Vooroordelen over felle haarkleuren

 

Vooroordelen over haarkleuren bestaan al zolang als ik me kan herinneren. Denk bijvoorbeeld aan uitspraken als 'Blondes have more fun' of 'Brunettes do it better'.  Rood, bruin, zwart of rood… iedere haarkleur zou iets over je persoonlijkheid of karakter vertellen, maar wat nou als je haar knalblauw of roze is? Dat soort kleuren zijn natuurlijk best opvallend en alles wat opvalt, daar krijg je reactie op. Hoe ga je met dat soort oordelen en reacties om? 

Zelf verf ik mijn haar graag in gekke kleuren. Ik heb niet de hele tijd een onnatuurlijke kleur in mijn haar, maar het gaat een beetje in periodes. Soms houd ik het heel sober, de andere keer een plukje en dan weer een keer m'n hele haar. Ik vind het heerlijk om weer even iets totaal anders te hebben. Ik voel me dan weer nieuw en fris. Toch krijg ik ook weleens negatieve reacties op m'n haar of reacties van mensen die het niet begrijpen. In deze blog benoem ik een paar van deze vooroordelen en licht ik toe hoe ik daar in sta.♦ Je zal wel een extravert persoon zijn
Veel mensen denken dat je heel extravert bent als je er een beetje bijzonder uit ziet. Misschien is dat zo, maar het hoeft helemaal niet. Ik ben zelf helemaal niet zo extravert en juist best een beetje verlegen. Als ik dat vertelde of liet blijken geloofden mensen me niet omdat ik er juist zo uitgesproken uit zie. Ik vond het best vervelend dat mensen dachten mijn persoonlijkheid te kunnen aflezen aan mijn uiterlijk. Het gaf mij het gevoel dat ik dan ook aan dat vooroordeel zou moeten voldoen. Mag ik wel gekleurd haar hebben als ik niet extravert ben? Kan ik het wel hebben? Moet ik er continu voor op komen? Nu ik wat minder onzeker ben kan ik dat wel loslaten. Ik ben nou eenmaal wat terughoudender, daar is niks mis mee, ik vind gekleurd haar gewoon mooi! Het één sluit het ander niet uit. 

♦ Het is kinderachtig 
Soms word ik ouder en soms word ik jonger geschat dan ik eigenlijk ben. Dit gaat op zich heel erg gelijk op, maar wat me opvalt is dat ik vaak jonger word geschat op het moment dat mijn haar een gekke kleur heeft. Iemand zei wel eens dat ik qua innerlijk veel ouder leek dan ik ben, maar dat m'n uiterlijk me heel jong deed lijken. Veel mensen vinden het vaak puberaal of kinderachtig dat ik m'n haar in zo'n gekke kleur verf. Dit vind ik onterecht, ik vind het gewoon mooi. Ik begrijp het wel hoor. Je ziet wel vaker kinderen met gekleurde plukken of extensions in hun haar. Dat wilde ik vroeg ook altijd. Zelf denk ik dat kinderen zich gewoon wat meer durven laten gaan en zich niks aan trekken wat grote mensen van ze denken. Ze zijn nog niet zo veel bezig met wat in is en wat niet en doen gewoon wat ze leuk vinden. Dit vind ik alleen maar een mooie eigenschap die ik graag bij mezelf terug zie. 

♦ Je bent alternatief
Gekleurd haar doet denken aan bijvoorbeeld de punk-scene of manga strips. Dit zijn dingen die niet perse mainstream zijn, maar je hoeft hier helemaal niet per se door geïnspireerd te zijn om je haar te kleuren. Toevallig houd ik naast fel gekleurd haar ook van piercings en tatoeages, maar ook dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Je kan het best leuk vinden je haar in een gekke kleur te verven zonder meteen alles wat alternatief is leuk te vinden. Het is de laatste tijd zelfs een beetje de mode om bijvoorbeeld pastel gekleurde haren te hebben. Steeds meer grotere merken verkopen tegenwoordig haarproducten met een wat aparter kleurtje. Dit vind ik zelf wel een leuke ontwikkeling. Dan heb ik weer eens iets nieuws om uit te proberen.  

