De eeuwige twijfelaar

 

Keuzes maken doe je al vanaf het moment dat je geboren bent en dat blijft je hele leven. Of je gaat huilen voor de fles of gaat lachen naar je moeder en wat je wilt eten en drinken, wat je wilt worden als je later groot bent, maar ook grote beslissingen als; wil ik kinderen en/of wil ik trouwen. Wat als je nooit een knoop door durft te hakken en altijd twijfelt aan je beslissingen?

twijfelDe keuzes die je maakt hebben altijd een gevolg en dat is nou juist waar eeuwige twijfelaars zo door gaan twijfelen. Wat ook mee speelt is dat eeuwige twijfelaars een beslissing willen maken die voor iedereen goed is en het kan gebeuren dat er iemand minder blij is met de keuze. Je kan echter niet iedereen pleasen, maar dat is wel wat twijfelaars graag willen. Het lastige is dat je niet weet waar een keuze je brengt. Je hebt de controle over de beslissing, maar niet over het gevolg van je beslissing en dat is eng.

Daarnaast kan het natuurlijk ook komen doordat je allebei de dingen waar tussen je moet kiezen wel wilt en dan moet je dus kiezen tussen 2 'goede' dingen. Als je hart het ene zegt en je verstand het andere dan wordt het nog moeilijker om te kiezen. Als je goed weet wat voor jou belangrijk is dan ga je minder twijfelen. Je weet dan namelijk wat je wel en wat je niet wilt en dan kies je de dingen die daarbij passen. 

Ik vind keuzes maken ook erg moeilijk. De stomste dingen twijfel ik al over.. Als ik uit eten ga dan lees ik de kaart altijd 100 keer door en doe ik ontzettend lang over kiezen, want ik vind bijna alles lekker en waar heb ik nou echt trek in. Als ik ga winkelen dan wil ik bij iets leuks altijd nog verder kijken, voor als ik verderop iets nog leukers tegen kom.
 

Maar ook de belangrijke keuzes in het leven komen dichterbij. Ik ben op een leeftijd waarop die keuzes een rol gaan spelen en dat vind ik niet gemakkelijk. Wat voor baan wil ik na mijn studie? Wil ik eerst trouwen en dan kindjes of alleen kindjes (voor zover je dat zelf kiest want het moet natuurlijk ook nog lukken, maar daar los van). Wil ik eerst nog een verre reis maken? Wil ik een huur- of een koop huis en ga zo maar door...

Wat kan helpen als jij een eeuwige twijfelaar bent zijn de volgende dingen:

* Helicopterview; probeer om de situatie van een afstandje te bekijken. Bekijk jezelf en je situatie en het kan ook helpen om je af te vragen wat je een vriendin zou adviseren. Het is soms makkelijker om een beslissing voor iemand anders te maken dus doe alsof dat zo is.

* De juiste keuze; er is meestal geen moment waarop je zeker weet wat de goede beslissing is. Ga ervoor!

* Perfect hoeft niet; waarom maak je geen beslissing? Waarschijnlijk omdat je bang bent dat uiteindelijk blijkt dat het andere toch beter was geweest. Je kiest bijvoorbeeld voor een laptop en dan blijkt dat er een betere laptop te krijgen is. Neem genoegen met goed. Het hoeft niet perfect te zijn toch?!

* Kop of munt; als je er echt niet uitkomt dan kan je altijd nog een muntje opgooien en het lot laten beslissen. 

* Stop met twijfelen na je beslissing; het heeft geen zin om na te blijven denken over andere opties als je, je beslissing hebt gemaakt. 

* Spijt; het zal zeker af en toe gebeuren dat je spijt hebt van een beslissing, maar als je het niet doet omdat je geen beslissing maakt dan krijg je misschien wel spijt omdat je geen van beiden hebt gedaan. 

* Maak de beslissing voor jezelf; het kan gebeuren dat je een keuze maakt die iemand anders niet zou maken, maar so what? Je kiest iets voor jezelf dus durf dat ook te doen. Het is ook helemaal niet erg als iemand anders iets anders zou kiezen want het is jouw beslissing.

twijfel
Bron foto

"Wil je mij vertellen welke kant ik op moet vanaf hier?" vroeg Alice. "Dat ligt eraan waar je naar toe wilt," zei de kat. "Och, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit..." zei Alice. "Dan maakt het ook niets uit hoe je verder gaat," zei de kat. LEWIS CARROLL, Alice in Wonderland. (soulimpulse, 2008)

Dingen die je kunnen helpen om een keuze te maken zijn er ook. Probeer te bedenken dat een keuze die je maakt (bijna) altijd weer terug gedraaid kan worden. Soms zal het niet fijn zijn om een keuze terug te draaien, zoals bij trouwen of een koophuis, maar het is wel mogelijk. Ook kan het helpen om op te schrijven wat de voor- en nadelen zijn. Dan heb je een overzicht en dat kan het makkelijker maken om een knoop door te hakken. Als laatste kan je een knoop doorhakken in je hoofd en het dan even laten rusten. Als je rustig wordt van je keuze dan was het de goede en word je er onrustig van dan moet je misschien alsnog voor het andere kiezen. 

