Een eetstoornis: enkel afvallen of meer?

 

Een eetstoornis. Gestoord bezig zijn met eten. Zoiets kan zijn omdat je je te dik voelt en wilt afvallen. Omdat mensen je te dik vinden of zeggen dat je toch wel wat mollig begint te worden. Misschien zie je de vormen die je krijgt als je begint met puberen en schrik je van het volwassen lichaam dat je krijgt.

Het is een complexe stoornis die bestaat uit meerdere kanten. En de kant "je voelt je dik en wilt afvallen" is niet de enige kant die bestaat. Veelal wordt gedacht dat een vertekend lichaamsbeeld de oorzaak is van een eetstoornis. Je zou het eerder kunnen zien dat een eetstoornis dat vertekende en slechte beeld van jezelf voedt. Dat de eetstoornis - hoe dat soms ook als je beste vriend kan voelen - je kapot maakt en nog slechter over jezelf laat denken.

Ik heb last van obsessies
Fotografie: Leo Hidalgo

Want, ben je ooit goed genoeg? Zul je ooit de doelen die je zelf stelt behalen? Kun je ooit die perfectie bereiken waar je naar streeft?

Maar het draait om meer.

Een eetstoornis komt niet enkel omdat je iets in de spiegel ziet wat je niet bevalt. Wat als je eetstoornis een onderdeel van jou wordt omdat je geen controle hebt over de wereld om je heen? De donkerheid in jou zo donker wordt dat je iets zoekt waar jij over kunt beslissen? Misschien werd je geslagen thuis, had je regelmatig ruzie met je ouders. Misschien kreeg je dagelijks op school te horen wat er mis was aan jou, werd je uitgescholden, geschopt, werden je spullen afgepakt.

Misschien was er iemand die met zijn of haar handen aan je zat terwijl je dat niet wilde en werd je iets afgenomen wat van jou alleen is. Misschien overleed degene waar je zoveel van hield en werd je
overspoeld door verdriet. Misschien gingen je ouders uit elkaar of moest je verhuizen naar een plek waar je helemaal niet naartoe wilde en je je niet op je gemak voelde. Alles wat je mee hebt gemaakt vormt je als mens. Het doet iets met je. Het geeft gevoelens en die kunnen soms nogal verwarrend zijn.

Wat moet je met alles? Met de pijn/ eenzaamheid/ angst die je voelt en de chaos in je hoofd die steeds groter lijkt te worden? Soms maak je als kind iets mee dat zo heftig is dat er een brok in je keel ontstaat. Maar als je niet kunt huilen -of enkel als je alleen bent in een stil hoekje op je kamer- maakt die brok steeds verdrietiger en je uiteindelijk ook ontzettend eenzaam. Die brok kan het eten letterlijk in de weg staan. Dat het moeilijk wordt om te eten. En als je dan ook merkt dat je afvalt, heb je iets gevonden wat je kunt en waar jij alleen controle over hebt! En als je ook maar veel aan eten, niet-eten en afvallen denkt, hoef je ook niet zoveel te denken aan de narigheid die je is overkomen.

Kun je je storten op je eetstoornis en uiteindelijk je zoveel laten voeden door je eetstoornis dat je weinig of zelfs niets anders nodig lijkt te hebben. Het kan ook zijn dat niets of niemand je troost. En als je verdrietig bent kun je enorm verlangen naar troost. Kan eten troostend zijn? Iedereen kent het gevoel wel wat chocolade je kan geven. Maar wat als dat je enige troost wordt? En je steeds meer nodig hebt om hetzelfde troostende effect te geven? En het uiteindelijk eetbuien worden die de troost geven aan de verdrietige buien?

Zoals een alcoholist alcohol gebruikt om te verdoven, om niet aan de narigheid te denken, om niet te hoeven voelen. Zoals een verslaafde drugs nodig heeft, en vooral steeds meer. Zo werkt het ook in een eetstoornis. Het geeft je gevoel van controle, macht. Het geeft troost en voedt de zelfhaat die je hebt naar jezelf toe.

Een eetstoornis is de ouders die je niet hebt en graag zou willen hebben. Het is je beste vriend of vriendin. Eten is de omhelzing waar je zo naar verlangt en de zakdoek die je tranen droogt. Het is de warme deken om je heen als je het ijskoud hebt en de liefde van een grootouder die je zo mist.

Een eetstoornis is niet enkel het willen afvallen. Een eetstoornis staat -of je nu niets eet, veel eet, weinig eet, compenseert- voor de pijn die je voelt en gevoeld hebt. Het staat voor het verdriet, de eenzaamheid, de angst, de schaamte. Het staat voor de troost en de controle.

 Het is een deksel die je houdt op alle pijn en verdriet uit angst dat dat je gaat overspoelen. Dus blijf je vasthouden aan het destructieve, aan je eetstoornis. Want dat heb je toch nodig?

Dat kun je? Je wilt toch dun worden en mooi zijn en perfect en goed?

Maar draait het werkelijk daarom? Is dat werkelijk wat je wilt?

Of ben je te bang om verdrietig te zijn. Om te voelen wat je niet wilt voelen?

Verwerken houdt in dat je geleidelijk door dit verdriet heen moet. Dit kan niet als je je vast blijft houden aan een eetstoornis. Vertrouw iemand: praat, huil, schreeuw, teken, schrijf, maak muziek, zoek hulp, dans, fotografeer, laat je omhelzen. Maar laat het toe en laat stukjes eetstoornis los om zo meer ruimte te krijgen voor leven. Verwerking gaat niet samen met een eetstoornis. Je had het nodig maar neem de controle vast en zoek iets anders.

