Smetvrees

 

Constant maar alles vies vinden. Elke keer nadat je iets hebt aangeraakt je handen wassen, uiteindelijk zitten je handen vol kloven. Alert op alles wat er om je heen is. Je durft je huis nauwelijks uit omdat je doodsbang bent voor bacteriën. Deuren kunnen niet open om dat deurklink ‘besmet' is. Delen van het huis mogen niet meer gebruikt worden omdat het te vies zou zijn. Zelfs als iets uit de vaatwasser komt nog even extra schoonmaken. Poetsen is een uitlaatklep, alles moet dwangmatig en perfect schoongemaakt worden. Dat noemen ze nou smetvrees.

Smetvrees is een vorm van een obsessieve compulsieve stoornis. Mensen die lijden aan smetvrees hebben vaak veel last van dwang. Er zijn in Nederland ongeveer honderdduizend mensen met smetvrees. Het is de meest voorkomende dwangstoornis onder vrouwen.

ik houd mezelf voor de gek
Fotografie: Freelyhaylee

"Het was altijd netjes bij ons thuis. Alles stond recht en had zijn eigen plekje. Als ik iets een centimeter zou verschuiven zou het mijn moeder opvallen. Mijn kamer was ook heel netjes. Niet omdat ikzelf zo netjes was, maar omdat mijn moeder het iedere dag helemaal perfect maakte. Ik mocht mijn eigen bed wel opmaken, maar deed dat toch nooit naar haar wensen. De sprei die op bed lag, lag nooit recht genoeg en de knuffels die op het bed hoorde te staan als een soort tentoonstelling, zaten nooit perfect naast elkaar. Daarom maakte mijn moeder mijn beld liever zelf op. Ik hield van een beetje rommelig omdat mijn moeder zo extreem netjes was. Rommelig stond voor mij voor gezelligheid, omdat al die netheid niet gezellig was. Het was extreem gecontroleerd en onvrij.

We hadden niet vaak mensen bij ons over de vloer, omdat dit het risico op een vies huis vergrootte. Als we al bezoek hadden, dan was dit in de zomer. In de zomer kon het bezoek immers in de tuin zitten en hoefden ze niet met hun mogelijk vieze schoenen over het witte tapijt te lopen. Drama was het, als het plots begon te regenen.

Ik mocht thuis nooit koken of iets bakken. Ik vond het leuk om een taart of cake te bakken, maar mocht dat - zelfs toen ik 16 was - alleen als mijn moeder ook in de keuken was. Ze was veel te bang dat er iets vies zou worden of dat ik iets kapot zou maken. Heel af en toe bakte ik stiekem een cake als ze weg was. Dan zorgde ik ervoor dat alles weer perfect schoon was als te thuis kwam. Er stond dan alleen een goudbruine cake op het aanrecht." Lize

Als je smetvrees hebt dan kan je de hele dag dwangmatig bezig zijn met alles schoonmaken, zogenaamde virussen en bacteriën moeten het huis uitgebannen worden. Het schoonmaken is dan een obsessie voor je geworden. Je bent bijvoorbeeld erg bang om besmet of ziek te worden van een ‘vies' ding wat is aangeraakt.

Vaak begint de smetvrees onschuldig. Je wast je handen een paar keer meer, je maakt het huis wat vaker schoon of je veegt de deurklink eerst af voordat je die open doet. Dat bouwt zich echter steeds verder uit, er komen steeds meer dwanghandelingen bij. Totdat het je hele leven beheerst en alles in teken staat van de smetvrees.

Zoals je in het schuingedrukte ervaringsverhaal hierboven kan lezen is smetvrees niet alleen maar 'vaak je handen wassen'. Smetvrees is veel breder. Het is dus niet zo dat wanneer je niet 30 keer je handen was op een dag, je geen smetvrees kan hebben.

smetvreesHet komt nogal eens voor dat mensen met smetvrees zich gaan isoleren van de buitenwereld. De angst om naar buiten te gaan is groot, het is eng om met andere mensen in contact te zijn. "Wie weet wat zij wel niet voor bacteriën meedragen..."
Doordat je je steeds meer isoleert van de buitenwereld zal je steeds eenzamer worden en wordt de kans om een depressie te ontwikkelen ook steeds groter.

