Self-fulfilling prophecy

 

zie je wel

"Ik had een leuk vriendinnen groepje. We waren in totaal met ze vijven en we deden allemaal leuke dingen samen. Het was altijd erg gezellig, maar ik dacht altijd ergens dat ze mij niet echt leuk vonden en dat ze geen vriendinnen wilde zijn. Dat ze alleen maar tijd met mij doorbrachten omdat ik er nou eenmaal 'bij hoorde'. Hierdoor durfde ik minder te vertellen en was ik niet zo open als de andere meiden. Dit werd mij niet in dank afgenomen en dan dacht ik 'zie je wel, ze mogen me niet'. Hierdoor ging ik mij nog meer afsluiten en minder vertellen en zo was het cirkeltje rond. Uiteindelijk is de vriendschap stuk gelopen en is er gebeurd waar ik bang voor was: ze wilde geen vriendinnen meer zijn.. " 

Self-fulfilling prophecy: een foute definitie van de situatie die gedrag oproept waardoor de foute definitie waarwordt. Je denkt iets wat niet klopt, maar door jouw gedachten en gedrag wordt dat wat niet klopte realiteit. Het begrip is afkomstig uit 1948 van de Amerikaanse socioloog Robert Merton. Anders gezegd: waar je in gelooft (bang voor bent) komt uit, doordat je bewust en onbewust handelt op een manier waardoor datgene uitkomt.

Er is door de jaren heen veel onderzoek gedaan naar self-fulfilling prophecy en er is bewezen dat negatieve gedachten en gedragingen problemen veroorzaken in het leven. Een negatieve instelling en kijk op het leven roept negatieve dingen op. 

 

doe ik dit zelf

Hoe doorbreek je negatieve gedachten en gedragingen?

* Zelfvertrouwen; je zelfvertrouwen heeft effect op je gedachten en gedragingen. Als je heel negatief over jezelf denkt dan ga je je daarnaar gedragen. Als je aan je zelfvertrouwen werkt en deze wordt groter, dan zijn je verwachtingen positiever. Als je verwachtingen niet meer negatief zijn dan stop je de self-fulfilling prophecy.

* Afleiding; probeer een andere manier te vinden om je gevoelens kwijt te raken. Als je zelf met je negatieve gevoelens rond blijft lopen dan roept dat negatieve dingen op. Gooi die negatieve gevoelens er uit zodat je positief kan gaan denken. Sporten, schilderen, tekenen, stappen, winkelen, schrijven, computeren, iets wat voor jou werkt als afleiding.. 

* Focus on the facts; probeer niet rond te lopen met 100 als'en in je hoofd. Wat als... daar schiet je niets mee op. Richt je op de feiten en de dingen die je zeker weet en niet op wat er misschien zou kunnen gebeuren en je angsten. Hierdoor ligt de focus te veel op het negatieve.

* Andere meningen; luister naar de mening van anderen, maar trek het je niet aan. Je kan niet perfect zijn en je kan niet iedereen pleasen. Je zou het misschien willen, maar het is simpelweg niet mogelijk. Als je, je niet meer richt op wat anderen misschien van je denken en wel op wat jij en je familie/ vrienden van jou denkt, dan is dat veel postiever. 

angsten

* Haalbare doelen; stel voor jezelf haalbare doelen op. Je wordt er niet gelukkiger van als je, je doelen niet behaald. Zorg er dus voor dat het doelen zijn die je kan behalen. Je kan als doel stellen dat je wilt vliegen als een vogel, maar dat is erg onrealistisch.. Door doelen te behalen ga je je beter en positiever voelen.

* Draai het om; als je merkt dat je gedachten en gedragingen negatief zijn (of worden), probeer het dan om te draaien. Richt je op de postieve dingen in het leven. Denk eens aan de dingen waar je goed in bent in plaats van de dingen waar je minder goed in bent. Het geheim is een postieve instelling en positieve gedachten en jij bent de enige die dat kan bewerkstelligen.

Behalve de negatieve kant is er ook onderzoek gedaan naar positieve self-fulfilling prophecy. Er is nooit bewezen dat er ook een postieve variant is, maar in de laatste jaren is the Law of Attraction (the secret) wel steeds populairder geworden. Dit is ongeveer de postieve variant van self-fulfilling prophecy. Positieve gedragingen, gedachten en kijk op de wereld levert postieve dingen op. The secret is een denkwijze die suggereert dat je negatieve dingen in je leven zelf 'veroorzaakt'.

Als je maar hard genoeg denkt dat iets gebeurt dan zal dat ook gebeuren, self-fulfilling prophecy. Ik herken het wel... Ik heb mezelf ook wel eens dingen wijs gemaakt en daar was ik zo van overtuigd dat ik ernaar ging handelen en het gebeurde. Het is sowieso veel prettiger om positief te denken en in het leven te staan. Als jij dit moeilijk vindt, probeer dan eens bovenstaande tips!

