Roken

 

Waarom gaan mensen roken? Dat is de vraag waar vele erg benieuwd naar zijn. Heel vaak is het nieuwsgierigheid. Bijvoorbeeld op de middelbare school, waar ze het een keer proberen omdat iedereen het probeert. Of ze willen roken omdat het "stoer" is. Maar wat maakt roken nou zo slecht voor je? Waarom is het verslavend? Wat kunnen de gevolgen zijn om lange termijn? En de belangrijkste vraag: hoe kom je er weer van af?

Vegan eetstoornis
Fotografie: Haylee

Waarom is roken slecht voor je?
In sigaretten zit tabak en in tabak zitten een heleboel stoffen die heel slecht zijn voor je lichaam. De drie grootste zijn koolmonoxide, teer en nicotine. Deze stoffen hebben allemaal een effect op je lichaam. Hieronder leg ik je uit wat deze stoffen doen met je lichaam.

* Je conditie gaat erg achteruit door roken. Dit komt door de koolmonoxide, een gas dat je niet kan zien of kan ruiken. Het ontstaat doordat je de sigaret aansteekt en de tabak verbrand. Als je rookt krijg je dit gas binnen. Koolmonoxide neemt in je bloed de plaats in van zuurstof en daarom is er minder plek voor zuurstof in je lijf. Als je minder zuurstof in je lichaam hebt, word je sneller moe.

* Je hebt steeds vaker en sneller achter elkaar zin in een sigaret. Dit komt door de nicotine. De nicotine maakt je verslaafd aan het roken. Deze stof zorgt ervoor dat je je lekker voelt als je rookt en dat je je beter kan concentreren.
Nicotine is eigenlijk een soort drug want je wilt steeds meer. De nicotine komt al na 10 seconden in je hersenen terecht. Het komt ook door deze stof dat mensen die roken vaak koude handen en voeten hebben. Het knijpt namelijk je bloedvaten samen. Als dit gebeurd kan je bloed minder goed stromen en stroomt er minder bloed naar handen en voeten.

* Je moet steeds hoesten. Dat je moet hoesten komt door de teer in een sigaret. Het is een zwarte plakkerige stof en het lijkt een beetje op schoenpoets. Teer heeft een groot effect op je longen. De trilhaartjes in je longen worden vuil door de teer. De teer blijft namelijk plakken aan de haartjes en daardoor plakken de haartjes aan elkaar. Vuil en slijm kunnen daardoor niet meer goed uit de longen worden gewerkt en daardoor ga je hoesten.

In een sigaret zitten nog veel meer giftige stoffen dan deze 3 bovengenoemde, namelijk 599. Deze stoffen zitten in een sigaret om het wat lekkerder te maken. Maar ook in de rook zitten schrikbarend veel giftige stoffen: 4000. De stoffen die je misschien wel kent heb ik hieronder op een rijtje gezet. Het is echt schokkend om te lezen waar deze stoffen nog meer voor worden gebruikt.

• Arsenicum: dit is een dodelijk gif. Het zit ook in mierenlokdoosjes.
• Ammoniak: dit zit ook in schoonmaakmiddelen.
• Lood: dit zit ook in batterijen en benzine. Loodvergiftiging leidt tot groeiachterstand, overgeven en hersenbeschadiging.
• Fosfor: dit zit ook in rattengif.
• Methopreen: dit zit ook in vlooienspray.
• Cadmium: dit is een zeer giftig metaal. Het wordt ook in accu's verwerkt.
Formaldehyde: dit wordt ook wel gebruikt door begrafenisondernemers. De stof wordt in de wangen van overledenen gespoten. Zo kunnen ze wel een week lang bewaard blijven.

Waarom is het verslavend?
Zoals ik hierboven al heb uitgelegd komt dit door de nicotine. Maar dat is niet de enige reden dat mensen verslaafd raken aan roken. Je wordt ook verslaafd doordat je lichamelijk en geestelijk ermee bezig bent. Je denkt steeds aan een sigaret en je verlangt ernaar.

Nicotine is een stof die lijkt op een stof die door je lichaam zelf ook wordt aangemaakt. Deze stof zorgt ervoor dat je je goed voelt. Maar de nicotine neemt dit van je lichaam over. Je maakt die stof dan niet meer zelf aan en hebt nicotine nodig om je lekker te voelen.