Voor mensen met smetvrees wordt vaak cognitieve gedragstherapie aangeraden in combinatie met medicatie. Ook exposure therapie is bij de behandeling van smetvrees belangrijk. Bij een exposure ga je onder begeleiding je angst aan door middel van een opdracht. Je moet bijvoorbeeld een lantaarnpaal aanraken, iets wat op de grond ligt oppakken of na een handeling niet je handen wassen. Zo leer je dat helemaal niks gebeurt en dwanghandelingen niet nodig zijn.

De oorzaken die leiden tot smetvrees zijn verschillend of soms lastig aan te duiden. Het kan een opeenstapeling zijn van gebeurtenissen, er kan sprake zijn van een traumatische ervaring of een obsessie voor perfectie. Als iemand in je familie een dwangstoornis heeft heb je bovendien meer kans om smetvrees te krijgen.

Smetvrees is dus heel wat meer dan gewoon een beetje bang voor vuil zijn. Het is een obsessie die je hele leven kan beheersen!

Herken jij hier iets van?

Door: Judith

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Marlous - Maandag 6 augustus 2012 13:06
Gelukkig herken ik niet veel.. ik ben wel erg schoon in huis en vind dingen snel 'vies' maar dit beperkt mij zeker niet in het dagelijks leven.
Het lijkt me heel zwaar en vermoeiend om hiermee te moeten leven!
Lianne - Maandag 6 augustus 2012 13:19
Ik vind redelijk veel dingen vies, maar het is gelukkig geen smetvrees. Het lijkt me idd ook ontzettend lastig om ermee te leven
L - Maandag 6 augustus 2012 13:23
Echt smeetvrees heb ik gelukkig niet. Maar ik ben er wel te veel mee bezig, met handen wassen en vieze deurklinken en andere dingen. Het belemmert me al wel omdat ik daar steeds lang mee bezig ben. Daar wil ik wel echt vanaf. Het is gelukkig niet zo erg als hier boven beschreven, maar ik moet wel oppassen dat het niet erger wordt..
sky - Maandag 6 augustus 2012 13:43
ik heb wel echt last van smetvrees, maar ik heb niet echt dwanghandelingen, wel een beetje, maar niet heeeeeeel erg.. alles moet altijd opgeruimd zijn anders is er geen orde (met uitzondering van mijn eigen kamer in het begin, maar nu ook) ik durf vooral geen 'vieze' dingen aan te raken, niks te eten wat ik niet ken of er niet 'schoon' uitziet, deurklinken van wc's met wc papier openmaken enzo, die soort dingen, bij openbare toiletten over de hele wc bril papier leggen, en als ik weet dat het buiten feesten zijn meestal mijn eigen wc papier mee, en altijd een flesje alcohol om mijn handen te ontsmetten... tsja volgens mij kun je dat wel smetvrees noemen
Anne - Maandag 6 augustus 2012 13:59
Ben behoorlijk netjes en schoon, vooral precies. Alles op mijn kamer moet in een bepaalde 'compositie' staan en ruim altijd alles direct op. Ik heb graag orde en overzicht, maar echt smetvrees zoals hierboven word beschreven, gelukkig niet!!
silke - Maandag 6 augustus 2012 14:23
ik heb nu 10 jaar smetvrees (sinds men 8e) en het is echt heel lastig vooral omdat ik 'vies' ben van mijn vader (geen idee waarom hij heeft nooit iets verkeerd gedaan ofzo?) maar ik durf niets aan te raken dat hih heeft aangeraakt (ik eet van mij eigen bestek en servies en eet wat hij kookt), heel lastig en ik weet dat het allemaal maar stom is enzo, maar het is sterker dan mezelf.

en ja aan mijn slaapkamer zie je niet dat ik smetvrees heb, hij is heel slordig en er licht een klein beetje stof enzo, dit komt omdat ik 'vies' ben van het kuisgerief en daar niet aan durf komen, zo kan ik dus ook niet poetsen tenzij ik een bui heb dat het me wel lukt, maar meestal dus niet. heel lastig het kost ook veel geld want een stofdoek smijt ik weg na 1 keer te gebruiken hebben, duur dus en zo lastig
silke - Maandag 6 augustus 2012 14:23
o en per week gaat er hier toch zo'n grote 'handen wassen zonder zeep) tube door :(
peanutbutter - Maandag 6 augustus 2012 14:47
Heel herkenbaar silke!
Fleurtje - Maandag 6 augustus 2012 15:19
Ik wel een periode smetvrees gehad,
maar gelukkig heb ik daar nu geen last meer van, het beperkt je in zo veel dingen

