Wat zie jij er moe uit

 

Er hoeft maar iemand ‘'Je ziet er moe uit'' te zeggen en je voelt je de rest van de dag lelijk. Althans, zo was dat bij mij soms. Ik voelde me meteen nog vermoeider dan ik al was, omdat het blijkbaar ook zichtbaar was. Tegenwoordig zie ik er ook wel eens moe uit. Dat hebben we als mens nu eenmaal. Vooral vrienden en familie kunnen dat goed aan mij zien. Soms zeggen ze het, maar vaak pas als ik zelf vertel dat ik het druk heb of slecht heb geslapen. Het maakt me dan minder uit, ik weet dat ik er moe uitzie en dat dat morgen of overmorgen weer weg zal zijn. Maar toch is dat moe zijn niet mijn mooiste kan en ben ik er niet altijd even blij mee.

face
Bron

♦ Acceptatie
Ergens weet ik dat het toch geen zin heeft om ervan te gaan zitten balen. Maar als ik iets belangrijks heb, nieuwe mensen moet ontmoeten of ik op een andere manier graag goed voor de dag wil komen, baal ik er wel eens van. Zinloos, want dat staat natuurlijk juist nog minder ‘fit' en ‘vrolijk' dan mijn vermoeide gezicht al uitstraalde. Het enige wat ik dus op zulke dagen kan doen is accepteren. Het is zo. Ik zie er moe uit, ik heb wallen. Maar het gaat weer over.

♦ Tijdelijk
Het helpt dan ook om te weten dat het tijdelijk is. Die wallen, die donkere kringen onder mijn ogen, die kleine oogjes of mijn bleke huid trekt wel weer weg. Ik probeer te bedenken dat het komt door de stressvolle periode waarin ik momenteel zit, en dat dat nu eenmaal niet te verstoppen is aan de buitenkant. Dat dit nu even zo is, maar dat ik er weer op mijn best uitzie als de drukte voorbij is. Dat kan ook helpen als je er vermoeid uitziet in een tijd van behandeling. Dat had ik ook. Het was intensief, slurpte energie en maakte me vermoeid. Dat zag je. Dat was tijdelijk. Later kwam er meer rust en stabiliteit en zag ik er veel meer uitgerust uit.

♦ Gezichtsverzorging
Voorheen werkte ik dagelijks mijn wallen weg met foundation, maar zoals je misschien al eerder hebt gelezen, gebruik ik dat niet meer. Als ik echt heel bleek zie, gebruik ik nog wel eens een beetje bronzer of blush. Wel heb ik gemerkt dat hoe meer make-up je gebruikt op de plekken waar je het denkt nodig te hebben, hoe meer zichtbaar wordt dat je iets verbergt en er niet zo ‘puur' of ‘echt' uitziet. Die vermoeidheid maakt je ook een echt mens, je hoef het niet allemaal weg te maken en er elke dag 24/7 perfect egaal en fris uit te zien. Dat is helemaal niet menselijk namelijk.

moe
Bron

Gebruik gewoon goede gezichtsverzorging, zeker ook op dagen dat je moe bent. Juist dan heeft je huid die verzorging extra nodig. Ik gebruik dagelijks kokosolie om mijn huid te hydrateren. Smeer dat ook goed rondom je ogen, dat geeft een minder trekkerig gevoel op je wallen. Je kunt je een stuk minder vermoeid voelen door een frisse douche, goede verzorging en kleding waarin je je op je gemak voelt. Dat ontspant en geeft je een schoon gevoel. Die vermoeidheid is dan helemaal niet meer zo erg.

♦Het is ook maar een mening
Sommige mensen hebben gewoon wat sneller donkere kringen dan andere. Dat je goed slaapt er rust pakt  is ook dan belangrijk. Toch is de opmerking ''je ziet er moe uit'' dan alsnog helemaal niet leuk. Zie die opmerking dan ook gewoon als mening van die persoon. Jij weet wel beter. Dat je kringen hebt onder je ogen, kan allerlei redenen hebben of gewoon iets zijn dat bij jou hoort. Ik heb daar ook snel last van en nog veel meer vrouwen met mij. Dat betekent niet dat we ook moe zijn. Laat dat van je afglijden of leg uit dat het geen leuke opmerking voor je is. 

