Tips voor het slikken van medicatie

 

Het nemen van medicatie is iets wat je natuurlijk het liefst wilt vermijden. Niemand wil afhankelijk zijn van medicatie en dagelijks pillen moeten nemen om de dag door te komen. Soms is het echter even niet anders. Medicatie kan het leven soms net wat makkelijker maken. Alleen is het niet voor iedereen even makkelijk om pillen te slikken. Het nemen van iets wat kan helpen, kan hierdoor juist een moment zijn waar je tegenop kijkt.

Ik heb enkele keren voor een langere periode pillen moeten slikken doordat mijn gezondheid niet altijd even goed meewerkte. Daardoor moest ik bepaalde vitamines slikken en zo moest ik ook tijdens mijn zwangerschap een langere tijd ijzertabletten innemen. Het was iets waar ik ontzettend tegenop keek. Het slikken van pillen vond ik verschrikkelijk. Het maakte niet uit hoe groot of klein ze waren of welke vorm ze hadden. Ik kon me er behoorlijk over opwinden en dat maakt het alleen maar erger. Het ging er vaak met ontzettend veel moeite pas in.

medicijnen
Bron

Ik weet dat ik niet de enige ben die het slikken van pillen lastig vindt en dat het ook niet iets geks hoeft te zijn. Het is eenmaal heel onnatuurlijk om iets door te moeten slikken terwijl je eigenlijk altijd gewend bent om het eten fijn te kauwen. Het plots door moeten slikken van iets in zijn geheel voelt dan heel gek. Ik merk bij mezelf dat ik vaak even stil moet staan bij hoe ik dit moet aanpakken.

Hierdoor sta ik soms ook te vaak stil bij het proces waardoor het soms zelfs angst oproept. Hoe moet ik dit doen? Wat als het niet lukt?! Jammer genoeg zorgt dit er vaak juist voor dat het slikken moeizamer gaat. Daarnaast helpt een droge mond ook nooit bij het slikken van een pil. Een pil neem je eenmaal makkelijker in als het naar binnen kan glijden. Je kan je voorstellen dat dit niet gaat als je mond droog is.

Gelukkig zijn er ook enkele tips die kan helpen bij het innemen van pillen. Ik deel ze graag met jou in de hoop dat het je wat makkelijker kan maken.

Blijven oefenen
Hopelijk is het niet te vaak nodig om pillen te nemen, maar dit maakt het soms juist lastiger wanneer het wel een keer nodig is. Iets wat kan helpen is het regelmatig oefenen. Hiervoor kan je kleinere snoepjes gebruiken als Tic Tac, aangezien het een vergelijkbare vorm heeft. Op deze manier blijft het iets bekends wat je doorslikt en wie weet dat dat het wat minder eng maakt.

Neem de pil met een flinke slok water
Vaak neem ik een flink slok water in mijn mond waarna ik de pil met het water inslik. Hierdoor voel ik het minder aanwezig in mijn mond en maakt dat het makkelijker om het door te slikken.

Pil door midden breken/snijden
Het kan soms helpen om de pil door midden te snijden of te breken. Bij paracetamol gaat dit vaak makkelijk door het gleufje in het midden. Echter is het wel belangrijk om in de bijsluiter te lezen of dit toegestaan is. Dit is namelijk niet bij alle medicatie verstandig en kan invloed hebben op de werking ervan. Raadpleeg bij twijfel een huisarts.

Pil zachter laten worden of laten oplossen
Sommige pillen kan je ook zachter maken of op laten lossen in water. Hierdoor hoef je niks vast door te slikken. Roer het wel even door zodat je niet aan het einde van jouw glas een flinke slok opgeloste spul binnen krijgt. Het is makkelijker innemen maar nog steeds niet erg lekker...

water
Bron

Neem de pil met iets vloeibaars
Vaak helpt het als de pil iets bekends krijgt. Zo zou het kunnen helpen om de pil in te nemen met wat yoghurt of jam. Yoghurt slik je normaal gesproken ook zo door. Doordat het verstopt is, zou het makkelijker moeten zijn om het in te nemen. Daarnaast maakt de yoghurt of jam de pil net wat gladder zodat het doorslikken minder moeite kost. 