nu is schoonmaken in de thuiszorg zelfs mijn vakantiebaantje geworden,
en ik ben er best wel trots op dat dat me nu lukt
UnknownAngel - Maandag 6 augustus 2012 21:05
Ik heb altijd zelf gezegd dat ik smetvrees heb, maar niet op de manier die hierboven beschreven staat. Ik voel niet een onnodige drang mijn handen te wassen, maar kan absoluut niet tegen 'vies' zijn. Geen moddergevechten, gezichtsmaskertjes of eten met handen voor mij dus.
Jasmina - Maandag 20 augustus 2012 06:19
smetvrees heb ik niet echt, wel controleer ik ALTIJD de houdbaarheidsdatum op voedingswaren. ik vind het wel vies om glibberige dingen aan te raken bv. een ei dat kapotgevallen is op de vloer. moddergevechten zijn niet erg om te doen zolang ik mijn handen daarna kan wassen =)
R - Donderdag 6 september 2012 16:18
Bovenstaand bericht is heel herkenbaar voor mij! Voorwerpen die in mijn ogen "vies" zijn, zoveel mogelijk proberen te vermijden. "Vieze" voorwerpen vastpakken met andere voorwerpen, zoals een schaar of boterhamzakjes. Smetvrees is dus een vorm van dwangneurose en helaas is smetvrees niet mijn enige probleem. Naast Smetvrees lijdt ik ook aan dwang(neurose) (bepaalde handelingen onnodig vaak herhalen), zoals controleren of de deur wel op slot zit, het vuur uit is etc.
Het derde probleem is ontstaan uit de hierbovengenoemde dwangneurose en smetvrees: ik wil over alles controle hebben, omdat ik me dan wél enigzins rustig voel. Ik ben hierdoor extreem netjes, moet op de millimeters gelijk staan. Om gek van te worden, want ik leg de lat steeds hoger voor mezelf!
Ondanks dit alles woon ik toch samen met mijn partner en lukt het me om mijn universitaire studie aan de Ersmus Universiteit Rotterdam door te komen (vraag me maar niet hoe)!
Gelukkig begint mijn therapie a.s. Maandag. Kijk er erg naar uit!
Babet - Donderdag 13 december 2012 20:48
OM eerlij kte zijn weet ik niet of ik met smet vrees te maken heb
ik heb naar school zo een flesje handgel mee en thuis ook altrijd bij me
me handen raken kapot maar dat kan ook aan de winter liggen
allen ik merk wel dat ik geen deur klinken aan wil raken en dat soort dingen wil vermijden
Ook heb ik neurotish dwang dingen zoals dat ik 5 x in een half uur moet controleren of me gulp deur zak dicht zijn En ik weet niet of het iets is dat het losse dingen bij elkaar iets lijken maar ik heb er nog geen last van dus ik blijf zo door gaan
Het is niet erg denk ik gewoon schoon :)
tabitha - Zondag 16 december 2012 21:48
Mijn zoon van 10 jaar wil niet uit een glas drinken waar een ander uit gedronken heeft,hij zal mij geen kus op de mond geven,al zo n 4 jaar niet meer. als ik van een broodje heb gegeten zal hij er niet van eten.
Alles met speeksel is vies zegt hij...

Is dit smetvrees?!
Lindsey - Vrijdag 21 december 2012 23:30
Ik heb inmiddels 5 jaar smetvrees. Jaren daarvoor is het al begonnen maar deed ik het nog af als ''gewoon goede hygiëne'' en het werd ieder jaar erger. Sinds 2007 is het echt een last geworden (niet meer werken, douchen 4 uur per dag, naar wc hooguit 1 x per dag (bijna niet drinken)). Sinds 2008 behandeling en sinds 2009 gaat het steeds beter. Ik heb al veel overwonnen maar ik ben er nog niet. Het is echt zwaar om hier vanaf te komen. Zeker aan het begin omdat je door de dwanghandelingen geen energie en tijd meer hebt om er tegen te vechten.
Daarom wil ik iedereen adviseren bij het minste vermoeden van smetvrees toch hulp te gaan zoeken. Hoe sneller je er bij bent, hoe eerder je eraf bent.
In medicijnen geloof ik niet, geprobeerd, gestopt en het kwam terug. Smetvrees heeft een oorzaak, ik moest de angst niet wegnemen maar de oorzaak daarvan. En dan bedoel ik niet de bacterie wegnemen ;-) maar de achterliggende oorzaak.