Laat je troosten en troost jezelf. Troost maakt niet kapot maar hoort te helen. Een eetstoornis heelt niet.

Ga leven, en doe het nu.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Melissa - Vrijdag 11 juni 2010 15:04
Wauw! Echt, een heel mooi stukje!
Marion - Vrijdag 11 juni 2010 15:19
Melissa, dat zouden mijn woorden kunnen zijn..
Prachtig geschreven, Jentl!
Elieneke - Vrijdag 11 juni 2010 15:32
wauw...
ben er eventjes stil van geworden
Pinkbeauty - Vrijdag 11 juni 2010 16:22
1 woord... Wauw!!
Saskia - Vrijdag 11 juni 2010 17:07
Wauw, nog nooit in zo'n kort stukje zo'n goede uitleg.
Justthesame - Vrijdag 11 juni 2010 18:25
Heel mooi geschreven inderdaad!
Melissa - Vrijdag 11 juni 2010 20:27
Echt heel mooi geschreven!!
Zet je wel aan denken!!
Echt goed!!
anotherwastedminute - Vrijdag 11 juni 2010 20:44
Wauw, geweldig geschreven.
Er wordt best vaak aan mij gevraagd waarom ik dit nou doe, het niet eten. Het is inderdaad niet per sé het afvallen, het is de controle, en het niet willen voelen.
Tenminste, bij mij dan..
Goed geschreven Jentl!
Wen - Vrijdag 11 juni 2010 21:23
Lieve Jen,
Wat goed omschreven.
Vooral:
"Een eetstoornis is de ouders die je niet hebt en graag zou willen hebben. Het is je beste vriend of vriendin. Eten is de omhelzing waar je zo naar verlangt en de zakdoek die je tranen droogt. Het is de warme deken om je heen als je het ijskoud hebt en de liefde van een grootouder die je zo mist."

Ai, dat raakt...
Myrthe - Vrijdag 11 juni 2010 22:42
Wat een super omschrijving. Ik ben echt diep geraakt door de echtheid, waarheid, helderheid van dit stuk. Het geeft zó'n goede bewoording aan alles.!
Charlotte - Vrijdag 11 juni 2010 23:08
respect.
Jentl - Zaterdag 12 juni 2010 01:11
Bedankt allemaal! Ik hoop dat jullie er iets aan hebben en het jullie misschien wat aan het denken zet.
Ien,, - Zaterdag 12 juni 2010 13:46
Ik kan maar 1 ding uitbrengen: wauw!!
Het doet echt wat met me.
Ik zou bij mezelf alleen niet weten waar mijn verdriet vandaan komt..
Marleen - Zaterdag 12 juni 2010 13:58
Jen, dit heb je prachtig verwoord en dit is precies hoe het is...

Veel liefs!

xxVeera - Zaterdag 12 juni 2010 20:54
wow, echt heel erg mooi, krijg echt kippenvel van!
mooi geschreven!
Annika - Zondag 13 juni 2010 20:38
Heel mooi geschreven. Heel echt, heel helder, heel gedurfd. Ik ben trots op je!
Meg - Maandag 14 juni 2010 10:27
Moet er van huilen, zoo mooi! En waar! En moeilijk ook.
Lise - Zaterdag 19 juni 2010 21:16
Ik merk vaak dat iedereen denkt dat het gewoon om het afvallen gaat, niemand begrijpt het gewoon. Dit omschrijft het echt heel goed!! echt mooi geschreven!! (:
m. - Zaterdag 3 juli 2010 13:07
echt mooi omschreven, niemand die het zo bekijkt.. maar zo zit het dus wel! ik moet er gwn van huilen..
Andrea - Maandag 11 oktober 2010 20:49
Waauw, goed geschreven. Dit is het eerste artikel waarin ik mezelf echt herken. Vooral in het gedeelte waarin word gezegd dat het niet draait om te willen afvallen. Maar dat het draait om de controle te willen hebben en (oude) gevoelens niet te willen voelen.
Marianne - Zaterdag 5 maart 2011 20:20
Wauw... meer woorden zijn niet nodig om alles te verwoorden. Knap gedaan en hartstikke bedankt!
jasmijn - Donderdag 24 maart 2011 10:47
Erg mooi, moest dit even lezen om me te realiseren dat dit me nog zo erg bezighoud . . .
Anke - Vrijdag 14 oktober 2011 20:44
Zo vreselijk véel meer dan enkel het "afvallen" alleen, iets waarvan de maatschappij een heel verkeerd beeld heeft.
Pauline - Woensdag 1 februari 2012 13:10
dit is zo herkenbaar, jammer genoeg!
mooi geschreven! x
Dorien - Zaterdag 25 februari 2012 17:51
'Een eetstoornis is niet enkel het willen afvallen. Een eetstoornis staat -of je nu niets eet, veel eet, weinig eet, compenseert- voor de pijn die je voelt en gevoeld hebt. Het staat voor het verdriet, de eenzaamheid, de angst, de schaamte. Het staat voor de troost en de controle.' - ik ben stil, echt ik weet niks te zeggen. SUPER.
jesse - Maandag 29 april 2013 09:38
MMMOOOIII
Nomi - Zaterdag 11 mei 2013 22:04
Heel mooi! En heel herkenbaar ook! Klinkt misschien raar, maar dankjewel voor dit stukje! Echt heel mooi!
☆anoniempje☆ - Dinsdag 13 januari 2015 23:37
Geweldig geschreven!! Tranen in me ogen omdat het gewoon zo herkenbaar is!!