Neem de pil tijdens het eten
Ik vind het zelf makkelijker om een pil in te nemen tijdens het eten. Het voelt dan alsof je toch al bezig bent met het eten en vaak krijg ik aan tafel genoeg afleiding om er niet al te veel bij stil te staan. Helaas is dat niet bij alle pillen mogelijk dus is het wel zaak om dit na te vragen zodat het niet de werking zal beïnvloeden.

Hoofd voorover buigen
Ik sla een pil altijd ‘achterover’ maar het schijnt juist vaak averechts te werken wanneer je jouw hoofd naar achteren houdt. Hierdoor zou je keel dichter zitten in tegenstelling tot wanneer je juist met jouw hoofd voorover buigt.

Neem het serieus!
Mogen de tips niet helpen en je al van alles hebt geprobeerd een pil te slikken, maar het nog niet lukt.. Neem het serieus! Het kan voor sommige mensen ontzettend lastig zijn om medicijnen in te nemen. Maak dit bespreekbaar en wie weet kan de huisarts je een andere optie aanbieden. Het is niet stom, het is niet suf. Zorg ervoor dat je hier niet alleen mee blijft zitten.

Heb jij moeite met het nemen van medicatie? 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Breadfish - Vrijdag 22 juni 2018 10:14
Je 'moet' inderdaad je hoofd voorover buigen bij het slikken. Net als dat je bij mond-op-mondbeademing iemands hoofd achterover buigt; anders blaas je de lucht de maag in.
Anoniem - Vrijdag 22 juni 2018 10:35
Ik heb er gelukkig niet zo`n moeite mee, maar voor mij helpt hebt om het met wat siroop te doen.
J - Vrijdag 22 juni 2018 12:35
Ik gooi mijn lading pillen altijd onder mijn tong en neem dan een slok water.
Als ik ik het anders doe krijg ik ze bijna niet weg. Best vreemd.
Anoniem - Vrijdag 22 juni 2018 12:54
Ik kan echt geen pillen slikken.

Aspirientje laat ik oplossen in water en dan kan het wel.

Vitamines neem ik als sprayvorm of als poedervorm. Ideaal!
Ingrid - Vrijdag 22 juni 2018 13:25
Ik ben inmiddels een pro maar in het begin niet hoor vreselijk vond ik het. Nu slik ik anti depressiva en een aantal vitamine preparaten, hoppa in een keer, flinke slok water en klaar. Ben blij dat die middelen er zijn gaat een heel stuk beter met mij. Blijven oefenen en er je tijd voor nemen.
AnaMan - Vrijdag 22 juni 2018 13:50
Je kan gewoon slikken met je hoofd achterover. Alleen niet al te ver. En zolang je dat doet helpt de zwaartekracht je een handje door de pillen onderaan het water te trekken.

Mijn belangrijkste tip na duizenden pillen te hebben geslikt:
Pillen in je mond, klein slokje water, schuin omhoog kijken, even wachten (eventueel het water wat heen en weer bewegen) en dan simpelweg slikken.

