Uitblijven menstruatie bij anorexia

 

"Dit was al de zesde maand dat ze niet meer ongesteld werd. Dit terwijl ze echt wel at. Aan de ene kant vond ze het wel prettig want nu had ze niet iedere maand weer een halve week lang buikkrampen en bloederig gedoe, maar aan de andere kant beangstigde het haar ook. Wat als ze nooit meer ongesteld zou worden?

Nu wilde ze dan nog wel geen kind, maar misschien wel als ze ergens eind twintig zou zijn. Zou het wel goedkomen? Hoe lang kon dit zo blijven voordat het ernstige gevolgen zou hebben?"

Je hebt er vast wel eens van gehoord: het uitblijven van de menstruatie als één van de gevolgen van anorexia. In de medische wetenschap wordt het uitblijven van de menstruatie ook wel amenorroe genoemd.

Vegan eetstoornis
Fotografie: 
Haylee

De menstruatie is de periode van de menstruatiecyclus waarin de verdikte wand van de baarmoeder, die klaar was gemaakt om een embryo op te vangen, wordt opgeruimd om voor de volgende eisprong opnieuw te kunnen worden opgebouwd. Het woord menstruatie komt van het Latijnse woord mensis, wat maand betekent.

Er zijn twee verschillende vormen van amenorroe:

1. Primaire amenorroe: hiervan is sprake wanneer een meisje maar niet ongesteld wordt, terwijl ze dit gezien haar leeftijd eigenlijk al wel zou moeten zijn. Ze is eerder dus nog nooit ongesteld geweest.
2. Secundaire amenorroe: hiervan is sprake wanneer een meisje/ vrouw al wel ongesteld is geweest, maar dit opeens niet meer wordt en dit langer dan vier/ zes maanden aanhoudt.

Oorzaken:
Als het gaat om het uitblijven van de menstruatie als gevolg van een eetstoornis, dan gaat dit dus meestal om secundaire amenorroe, tenzij een meisje met anorexia nog nooit ongesteld is geweest (nog erg jong is) en het door de anorexia ook niet wordt. Andere oorzaken van primaire amenorroe een late ontwikkeling of een aandoening aan de geslachtsorganen of hormoonhuishouding.

De oorzaken van secundaire amenorroe kunnen lichamelijk zijn: De meest logische en meest voorkomende is natuurlijk zwangerschap. Maar daar zullen de meeste leden van proud nog niet mee te maken hebben. Ook aandoeningen aan de schildklier of bepaald medicijngebruik kunnen ervoor zorgen dat de menstruatie tijdelijk stopt.

Dan heb je nog de psychische oorzaken van amenorroe, waaronder dus anorexia. Ook kan stress en een depressie ervoor zorgen dat de menstruatie tijdelijk uitblijft. Ook bij zeer intensief sporten kan de menstruatie uit blijven.

Maar hoe komt het dan dat de menstruatie soms stopt bij anorexia?
De hormonen die een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, zoals de groei van je borsten, en bij de regulatie van de menstruatiecyclus en bij zwangerschap zijn oestrogenen. (andere hormonen zijn progesteron en testosteron) Ze worden ook wel vrouwelijke hormonen genoemd omdat de man ze nauwelijks bevat. De hormonen worden o.a. afgegeven door onze eierstokken en voor een klein deel door de bijnieren. Oestrogeen heeft naast bovenstaande hoofdtaken nog andere functies.

Oestrogeen draagt bij aan:

 • een gezonde huidspanning
 • sterke botten
 • juist vetgehalte in bloed
 • elasticiteit bloedvaten
 • goede hersenfuncties
 • emotioneel evenwicht

Maar hoe komt het dan dat de menstruatie stopt?
Daar is geen eenvoudig antwoord op te geven, omdat er hier meer hormonen een rol in spelen en een wisselwerking op elkaar hebben. Ik probeer hieronder toch het uit te leggen:

Een ander hormoon wat betrokken is bij de menstruatie is het Ghonadotrophin Releasing Hormoon, ofterwel GnRH. Tijdens de kindertijd wordt dit hormoon constant in kleine hoeveelheden afgescheiden.

Drie à vier jaar voor de eerste menstruatie - wanneer de vetverhouding in het lichaam van een meisje een bepaald punt bereikt (een kinderlichaam is fysiek niet in goed staat om zwanger te worden) - verandert de kleine constante afgifte in grotere pulserende golven. GnRH wordt gemaakt in de hypothalamus (deel van de hersenen). GnRH is verantwoordelijk voor het vrijmaken van de hormonen FSH en LH.

FSH is een Follikel Stimulerend Hormoon en stimuleert zo de groei van het aantal follikels in de eierstokken. Naarmate de follikels tot ontwikkeling komen produceren ze het hormoon oestrogeen.

Bij het begin van je pubertijd bevat iedere eierstok, niet schrikken, 200.000 follikels. Vanaf je pubertijd worden 10 a 20 follikels iedere maand tot ontwikkeling gebracht. Bij de groei/ ontwikkeling van follikels wordt oestrogeen afgegeven. De oestrogeen komt dan in je bloed terecht. Dit wordt uiteindelijk grotendeels opgenomen door het weefsel van de geslachtsorganen en de borsten.

Dit zorgt o.a. voor de produktie van de slijmvlieslaag van de baarmoeder.

De toename van de hoeveelheid oestrogeen in het bloed zorgt ervoor dat er weer een signaaltje gaat naar de hersenen waardoor er minder GnRH wordt aangemaakt, waardoor vervolgens weer minder FSH wordt geproduceert. Ongeveer twee weekjes voor de volgende menstruatieperiode wordt er een golf oestrogeen afgegeven (follikels zijn immers volop in groei), dit zorgt voor een signaal naar de hersenen wat ervoor zorgt dat er naast FSH, LH wordt afgegeven. LH zorgt ervoor dat het grootst gegroeide follikel openbarst waardoor er een eicel uitspringt. De ovulatie heeft plaatsgevonden. Wanneer geen bevruchting plaatsvindt, stopt het overgebleven follikel (gele lichaam) met de afgifte van progesteron (wat de baarmoeder klaarmaakt voor bevruchting)

Als jouw lichaamsgewicht te laag is (een bmi tussen 17 en 19, vrouwen vanaf 18 jaar), lukt het de hypothalamus echter niet om GnRH af te geven in pulserende golven. Hierdoor lukt het ook niet om voldoende FSH en LH af te scheiden waardoor er dus geen groei van de follikels ontstaat en er dus geen oestrogeen meer vrijkomt....etc --> stop menstruatie. De manier van afgifte van GnRH is nu te vergelijken met die van vóór de pubertijd.