♦ Zo'n gekke kleur is superslecht voor je haar 
Met enige regelmaat wijst iemand mij er weer eens op dat het echt heel slecht is voor m'n haar om zo'n fel kleurtje er in te smeren. Ik herinner me nog goed dat mensen op de middelbare school tijdens scheikunde wilden kijken of mijn haar licht ontvlambaar was omdat het roze was. Geen zorgen, ze staken niet m'n haar in de fik, maar vroegen gewoon of ik 1 haar wou afstaan. Een beetje onzin, er waren genoeg meiden met gekleurde haren, alleen waren die niet knalroze. Het is niet zo dat een fel kleurtje slechter voor je haar is dan een wat normaler kleurtje. Sommige producten zijn zelfs helemaal niet zo slecht voor je haar, maar juist voedend. Een fel kleurtje is nooit permanent en daarom minder heftig voor je haar. Het blijft daarom helaas ook niet heel lang fel en je moet het veel bijhouden. Meestal bleek je je haar voordat je een bepaald kleurtje goed kan zien, dit is inderdaad niet zo goed voor je haar. Probeer dit dan ook niet te veel te doen en verzorg je haar goed. Het beste kan je dit bij een kapper laten doen, want het wil nog wel eens geel of oranje uitpakken als je er zelf mee aan de slag gaat.   

♦ Je bent asociaal en zal nooit een baan vinden
Fel gekleurd haar heeft altijd al een beetje in hetzelfde rijtje als piercings en tattoos gevallen. Mensen associëren het met criminaliteit en opstandigheid. Het klopt dat niet elke werknemer het altijd even leuk vindt als jij ineens een een felle bos haren op je werk verschijnt. Ik kan het helaas niet mooier maken dan het is, maar gelukkig lijkt dit vooroordeel wel steeds meer te verdwijnen. Bovendien betekent het ook niet dat je helemaal geen baan zult vinden. Persoonlijk heb ik nooit problemen gehad met het vinden van werk dankzij m'n haarkleur en mocht het wel zo zijn geweest dan sta ik er altijd voor open me aan te passen. Dit probeer ik ook altijd helder aan te geven. Evenals het bedekken van piercings en tattoos. Alleen omdat je haar een gekke kleur is,  betekent dit niet dat je normen en waarden dan meteen niet kloppen of dat je niet klantvriendelijk kunt zijn. Probeer dat altijd voor jezelf wel te weten.

Een leuk alternatief voor haar verven in relatie tot werk is bijvoorbeeld haarkrijt. Dan kan je voor 1 dag een leuk kleurtje hebben wat je er voor je gaat werken gewoon weer uit wast. 

Misschien is het hebben van een gekke kleur in je haar wel een beetje opstandig en opvallend, maar dat vind ik er juist wel leuk aan. Uiteindelijk gaat het er om hoe ik me er zelf over voel. Desondanks moet ik me nog steeds wel eens even over bepaalde angsten heen zetten. Ik vond het best spannend om voor het eerst met m'n groene haren boodschappen te gaan doen al had ik het daarvoor al in duizend andere kleuren gehad. In de realiteit kijken mensen misschien een beetje, dat zou ik ook doen als ik iemand zag lopen met groen haar, maar is er niemand die het echt heel erg raar vindt. Ik krijg er ook veel complimenten over en die steek ik dan graag in m'n zak. Niet iedereen kan altijd hetzelfde leuk vinden en dat probeer ik maar accepteren zolang ik me er zelf maar goed bij voel. 