Herken jij de Self-fulfilling prophecy?

Bronnen: mens-en-gezondheid.infonu.n
l-pawlik-kienlen.suite101.com; abetteryoublog.com; ehow.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Marlies - Dinsdag 8 mei 2012 13:31
Wauw, dat eerste stukje is helaas maar al te herkenbaar...
m - Dinsdag 8 mei 2012 14:02
ik zie het als test van die ander om te zien of je te breken bent... mensen willen geleid worden, willen aandacht,
het is zoals het is, het klikt of klikt niet...het mooiste is...dat er een enorme keus is aan mensen!
dus blijf niet steken bij die eerste 5 mensen die je tegenkomt en waar je werk voor moet verzetten,
zoek nog even door en je hoeft nooit meer te werken voor vriendschap, het gaat...vanzelf, alles wat je doet, doet je uit echte liefde, voor echte vriendschap hoef je niet te werken,wat je doet uit liefde is geen werken.
sorry...maar ik houd alleen van ECHT :)
Fleurtje - Dinsdag 8 mei 2012 14:16
Pff, helaas is dit heel herkenbaar :(
Bij mij is dit begonnen doordat ik een paar jaar geleden plotseling aan de kant werd gezet door een vriendengroep. Ze pestten mij uiteindelijk de klas uit. Hierdoor kost het me nu ongelooflijk veel moeite om mezelf te zijn bij 'vrienden'
ik sluit mezelf vaak buiten omdat ik denk ''ach, anders loop ik toch alleen maar in de weg''