Je lichaam neemt zichzelf en jou als het ware in bescherming. Blijkbaar kan jouw lichaam een zwangerschap (nog) niet aan. Het lichaam staat op een soort van overleef-stand. Het terugkomen van de menstruatie bij herstel van lichaamsgewicht heeft veel tijd nodig. Het lichaam moet eerst zeker weten dat het niet op korte termijn weer op de overleef-stand moet en daarom eerst lang genoeg op een gezond gewicht zitten (en op krachten zijn gekomen) voor de natuurlijke balans weer hersteld wordt.

Overmatig sporten zorgt er ook voor dat GnRH niet met pulserende golven kan worden afgegeven, waardoor dus ook de menstruatie kan stoppen. Ook stress vermindert de hoeveelheid van het hormoon oestrogeen.

Wat zijn de gevolgen van een te laag lichaamsgewicht, te lage vetverhouding en dus uitblijven van de menstruatie? Naast dat je natuurlijk het risico loopt onvruchtbaar te worden, zijn er meer gevolgen die een te laag oestrogeengehalte met zich mee brengt:

 • Afname van de huidspanning.
 • Afbraak botdichtheid waardoor osteoporose onstaat.
 • Afname van de elasticiteit van de bloedvaten waardoor de kans op kans op hart- en vaatziekten toeneemt.
 • minder goede hersenfuncties waardoor o.a. de concentratie afneemt.
 • Emotioneel evenwicht neemt af waardoor je dus labieler bent.
 • Stijging cholesterolgehalte.
 • Haaruitval

Ook als de ongesteldheid onregelmatig is kan de oestrogeenproduktie te laag zijn waardoor de botten niet de hoogste piekdichtheid bereiken en dus eerder botontkalking optreedt.

Wat moet je doen bij een uitblijvende menstruatie?onderbroekie
Gezond en voldoende eten (minimaal 1 gram calcium per dag) is natuurlijk van belang om te zorgen dat de menstruatie weer terug komt. koffie, thee, frisdranken en alcohol hebben een negatieve invloed op het oestrogeenpeil. Daarnaast is het sowieso verstandig om, wanneer het uitblijven langer dan een paar maanden aanhoudt, naar de huisarts te gaan.

In het geval van amennoroe als gevolg van een eetstoornis zal bijvoorbeeld aangeraden worden te starten met het gebruik van een anticonceptiepil, zodat het oestrogeenpeil omhoog wordt gehaald. Ook kan worden gedacht aan hormoonpreparaten die worden voorgeschreven aan vrouwen die in de overgang zijn.

Bij gewichtsherstel zal de menstruatie in de meeste gevallen weer terugkomen. Hoe lang dit duurt verschilt per lichaam. Denk hier echter niet te makkelijk over! Ongeveer 30% van de vrouwen met secundaire amenorroe blijft menstruatiecyclus-problemen houden na herstel van het lichaamsgewicht. Een deel hiervan wordt zelfs permanent onvruchtbaar!

menstruatie anorexia

N.b. het uitblijven van de menstruatie komt niet enkel bij anorexia voor. Dit kan ook een gevolg zijn van boulimia of een eetstoornis NAO (niet anders omgeschreven). Het is niet enkel afhankelijk van ondergewicht, maar vooral met de vetverhouding in je lichaam. Iemand met flink ondergewicht, maar die wél gezond eet, kan dus nog ongesteld worden, terwijl iemand met nauwelijks ondergewicht maar met zeer slecht eetpatroon niet meer ongesteld kan worden.

 

Gerelateerde blogposts

03
DEC
Osteoporose
35

Reacties

Gea - Dinsdag 14 december 2010 12:16
Mooi stukje theorie Scarlet, maar misschien kan je 'anorexia' vervangen voor 'eetstoornissen'? Ook bij mensen met boulimia of orthorexia kan de menstruatie uitblijven, als gevolg van schommelingen in (laag) lichaamsgewicht!
groeten,
Gea
itsme - Dinsdag 14 december 2010 13:08
weet je hoevaak ik al niet heb gehoord van mensen met een ernstige eetstoornis dat het bij hun allemaal ''meevalt'' want ze worden nog gewoon ongesteld.
frustrerend!


daarbij hoop ik dat de nieuwe dsm word aangepast, nu is het zo dat mensen die voldoen aan alle criteria van anorectia, maar nog wel ongesteld worden officieel een es noa gediagnostiseerd krijgen
miss sunshine - Dinsdag 14 december 2010 13:23
In een item ergens op het forum zag ik staan dat ongesteld worden door het slikken van de pil, niets te maken heeft met vruchtbaarheid vanwege het ontbreken van de eisprong.Hierboven staat juist dat het slikken van de pil hier wel invloed op heeft. Hoe zit dit dan??
Proudmod - Dinsdag 14 december 2010 13:27
@Sunshine,