♦ Het belangrijkste...
De laatste tip die ik je geef als het gaat om een vermoeide uitstraling, is denk ik ook meteen de belangrijkste. Het is namelijk heel goed om naar je lichaam te luisteren. Voelen je ogen dik of trekkerig? Heb je hoofdpijn, een bleke huid of donkere kringen onder je ogen? Luister dan naar je lichaam. Het wil daarmee ook iets zeggen. Niet alleen tegen de mensen om jou heen die zeggen dat je er moe uitziet, maar vooral tegen jouzelf. Je bent moe, je hebt rust nodig, een ontspannen moment of tien. Of een luisterend oor, een flinke huilbui. Je moet even stilstaan, even ademhalen en bedenken wat jij op dit moment nodig hebt.

moe
Bron

Is dat een arm om je heen om je veilig in te voelen? Is het iemand die je even aanhoort of juist troost? Is het een uiting van boosheid door een flink stuk te hardlopen of te boxen? Is het een paar pagina's volschrijven in je dagboek of spuien bij een psycholoog? Is het een flink potje huilen, schelden of schilderen om je gevoelens er eens uit te laten? Of komt het er eigenlijk op neer dat je gewoon eens een weekend goed moet slapen, alleen maar moet doen waar je zelf zin in hebt en tot rust moet komen? Dat je dingen anders aan moet pakken, omdat je er anders eindeloos vermoeid uit zal blijven zien?

Zie je er vermoeid uit als je naar jezelf kijkt in de spiegel, neem die blik in je ogen dan serieus. Wees een beetje lief voor jezelf. Let erop dat je goed eet, goed drinkt, op tijd naar bed gaat en ook op een gezonde manier wat sport. Je lichaam heeft aandacht en verzorging nodig om er gezond en niet oververmoeid uit te zien.

Het kunnen ook kleine dingen zijn. Een ontspannen moment met een film en gezichtsmasker, een kop thee, pauze tussen het werk door, een middagdutje omdat je de intensieve tijd waarin je zit anders niet volhoudt of een dagje even lekker weg, de natuur in. Luister naar wat je nodig hebt. Probeer wat dingen uit. Niet om die wallen weg te werken, maar vooral om minder vermoeid te zijn. Om uit te rusten, je gedachte te verzetten en alle opgekropte rommel te uiten. Zorg goed voor jezelf. ♥

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Mel - Maandag 30 november 2015 10:48
Dankjewel Nouska, goede blog!
De laatste paar dagen noemen mijn vrienden mij ook steeds moe, toch maar eens naar luisteren dan :)
Quirine - Maandag 30 november 2015 12:16
Een blog op het goede moment.
De laatste weken hoor ik steeds vaker dat ik er vermoeid en bleekjes uitzie en of het wel goed met me gaat.

Je wist me vooral te raken met het stukje 'Het belangrijkste.'

Dankjewel Nouska!
dancer! - Maandag 30 november 2015 14:55
Ik hoor dit nog steeds zoooo vaak! Wel minder trouwens dan toen ik nog meer ondergewicht had en heel slecht at. Maar ik zou zo graag vaker horen dat ik er goed uitzie!
Lotje9 - Maandag 30 november 2015 16:29
Is het gek dat ik het soms eigenlijk juist wel fijn vind als mensen zeggen dat ik er moe uitzie? Tis raar, maar ik hoop soms dat mensen op die manier zien dat het niet zo goed met me gaat...
manonwheels - Maandag 30 november 2015 17:23
Dank je wel Nouska voor deze blog! Bruikbaar en duidelijk en ook niet onbelangrijk, grotendeels ook bruikbaar voor de jongens en mannen hier op deze site!
Livia - Maandag 30 november 2015 19:32
@Lotje9 : ik begrijp je helemaal! Ik ging net hetzelfde zeggen. In deze blog : https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Je_ziet_er_een_stuk_gezonder_uit wordt dit onderwerp behandeld...

Ik vind het ook geruststellender als mensen zeggen dat ik er moe en slecht uitzie, want er gezond & fit uitzien associeer ik meteen met 'ik heb teveel gegeten' etc.... :(
E. - Maandag 30 november 2015 23:04
Ik zou soms willen dat mensen het eens zagen... Zie er altijd gezond uit, gezond kleurtje, lachje erbij en niemand die doorheeft wat er vanbinnen gebeurt. Kan op de wc lopen huilen, en eraf komen en niemand die het merkt. Als ik er dan soms wat van zeg, zie je mensen echt kijken van hè? Versterkt voor mij heel erg het gevoel van 'niemand begrijpt me'. Alleen een hele goede vriendin kan ik ni meer voor de gek houden... wat soms dan wel eens heel fijn is.
B - Maandag 30 november 2015 23:44
Ik herken me echt heel erg in je E. Voel me hierdoor ook niet echt serieus genomen door mijn osycholoog. Ik zei 'ja ik ben moe, en slaap laat in de nacht en sta vroeg op voor bv de afspraak wat ze zei 'oh, best knap. Want je ziet het niet echt bij je dat je moe bent, je maakt je altijd zo op dat je het helemaal niet ziet' op zich een compliment. Maar ja. Liever vrolijk en van binnen kapot. Dan andersom denk k maar ofzo.
Laura - Woensdag 16 december 2015 11:45
Dankjewel heel herkenbaar!