Wat vind jij van felgekleurde haren? 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Natasja - Zondag 6 augustus 2017 10:11
Leuke blog! Ik vind je haar echt heel mooi in al deze foto's, vooral de keer dat het roze was. Het inspireerd me echt weer om zelf ook weer eens langs de kapper te gaan ;)
Iris - Zondag 6 augustus 2017 10:20
Vind het zo gaaf om te zien al die felle kleuren, wordt er vrolijk van. Zelf durf ik het niet. Verder dan een plukje fel gekleurd durf ik niet.
M. - Zondag 6 augustus 2017 10:22
Ha, die vooroordelen ken ik. Ik wilde wel eens wat anders, maar de kapper schatte me heel behoudend in. Gevolg is dat nauwelijks te zien is dat ik naar de kapper ben geweest. Het had van mij wel wat duidelijker gemogen. Een les voor de volgende keer.

Goed dat jij je er niet zoveel meer van aantrekt wat andere mensen ervan vinden! Zelfs al moet je soms even een drempel(tje) over.
... - Zondag 6 augustus 2017 10:23
Ik vind het leuk om te zien! Ik verfde mijn haar een aantal jaren terug ook in allerlei aparte kleuren. Rood, blauw, paars, zwart met roze of blond noem maar op. Ik heb de hele regenboog gehad
Anoniempje k - Zondag 6 augustus 2017 10:24
Ik durf dat niet, het zou me erg onzeker maken.
Ik vind het dan ook knap dat mensen het wel doen als ze dat willen.
Zelf wil ik dat niet,
Fayee - Zondag 6 augustus 2017 10:32
Ik heb aardig wat kleurtjes gehad, paars,donker paars, fel roze, licht roze, blauw met groen, knal rood.. Vaak mn hele haar! heel af en toe als plukjes in mn haar gehad maar meestal gewoon m'n hele haar.
Ik had het geluk dat ik al best blond ben van mezelf maar heb het toch wel een
paar keer gebleekt.. Op een gegeven moment zo vaak dat m'n haar erg snotterig werd en uit begon te vallen. Zo van geschrokken dat ik het bleken maar heb opgegeven.
Nooit moeite gehad met stages of zo, evenals met mn tattoo's en piercings, hoewel m'n tattoos niet zo gauw zichtbaar zijn voor stage ivm littekens.
Maar.. ik liet wel altijd, wat jij ook schrijft in je blog, dat ik wel voor aanpassingen open stond/sta! Als het too much zou zijn, wil ik me best aanpassen voor stage of werk.

Verder eigenlijk weinig negatieve commentaar op gehad, behalve van mn ouders.
die wilde wel graag dat ik niet zo vaak een kleurtje in ging doen!
Nu pas sinds een jaartje ''gewoon'' weer blond.
Mis de kleurtjes vooral met festivals en zomerperiode, of als ik anderen zie met
gekleurd haar. Ach wellicht ooit later weer eens. voor nu vind ik het wel ideaal
om niet alsmaar m'n haar te moeten bij kleuren!

Haar krijt is een goede tip! zit je ook niet gelijk vast aan je kleurtje.
Ik zou echt met het bleken oppassen, omdat je echt je haar ermee kan
verpesten :') dus naar een kapper gaan is in dit geval wel aan te raden!
Ziva - Zondag 6 augustus 2017 10:33
Hoe toevallig. Ik ben net terug aan het twijfelen om mijn haar terug rood te kleuren. :) Ik heb nooit echt negatieve reacties gekregen. De meeste van mijn omgeving vonden het bij mij passen. Ik doe het altijd bij de kapper omdat ik het zelf niet kan, maar man wat kost me dat veel.. :p
Maar mijn haarkleur is een van de dingen waar ik dan wel in durf opvallen, dat is echt een deel van mijzelf en als anderen het maar niets vinden, vind ik het jammer maar het is mijn keuze.
Fayee - Zondag 6 augustus 2017 10:33
Oh. misschien nog wel leuk om erbij te vermelden dat ik met kinderen werk!
Dus in de sociale zorg sector. echt zo blij en fijn dat er niet moeilijk om werd
gedaan! ^^
LeRose - Zondag 6 augustus 2017 10:44
Ik denk dat fel blauw wel het minst schadelijk was en ging er ook op een leuke manier uit.
Xxx - Zondag 6 augustus 2017 11:15
Ik heb al jarenlang felgekleurde haren..ook voordat het wat meer geaccepteerd werd, wat werd ik toen uitgescholden zeg. Helaas word ik nu nog veel uitgelachen en nageroepen met nare woorden, maar dat komt ook door de combinatie van mijn kleding en piercings/tattoos.
Ik denk ook dat het er aan ligt waar je woont. Gelukkig laat ik me er niet door tegenhouden, gewoon koptelefoon op en negeren.