Je omgeving kan je enorm helpen. Het is heel belangrijk dat je omgeving niet meegaat in je dwanghandelingen. En als je vervolgens daardoor paniekerig bent, je liefdevol ondersteunt door te vertellen dat de angst nu is, en wel weer wegzakt

Ik vind het ook heel moeilijk de grens te stellen tussen normale hygiëne en smetvrees omdat iedereen een andere norm van hygiëne heeft. Mij is nu geleerd dat normale hygiene inhoudt dat je niet angstig bent vuil maar het gewoon prettiger vind om schoon te zijn. Je zou het handen wassen dus ook kunnen laten.

roelof - Woensdag 9 januari 2013 09:05
smetvrees s een drama in een relatie ...die van mij is er kapot door gegaan
Lisanne van Groeningen - Woensdag 6 februari 2013 18:44
*bericht verwijderd.
Voor oproepjes kunt u mailen naar info@proud2bme.nl
Noé - Woensdag 27 februari 2013 18:13
Ik herken het heel goed! Ik heb er namelijk ook heel eg last van, ik ben ook in therapie(dagbehandeling) maar het gaat allemaal heel traag en ik word er soms ook wel een beetje depressief van.. Maar over het algemeen ben ik een heel gelukkig en vrolijk meisje dus eigenlijk past dit echt niet bij mij! Ik vind het verschrikkelijk en hoop zo dat het me lukt! iemand nog tips misschien om het allemaal een beetje makkelijker te maken?! Groetjes noé :)
karen - Maandag 25 maart 2013 11:50
ik heb het heel erg smetvrees ik doe alle dagen het stof af stofzuigen 3 a 4 keer per week kuis ik ni nat, ik ben vies van stof en alles daar rond ik loop heel de dag gefrustreerd en probeer altijd alles zo proper mogelijk te houden ook ben ik vies van zand en bloem... het is ni gemakkelijk voor mijn man en kindjes want die zitten er ook mee in! het is een heel moeilijk en vermoeiend leven!
karen - Maandag 25 maart 2013 11:52
noa: ik ben ook in therapie maar idd gaat dat heel traag ik ondervind eigelijk heel weinig of geen verbetering!
Romy - Maandag 1 april 2013 13:53
Ik ben een meisje van 18 jaar. Toen ik 13 was begon de smetvrees. Het begon allemaal heel onschuldig maar ik had zelf nog nooit van smetvrees gehoord en omdat ik zoveel moest van mezelf door de dwang dacht ik dat ik gek werd ofso. Nu weet ik al heel lang wat er aan de hand is en ik vind het vreselijk ! Ik kom bijna mijn huis niet meer uit. Mijn toekomst is weg, school niet afgemaakt enz. Mijn hele jeugd is gewoon weg! Waarom ik mezelf niet laat behandelen? Ik geloof er niet in dat ik ooit 'beter' word. Het hoeft van mij eerlijk gezegd ook niet meer.
Michel - Zondag 7 april 2013 11:47
Hoe kan je je relatie hierin ondersteunen. Mijn vriendin kiest voor de minste weerstand ondanks de liefde die we voor elkaar hebben. hoe kan ik onze relatie redden. Want het is zo zonde om dit hierdoor kapot te laten gaan.
R - Zondag 7 april 2013 12:08
Ik herken wel dingen maar niet alles ik vind het bijvoorbeeld vies om dingen op te rapen die op de grond zijn gevallen. Deurklinken, busstoelen, schoolcomputers, wc's enz nog vele dingen vind ik vies ik heb altijd desinfectie spul in me tas.
Ik vind vind als iemand van mijn eten eet maar soms kan me in houden.
of als iemand zijn tas om mij bed legt dan wordt ik gekk!
karen - Zondag 9 juni 2013 21:06
vanaf sept start ik met dag therapie dat ongeveer 3 maanden duurd en is alle dagen van 9 tot 16u heeft er soms iemand ervaring mee?
Tes - Donderdag 18 juli 2013 22:24
Ik heb hier heel wat gelezen en ik herken mezelf wel, ik heb zelf ook al een hele tijd smetvrees, het heeft met periodes erg geweest en dan was ik er een hele tijd vanaf , maar nu sinds mei is het weer begonnen en het is echt soms zo erg dat ik er gewoon van begin te huilen. Ik voel me soms zo machteloos.