Marieke - Dinsdag 8 mei 2012 14:32
Ik studeer sociale studies en wij leren veel over self fullfilling prophecy
M - Dinsdag 8 mei 2012 14:43
"Je kan als doel stellen dat je wilt vliegen als een vogel, maar dat is erg realistisch.. "
Ik denk dat hier moet staan dat het erg ONrealistisch is?
Fayee - Dinsdag 8 mei 2012 14:55
Ja zeker herkenbaar!..
Xottiex - Dinsdag 8 mei 2012 15:42
heel herkenbaar!
Myrthe - Dinsdag 8 mei 2012 15:46
Ik kende het fenomeen van self-fulfilling prophecy al, maar zoals het in dat eerste stukje beschreven wordt, herken ik het heel erg. Ik heb er alleen nooit zo bij stil gestaan dat dat ook een vorm van self-fulfilling prophecy is..
chantal - Dinsdag 8 mei 2012 16:24
handel niet naar je angsten, die komt binnen, had ik wel even nodig!
sophia-lauren - Dinsdag 8 mei 2012 16:52
Dank je wel voor deze waardevolle helpende maar ook dubbele blog, door herkenbaarheid de enge herkenbaarheid en de confontatie maar, er staan ook goede stukken in om gedragingen te doorbreken, nu nog de lef hebben om het aan te durven gaan, en erop te vertrouwen dat het kan...
Dorien - Dinsdag 8 mei 2012 17:19
Ik verbaas me nog steeds over dingen die ik hier lees die zó ontzettend herkaanbaar zijn ;O
Veerle - Dinsdag 8 mei 2012 17:34
Ik heb me ook nooit gerealiseerd dat de gebeurtenis in dat eerste stukje ook self-fulfilling prophecy was.. Maar het is maar al te herkenbaar ;s
xxmoonflamexx - Dinsdag 8 mei 2012 21:30
Dit is zo ontzettend herkenbaar. Ik zou zo graag willen dat ik wat minder zou invullen voor anderen. Of in ieder geval niet zo negatief invullen.
fammx - Dinsdag 8 mei 2012 21:57
niet normaal meer hoe ontzettend herkenbaar dit voor me is zeg! (:
mojo - Dinsdag 8 mei 2012 23:50
herkenbaar, 10 jaar lang gezegd, naar gedragen en gebrobeerd de vader van mijn kids te bewijzen dat ik hem niet waard ben. uiteindelijk zo onuitstaanbaar geworden dat hij is vertrokken. Zie je wel......ik heb gelijk.......
me - Woensdag 9 mei 2012 14:40
Focus on the facts werkt wel goed voor mij :)
Kiira - Zaterdag 12 mei 2012 12:16
Helaas ontzettend herkenbaar, maar ook een stukje motivatie om eraan te werken en er tegen te vechten.
July - Vrijdag 10 augustus 2012 15:50
Heel erg herkenbaar, fijn om te weten dat ik niet de enige ben die dit doormaakt. En dit is dus inderdaad een motivatie om eraan te werken.
Ester - Woensdag 12 september 2012 18:36
Ook voor mij heel herkenbaar. Vind het ontzettend moeilijk positief te zijn. Mensen zijn vaak zo nep. Ook ik houd niet van nep, maar zonder nep mensen om je heen ben je zo alleen. En je wordt bijna gedwongen nep mee te doen. Uiterlijk, je beroep en de spullen die je hebt of de levenstijl die je leidt zijn zo belangrijk voor sommige mensen. Ik ben een rustig type dat niet snel uit de ban springt. Ik begin pas met grappen maken als ik echt het idee heb dat iemand me mag ondanks dat ik stil ben. Maar mensen vinden je vaak niet interessant als je een stil type bent en kijken niet verder. Zijn niet echt geinteresseerd.
Toen ik jonger was gaf ik er niet zoveel om en zette ik de nep mensen om me heen aan de kant. Soms heb ik hier spijt van, want nep is altijd nog beter dan alleen.
maddy2412 - Zondag 14 oktober 2012 18:17
er staat gewoon onrealistisch hoor!!!!!!!!!!!!!!!
thea - Donderdag 18 oktober 2012 00:43
Ik lees hierboven dat er neppe mensen geaccepteerd worden omdat het altijd nog beter is dan alleen zijn. Ik vindt dat je met neppe mensen om je heen alleen staat omdat je je eigen verhevenheid niet accepteerd, zodra ik merk dat mensen nep zijn dan vertrouw ik op mijn intuitie, een gevoel wat mij verteld dat er iets onechts is of in de trant van "hier klopt iets niet" en dan vindt ik dat ik beter verdien. Mensen die niet geinteresseerd zijn, zijn jou niet waard! Geloof in jezelf en kom op voor jezelf, je bent al goed zoals je bent. De relatie die je met jezelf hebt is de allerbelangrijkste relatie.
Romy - Maandag 11 februari 2013 15:37
Heel herkenbaar...
peter - Zaterdag 15 juni 2013 20:59
het valt me op dat alleen vrouwen hier reageren, blijf jezelf, en als je vriendenkring dat niet accepteert zoek of kom je vanzelf weer anderen mensen tegen met dezelfde interesse.
Elice - Vrijdag 10 oktober 2014 20:28
mooie tips. Geef aandacht aan waar je goed in bent. Wees er zelfs dankbaar voor, echt diep dankbaar. De wet van de aantrekkingskracht werkt volgens mij al eeuwen. ik ben t me bewust sinds een jaar of 3 en leer nu steeds beter het goede aan te trekken. Goudzoekers zoeken het goud en zien de modder niet! Kijk zo naar de mensen om je heen. Zie het goede. Dat andere verdwijnt langzaam. Wel 30 tot 60 dagen volhouden voor het resultaat er is. Succes.
Hoede gewoontes: wees een blij mens. Wens iemand vanuit je hartgevoel een Goedemorgen, of wat je wenst. Wonderen en ervoor openstaan en ze bewust worden. Geniet van de overvloed aan liefde. Leven is een feest dan.
Marthe Donderdag 26 februari 2015 - Donderdag 26 februari 2015 11:11
Een jarenlange vriendschap werd verbroken doordat mijn vriendin mijn woorden ging interpreteren en allerlei aannames op mij losliet. Ze kon zich niet langer vinden in mijn standpunten, meningen, mijn leefstijl. Ik herkende mij daarin absoluut niet: welke standpunten? welke meningen? welke leefstijl? De
vriendschap is gestrand op haar gedachten over mij. Een vorm van een zichzelf vervullende profetie.
Brimstone - Vrijdag 26 juni 2015 06:35
De wens om te kunnen vliegen als een vogel heeft ons wel het vliegtuig gebracht. Misschien werkt het ook de andere kant uit?
Gwen 1982 - Dinsdag 8 maart 2016 22:38
ja echt dit herken ik vooral met relaties ik dacht er zit iets niet goed gedachtes mijn buik draaide rond en ja het was zo
Sandra - Maandag 14 maart 2016 20:02
Herkenbaar idd, maar er is wel een tegengestelde variant ; wie goed doet, ontmoet goed! Ik herken de ups en downs maar al te goed, maar blijf jezelf herinneren Ć©n omringen met de juiste mensen om je heen. X
Vivianne - Donderdag 28 juli 2016 08:53
Te herkenbaar. Ik ben momenteel zo gestrest en angstig dat ik op werk niet meer functioneer, dit komt omdat ik nu al weet dat ik ga falen tijdens een belangrijke controle. Dus dat zal ik nu dan ook gaan doen ook. Ik heb nog 6 weken om te zorgen dat ik niet ga falen, ik wil dan ook nu knallen op werk, maar door angst ben ik misselijk en ziek.