ik zie in deze tekst niet staan dat het te maken heeft met vruchtbaarheid. Er staat enkel dat het oestrogeenpeil omhoog kan worden gehaald d.m.v. het slikken van de pil
Suzan - Dinsdag 14 december 2010 13:44
Ik ben nu al 10 maanden niet meer ongesteld...maar ik heb helemaal niet zo'n serieus eetprobleem... heb net wat ondergewicht of zit op het puntje. ik ben ook al naar de huisarts gegaan, moest daarna een bloedprik halen. Daar stond op dat alles goed was. Nu moet ik in de kerstvakantie weer naar de huisarts.
Maar ik schrik er wel van dat je er echt permanent onvruchtbaar van kan worden...
sje123 - Zaterdag 7 april 2018 13:29
Ik heb bijna precies hetzelfde susan "~
K vind t zo engg! Want ik wil tóch wel heel graag een kindje :)
En ik eet zeeer langzaam, maar wel goed
ik ben t ongeveer 4 maanden nii meer
nouja, vanaf carnaval
maar mijn moeder vind dit al lang genoeg! "~
Vraagje: 'kan t ook door de kou komen?' De niet meer ongesteldheid?
Lotte - Dinsdag 14 december 2010 14:13
Ik ben nog nooit ongesteld geweest.. Ik kreeg ongeveer op mijn twaalfde anorexia. Ik weet dus niet of ik gewoon van mezelf laat ben met ongesteldheid of of het door mijn eetstoornis komt.. ik ben nu bijna 16, dus dan zou het nu ook wel zo'n beetje moeten komen..
flinie - Dinsdag 14 december 2010 15:05
ik ben voor ongeveer een jaar aan de pil geweest, en ben in januari van dit jaar gestopt. sinds dien ben ik niet meer ongesteld.
ik ben al naar de huisarts geweest en heb bloed laten prikken.
Daarin was mijn oestrogeen te laag. Maar ik heb wel een goed bmi.
Nu wordt ik doorgestuurd naar de gynaecoloog, hopen dat daar wat uit komt!
Ben best wel bang dat t niet meer goed komt...
'B. - Dinsdag 14 december 2010 15:31
Ik was 8 maanden lang niet meer ongesteld geworden omdat ik op een te laag gewicht zat. Toen ik 'het' weer kreeg was ik ook niet veel aangekomen. Ik heb het toen een hele lange tijd heel onregelmatig gehad, en nu ben ik sinds een tijdje weer regelmatig ongesteld.
=O|o - Dinsdag 14 december 2010 16:06
Heey,
Ik heb een vraag.
Ik heb ook eetproblemen, laten we het BED noemen. Hierdoor heb ik op dit moment obesitas. Maar, ik ben een hele tijd niet meer ongesteld geworden:S Inmiddels ben ik ongeveer eens in de 2 maanden hl licht ongesteld. Weet iemand hoe dit kan?
Ik heb niet echt een regelmatig eetpatroon. Erg gestressed ben ik op dit moment niet, en ik heb ook geen depressie. Ik ben wel een periode erg afgevallen, at heel weinig, maar heb nooit ondergewicht gehad, en juist in die periode werd ik wel ongesteld, iets minder heftig dan daarvoor, maar wel gewoon regelmatig.
Volgens mijn dieetist ben ik wel ondervoed, doordat de dingen die ik eet, niet altijd even gezond zijn, en mijn cellen door mijn hoge vetpercentage niet optimaal kunnen functioneren. Zou het hieraan kunnen liggen?
Xx
Ell. - Dinsdag 14 december 2010 19:54
een heel goed stukje!
Ik heb alleen nog wel een vraag..
Ik heb een te laag bmi zoals in de stukje staat dat de kans er is dat je niet meer ongesteld word maar ik word nog wel ongesteld, komt dat dan doordat ik de pil slik?
Ik hoop dat hier antwoord op gegeven kan worden.. alvast bedankt!
Proudmoderator - Dinsdag 14 december 2010 20:31
@Ell.
je wordt idd ongesteld doordat je de pil slikt. Het is echt niet gezegd dat wanneer je zou stoppen met de pil, je niet meer ongesteld wordt. Niet iedereen met ondergewicht wordt niet meer ongesteld.
esther - Dinsdag 14 december 2010 20:42
@ itsme: het plan is idd dat de DSM wordt aangepast en dat criteria, dat je niet meer ongesteld moet worden om anorexia te hebben, verdwijnt! Lijkt me een goed verandering inderdaad!
proudmod - Dinsdag 14 december 2010 20:44
Zie hier de voorstellen voor de DSM V

https://www.proud2bme.nl/index.php?action=feed&item=36§ion=14&article=2984&titel=Van%20DSM%20IV%20naar%20DSM%205
Suzanne - Dinsdag 14 december 2010 21:59
De periode dat ik heel erg ondergewicht had gebruikte ik de pil, waardoor ik gewoon ongesteld werd. Voordat ik de pil gebruikte was ik ook al ongesteld geworden. Nu slik ik de pil niet meer omdat ik van de ditiste moet kijken of mijn menstruatie al van zichzelf op gang komt. Maar ik wordt nu al 4 maanden ofzo niet meer ongesteld, terwijl ik wel weer een gezond gewicht heb. Ik zit nog wel op het randje, maar voor mijn anorexia was ik op dit gewicht ook al ongesteld geworden. Dus ben nu heel bang dat ik nooit meer ongesteld wordt. :(
anna - Dinsdag 14 december 2010 22:04
een interessant en confronterend stukje!

ik wordt ook al bijna een jaar niet meer ongesteld, terwijl ik al op mn 11e ongesteld was.. nu ben ik bijna 16 en sinds een jaar niet meer ongesteld.. het vreemde en frusterende is dat ik nooit ondergewicht heb gehad.. toen mijn menstruatie stopte was ik nog maar 3 maanden bezig met afvallen, en was ongeveer 8 kilo verloren.
sinds dien ben ik aant klooien met eten, ik heb een veel te laat vet gehalte enzo, maar ik heb nog steeds net geen ondergewicht.

dit verwart mij echt, want ik wil supergraag vruchtbaar blijven, maar ik ben bang dat ik daarvoor echt heel veel moet aankomen, want ik heb geen ondergewicht.
ook zegt mijn moeder dat ik steeds dunner wordt, maar die stomme weegschaal zegt van niet..

en als ik naar de huisarts ga neemt hij me misschien niet serieus want ik heb geen ondergewicht..
Proudmoderator - Dinsdag 14 december 2010 22:06
Hai Anna,

ik denk niet dat je per s aan moet komen, maar ik denk wel dat je meer produkten moet gaan eten met vet. Jouw lichaam heeft vet nodig en als je dit te weinig eet kan dit ook een gevolg zijn.

Zet 'm op!!!!

Liefs,
Proudmod
Ing - Dinsdag 14 december 2010 23:04
Ja, naar mijn weten kan je dan ook "ondervoed" zijn.

Ik irriteer me eraan (in het algemeen) dat er gezegd word dat alleen mensen met ondergewicht (anorexia) problemen met menstruatie/ vruchtbaarheid kunnen krijgen want dat is naar mijn weten echt niet zo!
Ik heb Anorexia NAO en dus geen ondergewicht, normale BMI maar geen menstruatie.

