Teveel aan je uiterlijk doen

 

Je kunt verzorgd zijn en jezelf schoon en fris houden, maar je kunt ook wat meer aan je uiterlijke verzorging doen. Er is tegenwoordig enorm veel mogelijk. Van gewone crèmes tot uitgebreide make-up. En van tanden bleken tot aan hairextensions. Je kunt jezelf zo ‘mooi' maken als je zelf wilt. Het is maar net hoe gek je het wilt maken en hoeveel tijd je eraan wilt besteden. Ik besteedde daar tijdens mijn eetstoornis en in een onzekere periode in mijn leven, heel veel tijd aan. Teveel.

make-up
Bron

Van af en toe zonnebanken tot stray tans en van een dagje bij de schoonheidsspecialist tot plastische chirurgie. Of van sporten tot een wasbordje kweken en van genoeg drinken voor een gezonde huid tot een heel dieet opstellen om er zo slank mogelijk uit te zien. Er zijn altijd uitersten en die zijn niet altijd even gezond voor je. Niet alleen omdat sommige van die ondernemingen niet goed zijn voor je gezondheid, ze helpen je ook niet om jezelf te accepteren zoal je bent. Psychisch en lichamelijk kan het niet gezond voor je zijn om overmatig bezig te zijn met je uiterlijk.

‘'Maar ik hou gewoon heel erg van make-up''. Dat kan. Ik vind het ook leuk om mijn huid goed te verzorgen en er mooi uit te zien. Make-up was ook wel een beetje een hobby en af en toe maak ik een bruidje op of help ik anderen met hun make-up voor speciale gelegenheden. Het is leuk om iemand nog net even wat meer te laten stralen en hun haar en gezicht er op hun best uit te laten zien. Het geeft die mensen wat zelfvertrouwen en ze zien hoe mooi ze eruit kunnen zien. Make-up kan leuk zijn om trucjes mee uit te halen, maar was al je niet meer zonder kan?

Vaak raken we verslaafd aan dingen waarmee we ons uiterlijk kunnen perfectioneren. Zo zijn er heel wat mensen die na het gebruik an foundation, meer producten gaan gebruiken. Zo ook wat betreft cosmetische ingrepen. Vaak beginnen deze klein, maar worden ze herhaald of steeds uitgebreid. Niet iedereen is hier gevoelig voor of vindt het leuk om hiermee te experimenteren, maar veel vrouwen hebben wel eens het een en ander gebruikt, gedaan of laten doen. En dat is helemaal niet fout of ongezond. Integendeel. Je kunt het ook zien als een positieve manier van aandacht besteden aan je uiterlijk. Jezelf verzorgen is heel belangrijk.

make-up
Bron

Toch kan het niet goed zijn om te vaak iets aan te passen aan je uiterlijk door make-up, plastische ingrepen, nep-onderdelen zoals extensions, facings of kunstnagels of whitening of tanning. Juist doordat je op gaat leggen op wat je mooier kunt maken, kan het zo zijn dat je het lichaamsdeel zonder die ‘verbetering' of ‘perfectionering' niet meer kunt waarderen. Doordat je let op wat er verbetert kan worden, zie je ook wat er dus blijkbaar niet voldoet aan het schoonheidsideaal. Je ziet ineens je rimpels, vlekjes, puistjes, haartjes of niet zulke volle lippen. Je went eraan dat je dit kunt veranderen, als je het niet mooi vindt en gaat daarmee acceptatie voorbij.

In een periode waarin ik mij erg vermoeid voelde en verdrietig, had ik het idee dat ik er ook zo uitzag. Juist daardoor wilde ik mijn wallen wegwerken en wat kleur op mijn gezicht. Make-up leek te perfecte oplossing. Mensen vonden mij er mooi uitzien en ik voelde me ook beter. Ik voelde me minder moe en ongelukkig, omdat ik wist dat dit minder zichtbaar was. Jezelf wat frisser laten ogen, als je er vermoeid uitziet is ook niet erg. Wel wordt het een probleem als je niet alleen je uiterlijk verbergt, maar ook je gevoel. Ik koos er in die tijd bewust voor mijne moties te delen met anderen en mezelf ook zonder make-up te vertonen. Maar ik moet toegeven, dat het wel verslavend werkte en ik mezelf in die tijd veel minder mooi vond zonder make-up.

Er zijn veel vrouwen die dol zijn op beautyproducten en zich dagelijks opmaken. Hun haren stijlen ze met de stijltang of ze zetten het in de krul. Ze zien er verzorgd uit en volgen de trends. Leuk, als dat jouw hobby is. Toch is het ook goed om na te denken hoeveel aandacht je besteedt aan je uiterlijk en of je jezelf zonder al die hulpstukken ook nog kunt waarderen. Er zit een negatieve kant aan al die aanpassingen die je kunt doen met beautyproducten of behandelingen. Het werkt verslavend en het is dan soms moeilijk om jezelf echt, zoals je bent, mooi te leren vinden.

bron
Bron

Juist in onzekere tijden kun je extra behoefte hebben aan make-up, kleding of andere uiterlijke dingen. Je wilt jezelf zo leuk mogelijk voordoen en er op je best uitzien. Dat neemt alvast een klein stukje van die oppervlakkige onzekerheid weg. De diepgewortelde onzekerheid los je daarmee niet op. Bang zijn om niet leuk gevonden te worden om wie je bent, jezelf niet leuk vinden of onzeker zijn over wat je kunt of wie je bent is veel lastiger dan onzeker zijn over hoe je eruit ziet of de twijfels of je wel mooi bent. Je lost een stukje op door bezig te zijn met beauty, maar het grootste stuk blijft liggen.

