Emetofobie

 

emetofobieHet woord "Emetofobie" zegt de meeste mensen waarschijnlijk niet veel. Iedereen heeft vast wel eens van een aantal fobieen gehoord, maar toch lijkt deze vrij onbekend. Dit terwijl Emetofobie toch een zevende plek krijgt op de lijst van meest voorkomende fobieen.

Emetofobie is de wetenschappelijke term voor braakfobie. Mensen met een braakfobie zijn extreem bang om te moeten overgeven, braaksel te zien of andere mensen te zien overgeven. Niemand vindt het natuurlijk prettig om ziek te zijn en boven de wc te hangen, maar hier gaat het toch net wat verder. Je kan je voorstellen dat wanneer je extreem bang bent om over te geven, je alles doet om dit te voorkomen.

Denk maar aan:

  • extreem houdbaarheidsdata checken
  • geen alcohol drinken
  • niet meer uit eten gaan
  • bang voor bacterien (die bijv buikgriep veroorzaken), dus geen contact met zieke mensen
  • extreem hygienisch zijn
  • niet meer naar buiten durven
  • niet meer durven eten

Zoals je ziet kan zo'n fobie je sociale leven ernstig in de weg staan. Ook gaat deze fobie gepaard met soms ernstige paniekaanvallen, want misselijk zijn betekent natuurlijk eventueel te moet overgeven.. en overgeven betekent... paniek!

Sommige mensen voelen zich constant misselijk doordat ze er zo mee bezig zijn. Geen pretje dus! Overgeven wordt gekoppeld aan angst, maar wat nu precies de onderliggende oorzaak is, is niet bekend. Wel is het zeker dat er therapie voor is!

Ook bestaat er een stichting voor Emetofobie. Neem HIER eens een kijkje op de website. Je vindt hier allerlei info en ook een forum voor lotgenoten.

In 2005 schreef Margaret Massop haar boek "misselijk van angst". Zelf leed ze ook aan Emetofobie. Dit was het eerste boek over emetofobie in Nederland en Belgie.

Ken jij deze fobie of misschien heb je er zelf wel last van of ken je iemand met..?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Manon - Maandag 1 maart 2010 20:29
Woow!! te herkenbaar.. Ik heb dat niet zo extreem. Maar ik ben als de dood om over te geven als ik zie ben kan ik daar een week tegen aan hikken, en lig ik op de bank en durf ik niet te bewegen. Ook check ik altijd alle houdbaarheidsdata als het 1 dag voor de datum is neem ik het niet.

YT - Maandag 1 maart 2010 22:47
Ik ben erg veel last gehad van deze 'aandoening'. Inmiddels gaat het wel beter, maar met vlagen heb ik er nog erg veel last van.
Alcohol drink ik niet en uit ga ik nog steeds erg weinig.
Ik eet minimaal 5 uur voordat ik ga slapen, omdat ik bang ben dat als ik ga liggen, het eruit zal komen.

Ik kan er ook slecht tegen als andere mensen moeten overgeven.
minusss - Maandag 1 maart 2010 22:47
heel herkenbaar,, Heb het niet zo extreem maar net als Manon ook panisch om over te geven, word al eng als iemand in mijn buurt hoest of zich verslikt
Ga niet uit want ben bang dat dronken mensen gaan overgeven, durf niet te eten wat anderen hebben klaar gemaakt, check 4x of een produkt niet over datum is, neem ijn eigen bestek en glas mee op vakantie
ben allleen niet extreem hygienisch.. "jammer"dan was mijn huissie niet zo'n puinzooi misschien ;-)
Thanxx voor plaatsen van de gadget, interessant
Joyce - Maandag 1 maart 2010 23:22
No thanx...
Ik heb het helaas zelf ook. De ene periode erger dan de andere. Ik ga gelukkig nog wel eens uit eten etc.. maar bij sommige restaurants vind ik het wel eng.
Ik heb er met name ook 's nachts erg last van.. waarom weet ik niet.. maar meestal maak ik mezelf misselijk doordat ik er zo mee bezig ben.. en dan komt uiteraard ook de paniek (doordat ik mezelf misselijk denk)
Ik heb er zelf nog nooit echt therapie voor gehad.. omdat ik dan bang ben dat ze me willen laten overgeven.. haha..

Noooo exposure therapy for me!!
minusss - Dinsdag 2 maart 2010 09:42
heb wel eens via internet oefeningen gedaan, van "enge'plaatjes die dan ook steeds "enger"werden
..oooewhwhw..
echt ver-schrik-ke-lijk
Probeer te survivalen zonder therapie, maar moet zeggen dat het steeds moeilijker word en eigenlijk graag zou willen dat ik er van af was
ik maak mezelf en anderen ( mijn kids) helemaal gek
ikke - Maandag 14 juni 2010 22:43
ik ben ook steeds bezig hoe mensen zich voelen..
als iemand zegt ik ben misselijk of ik voel me ziek ben ik ook gelijk misselijk..

mod6 - Zondag 26 september 2010 20:09
https://www.kenniscentrum-kjp.nl/nl/kenniscentrum/nieuwsberichten_homepage/emetofobie__een_fobie_voor_overgeven.html
Emma - Maandag 6 juni 2011 16:48
Ik heb hier ook last van, al zeker sinds ik ongeveer 6/7 jaar was. Ik ben nu 16,5 en het gaat nou niet bepaald beter.
Het wordt alleen maar erger en het belemmert me in mijn dagelijks leven.
Ik zou hier behandeling voor krijgen, maar mijn psycholoog wil deze niet meer doorvoeren omdat hij bang is dat mijn eetprobleem dan erger wordt, omdat ik er dan niet meer bang voor ben en het zelf ga opwekken.
Ergens snap ik die keuze wel, maar het is gewoon niet eerlijk, ik ben er dagelijks een lange tijd mee bezig, met alle angsten voor overgeven. Mijn vorige dokter wilde me hier ook niet voor behandelen, en dat gaat ook niet meer gebeuren denk ik..