Het heeft te maken met de voedingsstoffen of je die voldoende binnenkrijgt, niet?

Wat kan je er trouwens aan doen om erachter te komen of de klachten eetstoornis gerelateerd zijn? (behalve te kijekn door normaal te eten). Laten testen op oestrogeen??
J. - Dinsdag 14 december 2010 23:14
Ik mocht van de arts juist geen pil gebruiken, omdat de pil een soort 'nep' menstruatie maakt, die voortkomt uit de pil en niet door je lichaam zelf. Zo kon je dus niet zien wanneer je lichaam echt gezond is en zelf in staat dat allemaal te regelen.
L - Dinsdag 14 december 2010 23:20
Nou, ik heb zelf ruim anderhalf jaar ernstig ondergewicht gehad. Ben nu net 20 zit al paar maanden op streefgewicht van mijn behandeling en t is er nog steeds niet. Ervoor aan de pil, dus werd het wel ondanks ondergewicht. Ben vandaag naar gynaecoloog geweest voor onderzoek, kan idd met het verwaarlozen van je lichaam te maken hebben.

Ik hoop dat het goedkomt, over anderhalve maand de uitslag! Ze had het al over 5 of 10 jaar later zwanger worden via KI, pas alsjeblieft op met wat je doet; verzorg je lichaam goed..
rottem - Woensdag 15 december 2010 02:16
is there any chance that it will never come back? last time i got the period was on may 2006. now i am in a normal weight but i still don't have the period :( so that means my body is ruined?
Rosalie - Woensdag 15 december 2010 20:30
Ik ben nu al 8 maanden niet meer ongesteld geweest. Op zich vind ik het niet zo'n probleem, maar permanent onvruchbtaar worden heb ik toch schrik voor.
Maria - Woensdag 29 december 2010 16:44
Bedankt, vanaf 14 jaar is de diagnose anorexia gesteld. Na een behandeling (ziekehuis en interne opname) ben ik vervolgens pas op mijn 20ste ongesteld geworden op "eigen kracht en motivatie"(voor de duur van n maand).
Het contact met mannen vond ik heel eng, het ongesteld worden ging gepaard met intimiteit tussen mannen en een verhoogd lichaams gewicht, helaas opnieuw met een eetstoornis NAO/ boulimia. Nu 5 jaar later is de mestruatie alweer 3 jaar weg gebleven. Het gewicht is weer te laag BMI van 18. Het is eng om aan te komen, weer ongesteld te zijn. Waarom? ik het eng vind? .. door vele irrationele gedachte die zo sterk zijn dat het mijn handelen en gedrag benvloed... Met als gevolg dat ik een jonge vrouw ben in een kinderlijfje. Hopelijk helpt dit schrijven mij om toe te staan en in te zien dat, ik een mens mag zijn.
Een vrouw van "vlees en bloed"....haha letterlijk ik mag menstrueren, maar ik heb nog een levendige weg te bewandelen!

Bedankt voor het lezen van dit bericht.

Liefs,

Julia - Zaterdag 7 mei 2011 22:44
Ik ben deze maand niet ongesteld geworden , wat ik best eng vind want normaal ben ik het regelnatig . Maar ik vind zelf dat ik geen eetprobleem heb , ik spuug allleen me eten uit . Kan het daar van komen ? :$

Xxxx
@Julia - Zaterdag 7 mei 2011 22:51
jouw eten uitspugen doe je niet zomaar en is heel erg ongezond. Je kan hier allerlei lichamelijke klachten door krijgen. Je eten uitspugen duidt op wel degelijk een probleem... anders zou je het niet doen en kan je er zo mee stoppen...

Het kan zeker dat je door het spugen allerlei belangrijke stoffen niet binnenkrijgt waardoor je dus ook niet meer ongesteld wordt.

Probeer er met iemand over te praten!

Liefs
S
beauty_love - Woensdag 11 mei 2011 17:05
ik menstrueer al 2 jaar niet meer. Ik denk dat ik nooit meer ongesteld kan worden
Anke - Donderdag 23 juni 2011 13:21
Ikzelf ben al een klein jaar niet meer ongesteld geworden, terwijl ik 5 maanden thuis ben. Ik hoop zo erg dat het terugkomt, ik wil later graag kindjes. Vroeger haatte ik die periode, en nu verlang ik er gewoon naar.
M - Zondag 25 september 2011 12:12
Voordat ik aan de pil ging had ik al een es. Bij een bepaald gewicht werd ik niet meer ongesteld. Echter, toen ik aan de pil ging, en ver onder dat ene 'niet meer ongesteld worden'gewicht was, werd ik het wel weer! Ik denk dat de pil baarmoederslijm+bloed laat blijven aanmaken. Ongesteld worden en de "ernst' van je ES hoeft dus geen verband met elkaar te houden!
Ellen - Woensdag 30 november 2011 10:32
Is het ook zo dat je minder kans hebt op terugkerende menstruatie naarmate de menstruatie langer uit blijft? Ik ben inmiddels al 4 jaar niet meer ongesteld, en ben voor die tijd slechts 5 0f 6 keer in mijn leven ongesteld geweest (in een periode van een jaar). Ik heb nu sinds begin augustus een gezond gewicht en eet voldoende. Alleen heb ik wel het advies van mijn dietiste gekregen om meer zuivel te nemen. Ik zag dat calcium ook genoemd werd in het artikel, kan mijn uitblijvende menstruatie dan ook te maken hebben met een te lage calcium-inname?
Linda - Dinsdag 20 december 2011 21:10
Anorexia. BMI is nu OK. Hoe lang duurde (gemiddelde) totdat menstruatie op gang komt? Meer dan 1 jaar? Wat kan een gynaecoloog voor mij betekenen?
NoellaOlivia - Donderdag 22 december 2011 19:11
Ik vind het een beetje eng, mijn bmi is ook laag, maar emh ik ben nog wel ongesteld, maar ik moet wel even wat meer gaan eten (doe ik al) maar toch nog ietsjes meer, zou t zo zonde vinden als mn menstruatie wegblijft, dan voel ik me geen 17 jarige, maar een klein meisje van 8
xxxsaf - Donderdag 19 januari 2012 00:53
Ik ben al een jaar niet meer ongesteld, ik lig nu voor de tweede keer in het ziekenhuis in korte tijd met grootste dosis sondevoeding, en ik vindt het heel eng want ik wil nog graag kinderen ik ben nu 14 maar wel al 5en half jaar geleden beginnen te menstrueren dus....


