Tips voor een positief lichaamsbeeld

 

Bewust of onbewust zijn we dagelijks bezig met hoe we eruit zien. De kleding die we uitkiezen, hoe we onszelf verzorgen of zelfs bij het kiezen van wat we gaan eten. De een doet dit bewuster dan de ander, maar vaak volgen we een maatstaaf. Een ideaal van hoe we eruit horen te zien. De vraag is echter of het ideaal echt zo gezond is of dat we ons hebben laten leiden door een ongezond ideaalbeeld wat eigenlijk niet hoort.

Wie kent ze niet? Iemand die een salade pakt als maaltijd om gezonder te eten of iemand die een appel kiest boven een gebak? Iemand die wat lekkers overslaat uit angst om aan te komen of nooit mee eet met een kom chips op tafel omdat er wel wat vanaf mag. Vaak vraag ik me af waarom diegene dit doet omdat ik niet inzie waarom het nodig zou zijn. Terwijl ik dit denk, denk ik ook vaak terug aan de periode waarin ik van alles liet staan omdat ik het gevoel had dat dit nodig was om er beter uit te zien. Het maakt blijkbaar niet uit hoe oud we zijn of waar we in het leven staan. De wil om er ‘beter’ uit te zien speelt blijkbaar vaker een rol dan het goed is voor ons.

liefde

Ik heb me lang afgevraagd waardoor het kwam dat ik op zo’n jonge leeftijd bezig was met hoe ik eruit zag en ik denk dat het voornamelijk komt door de mensen om me heen en de mensen die ik te zien kreeg via reclame, tv enzovoorts. Dun zijn werd en wordt gezien als een streven, iets wat hoort. Het is iets wat gezond zou zijn en alles wat ervan af week zou dat niet zijn. Klopt dat eigenlijk wel? 

Het ideaalbeeld van hoe iemand eruit hoort te zien en hoe iemand hoort te eten wordt steeds vaker bewust of onbewust voorgelegd. Via scholen, media maar ook door mensen om je heen. Hierdoor komen kinderen op een steeds jongere leeftijd in aanraking met de nodige veranderingen in dieet of beweging, terwijl een kind naar mijn mening vooral hoort te ontdekken, leren en vooral leven. We willen ons kind altijd het beste meegeven maar vaak begint dat bij acceptatie van een gezond lichaamsbeeld. Echter is dit een leerproces wat heel ons leven doorgaat aangezien we ons hele leven lang geconfronteerd worden met verwachtingen. Maar waar begin je met het ontwikkelen van een gezond lichaamsbeeld?

♥ Luister naar het gevoel
Het gevoel is vaak belangrijker dan hoe je eruit ziet. Wie zegt namelijk dat een dunner persoon zich gelukkiger voelt? Of dat iemand met een vollere lichaam ongelukkig moet zijn? Het hoort te gaan over hoe je je voelt en om de dingen die je goed laten voelen. Is dat na een heerlijke maaltijd of na een heerlijk rondje hardlopen? Of juist na een lange bad waarbij je tot rust kan komen? Luister naar het gevoel wat het je geeft. Dat is vele malen belangrijker dan een uiterlijk op zich.

♥ Werking van het lichaam
Ons lichaam werkt elke dag kei- en keihard. Alles wat we doen kost energie en het is aan ons om onszelf te voorzien van energie. Dit doen we door middel van voeding. Het is de brandstof om ons lichaam op weg te helpen. Door dit niet op de juiste manier te doen, zal ons lichaam ook niet hetgeen kunnen doen wat nodig is om verder te komen. Je hebt maar één lichaam en daar moeten we zuinig op zijn.

dankbaar

♥ Leer van jezelf te houden
Door goed voor ons lichaam te zorgen, zorgen we goed voor onszelf. Het lichaam is een hardwerkende machine en daar mogen we dankbaar voor zijn. Natuurlijk kunnen er dingen zijn waar je minder blij mee bent, maar dat mag ook! We hoeven immers niet perfect te zijn. Iedereen is anders en dat maakt ons bijzonder. Er zijn vast dingen waar je wel blij mee mag zijn en benoem dit regelmatig. Herinner jezelf eraan waarom je wel van jezelf mag houden. 

♥ Wees mild van een ander en jezelf
Iedereen is anders en het is dus niet nodig om jezelf ermee te vergelijken of een ander erop te oordelen. Iedereen is mooi op zijn eigen manier en hoe iemand eruit ziet is nooit goed of fout. Ieder mens is uniek en dat maakt het zo bijzonder en mooi. Door een ander te accepteren om hoe hij of zij is, mag je ook jezelf leren accepteren om hoe jij bent. Er is geen ideaal, iedereen mag er zijn in alle vormen, maten, tinten en ga zo maar door. 

Wat helpt jou aan een positief lichaamsbeeld?

Foto's: pexels.com

 

Gerelateerde blogposts