijn leven op nr. 1. En waar stond ik? Was er voor mij ook nog een plekje vrij? Mocht ik ook nog wat invloed over mijn eigen leven uitoefenen? Nee, mijn plaats werd volledig ingenomen door een ziekte die mijn leven volledig beheerste. Wat had ik nog te willen? Ik was nergens meer.

Ik wist niet meer waar ik moest zoeken. Hoezo moest ik leren mezelf te waarderen? Wat dan of wie? Ik was niets meer dan mijn eetstoornis! Dat leek mij niet bepaalt iets om trots op te zijn. Mijn voornaamste kwaliteit was lijnen, en dat was precies mijn probleem. Het enige waar ik goed in was, was tegelijkertijd iets héél erg slechts. Ik maakte de fout te geloven dat ik controle had over mijn eetgedrag, maar feitelijk had ik helemaal niets en was mijn eetstoornis het hélemaal.

Hoe kon ik mezelf zo voor de gek houden? Hoe kon ik het laten gebeuren om mezelf van mijn persoonlijkheid te laten beroven? En weet je wat het ergste was? Ik werkte er nog aan mee ook! Ik ontkende dat ik mezelf was verloren. Ik had mezelf zogenaamd zelfs ontdekt! Anderen moesten mij vooral met rust laten, ik had recht op mijn zelfbestaan. Ik wilde ruimte, bewegingsvrijheid en onafhankelijkheid zijn. Ik verkondigde dat ik vrij was, terwijl ik eigenlijk gevangen zat. Ik had mezelf opgesloten. En als mensen mij wilde komen bevrijden, bouwde ik nog een stel extra muren om mij heen.

Hoe vind je jezelf terug als je volledig bent overschaduwd door een eetstoornis?

key

Hoe krijg JIJ weer betekenis in jouw leven en kun je jouw plekje heroveren? Hoe geef je jouw ziekte een plaats binnen je identiteit en kun je jezelf tegelijkertijd weer leren positief te waarderen?

Jij bent niet jouw ziekte, evenals jouw eetstoornis geen persoonlijke rol kan aannemen. Je voed je ziekte zonder daarin energie te hoeven steken. Je lost je eetstoornis dus niet op door deze te negeren. Alleen door te accepteren dat jouw leven wordt beheerst door een eetstoornis kan je verder helpen.

Door energie in jezelf te steken kun je wat lading van je eetstoornis afnemen. Maar alléén jij kan daar iets aan doen.

Persoonlijke betekenis vinden is een van de sleutelelementen voor herstel. Opzoek naar een identiteit waarbinnen ziekte een plaats krijgt, maar die jou niet van jouw ‘zelf’ berooft zodat je jouw persoonlijkheid opnieuw positief leert te waarderen.

Zondagavond van 20:00 tot 21:00 themachat - Herover je leven!

Ga jij mee op zoek naar jezelf en jouw leven?

 

Gerelateerde blogposts