Girls be Proud of yourself en doe geen domme dingen
^^ - Zondag 29 januari 2012 12:01
ik heb geen anorexia, ook niet echt bulimia, ik wissel tussen de 2, ik heb geen ondergewicht (jep, dikkertje 4 life} ok sorry dat laatste hoefde niet, maar ik zou me schuldig voelen als ik geen zelfkritiek zou opschrijven; Het spijt me echt.

Ik krijg sinds september mijn regels niet meer. Ik ben wat aangekomen, maar ze zijn er nog altijd niet.
meisje16xx - Maandag 20 februari 2012 20:19
ik ben altijd zeer regelmatig ongesteld, alleen nu ben ik al 10 dagen overtijd. ik zit daardoor een beetje in de stress. weet iemand wat ik nu kan of moet doen????
Hanke. - Donderdag 8 maart 2012 17:39
Hallo allemaal,

Wie kan mij helpen? Ik ben vorig jaar opgenomen geweest in een kliniek voor mijn eetstoornis anorexia. Ik ben nu al 1,5 jaar niet ongesteld en ik zit al een half jaar op een gezond BMI. Ik wil zo graag ongesteld worden. Ik zal er alles voor over hebben. Wie heeft er tips? of hetzelfde meegemaakt?
Proud Team - Donderdag 8 maart 2012 18:01
Hai Hanke,

eet je voldoende vet en gevarieerd? Misschien zou je eens bij de dokter langs kunnen gaan?

Sterkte!
Ellen - Zondag 11 maart 2012 09:39
Hanke, dat zou ik ook wel graag willen weten. Ik zit zelf ook in die situatie. Ik zit zelf ook al ruim een half jaar op een gezond BMI en ben al sinds december 2007 niet meer ongesteld geweest. Bij mij helpt het niet om voldoende vet te eten, want daar krijg ik ruim voldoende van binnen nu. Als je een manier hebt gevonden om weer ongesteld te worden, laat je het dan weten? Ben er ook benieuwd naar..
een wanhopig meisje - Zondag 29 april 2012 14:54
heey
ik ben nu al een paar maanden niet meer ongesteld. ik heb anorexia dus ik eet niet heel veel en ik kots mijn eten soms ook uit (maar ik heb geen boulimia) maar nu wil ik dus wel weer ongesteld worden want ik ben bang dat ik later geen kinderen meer kan krijgen, maar ik wil echt NIET aankomen. zou de pil dan een oplossing zijn? en dan later (als ik kinderen wil) stoppen met de pil? zou ik dan weer kinderen kunnen krijgen?
ik durf dit aan niemand anders te vragen want die zullen me vast gek vinden met mijn es...
xxx een wanhopig meisje
Team Proud2bme - Zondag 29 april 2012 17:18
Hee Wanhopig Meisje,

je kunt deze vraag denk ik heel goed plaatsen op het forum.
Er is daar veel info te vinden en je vragen kunnen er beantwoord worden.
Natuurlijk kunnen de medische vragen beter door je huisarts worden beoordeeld.

Liefs
Sophie - Maandag 7 mei 2012 21:06
Hallo,
ik ben een meisje van 12 jaar en ik ben nog nooit ongesteld geweest maar heb nu een klein jaartje anorexia. Ik span me buik vaak aan en ben bang dat ik daardoor niet meer ongesteld kan worden. En ik ben ook bang dat mn menstruatie niet komt omdat ik nog veel te weinig vet eet. Daar ga ik nog aan werken, alleen ik ben zo bang dat ik het niet meer word :(.

x
Thattgirl - Woensdag 6 juni 2012 15:36
bij mij was me ongesteldheid ook uitgevallen voor bijna 6 maanden
na die 6 maanden ben ik weer ongesteld geweest maar nu is het alweer
2maanden gestopt vind het vreselijk
alleen de eetstoornis(anna) vind het goed :(
h. - Donderdag 12 juli 2012 18:34
Ik ben nu al bijna een jaar niet meer ongesteld, mijn huisarts maakt zich er niet zo druk om. Ik probeer echt goed te eten, ik vast bijna nooit. Heb NAO stoornis, maar zooo ongezond doe ik nu ook weer niet. (het hield op toen ik koolhydraatarm ging eten, maar daar ben ik ook mee gestopt...)
Aniek - Zaterdag 11 augustus 2012 15:15
Echt een goed stukje!
Ik heb ook een vraag, ik kreeg op mijn 11e anorexia, en ben nu zo goed als genezen. Ik ben nu 14, en zit al ruim een jaar op een goed gewicht. Het eten gaat ook heel erg goed. Ik ben nog nooit ongesteld geworden, ook niet voor mijn ziekte periode, maar de rest van mijn 'lichaams veranderingen' beginnen ook nog niet echt te komen. Ik ben bijvoorbeeld nog helemaal plat. Daar baal ik echt ontzettend van. Is er iemand die dit ook kent? Of misschien heeft gehad? Ik maak me er heel veel zorgen over, en vraag me af of het ooit nog zal komen, net als het ongesteld worden.
xx
Hoopjemoleculen - Zondag 12 augustus 2012 00:13
Hoi,

Ik ben nu (pas) twee maanden niet ongesteld geweest. Ik maak me er toch erg zorgen over. Ik heb geen echte eetstoornis maar ik steek af en toe mijn vinger in mijn keel. Zou het hiermee te maken kunnen hebben?
Ik eet ook erg onregelmatig en drink geen melk (calcium??)
Wat zou helpen qua voedsel om te eten om mijn menstruatie weer terug te krijgen?