Zelfs mijn ex-therapeut wilde niet geloven dat ik er zo uitzie gewoon omdat ik dit mooi vind. Ze dacht dat ik opzettelijk mensen wilde afstoten en god weet wat.
Ronja - Zondag 6 augustus 2017 11:18
Met krijt zou ik het best wel eens willen proberen, maar verder is het niks voor mij.
Het liefst wil ik verdwijnen en met fel gekleurd haar val je juist heel erg op.
Wel goed dat jij dit wel durft.
Miss Lola - Zondag 6 augustus 2017 11:53
Ik heb zelf felrood haar, maar heb daar bijna nooit iets negatiefs over gehoord. Veel mensen zeggen dat het me goed staat en m'n ogen mooier uitkomen :). En een klein meisje zei ooit dat ik prinsessenhaar had. Zo schattig!
Manu - Zondag 6 augustus 2017 12:00
Ik heb zowel positieve als negatieve reacties op mijn haarkleuren gehad.. Maar ik was daar nooit bang voor ofzo.. Ik dacht juist altijd; als ze op mijn haar letten, letten ze in elk geval niet op de rest van me. En beter commentaar op mijn haar, waar ik zelf voor gekozen heb, dan op iets waarvoor ik misschien niet zelf gekozen heb.

Hier ligt tegenwoordig bij de etos en kruitvat ook veel meer in de winkel aan bleek en kleurtjes! Ik weet nog wel dat je dat echt online bestellen moest, bij winkels als attitude enzo! En dan extra Manic Panic bestellen, om een deel te mengen met de conditioner om het kleurtje mooi te houden
Ziva - Zondag 6 augustus 2017 12:08
Manu, hoe kan je een kleur langer mooier houden? Ik vond het altijd stom dat mijn kleur zo snel al vervaagde...
Manu - Zondag 6 augustus 2017 12:21
Ik denk dat het er aan ligt welke verf je gebruikt.. Als het in potjes zit, zoals bv Manic Panic, kan je het mengen met conditioner en dan twee keer in de week het op die manier bijwerken. Verder voorzichtig zijn met heet en warm water, dat vinden kleurtjes vaak niet zo leuk. En goede shampoo kiezen, bij voorkeur voor geverfd haar, in elk geval geen anti-roos. (in elk geval, zo heb ik het altijd gedaan!) Maar misschien heeft Irene hier ook nog tips over :)
Ziva - Zondag 6 augustus 2017 12:47
Dank je! Ik had in ieder geval eens proberen als ik mijn haar terug zou willen kleuren. :)
Miku - Zondag 6 augustus 2017 12:28
Dat roze!šŸ˜ mijn haar wil helaas nooit zo goed ontkleuren. Blijft maar oranje. Dus dat roze zal mij waarschijnlijk niet lukken. Maar vindt het super. Hou ook van turkoois verder of bovenkant neutraal en onderkant verschillende fellere kleurtinten.
LeRose - Zondag 6 augustus 2017 12:35
Ik heb trouwens heel veel complimenten over mijn blauwe haar gekregen. Ook op mijn werk in de supermarkt. Van jong naar oud allemaal complimenten of grapjes als smurf omdat ik ook heel klein. Haarkleur maakt niet uit ik word altijd wel jonger geschat.