Ik ben nu wel in therapie sinds 2 weken en ik hoop echt dat de therapeute mij echt kan helpen. Ik ben nu wel al 3 grootouders verloren op korte tijd en 1 ervan aan kanker, dan ook mijn werk kwijtgeraakt en daar heeft het denk ik ook wel mee te maken, dat denkt mijn therapeute namelijk ook. Dat ik dingen niet verwerkt heb, waardoor ik dit heb ontwikkeld.

Mijn ouders worden er echt lastig van dat ik zo doe en ook de vele handdoeken die er doorgaan op een dag. Ik wil er echt mee stoppen, maar het is echt iets wat zeer moeilijk is.

Ik ben daarom op zoek gegaan naar forums, waar ik toch even dingen kan delen met andere mensen die hier ook last van hebben, het gevoel dat je met dit probleem toch niet alleen staat.
Mieke - Zondag 4 augustus 2013 13:38
Ik heb al smetvrees vanaf mijn kinderjaren.Toch ben ik gehuwd en heb 2 kinderen groot gebracht.Ik was ontzettend veel mijn handen,en dus moesten mijn man en kinderen dit ook doen.Schoenen mochten nooit binnen,want die kwamen van buiten,als de kinderen van school kwamen:1 ste werk,handjes wassen,en dat telde ook voor mijn man.Ik heb in mijn leven gepoetst en gewreven.Ik heb ook problemen met naar de supermarkt gaan,en als ik thuiskom word alles afgekuist voor het in de kas of ijskast mag,zelfs de eieren.Problemen met trapleuningen,klinken enz...Ik ben nu 64 jaar en leef al die hele tijd met smetvrees en dwangneurose.Ik heb geen vrienden,want die kan ik niet binnen vragen,want dan moet ik alles poetsen,en mijn wereldje is zo klein geworden,dus ik hoop dat ik niet te oud word,want ik ben het allemaal zo beu !
Gertrude - Maandag 2 september 2013 15:41
Hoi Mieke,

Wat moeilijk, dat is niet de bedoeling van het leven wat je gekregen heb dat je het hierdoor niet meer ziet zitten.
Kun je hier met iemand over praten? Of desnoods thuis iemand bellen zodat je niet weg hoef.
Wat ontzettend eenzaam moet dit zijn.