Dankjullie
Liefs

Mij (17)
Pream - Woensdag 15 augustus 2012 16:35
hee,
ik schrik best wel van deze informatie, ik herken mezelf vooral heel erg in jullie berichtjes. ik Ben 4/5 maanden niet meer ongesteld geworden en dat was nadat ik 4 kilo (wat ik heel weinig vind) ben afgevallen. ik steek nu nog steeds mijn vinger in mijn keel en ik ben nog heel erg bezig met afvallen. Ik zou wel weer gezond willen eten om ongesteld en vruchtbaar te zijn maar ik kan het niet, ik wil niet aankomen. Ik wil ook wel naar een dokter gaan maar ik schaam me er heel erg voor..

Bedankt iig.
liefs.
Roos - Zondag 19 augustus 2012 01:47
Beste meiden,

Ook ik wil wat delen met jullie. Ik heb ook anorexia. Het begin anderhalve jaar terug. Ik had een gewicht van ** kilo. Door privé situaties heb ik de aandoening anorexia gekregen. Al in een paar maanden ( ongeveer 2 ) viel ik heel veel af. Na een paar maanden woog ik al ** kilo! Schrikwekkend gewoon. Ik at helemaal niks bijna. Volgens mij at ik alleen het avondeten. Doordat ik zo veel was afgevallen, menstrueerde ik op een gegeven moment niet meer. En ik moet bekennen; dat interesseerde me geeneens, want ik wilde alleen maar dun zijn. Zo dom van me, ik kan me wel op mijn kop slaan!! Toch begon ik me zorgen te maken, ik heb immers een kinderwens. Ik ben naar de huisarts geweest en die heeft me doorverwezen naar een diëtist. Op basis van mijn leefwijze, heeft zij een eetschema opgesteld. Ik heb die een aantal weken aangehouden. Ik wilde echt aankomen, want de huisarts vertelde me dat je onvruchtbaar kan worden, als je anorexia hebt. Mijn diëtiste heeft gezegd dat het minimaal wel een jaar duurt voordat je weer menstrueert nadat je een gezond gewicht hebt. En wat zij zei, is het ook echt uitgekomen. Ik ben een nadat ik op een gezond gewicht was, weer ongesteld geworden. Ik kon mijn geluk niet op! Momenteel word ik weer regelmatig ongesteld. Alles is weer goed gelukkig.

Geef de moed niet op! Je lichaam heeft de tijd nodig om te herstellen van al dat ondergewicht. Het duurt wel even, maar de menstruatie komt echt terug. Bij mij is het nu regelmatig. Ik word gewoon om de maand weer ongesteld. Wacht minimaal een jaar ( gebruik geen pil, want dan fake je je zelf) wanneer je een gezond gewicht hebt bereikt. Eet gezond, nuttig de essentiële voedingsstoffen ( vergeet calcium niet! )

Heel veel succes en vergeet niet; alles komt goed. Ik ben er een voorbeeld van.

Liefs, Roos
esmee - Vrijdag 7 september 2012 16:27
hallo iedereen ik neem nooit brood en alles mee naar school ik vond mezelf ook al 1jaar te dik wilde vallen is gelukt maar ik ben 14 nog geen 1x ongestelt geworden mijn bmi is 16.85 ofzo iets ligt ondergewicht zou je dan ook niet ongesteld meer worden kben daar zo bang voor want wil later heel graag kinderen kheb wel haargroei en wit in mijn onderbroek en heb ook )klein) borsten alsjeblieft reageer !!! ik ben sinds gister zo geschrokken ik heb me knop omgedraait en gedacht ik moet zo niet doorgaan en aankomen ookal heb ik daat moeite mee want naar mijn gevoel heb ik een lichte eetstoornis ben heel de dag bezig me calorieen tellen PLEASE REAEEER !
esmee - Vrijdag 7 september 2012 16:30
en ikwil nog wat zeggen willen jullie sws reageren op dat ongesteld zijn en alst is dat dat niet gaast gebeuren als je nog niet ongesteld bent komt dat dan nog als je weer normaal gewicht hebt?
liefs, esmee
Anoniem - Donderdag 27 december 2012 19:24
Ik heb vandaag voor de eerste keer sinds lange tijd mijn maandstonden terug, ik ben echt super blij, het is een teken voor mezelf dat het goed aan het lukken is te herstellen en bij te komen na mijn eetstoornis. :D
Saph - Zondag 20 januari 2013 18:12
Hopelijk kan een moderator of andere lezer mij helpen met mijn probleem! Ik ben niet gediagnostiseerd met een eetprobleem. Ik heb uiteraard wel contact gezocht met mijn huisarts, een psycholoog en bloedprikken.. Eigenlijk ben ik 'gezond'. Toch weet ik van mezelf dat ik ongezond bezig ben met eten, maar blijkbaar niet ongezond genoeg voor het mentale eetstoornis stempel. Ik ben al ruim een half jaar niet ongesteld en mijn haaruitval begon ook een half jaar geleden.

Dat duidt op problemen lijkt me?! Maargoed.. Mijn haar groeit sinds ongeveer 2 maanden weer netjes aan van bovenaf. Is dit een teken van lichaamsherstel?? Of gebeurt dit ook als je nog niet gezond bent? Wat zijn peilers waaraan ik kan herkennen of mijn lichaam aan het herstellen is? Ik wil zo graag weer menstrueren, omdat ik een GEZOND leven wil en geen leven dat beheerst wordt door eten. Dus mijn vraag is.. Hoe merk ik dat mijn lichaam herstellende is en ik in ieder geval OP WEG ben naar menstrueren? Ervaringen iemand? Of mensen met kennis?