Chantal - Vrijdag 26 augustus 2011 10:53
Op zaterdag 10 september houdt Stichting Emetofobie haar jaarlijkse infodag. Deze vindt plaats op dezelfde ruime en rustige locatie als de afgelopen 3 jaren: op de partyboerderij Champ'Aubert in Driebergen.

Het doel van de infodag is het verkrijgen van informatie en lotgenotencontact. De infodag is elk jaar erg gezellig. Zowel mensen met emetofobie als partners en ouders wisselen ervaringen uit met onbekende lotgenoten of kletsen bij met oude bekenden van het forum of vorige infodagen. Ieder jaar heeft de infodag een ander thema.

Dit jaar is het thema 'Emetofobie en gezonde voeding'. Uit veel berichten op het forum blijkt dat mensen er moeite mee hebben om, vooral in moeilijke periode's, goed te blijven eten, terwijl daar juist de basis van een gezonde levensstijl en een goede weerstand ligt. Daarom is het juist van belang om eten niet te vermijden. Er zal aandacht besteed worden aan de werking van het gehele spijsverteringsproces en aan het gezond eten in combinatie met emetofobie. Uiteraard is er ook ruimte om vragen te stellen.

Het programma van de dag is als volgt:

12:30 Ontvangst
13:15 Welkomstwoord Stichting
13:30 Werking spijsverteringsstelsel
14:00 Pauze
14:30 Emetofobie en gezonde voeding
15:00 Lotgenotencontact
17:00 Afsluiting

Kortom, een dag die je niet mag missen!

https://stichtingemetofobi...201204&pagina=tekstpagina
Kim - Vrijdag 10 maart 2017 13:10
Ik heb erg last van emetofobie.

Dit is een klein deel van mijn vermijdingsgedrag;
- Ik eet alleen brood en chips al 1.5 jaar.
- kom niet buiten angst voor alles dat buiten is.
- heel veel poetsen.
- alle deuren met mijn voeten open doen zodat mijn handen niet vies worden.
- mijn handen zoveel wassen dat ze uitgedroogd en gescheurd zijn.
- mijn kinderen durf ik niet naar school te laten gaan.
- germfree24 handsinitaiser bestel ik uit NewZeeland.

En zo nog veel meer.
Het beheerst mijn leven zo erg en ik wil er heel graag vanaf. Heb ook al 1 jaar therapie maar het word niet beter de angst word alleen maar erger.
stephanie - Maandag 11 september 2017 17:47
hoi kim,
wat jij verteld is zo herkenbaar ,
ik zou graag in contact willen komen met iemand die het zelfde heeft als ik het lijkt soms wel of niemand me begrijpt.
ik ben ook heel de dg bezig zo goed mogelijk alles schoon te maken daarbij ook dwangstoornis ontwikkeld en angst stoornis.
Het is zo een moeilijk en serieus probleem.
Ik wil heel graag in therapie, maar geen idee wat ik daarvan kan verwachten.
Als je in contact met me zou willen komen wil je dan een bericht achter laten misschien kunnen we elkaar helpen of tips geven?
Daisy - Maandag 22 januari 2018 23:46
Zijn jullie al lid van de Faceboekgroep "emetofobie praatgroep NL"?
Ik heb er af en toe veel steun aan.
Betsie - Dinsdag 3 maart 2020 15:58
Het is inmiddels al even geleden dat hier iets is gepost maar ik hoop dat iemand dit nog leest.
Ik heb hier jaren last van gehad: angst om zelf over te geven en angst om andere mensen over te zien geven. Na 5 jaar psychotherapie durfde ik eindelijk de stap te zetten om hier wat aan te gaan doen.
Ik ben in november begonnen met een EMDR traject en na een aantal gesprekken, een aantal EMDR sessies en een paar weken exposure therapie kan ik nu zeggen dat ik er vanaf ben!
Ik voel mij vederlicht, het is zo'n ongelooflijke opluchting. Ik kan het wel van de daken schreeuwen.
Ik was ontzettend bang voor het stukje exposure, maar omdat ik hiervoor al een aantal EMDR sessies had gehad, was de grootste angst al een stuk minder.
Gedurende de periode dat ik begon met exposure therapie krijg ik ook zelf nog buikgriep. Het had niet op een beter moment kunnen komen; ik kon het aan!

Echt, ik wens dit iedereen toe! Heel veel sterkte!
Caitlin - Zondag 4 april 2021 13:56
Ik heb ook last van angst, en het wordt ieder jaar steeds erger.. het wordt zelfs zo erg dat ik niet meer bij mijn schoonouders langs durfde te gaan toen mijn schoonmoeder buikgriep had. Durfde niet eens dezelfde lucht in te ademen als dat zij deed. Bij ieder geluidje was ik bang dat ik haar hoorde overgeven of iets. En zo heb ik nog wel 100 dingen waar ik eigenlijk gewoon een trauma aan over heb gehouden.
Heb jij misschien wat meer informatie over EDMR enzo? En wat bedoel je met exposure? Word je dan geconfronteerd met overgevende mensen of geluiden of iets in die zin?
Ik wil hier zooo graag vanaf komen want het gaat mijn leven beheersen. Help!!! šŸ˜¢