Tips voor gezichtsontharing

 

Gezichtsbeharing bij vrouwen is één van de grootste taboes op het gebied van beauty. Alle vrouwen hebben haartjes op hun gezicht, maar vaak zijn dit donshaartjes. Wanneer meisjes in de puberteit komen en zich meer tot een vrouw gaan ontwikkelen, wordt de haargroei soms ook wat donkerder. Dit kan er ook voor zorgen dat je wat donkerdere haartjes in je gezicht krijgt. Ik weet nog dat mijn wenkbrauwen zich voor het eerst gingen voortplanten en dat ik ineens veel meer wenkbrauw had. Daarnaast schrok ik ook toen er wat donkerdere haartjes boven mijn mond verschenen.

Gezichtsbeharing hoort er nou eenmaal bij maar het kan wel heel vervelend zijn als je donkere haartjes krijgt, bijvoorbeeld op je bovenlip waardoor je een soort snor krijgt. Natuurlijk is dit wel een andere snor dan de snorren met stugge haren die mannen krijgen, maar het kan wel heel vervelend zijn. Zeker als het opvalt. Toen ik voor het eerst haartjes kreeg boven mijn lip was ik echt een beetje in shock. Ik denk dat ik een jaar of 13 was en me afvroeg hoe ik in hemelsnaam een snor kon krijgen. Ik werd hier best onzeker door. Zelf vond ik hem heel erg opvallen, ook wel omdat ik hier heel erg op lette, maar ik had het idee dat iedereen het zag. Gelukkig heb ik een oudere zus en had zij hier al eerder last van. Daardoor wist ik al wel dat ik niet de enige was en dat ik er wat aan kon doen.

gezichtsontharing
Bron

Het krijgen van donkere haartjes in je gezicht kan verschillende oorzaken hebben. Het kan gewoon liggen aan de puberteit en dat de ene vrouw er meer last van heeft dan de ander. Het heeft soms ook te maken met je culturele achtergrond maar het kan ook een medische oorzaak hebben. Al met al vinden veel vrouwen dit lastig en kan dit een reden zijn voor onzekerheid. Je kunt het gewoon laten groeien zoals het groeit, maar net als dat veel vrouwen hun wenkbrauwen epileren, kun je ook wat doen aan andere gezichtsbeharing zoals een snor. Hieronder deel ik mijn ervaringen met bepaalde ontharingsmiddelen.

Ontharingscreme
Ik ben mijn onthaaravonturen begonnen met ontharingscreme. Het is al weer een tijd geleden maar ik gebruikte dit volgens mij van het merk Veet. Die hebben verschillende ontharingscremes ontwikkeld, niet alleen het gezicht maar ook om je benen mee te ontharen. Het is wel belangrijk om een speciale gezichtsontharingscreme te gebruiken als je dit wil proberen. Dit is vaak iets milder omdat de huid boven je lippen vrij dun en gevoelig is. Ik wist dat ik mijn gezicht niet kon scheren, dus dit leek de beste optie destijds. Ik herinner me nog goed dat je het dan op moest smeren en even moest laten intrekken. Dit begon dan te prikken en na een aantal minuten moest je het eraf halen. Het stonk heel erg, dat weet ik nog goed. Het werkte op zich wel goed, alleen soms zaten er wat verdwaalde haartjes die niet mee waren gegaan met de creme. Wel merkte ik dat mijn huid er een beetje geïrriteerd door raakte en dit zorgde ervoor dat ik soms rode bultjes had na het ontharen. Voor mijn gevoel zag iedereen dan alsnog dat ik een snor had, haha! Dit is overigens wel alweer ruim 10 jaar geleden. Inmiddels zullen er vast veel betere ontharingscremes verkocht worden die subtieler ruiken en milder zijn voor je huid.