Alvast erg bedankt!
Anoniemm - Maandag 4 februari 2013 19:13
Hallo,
Ik ben redelijk dun en sta op het puntje van onderwicht, ik heb geen anorexia (of een andere eetstoornis) maar de laatste tijd wordt mijn menstruatie véél minder. Ik heb wel bijna elke maand mijn menstruatie, maar veel minder hard dan vroeger. (bijna niet)
Moet ik mij zorgen maken? Ik moet toegeven dat ik wel wat probleempjes heb met eten, maar ik geef nooit over ofzo

groetjes xx
Willen jullie alstublieft antwoorden?
Lisa - Dinsdag 5 februari 2013 12:57
Ik heb een eetstoornis en ik wil aan de pil, maar kan mijn eetstoornis effect hebben op de pil? bijvoorbeeld dat hij niet meer werkt? (ik heb anorexia dus het heeft niets met braken te maken, dan is het redelijk logisch dat ie niet zou werken)
meliss - Dinsdag 26 februari 2013 12:33
Mijn dokter zei dat je oestrogenen in je vetweefsel gaan zitten en omdat ik dat niet heb word mijn menstruatie onregelmatig of blijft het uit. Echt heel vervelend...
Suus - Zondag 7 april 2013 10:27
Ik ben al 4 jaar niet meer ongesteld geweest vanwege mijn anorexia. Ik vrees het ergste. Ik ben nu in therapie en kom langzanerhand aan,ik weeg nu ong 51 kilo maar ik moet wel naar 56. Heeft iemand nog andere tips om de menstruatie te bevorderen, want ik ben 18 ....?
isa - Maandag 15 april 2013 22:40
ik heb een depressie(al 4 jaar) en ben nog nooit uit mezelf ongesteld geworden, alleen met behulp van pillen (2x). Daarna werd ik ook niet meer ongesteld. ik ben bijna 17, kan het zijn dat ik onvruchtbaar ben hierdoor? Ik heb geen anorexia ben wel best dun, maar volgens de dokters kon het daar niet aan liggen. Help me alsjeblieft..
Anna - Donderdag 8 augustus 2013 11:18
Hoi meiden :)

Zelf heb ik denk ik een serieus eetprobleem gehad. Het was niet precies anorexia nervosa... misschien meer orthorexia nervosa. Dat je constant probeert 'gezond' te eten. Het was een stukje zelfbescherming voor mij... er gebeurde zo veel om me heen, ik wilde nog érgens controle op hebben (en, in mijn gedachten 'goed voor mezelf zorgen').
Mijn probleem begon vrij heftig, met echt bijna alleen nog maar fruit en groente en eiwitten willen eten; koolhydraten at ik alleen als ik écht trek had. Oeff... dat vind je lichaam niet leuk... en gelukkig was ik slim genoeg om ook zelf te bedenken dat ik wel vetten nodig heb. Heel veel belangrijke elementen uit je lichaam zijn opgebouwd uit vet, onder andere je celmembranen. Als je geen vetten binnenkrijgt, kun je op den duur geen goed functioneren cellen meer bouwen... daar gaan de bouwstenen van je lichaam... oeps...
Oké, vetten mochten wel, besloot ik, maar dan enkel de gezonde varianten. Olijfolie, lijnzaadolie... en in de hoeveelheden die ik toestond. Ik kon nog steeds compleet in de stress schieten als ik niet wist hoe veel olijfolie er voor een gerecht was gebruikt, of als ik niet wist óf er extra olie in mijn soep was gedaan of niet.

Op een gegeven moment merkte ik dat ik contact met mensen om me heen verloor... ik was dagelijks bezig met 'plannen' van mijn eten (dat kostte sowieso steeds meer tijd, om dat allemaal zelf te organiseren) en ik verloor tijd en ruimte voor allerlei dingen waar ik vroeger zo van genoot. Creatief bezig zijn, bijvoorbeeld! :)

Ook miste ik het échte contact met lieve mensen om me heen... gesprekken werden steeds oppervlakkiger... en ik merkte dat mensen hún zorgen of verhalen steeds minder met me deelden, omdat ik zelf zo 'gesloten' was (en mensen zich ook wel zorgen om me maakten; dan ben je zelf ook minder makkelijk 'open').

Ik besloot er mee te stoppen :)

Dat was makkerlijker gezegd dan gedaan (of nouja... het kostte vooral wat tijd ;) )
maar het hoopvolle is: als de knop in je hoofd eenmaal echt om is (en dan bedoel ik écht om, dat jij ook voelt dat je hierin oprecht bent), dan wil je wel :)

En opeens ben je ook niet meer bezig met anderen overtuigen dat je echt wel gezond eet of echt wel genoeg eet... dan doe je het gewoon :)

En met dat jij zo handelt, en je zo gedraagt... gaan mensen om je heen ook weer ontspannen :) En heb je weer echt contact met ze. Kun je weer echt genieten! :D

Maar om terug te komen op dit onderwerp: ik ben sinds 2 maanden gestopt met de pil (ik heb 'm bijna 9 jaar geslikt; ooit begonnen toen ik nog een vriendje had) en ben nu nog niet ongesteld. Op zich is dat nog niet zo heel spannend (veel meer mensen hebben een paar maanden 'herstel' tijd nodig na het stoppen met de pil), maar ik besef me nu wel dat het mijn lichaam zou helpen als ik nog wat aan zou komen. Ik heb nog steeds een laag BMI (van 17, ongeveer; ik weeg me veel minder vaak, dus ik weet het niet precies, maar zeker onder de 19) en ik denk dat het goed is als ik aan zou komen.

Dus dat ga ik dan maar doen :)

Twijfel je of jouw ongesteldheid uitblijft vanwege je lage gewicht? Ga eens naar een kinderboerderij... of naar een zwembad. Knuffel de geitjes, de konijnen... zwem in het water en vóel je eigen lichaam, voel dat je leeft. Kijk ook om je heen en zie de kinderen in de kinderboerderij en in het zwembad.... wat zijn ze leuk! :D
Heb je een hartewens om kinderen te krijgen? Geniet dan van je ronde vormen, en bedenk je hoe ze jouw kindje kunnen helpen groeien, kunnen helpen leven. Je komt niet zomaar 20 kilo aan, en dat hoeft ook niet :) Gewoon gezond en happy is helemaal goed ;)

liefs,

en succes,

Anna
Anoniempje - Vrijdag 22 november 2013 16:02
Hee, ik ben 13 en ben nog nooit ongesteld geweest. Ik heb geen eetstoornis, ik eet gewoon maar ben gewoon heel dun. Ik ben erg klein voor mijn leeftijd en weeg ook best weinig. Ik moet elke dag 24 km naar school fietsen en ik dans, ik verbrand dus wel veel. Toch eet ik goed, ik word alleen maar niet ongesteld, heb nog geen groeispurt en borsten, allemaal erg laat dus. Ik denk dat het komt doordat ik zo weinig vet heb, maar ik weet niet wat ik eraan kan doen omdat ik wel normaal eet. Miss mag het wel iets meer, maar ik blijf dun en laat ontwikkeld.
Ik ga waarschijnlijk al naar de dokter. Hebben jullie nog tips? x
Celine - Vrijdag 1 augustus 2014 04:37
Hoi hoi,

Het is half vijf in de ochtend en ik lig klaarwakker in bed. Een uur geleden ging ik naar de wc en zag ik dat ik had gemenstrueerd. Wauw... Ik had het nog helemaal niet verwacht (bmi is 16,5), maar dat er weer iets lijkt te starten daar is toch erg fijn. Realiseer me wel dat dit nog niet betekent dat ik gezond ben en wie weet is het hierna weer zoveel maanden klaar, maar goh.. Was toch een bijzonder momentje net..