Ben je onzeker, dan kun je hier nog wat tips vinden. Dit zijn geen make-up tips, maar tips om steviger in je schoenen te leren staan. Dingen die je kunt doen om je beter te leren voelen over jezelf van binnen. Want geloof me, als je je beter voelt over wie jij bent, kun je ook steeds meer waarderen hoe je er aan de buitenkant uitziet. Die schoonheid komt echt vanuit je denken en voelen. Besteed dus ook echt voldoende aandacht, meer aandacht dan aan je uiterlijk, aan je innerlijk. Zorg goed voor jezelf en wees een beetje mild. Je zult dan meer positiviteit uitstralen en dus ook minder make-up nodig hebben.

Herken jij het dat je veel aan je uiterlijk doet, omdat je je onzeker of niet leuk voelt?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

lelijk_eendje - Donderdag 15 oktober 2015 11:38
Ik verval voortdurend in uitersten.

Soms ben ik de hele dag met niks anders bezig dan mooie kledij dragen, make-up opdoen, dagelijks haar - en gezichtsmaskertje, nagels verzorgen etc. Hiermee probeer ik mezelf er dan 'toonbaar' te laten uitzien, omdat ik me enorm lelijk voel. Ik besteed veel te veel geld aan (impulsieve) aankopen, waarna ik me 5 minuten on top of the world voel, maar eenmaal thuis meteen in zak en as zit omdat die broek me dik maakt.

Echter, dat gevoel mezelf lelijk te vinden kan er op andere momenten juist voor zorgen dat ik m'n uiterlijk verwaarloos, want 'er is toch niks aan te doen'. Waarom de moeite nemen om mijn gezicht te verzorgen als de puistjes toch niet weggaan? Waarom mijn haar mooi in model föhnen als het er toch sowieso belachelijk uitziet? En die make-up? Die benadrukt toch enkel maar mijn onzuivere huid. Net als die broek die er best wel leuk uitziet op de paspop, maar op mijn lichaam enkel maar mijn niet-slanke benen benadrukt.

Als dit herkenbaar voor je is, hoop ik dat er snel een einde komt aan die onzekerheid, zowel voor jou als voor mij. We kunnen het! :-) Succes!!
VliegjeVeerle - Donderdag 15 oktober 2015 16:45
Ik merk dat ik een wat dubbel gevoel heb bij de laatste blogs over make-up en uiterlijke verzorging. Natuurlijk kan je daarin doorslaan en natuurlijk is je onzekerheid ermee verbloemen niet goed. Maar daarnaast kan het ook iets fijns en positiefs zijn, toch? Voor de een werkt minder make-up, voor de ander is het juist fijn om wél wat te gebruiken. Ik val zelf in de laatste categorie; ik zou niet snel de deur uit gaan voor afspraken/studie zonder in ieder geval een lichte BB-creme en wat mascara en bijgewerkte wenkbrauwen. Daarmee zie je er toch al snel wat verzorgder uit en dat vind ik persoonlijk erg belangrijk. En op een dag dat ik me rot voel, kan juist wél lipstick opdoen of wat meer tijd besteden aan mijn uiterlijk me helpen om me fijn te gaan voelen. In the end gaat het natuurlijk om balans; er is een verschil tussen verzorgd voor de dag willen komen en niet zonder make-up de deur uit durven.
Anoniem - Vrijdag 16 oktober 2015 10:31
Ik draag alleen make up op dagen dat ik mezelf onzeker voel.
Anne - Vrijdag 16 oktober 2015 10:58
Soms of vaak is het inderdaad juist zo dat je niets aan je uiterlijk doet wanneer je onzeker bent over jezelf ,en dat je dat juist wél gaat doen wanneer je je beter voelt.
Ik herken mij meer in die categorie.
Het gaat er, denk ik ,om hóe je make up enz. gebruikt ; doe je het vanuit onvrede of angst over jezelf en je uiterlijk of doe je het vanuit liefde voor jezelf .Tass - Zaterdag 17 oktober 2015 10:58
Ik doe eigenlijk vrij weinig aan mijn uiterlijk (qua gezicht dan). Ik ben heel erg allergisch voor make-up dus dat draag ik eigenlijk nooit, gebruikt ook geen gezichtscrême ofzo en toch heb ik redelijk weinig acné (behalve als ik ongesteld wordt dan)
Met mn haar doe ik ook niet zo veel, ik was het en borstel het en wanneer het nodig is knip ik het zelf.
Eigenlijk vind ik kleding en accesoires veel belangrijker! Daarmee kun je tenminste je stijl laten zien.