Harsen
In Turkije heb ik samen met mijn moeder en zus voor het eerst mijn bovenlip onthaart. Dit was een grappig moment want we zaten alledrie tegelijkertijd in de stoelen toen wij ingesmeerd werden met hars. Het voordeel hieraan is dat het heel snel gaat en dat het nagenoeg alle haartjes met de wortel en al eruit trekt. Dit betekent dat de haartjes lang wegblijven. Ik herinner mij nog wel dat dit heel veel pijn deed en ook wel even rood was. Ik laat mijn wenkbrauwen ook weleens harsen maar dit zorgt toch wel voor veel minder pijn. Het is even kiezen op elkaar, maar ik vind dit wel een goede methode. Met de ontharingscreme vind ik maar geklieder en uiteindelijk moet ik alsnog veel haartjes met de pincet eruit trekken omdat de crème daarop niet voldoende gepakt heeft.

ontharingsproducten

Ontharingsstrips
Je kunt je overtollige gezichtsbeharing laten harsen bij een schoonheidsspecialiste, maar je kunt natuurlijk ook ontharingsstrips kopen om het thuis te doen. Er zit dan een soort wax laagje op en hiermee kun je ook de haartjes weg krijgen. Op de een of andere manier werkt dit niet zo goed bij mij. Ik denk dat dat komt omdat ik bang ben om de strips er in één keer af te trekken. Met pleisters lukt dat mij ook niet zo goed en voor de ontharingsstrips is dit wel noodzakelijk. Er zijn echter wel veel vrouwen die ze gebruiken en heel fijn vinden. Het voordeel is dat het super snel gaat.

Epileren
Wanneer je zwervende zwarte haartjes hebt, bijvoorbeeld op je neus, bij je bovenlip of op je kin, kun je die gemakkelijk weghalen met een pincet. Wanneer je er meerdere hebt is dit soms nogal een tijdrovend werkje, maar ook hierbij trek je de haartjes er met de wortel uit waardoor ze minder snel terug komen. Epileren kan een beetje pijn doen als het gaat om haartjes bij je bovenlip, maar daar wen je wel aan als je het vaker doet. Net als bij je wenkbrauwen. Het is een goedkope manier en je kunt verdwaalde haartjes makkelijk weghalen.

Ontkleuringscreme
In plaats van dat je je donkere haartjes verwijdert, kun je ze ook ontkleuren. Er bestaan verschillende cremes waarmee je de donkere kleur uit de haartjes op je gezicht kunt krijgen. Ik vind deze cremes zelf echter wel een beetje tricky. Waarschijnlijk kan het gewoon, maar ik zou het zelf niet zo snel gebruiken omdat ik dan bang ben dat het bijvoorbeeld geel uitvalt. Het ontkleuren kan overigens denk ik ook wel bij een schoonheidsspecialiste. Dit zou ik dan zelf eerder aanraden.

ontharingsproducten 

Facial hair remover
Toen ik dit voor het eerst gebruikte ging er een wereld voor mij open. Het is geen crème die niet lekker ruikt en ook niet pijnlijk zoals harsen en epileren. Het is eigenlijk een soort klein schuurapparaatje. Het is een plastic houdertje waar je een soort speciaal schuurpapiertje opplakt. Het papiertje is een soort heel fijn schuurpapiertje en hiermee maak je een draaiende beweging over de haartjes die je wilt verwijderen. Het werkt! Het is pijnloos en haartjes worden er zelfs op den duur dunner van. Je kunt het meerdere keren gebruiken dus uiteindelijk is het ook niet zo duur.

Niet scheren
Misschien denk je bij het weghalen van gezichtsbeharing ook wel aan scheren. Dit is iets wat de meeste vrouwen misschien niet zouden doen, maar toch gebeurt het wel. Het is natuurlijk lekker snel en je weet ook zeker dat je alle haartjes verwijderd worden. Ik zou het scheren heel erg afraden aan vrouwen. Het is misschien wel makkelijk en snel, maar op den duur kun je er dikkere haartjes voor in de plaats krijgen en kunnen er ook stoppels ontstaan. Als je die eenmaal hebt, gaan ze niet meer weg. Er zijn genoeg manieren om haartjes in het gezicht weg te halen waardoor je het scheermesje kan laten liggen.