Alleen met rood haar ben ik voor heks uitgemaakt omdat het me niet zo stond. En ik had ernstig ondergewicht waardoor mijn gezicht er ook wel wat vreemd uitzag. Rode gele en oranje kleuren staan mij niet. Maar blauw paars as blond en asbruin wel. Dat zijn echt ook mijn favorietjes.

J - Zondag 6 augustus 2017 13:07
Ik betrap mij ook wel vaak op een vooroordeel met gekleurd haar (ondanks ik het best mooi vind staan bij veel meiden en jongens). Toch vaak de associatie met een persoonlijkheidsstoornis: borderline. Of jongeren die dealen met problemen. Ik ben mij bewust van dit vooroordeel hoor, volgens mij is er nooit onderzoek gedaan na een correlatie tussen deze twee. Lijkt me wel interessant onderwerp voor een onderzoek trouwens.
Xxx - Zondag 6 augustus 2017 13:22
Ik vind het wel fijn dat je dit eerlijk zegt!
Sterregoesforit - Zondag 6 augustus 2017 13:17
Ik vind het heel tof!! :-) Durf het zelf niet, maar wie weet ooit. Gewoon lekker jezelf blijven :)
Ccmx - Zondag 6 augustus 2017 14:23
IK HOU VAN GEKLEURD HAAR! Het staat je btw echt super mooišŸ˜»šŸ˜»šŸ˜»
femke - Zondag 6 augustus 2017 16:00
ik vind jou echt praaachtig en je haar ook! ik ga toevallig het morgen verven:)
Krissy18 - Maandag 7 augustus 2017 05:10
Ik heb sinds februari ofzo mijn haar felrood, en helaas komen sommige vooroordelen bekend voor. Zo wilde een werkgever mij alleen een kans op een baan geven als ik mijn haar in een "gangbare kleur" zou verven..... Ik merk echter wel dat ik ook positieve reacties krijg, die maken me altijd heel vrolijk. Mijn haar verven in een onnatuurlijk kleurtje wilde ik al jaren, en nu ben ik er ook heel blij mee :) Alleen ja, het onderhoud kost wel wat tijd, moeite en helaas geld :/
A. - Maandag 7 augustus 2017 11:46
Ik vind het niet mooi.Ik houd van natuurlijk en vind mensen het mooiste zoals ze geschapen zijn, inclusief haarkleur .Dat is altijd in harmonie.
Maar ik begrijp ook dat mensen wel willen experimenteren en spelen met haarkleur.
oip - Maandag 7 augustus 2017 12:22
staat je harststikke tof!
Rozesterretje - Dinsdag 8 augustus 2017 21:50
Aaaaah leeeuk!! Ook ik heb mijn haar in allerlei verschillende kleuren gehad! Nu is mijn haar roze! zelf trek ik mij niks aan van alle oordelen, laatst vroeg iemand nog aan mij waarom ik mijn haar verf in verschillende kleuren omdat ze het raar vond. Ik trek me ee niks van aan. Ik vind t leuk, daar gaat het om!
Rozesterretje - Dinsdag 8 augustus 2017 21:50
Aaaaah leeeuk!! Ook ik heb mijn haar in allerlei verschillende kleuren gehad! Nu is mijn haar roze! zelf trek ik mij niks aan van alle oordelen, laatst vroeg iemand nog aan mij waarom ik mijn haar verf in verschillende kleuren omdat ze het raar vond. Ik trek me ee niks van aan. Ik vind t leuk, daar gaat het om!
Imke - Zaterdag 19 augustus 2017 18:22
Wauw, dat roze haar staat je prachtig!
Calliee - Zondag 1 maart 2020 16:26
Heyhey ik heb een vraag ik ben zelf donkerblond en wil m'n haar zelf licht roze of iets kleuren nu heb ik er 2 pakken ingedaan nu wil ik vragen of het helpt als ik er nog een pak in doe of dat helpt met de kleur verbeteren