Sterkte!
laura - Donderdag 31 oktober 2013 10:49
ik heb nu ongeveer 6 maanden smetvrees kan er niet meer mee leven ik wil er het liefst een eind aan maken maar kan het niet doen heb nog een zoon te verzorgen dus dat houd me tegendoe ik het niet maar het is echt vreselijk ik hoop dat ik er snel van af komt want anders weet ik het niet meer
greetje - Woensdag 18 december 2013 14:11
heel veel succes iedereen die het heeft!!
Chantal - Zondag 9 februari 2014 18:17
Lieve Mieke,
Ik herken mijzelf volledig in jou. Ik vecht nu drie jaar alleen tegen smetvrees en mijn angst en dwanghandelingen worden steeds erger. Ik heb nu therapie zonder medicijnen en heb morgen mijn tweede intake met dubbeluur. Ook ik heb bijna geen sociale momenten meer, omdat mijn huis poetsen na visite teveel is nu voor mij.
Ik weet hoe gefrustreerd en alleen en moe je je voelt. Maar ik wil je laten weten dat er verlichting kan zijn met hulp. Ik heb besloten dat ik mijn leven terug wil, want leven met dit smetvrees monster is ook geen leven. Ik wil je dus laten weten dat er mensen zijn die enorm met je mee leven. Ik weet dat ik een hele lange weg heb te gaan, maar jij bent mijn voorbeeld gek genoeg. Wij hebben nog geen kinderen, jij hebt dat allemaal wel gered en ik hoop zo intens dat jij ook kunt worden geholpen, iedereen verdient vrijheid. En geloof het of niet maar jouw verhaal heeft mij uit mijn eenzaamheid gehaald, ik ben niet alleen. Ik wens je alle kracht van de wereld toe! En ik weet nog niet hoe, maar wel dat als de therapie bij mij aanslaat ik me ga inzetten voor al die anderen die er actief of passief mee leven.
Hele dikke knuffel van mij, ik wens iedereen de grootste kracht en uiteindelijk geluk van de wereld!
Chantal
Kelly - Woensdag 28 mei 2014 17:49
Soms denk ik dat ik smetvrees heb maar als ik het zo lees dan valt het volgens mij wel mee. Mijn haren gaan vooral recht overeind staan van vieze mensen. Als er in het openbaar wordt genoest of gehoest dan loop ik er met een boog omheen en hou m'n adem in. Ik laat andere mensen ook liever niet uit mijn vlesjes drinken drinken of van hetzelfde bestek eten. Sommige mensen vinden het ook blijkbaar normaal om elkaars tandenborstel te gebruiken, dat zou ik ook nooit van me leven doen. Tweedehands kleding zou ik nooit kopen tenzij ik degene ken..En tweedehands servies al helemaal niet. Als ik bij mensen thuis kom met huisdieren en ik zie overal haren dan wil ik ook niet van die glazen drinken, palen in metro's pak ik niet beet.. Dat soort dingen dus, maar verder beperkt het me niet in mijn leven
Kelly
Kim - Dinsdag 22 juli 2014 15:03
Ik denk ook dat het te maken heeft, of kan te maken hebben, met onverwerkte dingen. Dingen die je hebt meegemaakt, en die een invloed hebben gehad op je leven. We houden te veel onverwerkte emoties in ons, lachen naar de buitenwereld, maar vanbinnen gaat het er anders aan toe. Het lijkt soms alsof die smetvrees een manier is van verwerken, terwijl het net allemaal nog erger maakt. Moe, futloos en hoofdpijn. Ik hoop dat ik er ooit vanaf geraak, want het is echt moeilijk leefbaar. Ik denk dat ik er nu zo ongeveer 15 jaar last van heb. Het is echt zoiets raars, smetvrees. De buitenwereld denkt dat er niets aan de hand is, terwijl het vanbinnen zo'n groot gevecht is!
anoniem - Zaterdag 6 december 2014 20:40
Ik eet niks meer. Ik leefalleen op fruit. Wat moet ik doen
gewoon iemand. - Zaterdag 9 mei 2015 22:18
Ik ken iemand die pakt de deur klinken niet aan met de handen maar met de ellebogen of de handen helemaal ingepakt in de mouwen.en een pak melk wat aan gebroken is waar maar iets uit is hoeft degene niet meer en eerst overal aan ruiken.en heel vaak de handen wassen.en nog verschillende dingen.eigen lepel hebben enz.
smetvrees - Vrijdag 16 oktober 2015 22:50
ik heb smetvrees en het is een hel. Ik haat het om te douchen, want t duurt lang voordat mijn lichaam schoon voelt.. Naar school gaan gaat niet zo als normaal.. ik voel me vaak niet begrepen en ik leef in schaamte dat mijn leven in het teken staat van bacterien,
Heidi Van Wilder - Zondag 6 december 2015 22:23
Ik ben nu 50 jaar oud. Heb vanaf mijn 20ste tot mijn 40ste oneindig last gehad van smetvrees. Durfde zelfs mijn eigen koelkast niet meer opendoen; van ALLES was ik vies. Therapieën, medicatie: niets hielp. Mijn partner heeft me daardoor laten zitten, en mijn zoon van 14j. is van me weggevlucht. Het enige dat wél geholpen heeft is een lobotomie: een kleine hersenoperatie. Nu lijd ik nog onder een zeer milde vorm aan smetvrees, maar het ergste is voorbij.
Gigantica - Zaterdag 27 februari 2016 19:40