Heb jij gezichtsbeharing en wat doe jij ermee?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Melissa Otterman - Woensdag 27 januari 2016 11:53
Ik heb ook wel wat haartjes bij mijn bovenlip maar die zijn heel licht en zie je niet dus ik laat ze gewoon zitten. Zouden ze echt gaan opvallen dan haal ik ze wel weg.
Stella - Woensdag 27 januari 2016 11:57
Van scheren krijg je geen dikkere haren. Ze ogen misschien wat stugger, maar dat komt doordat je bij het scheren het dunste gedeelte van het haar afscheert. Het haar zelf verandert niet. Als je eenmaal stoppels hebt, kun je de haren epileren of waxen en dan komen er weer 'gewone' dunnere haren voor terug. Je zit dus niet voor altijd vast aan stoppeltjes.
Stella - Woensdag 27 januari 2016 12:01
Heb weleens van dat schuurpapier gebruikt, maar daar kreeg ik alleen maar een kapotte huid van, het haar bleef zitten. Dus nu doe ik het maar gewoon met een goede pincet en een vergrotende spiegel.
Iris - Woensdag 27 januari 2016 13:22
Heb hier gelukkig geen last van.
En idd eenmaal beginnen is dat je het bij moet blijven werken.
Miekio - Woensdag 27 januari 2016 14:47
Ik heb door mijn afkomst zeer veel en donker gezichtshaar. Ik vind dit zelf absoluut niet mooi, dus haal altijd alles weg met epileren. Ik heb er wel een apparaatje voor, een kleine versie van een epileerapparaat voor je benen zeg maar. Met een pincet is voor mij geen doen, ik heb snor, kinhaar, bakkenbaarden en tussen mijn wenkbrauwen ook helemaal doorlopend. Geen 3 verdwaalde haren, maar echt net zo dik als mijn wenkbrauwen.

Ongeveer 2x per maand even goed bijhouden, stuk mooier. Het is de dag zelf wel heel erg rood, het is ook best pijnlijk maar dat komt denk ik omdat het echt dikke haren zijn, of omdat het zoveel tegelijk is dat er uit wordt gehaald. Ik heb het er wel voor over want het is echt gewoon geen gezicht als ik het laat staan, dan lijk ik wel verstandelijk gehandicapt ofzo.

Scheren doe ik niet, vooral omdat ik dat ook geen leuk idee vind: mijn kin scheren met scheerschuim enzo. En waxen en harsen te veel gedoe. Dit werkt voor mij perfect en blijft redelijk lang glad.
Anne-Maria - Woensdag 27 januari 2016 23:38
Ik weet nog dat ik in de eerste klassen van de middelbare school haargroei boven mijn bovenlip kreeg. Zelf had ik het niet zo snel door, maar een klasgenootje maakte me er op een vervelende manier attend op. Sindsdien let ik er heel erg op :s. Ik heb weleens wat geschoren, ontdekte echter dat dat niet zo'n goed idee was en stapte over op ontharingscreme - werkte niet zo fijn vond ik (net als Laura kreeg ik niet alles weg, irriteerde het). Toen ontdekte ik de strips, en die gebruik ik nog steeds. Vaak blijft er nog wel een verdwaald haartje zitten, dat epileer ik dan. Ben er tevreden over :).
Anouk - Donderdag 28 januari 2016 08:01
De duurste en meest effectieve manier staat er niet tussen. Ik heb lasertheraphie gehad. Alles weg laten laseren, nooit meer last van overbeharing gehad.
Petra - Donderdag 28 januari 2016 08:52
Ik gebruik waxstrips van veet voor mijn bovenlip. Mijn moeder doet dit bij me, zou het zelf niet kunnen.
Proudie1 - Zondag 31 januari 2016 19:42
Ik laat mijn bovenlip en kaaklijn bij de schoonheidsspecialiste harsen.
mits - Vrijdag 15 juli 2016 10:38
ik heb IPL gehad 12X, maar dat hielp niets, ook de facial strips doen niets, evenals de cremes en epileren met apparaten. Er blijft dus niet veel over, scheren en dan het liefst met gewoon mesjes, niet elektrisch.
Haartje - Woensdag 3 augustus 2016 13:40
@Anouk: waar heb je deze laserbehandeling laten uitvoeren en welk soort?