Onthoud dat geen keuze ook een keuze is!

Als deze tips niet helpen en je vindt het vervelend dat je geen keuzes kan maken, dan kan je ook een assertiviteitscursus volgen. Hier leer je om voor jezelf op te komen, om nee te zeggen en daar word je zekerder van. Als je zekerder bent dan ben je dat ook in je keuzes.

Kan jij goed keuzes maken?

Bronnen: soulimpulse.nlmindyourownlife.nlmens-en-samenleving.infonu.nl

Bron foto

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

rafiki - Donderdag 26 april 2012 15:28
Amaaai das echt een probleem voor me.
Ktwijfel over de stomste dingen!
Schaatster - Donderdag 26 april 2012 16:41
Zooo héé. Ik kan echt dagen twijfelen over onbelangrijke dingen. En zelfs als ik dan uiteindelijk gekozen heb, blijf ik maar denken: wat als ik dat andere had gekozen?
Pfff.
M - Donderdag 26 april 2012 17:39
Wat soms helpt is een keuze maken en dan voelen hoe het voelt. Voelt het echt niet goed, verander dan alsnog je keuze in de andere optie.
Fayee - Donderdag 26 april 2012 18:55
Echt wel herkenbaar. alsmaar twijfels. moet altijd alles uitzoeken en uitpluizen om de juiste keuze te maken. Maar soms is daar geen tijd voor en dn probeer k naar mijn gevoel te luisten, als die al wel aanwezig is.
Sanne - Donderdag 26 april 2012 19:39
ik heb een assertiviteits cursus gevolgd, maar ik kan nu niet beter kiezen ofzo...
ik vind voor alles nog steeds moeilijk.
Ellen - Vrijdag 27 april 2012 08:34
Verschrikkelijk vind ik dat, keuzes maken. Ik kan vaak heel goed voor- en nadelen tegen elkaar afwegen maar verder dan dat kom ik niet. Ik wacht altijd met keuzes maken tot ik er niet meer onderuit kom. Ik had een paar jaar geleden zelfs bewust mijn examenjaar verknoeid omdat ik geen studiekeuze kon maken. Mijn examen verprutsen was mijn uitweg om maar geen keuze te moeten maken. En was het maar zo dat het kiezen was tussen meerdere goeie dingen, zoals in de tekst beschreven staat. Maar ik wist niet eens wat ik leuk vond. Ik ben ook steeds slechter geworden in keuzes maken. Ik heb soms een kwartier nodig om te bedenken of ik honing of jam op brood moet, en laatst voelde ik me helemaal gek worden toen ik een theezakje uit moest kiezen. Dit heeft iemand anders uiteindelijk maar voor me gekozen, want het lukte me niet.
... - Vrijdag 27 april 2012 17:43
Wat ik steeds meer leer over kiezen is dat ik eigenlijk wel weet wat ik wil. Ik weet het, mijn gevoel zegt het en dat gevoel spreekt de waarheid over wat ik wil.
Het is alleen nog steeds lastig om dan achter die keuze te gaan staan, om erop te durven vertrouwen dat mijn gevoelsmatige oordeel klopt.
Ik merk vooral dat ik weet wat ik wil als ik weerstand voel als iemand me probeert te helpen de keuze te maken. 'Schrijf de voor en nadelen op', 'hou beide opties nog even open', of het ergste 'ik zou voor *de andere keuze dan dat wat ik in mn hoofd had* gaan'. Als ik niet tegen die vragen kan, dan weet ik dat ik mijn keuze eigenlijk al gemaakt heb.

Welke zin me ook helpt:
"Vergeet niet dat de keuzes die je maakt
de juiste zijn, want je hebt ze zelf gemaakt"

Voor mij betekent dit: als ik een keuze maak, en deze blijkt uiteindelijk niet handig geweest te zijn, ik krijg er spijt van, dan had ik dat blijkbaar moeten leren.