Zo zorg je dat de pillen niet aan je wangen of tong plakken, en het water is in de ideale positie om de pillen je keel in te spoelen! :)
britneyangel - Vrijdag 22 juni 2018 15:22
bij mij gaat het beter met pillen innemen , maar soms gaat het nog wel moeilijk
Maria - Vrijdag 22 juni 2018 16:04
Eigenlijk zou de titel moeten zijn 'Tips voor het slikken van pillen', want het gaat niet enkel om medicatie.
Ik denk zelf dat sommige mensen er moeite mee kunnen hebben omdat ze het idee hebben heel erg te moeten slikken en dan je keel blokkeren, terwijl je ze er meer in moet laten glijden.
Wina - Vrijdag 22 juni 2018 16:48
Ik snap het niet, je kan toch ook eten doorslikken? Hoe is dit anders?
MissPineapple - Vrijdag 22 juni 2018 17:12
Wat mij helpt is om eerst water in je mond te doen en daarna pas de pil ipv andersom. Hierdoor voel je de pil bijna niet als je m doorslikt!
Birdy - Vrijdag 22 juni 2018 18:46
Idd wel belangrijk om te checken of je je pillen mag breken, omdat dat bij sommige medicatie niet mag omdat dat dan slecht is voor je maag als de binnenkant direct met je maag in aanraking komt. Aan de buitenkant van de pil zit dan een soort beschermlaagje.
GM - Vrijdag 22 juni 2018 21:55
Als je echt veel last ervaart zijn bijna alle medicijnen (in overleg) wel te verkrijgen in een vorm die je kan oplossen in water of een drankje.
Lost girl - Vrijdag 22 juni 2018 22:08
Ik snap dat ook niet zo goed wina, .met eten slik je idd meestal veel grotere happen weg. Ik ben van kleins af aan al gewend om pillen te slikken en slik nu ook 21 per dag. Meestal noem ik ze mijn voorafje of mijn toetje hihi. Flinke slok cola .erachteraan en klaar. Denk dat het vooral psychisch is als je er moeite mee hebt. Sommige mensen vinden het gewoon een naar idee. Wel is het vrijwel altijd de bedoeling dat je ze met voldoende water ofzo inneemt. Dus niet één slok maar .bijvoorbeeld een half glas of meer. Of een flinke hap vla erachteraan. En idd, blijven oefenen. Des te vaker je ze slikt, des te makkelijker wordt het.
Anoniem - Zaterdag 23 juni 2018 11:35
Ondanks de vele pillen op een dag vind ik het nog steeds lastig om ze door te slikken. Wat mij over de drempel helpt (doorslikken of het gevoel krijgen dat ik moet overgeven) is bij iedere inname terwijl ik water en pil in m'n mond heb heel hard in mijn hoofd te benoemen: 'Dit gaat mij nu helpen. Dit gaat mij nu helpen.' En ook dit is niet voor altijd, over een tijdje is het anders..

Daarmee verander ik de intentie van de pillen (ik kan ze maar niet vertrouwen, roept veel angst op, bang dat het mij vergiftigd). Ik ben hier wel over in gesprek met psychiater. Maar goed, dit is wat voor nu helpt. En laten we hopen dat het tijdelijk is!
Romy - Dinsdag 7 augustus 2018 14:49
Yoghurt helpt altijd heel goed! Of vla.
Delmer - Maandag 17 juni 2019 06:47
Hi allemaal,

Ik heb niet alle eerdere reacties doorgenomen, dus hoop dat ik iets nieuws zeg: ik heb mijn hele leven al moeite met pillen goed te kunnen doorslikken. Afgelopen maanden helaas dagelijks meer dan 30 per dag nodig ivm hernia pijn en operatie. Afgelopen weken heb ik (voor mij) dé oplossing gevonden: leg de pil(len) op je tong en neem vervolgens een grote slok Spa rood. Door het bruisen voel je de pil totaal niet meer in je mond. Enige wat je nog hoeft te doen is de Spa doorslikken en de pil gaat als vanzelf mee. Hopelijk werkt het voor meer mensen. Ben benieuwd naar de reacties.
Chan - Dinsdag 25 juni 2019 16:31
Wellicht een idee om eens Gloup te proberen, een medicatie slikgel, speciaal ontwikkeld voor mensen die hier moeite mee hebben. Via Gloup kun je een gratis proefmonster aanvragen.
Succes!
Mr.bitcoin - Woensdag 4 september 2019 01:39
Heb een leuke trukje om makkelijk een pil te slikken , heb er zelf altijd moeite mee gehad maar met het volgende trukje lukt het mij al Wat aardig makkelijker , pak een flesje water maak je keel vochtig door een slok te pakken daarna steek je de pil op je tong en zet je lippen rond de opening van het flesje met water , pak nu een slok zonder je lippen van het flesje af te nemen ! Lukt aardig goed ! Daarna drink je nog eens goed door ! Laat me weten als dit helpt voor je !