En je lichaam is gewend geraakt aan de stoffen die in een sigaret zitten en wil dat weer. Je lichaam gaat wennen aan de stoffen en heeft steeds meer nodig voor hetzelfde (kalmerende) effect. Als je lang niet rookt kan je lichaam gaan trillen of je kunt hoofdpijn krijgen en dan ga je weer roken.

Wat is het effect van roken?
Gevolgen die je (bijna) meteen merkt:
- Je tanden worden geel en je vingers kunnen ook gelig worden
- Je haar en kleding stinkt naar rook
- Je conditie gaat achteruit
- Je krijgt koude handen en voeten

Gevolgen die je pas na een langere periode merkt:

- Hoesten kan overgaan in kanker. Veel mensen die roken krijgen pijn aan hun longen door de teer. Maar liefst 90% van alle mensen met longkanker heeft gerookt. Ieder jaar gaan 9.000 mensen dood aan longkanker.

- Als je jong bent hebt je een gezonde en strakke huid, maar als je ouder wordt veranderd dit. Je huid wordt slapper en je krijgt rimpels. Als je rookt gebeurd dit veel sneller. Je lijkt dus snel ouder dan je bent en je huid wordt grijzig. Dit komt doordat de nicotine ervoor zorgt dat er minder bloed naar je huid kan stromen.

- Rokers hebben meer kans om hun tanden en kiezen te verliezen.

- Als je rookt ben je minder vruchtbaar. Het duurt dan dus langer voordat je zwanger bent. Ook voor de man heeft het een negatief effect, het sperma van de man wordt langzamer en er worden minder spermacellen aangemaakt. (Je moet als je rookt wel gewoon voorbehoedsmiddelen gebruiken want je kunt natuurlijk wel zwanger worden, het duurt bij sommige vrouwen alleen langer)

- Door het roken kan het langer duren voordat je wondjes genezen en je kunt er sneller littekens aan over houden.

- Mensen die roken krijgen vaker een hersenbloeding of herseninfarct.

- En last but not least, rokers hebben 2 keer zoveel kans op een hartaanval.

Wat heeft roken voor effect bij zwangerschap?
Roken heeft al invloed op je kinderwens voordat je zwanger bent. Als vrouw duurt het vaak veel langer om zwanger te worden en ze hebben minder succes bij behandelingen in het ziekenhuis om zwanger te worden, als bijvoorbeeld IVF.

Bij mannen wordt het sperma erg beïnvloed door roken, ze hebben minder zaadcellen in hun sperma en de zaadcellen zijn langzamer. Volgens recente gegevens blijft 30 procent van de vrouwen roken als ze zwanger zijn. Maar roken heeft een ontzettend grote invloed op je kind. Je hebt meer kans op een miskraam als ze je rookt.

Ook heb je meer kans dat het kindje te vroeg geboren wordt of dat je kindje een lager geboorte gewicht heeft. Nog een weetje: de kans op een wiegendood bij je kindje is 1.4 tot 3 keer groter dan als je niet hebt gerookt. Als je "alleen" rookt na je zwangerschap en je kindje ligt in de rook, dan is de kans 2 keer zo groot. Verder heeft roken tijdens de zwangerschap diverse gevolgen voor de ontwikkeling van het kind.

Moedermelk is de beste voeding voor de pasgeboren baby, want het beschermd het kindje tegen ziekten en het helpt het immuunsysteem opbouwen. Maar als je rookt maak je minder moedermelk aan en de melk is minder lekker.

foto astmafonds

Hoe kun je stoppen met roken?
Veel mensen moeten een heleboel pogingen doen om te stoppen met roken. stoppen met roken is makkelijker als je er van te voren goed over na denkt, je kunt bijvoorbeeld bedenken waarom je rookt en nog belangrijker: waarom je wilt stoppen. Je kunt het beste pas stoppen als je ook echt voor jezelf wilt stoppen. Stoppen voor een ander heeft bijna nooit effect omdat je er dan zelf niet 100% achter staat.

Het is makkelijker om te stoppen als je in 1 keer stopt. Als je eerst mindert is de kans groot dat je uiteindelijk weer hetzelfde aantal sigaretten rookt omdat je nog steeds nicotine nodig hebt. Ook is het makkelijker als je een stop vriend hebt. Als je met ze 2en probeert te stoppen kun je elkaar helpen om vol te houden. Als laatste kun je iets bedenken waar je rustig van wordt i.p.v. je sigaret. Omdat veel mensen het idee hebben dat ze rustig worden van een sigaret, is het goed om iets anders te hebben waar je rustig van wordt.

