Leven, ...waarom?

 

Huilend in bed, je afvragend wat het leven nou echt voor een zin heeft. Je lacht, je leeft, je maakt soms plezier, leeft het dagelijks leven zoals iedereen dat doet. Maar waarom dan altijd weer zo'n negatieve dip. Waarom dan altijd weer de vragen over het leven, waarom dan altijd weer die darkness?

liefde

Je bent verdrietig, misschien boos.. of misschien weet je niet eens hoe je je voelt. Het enige wat je wel weet is dat je dit niet wil, je wil je niet zo voelen.. dit hoeft niet meer. Je wil dat het stopt, dat dit ophoudt. Maar weet niet wanneer.

Maar altijd doe je het toch weer, altijd grijp je ergens moed bij elkaar om de volgende dag weer aan te gaan. Je doet wat er van je verwacht wordt, je doet wat je moet doen maar waarom je dit doet.. weet je niet. Het maakt je moe.

Waarom leef je nou eigenlijk, waarom doe je de dingen die nodig zijn, waarom ga je naar school, waarom moet je zo nodig werken, waarom al die ellende.. waarom? Er moet zoveel in het leven, eigenlijk moet alles. Want je moet nou eenmaal naar school en je moet inkomen hebben. Het leven is niet makkelijk. Wat is er dan leuk aan het leven?

Al deze vragen spoken ook door mijn hoofd, al deze vragen zijn eigenlijk vragen die niet beantwoord kunnen worden. In ieder geval nog niet door mij. Sommige mensen leven voor hun geloof, leven voor hun ‘leven na de dood'.. en andere mensen leven gewoon omdat je hier nou eenmaal op de aarde bent om te leven. En misschien is dit laatste en/of juist dat eerste wel waarom je leeft.

Je moet je niet altijd afvragen waarom iets zo is. Een stoel heet een stoel en geen tafel, gewoon omdat dat zo is. Misschien ben jij hier ook op aarde, gewoon omdat het zo is. Ik ben wel van mening dat je leeft met een doel, wat dat doel is.. geen idee, maar hier ben je niet voor niets.. dan is het leven al helemaal doelloos (in mijn ogen).

Controle, dat is wat je zoekt. Controle over je hele leven. Maar de toekomst kan je niet plannen, de toekomst moet je ook niet plannen. De toekomst is een blank papier wat ingekleurd wordt als je daar eenmaal bent. En dat is moeilijk, want ik en jij .. wij willen graag zien waar we naartoe gaan, waar we voor vechten, waar we voor leven en wat ons pad brengt. Maar dit kunnen we niet weten.

Wel kunnen we doelen voor ogen houden. Wil je later misschien een leuke partner, een huisje met een huisdier en misschien kinderen? Misschien wil je heel graag nog een keer naar Amerika of Tunesië. Het leven is niet alleen maar moeten, het leven is meer dan dat. Je leeft maar één keer, dat wordt vaak gezegd. En dat is waar. Die 85 jaartjes die jij hier hebt op aarde, moet je gebruiken. En daar hoort inderdaad werken, belasting en alles bij. Maar daar horen ook de leuke dingen bij zoals trouwen, reizen, hobby's, liefde etc.

Maar het is niet makkelijk voor sommige, daar kan ik me helemaal in vinden. Maar toch moeten we er van maken wat er van te maken valt. We zijn hier op aarde om te leven en niet op alle vragen kan een antwoord gevonden worden.. en de vraag waarom je dan leeft, is misschien 1 zo'n vraag.

Maak het leven niet moeilijker dan dat het soms al is. Maar leef, nu het kan.

P.s. ...en dat depressieve gevoel... zal écht verdwijnen... I promise... Do you promise to not give up hope?! Than you will also experience happiness one day!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

A, - Vrijdag 14 mei 2010 19:44
mooi geschreven,, kan me er helemaal in vinden!!
xxVeera - Vrijdag 14 mei 2010 21:26
wow, herkenning.. heel mooi geschreven! ik hoop ook echt dat ik me dat op een dag niet meer af hoef te vragen maar gewoon kan genieten..
Dunya - Vrijdag 14 mei 2010 21:57
*speechless*
ladybabs - Zaterdag 15 mei 2010 17:59
herkenning.. mooi geschreven
Romyluna - Dinsdag 26 juni 2012 10:00
Heeeel mooi, hier zullen velen (onderandere ik) zeker wat aan hebben. Bedankt
Daniëlle - Zondag 16 december 2012 17:03
Mooi geschreven.
henriette - Donderdag 7 maart 2013 01:50
ja genieten van het hier en nu
Jansje - Vrijdag 23 mei 2014 21:27
Heel herkenbaar en motiverend om dóór te gaan, weten dat je niet alleen bent helpt ook al.
kuikentje 🐤 - Maandag 13 juli 2015 15:53
Ik ben nu 3 jaar depressief
Maar soms voelt het toch fijn om verdrietig te zijn .
Dave25 - Dinsdag 29 november 2016 12:26
Dat klinkt goed, zo is het. nu eenmaal. Jammer voor mij dat ik plezier, verdriet, liefde, nauweliiks kan voelen.
Edward Butter - Vrijdag 18 mei 2018 17:00
Je bent grappig. Het leven heeft een doel omdat het anders zo doelloos is! 'Filosofie van de bovenste plank?'. En voor de depressieve mensen hoop ik dat ze Engels kennen anders gaat het alsnog mis :)