Witte vloed: vaginale afscheiding

 

Bijna ieder meisje leert tijdens de puberteit wel het een en ander over de menstruatie en hoe het ''daar beneden'' allemaal werkt. De een krijgt uitgebreide uitleg van de moeder, de ander zoekt vooral informatie op internet en in veel gevallen krijg je ook nog wat les op school. Er zijn echter ook genoeg dingen waar je misschien weleens van gehoord hebt, maar waarvan je niet precies weet wat het nu eigenlijk is. Het kan ook zijn dat je het zelf hebt en dat je twijfelt of het wel normaal is, maar dat je er met niemand over praat omdat je er gewoon nog nooit van gehoord hebt.

In dit geval gaat het over vaginale afscheiding. Sommige mensen noemen het ook wel witte vloed. Het is niet het meest smakelijke onderwerp, maar wel iets waar iedere vrouw mee te maken heeft. Toch praat bijna geen enkele vrouw erover waardoor je als tiener kunt denken dat het niet normaal is dat je het hebt of dat er iets mis mee is. Dit is helemaal niet het geval en in deze blog vertel ik je daarom wat meer over dit verschijnsel.


Bron

Afscheiding is te vergelijken met een soort slijm dat de vagina afscheidt om ziekteverwekkers buiten de deur te houden. Het is vaak wit, maar soms ook een beetje gelig of bruin, afhankelijk van de tijd van de maand. Iedere vrouw heeft afscheiding, de een wat meer dan de ander. Het is een natuurlijk proces wat ervoor zorgt dat de vagina gereinigd wordt. Normale, gezonde afscheiding is vloeibaar, doorzichtig en redelijk wit. Als het opdroogt, kan het echter wat gelig van kleur worden. Qua geur kan het wat zuur ruiken, maar ook geurloos zijn.

Hoeveel afscheiding je hebt en hoe het er precies uitziet, verschilt per persoon, maar hangt ook van je cyclus. Zo neemt de afscheiding rond de eisprong toe en verandert de structuur. Het kan dan wat slijmeriger zijn dan normaal. Ook vlak voor de menstruatie is er vaak meer afscheiding, dat wit van kleur is. Tijdens de menstruatie kan de afscheiding er opnieuw iets anders uitzien.

Vaginale afscheiding is dus normaal, maar het is lastig te zeggen wat en hoeveel precies normaal is. Wel kun je bij jezelf nagaan of het er gezond uit ziet en normaal aanvoelt. Als dat zo is, dan is er meestal niets aan de hand. Als er plotselinge veranderingen optreden of de afscheiding anders is dan normaal, dan is het wel handig om bijvoorbeeld naar de huisarts te gaan. Dit kan als je afscheiding bijvoorbeeld geel of bruin van kleur is of als je plotseling veel meer of minder afscheiding hebt dan normaal. In sommige gevallen kan er sprake zijn van een SOA, schimmelinfectie of ontsteking. Voorgaande klachten kunnen dan ook gepaard gaan met jeuk en irritatie. Het kan spannend zijn om hiervoor naar de dokter te gaan, maar dit is wel heel belangrijk.

Hierboven heb ik nog een filmpje toegevoegd van FemmeHead. Deze leuke jonge vrouw maakt video's over allerlei zaken rondom menstruatie en andere onderwerpen die vrouwen bezighouden maar waar niet zoveel over gesproken wordt. In deze video vertelt ze op een luchtige en leuke manier over vaginale afscheiding. Zeker een aanrader om eens te bekijken! 

Om je vagina gezond te houden en te voorkomen dat je eventuele infecties krijgt, is het dus belangrijk om het goed te verzorgen. Pas daarom op met het wassen met zeep. Je vagina heeft een bepaalde zuurgraad welke je kunt verstoren door allerlei zeepjes te gebruiken. Ook doe je er goed aan om geen, of in ieder niet te vaak, inlegkruisjes te gebruiken. Dit zijn broeinesten voor bacteriën waardoor veel vrouwen juist meer afscheiding of last van schimmels krijgen. Draag ruim zittend ondergoed en was je vagina alleen met lauw water en dep het voorzichtig droog, je vagina doet de rest.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Rosa - Woensdag 11 mei 2016 10:09
Er zijn wel erg veel blogs de laatste tijd over menstruatie, en alles wat zich 'daar beneden' afspeelt... Een beetje teveel van het goede wat mij betreft.
Maargoed, wel leerzaam. Heb nooit geweten dat dat slijm nut heeft =p
Henna - Woensdag 11 mei 2016 10:44
Nooooit met normale zeep wassen idd, die gevolgen zijn zoo irritant!
Enne ik vind de blogs over alles 'daar beneden' juist wel interessant ^^
nikki - Woensdag 11 mei 2016 11:11
goed om wat meer over te weten, want inderdaad niemand praat hier echt over, en iedereen (tenminste vrouwen) krijgt ermee te maken.
me - Woensdag 11 mei 2016 14:39
dankje. Het is idd best wel taboe, maar fijn om er iets over te lezen.
Ellie-x - Woensdag 11 mei 2016 16:16
Goed dat hier een blog over is. Ik draag veel te veel inlegkruisjes omdat ik die afscheiding vies vind, terwijl ik wel weet dat het normaal is en dat veel inlegkruisjes juist niet goed zien. Maar durf het niet goed af te bouwen..
framboosx - Woensdag 11 mei 2016 20:33
Goeie blog, inderdaad een onderwerp waar nooit over gepraat wordt.

Ik bedacht me een vraag na het lezen van deze blog;
Wat is het teken van afscheiding als je niet menstrueert? Ik menstrueer namelijk een aantal jaren al niet meer maar toch kom afscheiding bij mij nog wel voor. Is dat goed/ niet goed?

Alvast bedankt!
cupido - Vrijdag 13 mei 2016 16:35
@framboosx
De afscheiding heeft als nut infecties weg houden en je vagina te 'reinigen'. Op zich heb je geen zeep nodig, want je vagina kan zichzelf dus reinigen. En dan maakt het niet uit of je menstrueert of niet, het is een natuurlijk proces van je lichaam.