Wat als je stopt?
Na 2 of 3 dagen is de nicotine uit je lichaam, maar je bent dan nog steeds verslaafd. Het moeilijke aan stoppen met roken is de gewoonte van het roken. Vooral de momenten waarop je anders altijd een sigaret op stak zijn erg moeilijk. Omdat je lichaam ook verslaafd is kun je afkick verschijnselen krijgen. Je kunt je bijvoorbeeld minder goed concentreren, je slaapt slecht, je hebt veel hoofdpijn of je hebt last van je darmen. Dit komt doordat veel van deze dingen eerder beïnvloed werden door de sigaretten. Je stoelgang moet opnieuw leren om goed te werken, zonder hulp van de sigaretten.
Een vaak gehoord bezwaar om te stoppen is dat je aankomt als je stopt met roken. Dit is helemaal niet waar.

Jongeren komen meestal niet aan als ze stoppen met roken, dit heeft ermee te maken dat ze nog geen 20 of 30 jaar roken en dat hun stoelgang dus redelijk snel weer op gang is. Oudere mensen hebben wel kans om ongeveer 2 kilo aan te komen omdat de darmen al zo lang minder zelf hoeven te doen. Maar veel mensen gaan meer eten om de trek in een sigaret te verminderen en daar komen ze van aan. Uiteindelijk is het toch veel belangrijker om weer gezond te zijn, zonder sigaretten, dan om 2 kilo zwaarder te zijn...

Verder zijn mensen die stoppen met roken vaak chagrijnig, ze willen erg graag iets hebben wat ze niet mogen hebben, daar word je sneller chagrijnig van.

De Top 10 veel gehoorde smoesjes om niet te stoppen 

1. Ik heb helemaal geen last van alle bovengenoemde narigheid.
Het kan natuurlijk zijn dat je geluk hebt en dat je nergens last van hebt en ook nooit ergens last van krijgt. Maar het kan ook zijn dat je nu nog nergens last van hebt maar dat je op latere leeftijd wel merkt dat je rookt. Ook kan het zijn dat je jezelf voor de gek houdt om maar niet te hoeven stoppen. Het hoesten de hele dag ligt niet aan je roken maar aan een verkoudheid bijvoorbeeld.

2. Er is niet bewezen dat je van roken ziek wordt of dood gaat.
Er zijn 20.000 sigarettendoden per jaar. Van alle mensen met longkanker is 80/90% ziek geworden door roken. ieder jaar gaan er wereldwijd ongeveer 3 miljoen mensen dood aan de gevolgen van roken.

3. Ik ken iemand die heel oud is geworden en die heeft altijd gerookt.
Dan kan natuurlijk, er zijn altijd uitzonderingen. Maar mensen die roken leven ongeveer 8 jaar korter dan mensen die niet roken. Verder hebben niet rokers een betere oude dag want je hebt minder last van ziektes of andere klachten.

4. Als ik stop met roken kom ik aan.
In het stukje over stoppen met roken in dit artikel is al uitgelegd dat dit helemaal niet zo is. Als je maar niet meer gaat eten en snoepen.

5. Ik heb veel stress en roken helpt
Als je rookt ontspan je heel even maar als je een tijdje niet hebt gerookt word je onrustig. Dan blijf je dus stress hebben. Je kunt beter sporten, een film kijken, boek lezen of iets met vrienden gaan doen.

6. Ik ken iemand die een hartinfarct heeft gekregen en die rookte niet.
Dan kan natuurlijk gebeuren bij iemand die niet rookt. Maar je hebt veel meer kans op een hartinfarct als je rookt.

7. Ik rook al zo lang dat het geen zin meer heeft om te stoppen.
Het heeft altijd zin om te stoppen met roken. Natuurlijk heeft het meer effect als je stopt als je jonger bent maar als je 75 bent en je stopt met roken leef je gemiddeld nog 2,5 jaar langer.

8. Ik heb al geprobeerd om te stoppen en ik kan het gewoon niet.
Het is ook heel moeilijk om te stoppen met roken. Maar als je het eerder geprobeerd hebt dan weet je waar het mis ging, dus waar je deze keer extra op moet letten.

9. Ik sport super veel en dat is gezond dus roken is minder slecht voor mij.
Het sporten is goed maar het roken blijft slecht. Het is zelfs dom als je rookt en veel sport want je bent veel sneller moe dan als je niet rookt. Topsporters mogen om die reden niet roken. Ook roken mensen vaak na het sporten ff een sigaretje, dat is extra slecht. Al je longblaasjes staan open als je hebt gesport en je kunt dus beter een half uur wachten voordat je er eentje opsteekt.