Sinds mijn geboorte had mijn moeder al smetvrees, in het begin begon het met elke keer je handen wassen, maar nu, 12 jaar later vind ik persoonlijk dat ze totaal GEK is geworden! Niemand mocht bij mij spelen, nog nooit een huisdier gehad, schone sokken aandoen als je binnenkwam, elke dag stofzuigen (het hele huis inclusief de trap) en nog gekkere dingen. Gelukkig heb ik een vader die mij helemaal begrijpt, maar door dit krijgen mijn ouders veel vaker ruzie!
Toen het vakantie was en ik was helemaal home alone (mijn ouders waren aan het werk) is mijn vriendin toch stiekem bij mij gaan spelen.. het was echt super gezellig, jammer dat ik dit niet vaker kan beleven :(
Mijn vader en ik gingen naar de winkels om producten te kopen wat mijn moeder nodig had (waaronder bleekmiddel. '-') Maar toen we langs de dierenwinkel liepen, sleep mijn vader mij de winkel in. We keken naar de vissen, die er zo kleurrijk uitzagen.. op een gegeven moment vroeg mijn vader "Zullen we een aquarium kopen? Zal leuk voor je kamer zijn!"
Ik was totaal verbaasd. "M..maar dat mag niet van mama?"
"We kunnen haar overhalen, toch?"
Ik was zo blij dat mijn vader zo'n leuk voorstel had, maar aan de andere kant was ik erg teleurgesteld dat het echt niet mag.. We besloten een andere keer terug te komen.
Aan tafel probeerden ik en mijn vader het rustig te vragen.. En ik begon best wel te slijmen, eerlijkgezegd 😂. En toen begon mijn moeder het te begrijpen. "Geen spraken van!", zei ze schreeuwend. "Jij kan niet eens je eigen kamer schoonhouden!"
Mijn kamer was altijd netjes, maar als er een papiertje op de grond lag, was het weer eens een "zwijnenstal"
Ik was gebroken en ben van tafel afgerend, naar boven.
Nu zit ik in mijn kamer, tips op internet op te zoeken...
gsgd - Dinsdag 12 april 2016 00:02
aggss
Anoniem - Dinsdag 24 mei 2016 02:04
Dan schrijf ik ook maar een berichtje... Misschien dat iemand mij begrijpt? Ik heb smetvrees denk ik gekregen omdat mijn vader het grootste gedeelte van zijn leven in een psychiatrische inrichting zit en daar de mensen ronduit smerig zijn. Mijn vader is ook niet een van de schoonste en alles daar ruikt muf en naar de rook. Mijn vader ruikt ook niet fris en ziet er niet altijd verzorgd uit. Mijn zusje doucht wel elke dag en om de 2 a 3 dagen schone kleren aan maar ruikt ook muf... Als zij gedoucht heeft dan ruikt de hele douche smerig en dan gaan de kleren van de vorige dag aan die al naar de rook en werklucht ruiken. Zij wast nooit haar handen en gaat rustig op een smerige wc zitten. Haar kamer ruikt ook naar van alles en nog wat inclusief bergen parfum die maar te pas en onpas wordt opgespoten. Ik denk dat ik daardoor mensen zo vies vindt en kan ook echt kwaad worden als ik mensen ruik. Heeft iemand dit misschien ook? Ik kan er gewoon niets aan doen denk ik. Het is toch niet zo moeilijk om jezelf te verzorgen. Ik heb nu veel moeite met dingen aanraken en maak ook veel dingen schoon waar de rest aan heeft gezeten.
Liesbeth b - Maandag 3 oktober 2016 12:30
Mevr Heidi Van Wilder, ik heb al jaren hetzelfde probleem als u. Ik zou heel graag met u contact opnemen.
Audrey - Zondag 9 oktober 2016 20:41
Wat Mevr Heidi Van Wilder schrijft dat zij een lobotomie heeft gehad vind ik zeer vreemd, aangezien zij 50 jaar is en dit al langer dan 50 jaar verboden is....
Valerie - Donderdag 24 augustus 2017 13:06
Hallo allemaal, ik hoop dat iemand dit berichtje leest of erop zal reageren. Al bijna twee jaar "denk" ik dat ik smetvrees heb. Dit zijn enkele voorbeeldjes. Telkens wanneer ik uit de douche kom, begin ik te huilen omdat ik mij al direct vies/vuil voel omdat er veel stofjes van mijn handdoek afkomen. Ik woon samen met mijn jongen in een appartementje, dat redelijk oud is. Boven op de slaapkamer hangt het er vol van stof. Wij hebben geen droogkast, en dus hang ik onze gewassen kleren boven op een wasrek. Maar zelfs mijn kleren zitten vol stofjes. Ik begin daar altijd van te huilen omdat ik dat zo vies vind pfff😥 Ook als ik poets moet alles "perfect" proper zijn en alles moet alles recht staan en er mag niks op de grond liggen. Ik weet niet of dit smetvrees is, maar het is voor mij echt een obsessie geworden. En ik huil echt vaak hierover, omdat ik mij zo slecht en zo snel vuil voel. Ook iedere keer voor ik mijn tanden poets, dan spoel ik mijn tandenborstel af, maar ook mijn tandpasta dopje. Voor mijn jongen lijkt dit "extreem". Maar voor mij is dit echt een gewoonte. Ik wil hier echt vanaf geraken. Kan iemand mij helpen? Of tips geven om stof te voorkomen, of er niet zo'n stress van te krijgen?

