Zij heeft een egalere huid

 

''Op dit moment heb ik erg veel last van onzuiverheden, dus die ga ik wegwerken met een concealer.'' Ik rol met mijn ogen en klik geïrriteerd het filmpje weg. Geregeld kijk ik uit een soort verveling naar beautyvideo's op YouTube, maar ik vind het moeilijk te verdragen als ik iemand hoor praten over een hele onzuivere huid en ik vervolgens een behoorlijk egale huid zie met misschien een paar rode plekjes. Als ik zelf in de spiegel kijk, zie ik een rode, gevoelige huid vol met onzuiverheden. Het maakt me stiekem jaloers maar vooral onzeker.

Tegelijkertijd weet ik ook dat termen als egaal, onzuiver en veel of weinig rode plekjes relatief zijn. Wat voor de een onzuiver is, is voor de ander helemaal niet onzuiver. Als je bijna nooit last hebt van puistjes, dan kunnen twee plekjes al voelen alsof je helemaal onder de acne zit terwijl ‘'maar'' twee plekjes een godsgeschenk zijn als je normaal gesproken veel last hebt van acne.


Bron

Daarnaast heb ik de afgelopen jaren ook gemerkt dat je voor jezelf veel kritischer bent dan voor een ander. Kijk je in de spiegel, dan ben je enorm gefocust op een rood plekje in je gezicht en heb je het idee dat de hele wereld dat ziet en alleen maar daarnaar kijkt, terwijl een ander het niet eens opvalt. Andersom is dat ook zo: een ander kan zich enorm onzeker voelen over zijn of haar huid terwijl het er in jouw ogen prima uitziet.

Zo dagelijks is het echter niet fijn om constant bezig te zijn met je huid en dit te vergelijken met de huid van een ander. Ik probeer me hier in ieder geval niet te veel op te richten, omdat ik daardoor alleen maar onzeker ga voelen. Ik probeer het daarom goed te verzorgen. Hiermee geef ik het op een positieve manier aandacht, zonder er obsessief mee bezig te zijn. Ik vergelijk het dus niet telkens, ik check niet continu of het al wat egaler is dan de vorige keer en of er al minder onzuiverheden zijn. Dat is een stuk minder nodig, want ik weet dat ik mijn best doe om er zo goed mogelijk voor te zorgen.

''Als ik met mijn hand over mijn wang glijd, dan voel ik dat het niet helemaal glad is. Ik voel best wat bultjes en plekjes en dat is niet prettig. Het maakt me onzeker en ik ben hierdoor bang dat andere mensen al die bultje en plekjes allemaal zien als ze naar me kijken. Tegelijkertijd probeer ik er niet te veel aan te denken en me op andere dingen te richten als ik erover ga piekeren. Eigenlijk is het zoiets kleins, maar toch kan het me behoorlijk bezig houden. Op sommige dagen zo erg, dat ik het liefst de hele dag mijn haar in mijn gezicht zou laten hangen.'' - Emma

Ik gebruik zo dagelijks twee producten, één product om dode huidcellen te verwijderen en één product waarin wat salicylzuur bevat en waarmee je de huidlaag dun houdt. Hiermee voorkom je dat er nieuwe onzuiverheden ontstaan en dit is dus heel erg geschikt als je helaas niet zo gezegend bent met een egale huid maar het wel graag goed wil verzorgen. Het is een behoorlijke investering, maar wel de moeite waard om eens te proberen. Ik merk dat het me goed doet om op een positieve manier hiermee bezig te zijn in plaats van het in mijn hoofd alleen maar af te kraken en mezelf te vergelijken met anderen die er naar mijn idee beter uitzien.

Daarnaast is het goed om je te realiseren dat er zo dagelijks heel veel meiden zijn die met make-up goed kunnen verbergen hoe hun huid er echt uitziet, waardoor het lijkt alsof zij van nature een vrij egale huid hebben. Vaak maak je daarmee dus een oneerlijke vergelijking. Dit is onder andere goed te zien in video's met de titel ''the power of make-up'' waarvan je er hieronder een aantal ziet.

Ben jij weleens onzeker over je huid?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Miekio - Zaterdag 24 december 2016 11:22
Als ik eerlijk ben, vind ik de mensen zonder de make up mooier op die filmpjes. Het is zó veel, en dan die wenkbrauwen, wow. Mooi voor als je theater doet of zoiets, maar verder? Zonde, vind ik dan. Als je het zelf mooi vindt; vooral doen.

Ik ben wel eens onzeker over mijn huid, maar ik probeer naar het grote geheel te kijken. En ik zie dat als min ogen stralen en mijn mond lacht, het niet uitmaakt of ik nu wel of niet die pukkeltjes heb.
Toevallig gebruik ik ook salicylzuur en vitamine a zuur (of is dat hetzelfde) en merk ook dat dit "aanpakkend" ermee bezig zijn in plaats van alleen gefrustreerd kijken naar alweer een nieuwe puist, goed is. Het geeft me het gevoel dat wát er aan te doen is, ik al doe. En verder accepteer ik het.

Ik gebruik de laatste tijd af en toe bb cream als ik me er wat onzeker door voel. Het geeft me net even die boost zekerheid, zonder dat ik een ander persoon in de spiegel zie.
Anoniempje - Zondag 25 december 2016 14:11
Ik heb een huidziekte, op verschillende plekken overheen mijn lichaam heb ik niet zo'n mooie vlekjes, ook in mijn gezicht zitten er aantal. Ik werd er vaak om uitgelachen, Maar door dat het een naam kreeg, kan ik het nu beter plaatsen, ik ben niet raar of anders.
Olyvia13 - Dinsdag 27 december 2016 15:20
Ik voel me soms onzeker over mijn huid, ik heb veel puistjes. Iedereen uit mijn klas niet. Maar als je realiseert dat er miljoenen mensen zijn die het ook hebben, en soms nog wel erger, dan valt het wel mee. Ik voel me ook al een stuk zelfverzekerder over mijn huid. Iedereen heeft het wel eens gehad of het komt nog. Als je het hebt betekent het niet dat je lelijk en anders bent. Het betekent dat je jezelf bent.
Olyvia13 - Dinsdag 27 december 2016 15:20
Ik voel me soms onzeker over mijn huid, ik heb veel puistjes. Iedereen uit mijn klas niet. Maar als je realiseert dat er miljoenen mensen zijn die het ook hebben, en soms nog wel erger, dan valt het wel mee. Ik voel me ook al een stuk zelfverzekerder over mijn huid. Iedereen heeft het wel eens gehad of het komt nog. Als je het hebt betekent het niet dat je lelijk en anders bent. Het betekent dat je jezelf bent.
anoniem meisje - Zondag 22 oktober 2017 23:42
Ik heb ook heel erg last van acne, nu al een paar jaar en ik heb echt zoveel gebrukt om er van af te komen. Maar nog niets heeft echt geholpen. Ik denk dat ik het maar gewoon moet accepteren ofzo om altijd met zo'n lelijke kop rond te lope

-anoniem meisje