10. Ik rook light sigaretten dus dat is niet zo erg.
Vaak rook je als je light sigaretten rookt meer zodat je dezelfde hoeveelheid nicotine binnen krijgt. Ook inhaleren mensen die light sigaretten roken vaak veel dieper waardoor ze hetzelfde aantal giftige stoffen binnen krijgen als met gewone sigaretten.

Welke hulpmiddelen zijn er om te stoppen?
Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen om te stoppen met roken. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van nicotine pleisters of kauwgum. Dan krijg je een kleine hoeveelheid nicotine binnen waardoor je minder trek hebt in een sigaret en uiteindelijk kunt stoppen. Je kunt ook gebruik maken van acupunctuur, dan worden er kleine naaldjes in je huid geprikt en door dat op de goede plekken te doen zou de trek in sigaretten verminderen of zelfs weggaan. Als jij wilt stoppen met roken klik dan hier voor tips.

Bron: Stivoro.nl

Rook jij en zo ja waarom ben je ooit begonnen? Heb je wel eens geprobeerd om te stoppen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

deborah - Woensdag 1 december 2010 12:02
helaas rook ik ook en al 5 jaar. Ben begonnen op de middelbare school in de 1e klas, grotendeels om erbij te horen, ''stoer'' te doen en uit nieuwsgierigheid. Er is uiteindelijk niks stoers aan!! Ik heb wel geprobeerd te stoppen, maar dat hield ik maar 2 dagen vol. De reden dat ik wilde stoppen was alleen voor mijn geld, het is zo zonde! Maar voor mijn gezondheid vind ik het minder erg. Dat klopt ook niet helemaal. Het is helaas een verslaving, ik heb een conditie van 0,0! Heb bijna nooit geld over en t is gewoon zonde. Stoppen wil ik zeker wel, maar nu nog niet, momenteel is t een moeilijke tijd en kan ik gewoon niet zonder sigaret (jaja, verslaafd) en als de stress en problemen voorbij zijn komt stoppen poging nr2, en die gaat me wel lukken! (hoop ik..)
veldmuisje - Woensdag 1 december 2010 12:06
Nee ik rook niet, ook nooit gedaan, maar wat een ontzettend GOED artikel!! Dat wilde ik maar wel even gezegd hebben..
Painted - Woensdag 1 december 2010 12:20
Ik steek er nog maar eentje op.. ik stop wanneer ik dat zelf wil.
Anne - Woensdag 1 december 2010 14:48
Ik rook ook. In eerste instantie ook omdat al mijn vrienden opeens begonnen met roken en ik er niet buiten wilde staan...
Elise. - Woensdag 1 december 2010 15:00
Ik rook niet en heb het ook nooit willen proberen. Ik vond & vind mijn sport belangrijker en ik wilde mijn lichaam niet verprutsen.

Jammer dat ik stopte met eten, maar ach.. zo hebben we allemaal wel wat >
m--- - Woensdag 1 december 2010 17:33
ik ben ooit gaan roken toen ik 14 was, eigenlijk puur en alleen om me tegen alles en iedereen af te zetten... en te laten zien dat ķk zelf wel de regels bepaal. Toen ik 16 was en er meer mensen gingen roken, was de pret er dan ook snel vanaf ^^ en toen ben ik er ook maar weer mee gestopt..
curedeva - Woensdag 1 december 2010 17:35
Ik wou eerst roken omdat veel ana's het deden in plaats van eten. maar gelukkig heb ik het nooit gedaan.
beter.
xx-Tellaatje-xx - Woensdag 1 december 2010 17:42
Ik was een tijdje gestopt, maar vandaag helaas weer begonnen.
Maar, na dit stukje te hebben gelezen ga ik nog een poging doen om te stoppen! :-)
vlinder - Woensdag 1 december 2010 17:59
Ik ben na 11 jaar roken gestopt toen ik zwanger werd. Ik wil niet dat mijn kind het dupe wordt van mijn slechte gewoontes. En ik ben niet van plan weer te beginnen!
xmandaaax - Woensdag 1 december 2010 18:01
Ik zag laatst toevallig in de krant een artikel over (jonge) meisjes die gaan roken. Vaak doen ze dit om hun figuur te behouden omdat het honger remt.
Ook komen meiden daarna gem. 6 kilo aan als ze stoppen omdat hun spijsvertering langzamer wordt & ze meer gaan eten. Daarom beginnen ze vaak ook weer te roken.