*gaat nog maar even door met wakker liggen en denken* 😁
http.anoniem - Dinsdag 19 augustus 2014 00:07
Hey meiden,
Ook ik wil iets met jullie delen!
Ik ben nu al 3maanden niet ongesteld,ik eet heel onregelmatig!
Mijn ouders maken zich nu zorgen over mij !
En willen naar het Sophia kinder ziekenhuis bellen in Rotterdam!!
Maar voor mij gevoel eet ik gewoon goed!!

Groetjes L.
P.s voel me nog al gefrustreed😞
Saraï - Maandag 1 december 2014 15:45
Is het zo dat als je een bepaalde periode niet meer ongesteld wordt, je dan onvruchtbaar bent? En zo ja, na hoeveel tijd is dat dan?
Annelore - Zondag 28 juni 2015 11:56
gebeurt dit snel? of moet je echt over een heeeele lange periode niks eten

xx
Arjetja - Maandag 14 maart 2016 10:05
Hallo Allemaal!

Ik heb een tijd boulimia gehad ( zo"n 8jaar), en ik geloof dat ik er nu aardig vanaf ben. Ik kreeg in de gaten dat ik graag een kindje wil, maar helaas, na het regelmatig uitblijven van de menstruatie en hevige bloedingen daar tussenin, wist ik totaal niet meer of ik nog wel een eisprong had. ik ben vanaf de dokter doorgestuurd naar de gynecoloog, en durfde daar m"n (vroegere) probleem niet te delen, omdat ik nog nooit iemand in vertrouwen heb genomen. Daar werd dus geconstateerd dat er poliepen in m"n Baarmoeder zaten en die zijn er uit gehaald.
Nu dacht ik: mooi, dan kan ik gewoon weer regelmatig gaan menstrueren, maar helaas, niets van dat al. Ik heb nu al verschillende maanden geen eisprong gehad, en dus ook geen bloeding. Onze kinderwens word steeds groter, als dit t lot is, en daardoor m"n man er ook in meesleep, was het dit allemaal echt niet waard!!!! Inmiddels ben ik wel weer een aantal kilo aangekomen, ik was al niet slank, en voel me nu moddervet..... en rot... en verdrietig.... Allemaal door m"n eigen schuld.
We gaan nu beginnen met clomid, maar ben zo bang dat dat ook niet meer aanslaat, omdat m'n lichaam te veel is aan getast. Ik wil er niemand mee belasten, maar mensen.... weet wat je doet!!!! Allemaal het beste meiden, zorg goed voor jezelf!

xxx
anoniem - Donderdag 14 april 2016 20:57
hallo,

ik ben 13 jaar en heb een eetstoornis (boulimia) gehad maar ik ben sinds dien nooit meer ongesteld geweest. daarvoor wel. wat met ik doen?? word ik uberhoud nog wel ongesteld? plies weet iemand antwoord op mijn vragen want ik begin een beetje bang te worden.

xoxoxo anoniem
meisje met vraag - Zondag 7 augustus 2016 14:59
Kan dit ook met boulimia en normaal gewicht??
A - Maandag 12 september 2016 21:07
Hye, ik ben een meisje van 14 jaar en ben nog maar 1 ongesteld gwst vorig jaar. Ik heb al een jaar een soort van eetstoornis maar niemand weet het. Ik probeer te stoppen maar zal ik ooit mijn menstruatie nog krijgen of zal ik later nooit kinderen kunnen krijgen? -A
johannavd - Dinsdag 7 februari 2017 15:37
Heel nuttig artikel dit!
Herken mijn situatie er helemaal in.. heb ze al 5 maanden niet meer en ben 1 maand geleden naar de huisarts geweest en toen kreeg ik dus de diagnose anorexia.. nu heb ik ze nog steeds niet, maar wel 2 kilo al bij! (nog altijd ondergewicht maar oke)
R - Vrijdag 1 november 2019 13:14
Ik ben ook al een half jaar niet meer ongesteld geworden, ik begin aan te komen maar ben nog niet op een gezond gewicht. Ik ben nu bijna 16 en wil nu nog geen kinderen natuurlijk, maar als ik wat ouder ben wel. Ik hoop echt niet dat ik onvruchtbaar wordt...
N - Dinsdag 23 november 2021 21:40
Ik val onder de categorie ‘secundaire amenorroe’ en ik ben nu ruim 1,5 jaar niet meer ongesteld. Ik lees verhalen van vrouwen die hun vruchtbaar helaas niet meer terugkrijgen na een anorexia periode vanaf ongeveer 4 jaar, maar kan je ook onvruchtbaar geworden zijn wanneer je een anorexische periode van een jaar hebt gehad?
Groet!
Maria - Zaterdag 4 juni 2022 22:52
Ik ben nu inmiddels al 3 jaar niet meer ongesteld geworden, en de periodes daarvoor slecht heel onregelmatig en matige bloedingen. Ik zit nu bijna op een gezond bmi en hoop daarmee dat mijn menstruatie weer terug komt. Ik ben nu 30 en de gevolgen van de hormoondisbalans zullen in de toekomst alleen maar gevolgen hebben waar ik ik me niet gelukkiger door ga voelen. Dat ik voor mij een stok achter de deur om vol te houden niet perse weer af te willen vallen. Zoals een kinderwens of botontkalking. Ook had ik vroeger een enorme volle bos met haar maar die is helaas allemaal uitgevallen. Een gezond vetpercentage helpt bij zoveel functies instant houden...