Liefs
Liesl - Woensdag 15 november 2017 19:30
Hey Valerie!
Ik snap je, ik wel niet helemaal hetzelfde probleem/dezelfde dwang, maar ik snap wel wat je bedoeld omdat ik dit dus met andere dingen voorheb. Wat mij vooral erg heeft geholpen is om een keer met je huisarts te gaan praten. Je huisarts kan je dingen vanuit een ander perspectief doen bekijken. Ook voelt het goed om je verhaal eens te kunnen doen en je hart te luchten. Bij je huisarts wordt je namelijk ook niet bevooroordeeld of scheef bekeken. Een huisarts heeft meestal ook wel een soort van ervaring hiermee en kan je situatie misschien ook beter inschatten. Hierdoor kan die je misschien wel helpen en je zeggen wat je zou kunnen doen om ervan af te geraken. Het is ook vrijblijvend. Hij/zij kan je niet dwingen om geholpen te worden, meestal geven ze je advies en soms spreken ze een volgende afspraak af (na 3 weken ofzo) om te kijken of er iets veranderd is. Verergerd of verbetererd? Hij/zij zal het graag horen en je opnieuw advies geven.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt,
Liefs
em - Maandag 16 april 2018 20:29
Ik heb ook al enkele jaren smetvrees, het is heel onschuldig begonnen op mijn 11 à 12 jaar door vaak mijn handen te wassen en elk jaar kwam er wel iets bij zo begon ik te redeneren dat als ik iets vies had aangeraakt thuis en ik dan iets anders aanraakte na het vieze te hebben aangeraakt dat dat ook vies werd, ik kan dit nu niet meer uit mijn hoofd zetten en zo vind ik bijna alles in huis vies maar ik besef wel dat dit niet zo is maar kan het niet loslaten omdat ik het ooit met vieze handen heb aangeraakt, waar ik nu vooral mee worstel is naar het toilet gaan, ik heb altijd schrik dat het toiletpapier niet dik genoeg is en ik ben ook zodanig anders begonnen met afvegen waardoor ik op de duur niet meer weet hoe ik normaal naar het wc zou moeten gaan, ik heb het gevoel als ik dit terug kan dat mijn smetvrees opgelost kan geraken want het is vooral de angst dat het door het toiletpapier drukt en als ik dan mijn kleren aanraak, dat ik dan helemaal vies ben
S - Zondag 22 juli 2018 15:41
Heel herkenbaar..! :'(
tm - Zondag 20 mei 2018 19:08
heb het al jaren als ik niet schoon maak krijg ik stress en kan niet slapen en voel me niet op me gemak thuis als ik niet 5uur per dag schoon maak
jojo - Zondag 8 juli 2018 13:32
Ik heb een buurvrouw met smetvrees, het is vreselijk, ik ben een rommelkont, het is schoon, maar niet extreem schoon bij mij.
Ik heb een wilde tuin, zij heeft een hysterisch schone tuin, er leeft niks!
Nu gooit ze zelfs zeepsop water op mijn planten!
Hun huis ziet er uit als een toonzaal, er wordt niet in geleefd, alles staat al jaren op de zelfde plek, heel erg eng vind ik dat.

Het is heel erg voor haar, het is ook heel erg dat ik er op deze manier mee geconfronteerd moet worden, buiten dat is ze ook nog es extreem dom, dus een gesprek valt er niet mee te hebben, om dit te bespreken.

Ik weet dat het een stoornis in het obsessive compulsive disorder aspect is, heeft met controle en angst voor verlies van controle te maken.
Voor haar is dit NORMAAL, en zijn alle andere mensen ziek en viespeuken.
Sneu, heel sneu.
jojo - Zondag 8 juli 2018 13:39
Cognitieve therapie kan helpen,
het schijnt ook een erfelijke aspect te kunnen hebben, lage IQ, werkloosheid schijnen allemaal van invloed te kunnen zijn bij het ontwikkelen van deze angststoornis.

Er is nog een soort van eliminatie therapie, waarin je steeds het minst enge poets gedoe niet doet, en dan kan ervaren dat de wereld niet vergaat en jij niet dood gaat, als je dat ene dingetje niet meer doet.

Medicatie voor deze obsessie zijn angst onderdrukkende medicatie, kweet niet of dat nou wel zo`n goed idee is....?!