Was wel interessant om te lezen.
bianca - Woensdag 1 december 2010 19:58
Ik heb nooit gerookt, ik vind dat heel vies.
Velen kunnen zich dat niet voorstellen, maar ik ben er juist trots op. Ik wil niet stoer doen om erbij te horen, ze moeten me accepteren zoals ik ben =)
laureentje - Woensdag 1 december 2010 20:24
ik rook nu al 2 weken...
begin een beetje een schuldgevoel te krijgen van dit artikel....
Merel - Woensdag 1 december 2010 21:30
Ik rook ook. Niet veel, maar ik doe het wel.
Ik wil wel gaan stoppen maar wanneer weet ik niet..

@Laureen AL 2 weken? Dan kun je het beste nu stoppen, dan is het ook nog geen gewoonte.
Dushiooh - Donderdag 2 december 2010 10:50
Ik rook omdat ik dan even niet aan eten denk, maar aan hoe slecht het roken is. Voor mij is dat rust. En waarschijnlijk zit het allemaal tussen me oren, maar voor nu 'helpt' het even. Ik heb wel geprobeerd te stoppen, maar niet voor de volle 100%, ik deed het voor andere. Maar ik weet dat het mogelijk is te stoppen. Mijn ouders zijn na 30 jaar roken gestopt.
Ik ben er nu nog niet aan toe, maar het artikel heeft wel meer mijn ogen geopend. Ik ga het maar eens vaker doorlezen.
Emma - Woensdag 14 september 2011 20:48
Ik rook al sinds ik ben gaan klooien met eten.. Ik deed het eerst om af te vallen (en nu nog steeds eigenlijk). Op mijn 12e begon ik. Toen stopte ik en in de tweede begon en stoptw ik weer. Hetzelfde in de derde klas. Sinds het midden van de vierde klas ongeveer ben ik echt 'fulltime' gaan roken en het heeft nu ook een andere betekenis gekregen, ben ik bang.. Dit geef ik alleen nooit toe aan iemand in de omgeving. Het klinkt misschien suf, maar ik rook om dood te gaan. Het voelt goed om mezelf kapot te maken en uiteindelijk dood te gaan. Ik weet niet wt me bezielt, maar het is zo..
veerle - Vrijdag 23 november 2012 12:29
ik rook heel soms en dan gedeelte niet door mijn longen, twee weken terug heb ik besloten om echt te stoppen. maar het wordt steeds moeilijker, ik heb continu zin in een sigaret. vandaag voel ik me kut en mijn vriendin heeft sigaretten mee. ik draai langzaam een beetje door want ik wil echt heel graag roken!
astrid - Zondag 13 januari 2013 20:21
jaren rook ik shag, en geen last van hoesten, nu rook ik sigaretten, en hoest ik veel, kan dat door die verandering komen? h dank.
Maria - Vrijdag 25 januari 2013 09:55
ik rook al 5 jaar 'en wil graag stoppen maar weet gewoon niet hoe vaak geprobeert maar me ligaam blijft het maar vragen wat moet ik doenn ?????
Banditsmoke - Maandag 11 maart 2013 21:19
Ik rook, ik ben veertien, af en toe eentje (1-3) per dag, kan dat kwaad
angie - Zaterdag 19 oktober 2013 20:57