Langzaamaan leer ik daarop vertrouwen.
veertje8910 - Vrijdag 27 april 2012 20:38
megamegamega herkenbaar!!
Avonden - Zaterdag 2 juni 2012 19:09
100% van toepassing hier, bij het kiezen van een studierichting / (al dan niet) vinden van een kot
Help!
jannie 53 - Donderdag 20 september 2012 11:33
dit is allemaal zo herkenbaar,ik twijfel in alles wat ik doe,kost zo veel energie
anoniemjexx - Zaterdag 7 februari 2015 17:39
wooww, dit precies hoe ik me voel. Of het nu kleine of grote dingen zijn, ik twijfel er over. Iets waar iedereen in mijn omgeving gek van wordt, maar ik wil wel kiezen maar kan het gewoon niet.
Pieke - Woensdag 16 maart 2016 08:34
Het wordt nog erger als je zelf wispelturig bent. Doordat je niet kunt kiezen, veelal omdat je anderen niet wilt kwetsen maar diep van binnen eigenlijk toch al je keuze gemaakt hebt, dan is dat voor anderen moeilijker dan wanneer je duidelijk een keuze maakt. Al is die lastig voor anderen. Ik kan ook niet duidelijk zijn. Zeg de ene keer dit en dan weer dat. Om radeloos van te worden!
Somebody - Vrijdag 10 februari 2017 14:41
Bidden tot God om Hem te vragen dat je met Zijn hulp de juiste keuzes in je leven mag maken.
J.M. Tempel - Dinsdag 4 april 2017 21:57
heb dat meerdere keren gedaan maar tot nu toe geen duidelijk antwoord ontvangen
Natasja - Zondag 30 april 2017 18:03
Een omgeving die je kent kan je hier in bijstaan en adviseren. Er valt over te praten. Je bent niet alleen. Een doortastend iemand met levenservaring vragen wat het beste is of ander op je intuitie af gaan. Wat niet goed voelt zou ik niet direct doen . Als jongere ben niet altijd nog niet zo ervaren in alles Wat je van huis uit mee krijgt. . het heeft ook een voordeel als je twijfel hebt bent want dan ga je niet impulsief en overhaast te werk. Je kunt er over nadenken en je kunt je laten adviseren bij mensen waar je je bij thuis voelt en die het beste met je voor hebben. Mijn ervaring is op je gevoel afgaan. Iets wat niet goed voelt, niet direct doen. Ik heb ook wel eens adviezen in de wind geslagen en hier heb ik achteraf wel spijt van. Dat is achteraf. Ze zeggen je leert er van maar het is wel jammer want het heeft mij verlies opgeleverd in plaats van winst. Later dacht ik van had ik dat maar nooit gedaan. .
Natasja - Zondag 30 april 2017 18:03
Een rustige omgeving.
Ano - Donderdag 20 juli 2017 17:35
Heeft het ook een bepaalde naam? {als je een eeuwige twijfelaar bent}
Jesusfreak - Donderdag 16 november 2017 19:14
Van nature twijfel ik ook veel en kan moeilijk doen over veel dingen...Maar naarmate ik groei in mijn geloof vind ik rust bij God en helpt Hij mij bij het maken van de juiste keuzes. Mijn denken wordt veranderd door de Heilige Geest en wat Jezus voor mij gedaan heeft :)
Anouk - Zaterdag 27 januari 2018 21:19
Hoi ik ben Anouk Brans ik heb last. Onzeker heid en tweifelen zeker als ik in de winkel ben met koekjes kopen vind ik het moeilijkste want dan liggen er zoveel koekjes ik vind ze allemaal wel lekker dus wat pak je dan het zelfde heb ik dat ook met kleren het duurt lang voordat ik wat uit de kast heb van wat kleurt bij dat en als ik iets wil vragen dan denk ik. Van moet ik mama belllen of kan ik het zelf. En ook als het niet regent ben ik onzeker want ik heb altijd een paraplu voor de zeker heid bij me maar is daar een curcus voor of hebben jullie tips dat het niet meer zo erg is ik krijg er echt last van best lastig. Als je dat hebt gr Anouk
Anouk - Zondag 4 maart 2018 12:29
Hoi ik ben Anouk ik ben best onzeker ik woon zelfstandig maar kiezen. Vind ik moeilijk en keuzes maken uit meerdere dingen bijv een voorbeeld wat. Kan ik vandaag eten op kopen in de winkel. Hebben jullie tips wat lekker is en toch makkelijk
Alle - Zondag 30 september 2018 12:57
Hi sind ik volwassen ben geworden (zo een jaar if 4) ik ben nu 40 merk ik dat ik nu aan alles twijfel. Voor heen heb ik mijn leven juist erg impulsief geleefd maar telkens weer de verkeerde keuzen in mijn leven gemaakt. De mening van anderen liet t mij kou. (Ik begrip niet als aan men wordt gevraagd wat zou anders gedaan willen hebben en dan zeggen ze niks) ik eerlijk waar zou vanaf mijn eerste levens jaar alles nu omgedraaid willen hebben helaas is t niet meer mogelijk. Maar afin ik ben blij dat ik mijn keuzen bewust overweeg en als ik nu twijfel probeer ik juist door de ogen van iemand anders te zien en voor en nadelen te wegen.
Anouschka - Vrijdag 5 maart 2021 12:20
Hi ik twijfel koekjes koekjes..
Anouschka - Vrijdag 5 maart 2021 12:21
Koekje koekje links of rechts?