Ben nu een maand en een dag gestopt waarom ben ik eigenlijk begonen?
angie - Zaterdag 19 oktober 2013 20:58
Ben nu een maand en een dag gestopt waarom ben ik eigenlijk begonen?
yvonne - Dinsdag 17 december 2013 22:11
Zo ik ben yvonne en heb 40 jaar gerookt. Probeer nu te stoppen. Dat is na 40 jaar, en 25 per dag heeeeeeeel moeilijk. Ik zou zo graag tegen allr jonge lui zeggen gegin er niet asn want het is zulke troep. Zo een rot verslaving. En zo slecht voor je. Zo moeilijk om te stoppen. Je wordt er zo oud en lelijk van. Dus begin er niet aan.
anoniem - Donderdag 6 februari 2014 00:58
Ik ben spontaan gestopt. Ik ben 28 en heb 8 jaar gerookt...dus vanaf nu heb ik een voorsprong dan de rokers....pigment vlekke een asbak huid en geur gele tande ..lelijk uitzien dat hoeste waar ik altijd bang voor was op een zekere leeftijd zit er dus niet meer in...ik train me beloningscentrum meestal...als een stemmetje in je hoofd tege je begint te prate wrm je nog wel moet roke of foute dinge in t leve moet doen, moet je weten dat dat niet t bestwil voor je is.. ik ben sterker dan dat stemmetje...ik heb controle over mijn leven.. en laat t stemmetje me niet controleren.. k bepaaal.... dat co trolefreak gedachte heeft me zover gebracht...roken is doellooosss.....weet ook niet wrm k er 8 jaar als een blinde gifzaaier voor mezelf ben geweest..bahh.. stop ermee, roken maakt je dommer luier, ziek alles...
Roos - Woensdag 19 februari 2014 21:17
Ik heb op de middelbare school nooit gerookt. Nu zit ik in het eerste jaar van mn beroepsopleiding en heb zoveel stress, spanning emotie en angst gehad en heb het vaak nog steeds wel in mindere mate. Maar het laat je even ontstressen, net als veel gaan eten. Ik rook af en toe maar ik moet mezelf tegenhoude om niet zelf een pakje te kopen, want dan word je verslaafd. Ik heb het gevoel alsof ik nu op de rand van een verslaving sta en dat ik mezelf nu echt in de hand moet houden hierin, want om uiteindelijk te mketen stoppen met roken is heel zwaar
Melissa - Maandag 24 februari 2014 23:14
Vandaag eerste dag achter de rug opzich viel het wel mee na 8 jaar gerookt te hebben. Alleen nogal chagrijnig tegen mijn geliefde sorry schatjes gaat over na een aantal dagen!
Margo - Dinsdag 4 maart 2014 19:46
Heel fijn dat er uitgebreid word verteld over de nadelen over roken.Ik ben nu vier maanden geleden gestopt na dertig jaar gerookt te hebben,is me vrij goed afgegaan moet ik zeggen.Alleen nog veel last van kortademigheid na trap lopen.
Elise - Woensdag 26 maart 2014 17:33
Ik ben gestopt toen ik zwanger was. Heel veel behoefte maar toen mijn dochter geboren was was alles over. Zij was mijn invulling nu! En dit is al 25 jaar geleden!

Maar mijn man is afgelopen februari gestopt nadat hij een embolie in zijn teen kreeg door een afsluiting in zijn bovenbeenslagader. Gedotterd en een stent later met heel veel bloedverdunners en andere medicatie heeft hij al 5 weken vreselijke spierkrampen en slapte in de benen. Het lijkt op een heftige griep. Ook jullie zeggen dat het stoppen met roken maar 3 weken effecten in het lichaam oplevert...

Maar kan het stoppen ook heftiger lichamelijker reacties opleveren en langer duren dan gemiddeld?

Graag reactie!
Seb - Maandag 5 mei 2014 13:24
Roken is slecht voor je dat is duidelijk, rook inademen kan niet goed zijn. Ik rook zelf al; 15 jaar, maar dat het slecht voor je conditie is is niet helemaal waar. Ik ren met gemak 15 kilometer beoefen muay thai boksen dat conditioneel toch wel een van de zwaardere sporten is, en geloof het of niet maar mijn conditie is beter dan de niet rokers daar die even lang sporten. Raar maar waar. leraar daar kan dat maar moeilijk verkroppen maar zien is geloven. Toch zou ik graag stoppen, maar blijft moeilijk.
Het is en blijft je eigen keuze. al is het de gewoonte de herhaling die je dagelijks wel 15 x maakt het zo moeilijk om te stoppen. ze zeggen wel is dat het moeilijker is om te stoppen met roken dan b.v met heroine. nou krijg je lichamelijk van heroine afkicken natuurlijk ook een hele klap, maar wat er wordt bedoelt is het geestelijk verslaafd zijn. Wens iedereen succes met stoppen !!!
Franzy - Donderdag 5 juni 2014 12:49
Ik ben gestopt met roken. Ook ooit begonnen in de brugklas. Het stoppen vind ik helemaal niet moeilijk. Als je echt wil stoppen is het zelfs een makkie. Het enige wat ik heb ik dat ik chagarijniger ben. Ik ben het er niet mee eens dat dit komt door het verlangen naar iets wat niet mag. Ik wil namelijk niet roken en heb er ook geen zin in.
Waarom ik er chagarijniger van ben zou ik niet weten. Ik hoop dat dit overgaat.
mira - Zondag 19 oktober 2014 03:46
ik ben 17 jaar en ik rookte 2 jaar lang, toen mijn moeder zwanger raakte aan een meisje, wou ik eigenlijk stoppen, want ik wou haar niet vergiftegen met de geur in mijn kleren. Ik was een keer begonnen in de 3e klas en sinsdsdien rookte ik, het ligt ook vooral aan je vriendengroep en ook omdat je gewoon nieuwsgierig bent. Ik rook nu 2 maanden niet en ik vind het niet zo moeilijk. Ik denk dat als je iets echt wilt, dat je dan kunt stoppen. Toen mijn zusje geboren werd, stopte ik en heb ik het 6 maanden vol gehouden totdat ik weer van vakantie terug kwam en weer ging feesten, begon het allemaal weer, heb daarna een maandje gerookt en nu ben ik gewoon voor altijd gestopt. Het is geldverspilling en niet nodig.
Alice - Zondag 19 oktober 2014 03:48
"Before we tell someone that smoking kills, we should've know that something already killed them before." - My mother
jitske - Zondag 22 februari 2015 14:50
Ben gewoon gestopt nu. Het is klaar. Ben 6 jaar geleden begonnen toen ik in een echtscheiding kwam. Ik wilde gewoon roken omdat ik zelf nu kon en mocht beslissen wat ik deed. en ex had een hekel aan roken, en roken wordt een gewoonte en verslaving. Domme beslissing achteraf, ten koste van mijn gezondheid. Dat die 6 jaar roken schade hebben aangericht twijfel ik niet over. Ik wil niet meer roken alleen mijn lichaam schreeuwt om nicotine. Ik geef niet toe. Mijn wil moet sterker zijn. Is sterker.
Ronald - Donderdag 25 juni 2015 23:27
Ik wou dat ik kon stoppen maar ik doe 't al van de Lagere school af So try me.
Tamara - Maandag 14 september 2015 20:40
Ben ook gestopt en wil nooit meer roken! Ben wel cjagerijnig...haha
Ben bang om veel aan te komen ben nu al niet de slankste.we zien wel. Succes allemaal! Ik
Sipke - Dinsdag 3 november 2015 22:21
Het makkelijkste wat ik ooit gedaan heb is stoppen met roken. Hoe? Gewoon de rotsooi aan de kant gooien. Mensen die zeggen graag te willen stoppen maar niet kunnen hebben geen karakter. Mensen die zeggen dat ze wel kunnen stoppen maar dat niet willen zijn verslaafd (en hebben geen karakter)
ralph seewald - Zondag 15 november 2015 11:52
heel raar net mijn laatste sigaret uitgedaan ik moest hem gewoon niet meer, zo vies. net tandengepoetst om de gekke smaak weg te krijgen.
rook sinds mijn 47ste.
en rookte op mijn 12de eventjes maar toen niet over mijn longen. toen gestopt op mijn13de.
Frans - Maandag 15 februari 2016 05:59
heb vele jaren gerookt en heb een maand geleden besloten om te stoppen.
Ik merk nu pas dat ik alleen maar rookte vanwege de verslaving, ik was gewoon een sigarettenjunk merk ik.
Ik dacht altijd dat roken hielp om te ontspannen , maar dat roken nam dus alleen de stress door de behoefte aan de sigaret weg.
Nu de behoefte aan de sigaret veel minder is is deze stres en de behoefte aan de sigaret ook minder.
Het is dus zo dat als je begint met roken om wat voor reden dan ook je telkens meer behoefte gaat krijgen aan een sigaret en anders een stress gevoel krijgt , totdat je er weer een opsteekt , de verslaving houdt zichtzelf in de hand en zorgt ervoor dat je niet stopt , het roken voegt verder niets anders toe aan het leven.
Roken heeft dus geen zin en geeft alleen maar rokers stress

Frans - Maandag 15 februari 2016 06:04
zie voorgaand bericht,

Ik merk daaraan dat ik nooit iets aan roken gehad heb , geen plezier of genot dus , alleen dat het de behoefte aan een sigaret wegnam als ik rookte.

sigaretten en shag e.d. zijn dus op die manier wel heel erg verslavend en zouden dus in principe als harddrugs beschouwd moeten worden

Dit omdat als je eraan begint haast niet meer kan stoppen en het helemaal niets toevoegd
sandertje - Dinsdag 8 maart 2016 07:05
roken is het stomste wat je doen kan. als ik gespaart had wat ik allemaal heb gerookt dat is echt bakken met geld. Ook was ik vroeger heel snel met de vechtsport nu kan ik niet eens een klap van een bejaarde ontwijken na al dat paffen stroomt er te weinig bloed door mijn hersens en daar word je traag en dom van ook je geheugen word zo slecht met roken. Wat dacht je van mijn tanden die zijn zo geel als een kanarie. AUB ga nooit roken of stop er acuut mee.
Anoniem - Woensdag 25 mei 2016 13:37
De kunst is naar mijn mening om roken niet te gaan idealiseren en ik denk dat het mooi zou zijn als roken niet als een demonenritueel wordt gezien, omdat het dan moeilijk is te accepteren dat je hebt gerookt en het is ook een beetje jammer als je op die manier je geloof gaat verkondigen aan alle rokers om je heen (sociale vaardigheden -100 punten). Je hoeft niet te ontkennen dat je roken lekker vond, dat je leuke momenten hebt gehad tijdens het roken met vrienden. Als je stopt met roken, moet je weliswaar afkicken, maar je moet ook een rouwproces door. Je hebt je eigen verhaal omtrent roken en die is ongetwijfeld niet 100% slecht. Juist de goede herinneringen kunnen (in mijn geval dan) de neiging tot terugval op het roken veroorzaken. Al goed, dat was voor mijzelf een belangrijk inzicht en ik ben ervan overtuigd dat meer mensen dat zo zullen ervaren.

Ik vind het niet netjes om te zeggen dat mensen die moeite hebben met stoppen met roken "geen karakter" hebben. Dat is volgens mij een extreem standpunt dat meer zegt over degene die dat uitspreekt, dan over iemand anders. Ik begrijp wel dat het gezegd wordt, want ik heb de gedachte zelf ook gehad, maar ik denk dat het allemaal iets leuker zou zijn als we wat meer empathie zouden voelen voor mensen, zeker als ze ergens last van hebben waar je zelf ook ooit last van hebt gehad.
Liesbet - Donderdag 7 juli 2016 12:15
ralph seewald : ben heel benieuwd ... Nog steeds gestopt???
anoniem - Zaterdag 24 december 2016 12:21
roke is echt zonde van je geld sorry dat ik t zegt en aangezien je nergens profijt van heb en dat je je hele gezondheid verneukt
pablo - Woensdag 21 november 2018 01:18
ik ben niet begonnen met een normale sigaret ik begon met blowen nadat mn zus overleed aan kanker. ik wilde de pijn en verdriet weg blowen. naar 5 jaar wist k dat blowen eigenlijks geen nut heeft want zo dra het uitgewerkt is voel je de pijn en verdriet weer dus ben gestopt met blowen en roken kwam daar voor in de plaats.
pablo - Woensdag 21 november 2018 01:18
ik ben niet begonnen met een normale sigaret ik begon met blowen nadat mn zus overleed aan kanker. ik wilde de pijn en verdriet weg blowen. naar 5 jaar wist k dat blowen eigenlijks geen nut heeft want zo dra het uitgewerkt is voel je de pijn en verdriet weer dus ben gestopt met blowen en roken kwam daar voor in de plaats
John - Donderdag 7 maart 2019 13:49
Ik ben sinds een goeie week nu pleisters aan het plakken (Nicotinel). omdat ik na 17 jaar roken er nu echt van af wil! tot nu toe gaat het goed. dat ik rookte had ik een ruis in me stem en was ik erg hees. en ik was alleen maar aan het roggelen. dat is mijn beweeg redenen geweest om te zeggen nu is het klaar!
boomer - Zaterdag 15 juni 2019 16:43
52 jaar gerookt 20 per dag en meer ivm nachtdiensten , nu 715 dagen niet gerookt, en nog steeds een rotgevoel maar we zetten door en voor diegene die willen beginnen om te roken of al begonnen zijn STOPPEN hoe langer je rookt hoe moeilijker het is om te stoppen.
Lorenzo - Woensdag 16 oktober 2019 22:49
Ik heb altijd gesport maar toch 15 jaar gerookt.
Nu Ć©Ć©n week gestopt,gaat prima .
Tonnie - Donderdag 16 juli 2020 09:46
Ik ben gaan roken op mijn twaalfde, kreeg ze van mijn oom als ik er gewerkt had,nu 55 jaar later ben ik al 1,5 jaar af, maar gebruik nog Wel nicotine kauwgum, vraag me af of dat kwaad kan, heb ondertussen wel copd