Tatoeages bij psychische problemen

 

Tatoeages zijn tegenwoordig ontzettend hip. Als ik om me heen kijk, zowel op straat als op social media zoals Facebook en Instagram, dan lijkt het bijna alsof er meer mensen zijn met tatoeages dan zonder. Veel mensen die een tatoeage laten zetten, doen dit met een reden. Een tattoo is erg persoonlijk en heeft veelal een bepaalde betekenis. Zelf heb ik drie tatoeages waar ik in deze blog al het een en ander over vertelde. Ook voor mij hebben deze een belangrijke betekenis. Ze hebben onder andere te maken met de problemen waar ik heel wat jaren van mijn leven mee heb geworsteld en herinneren me eraan dat ik nooit op moet geven.

Op Instagram komen we dagelijks veel tatoeages tegen met bijzondere betekenissen. Bij een aantal daarvan is het vrijwel direct duidelijk waar het over gaat. Denk bijvoorbeeld aan het logo van de National Eating Disorders Association (NEDA) wat onlosmakelijk verbonden is met (een verleden van) eetstoornissen of de semicolon waarbij degene die de tattoo heeft vrijwel zeker ervaring heeft met depressie en/of zelfmoord. Anderen kiezen voor een quote die voor hen persoonlijk veel betekent. Voor een buitenstaander is het een ogenschijnlijk simpele tatoeage, voor diegene zelf is het iets waar hij of zij kracht uit haalt.

Anderzijds is het ook een tatoeage met een verhaal dat voor altijd bij je zal blijven. Dit is iets wat ik zelf ook merk. Op mijn pols staat Courage en veel mensen die het zien vragen zich af wat er staat. Als ik het zeg, wordt er geregeld door gevraagd. ''Wat betekent dat? Waarom heb je dat?'' Natuurlijk logische vragen, ik ben ook vaak benieuwd naar het verhaal achter een tattoo van iemand anders. Het is echter niet altijd leuk om iets uit te moeten leggen over een verleden dat nog wel bij jou hoort, maar minder aanwezig is in het heden. Vaak geef ik daarom een algemeen antwoord: het herinnert me eraan dat ik nooit op moet geven. Dit betekent overigens niet dat ik spijt heb van een tatoeage hoor, maar het is wel goed om je dit te bedenken als je een tattoo neemt, zeker op een zichtbare plek en nog meer als het een bepaald ''teken'' is. Mensen zijn nu eenmaal nieuwsgierig en willen graag weten wat het is.

Een andere overweging is het zetten van een tatoeage over littekens die je over hebt gehouden aan zelfbeschadiging. Mensen kunnen dit doen om verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat ze niet telkens herinnerd willen worden aan een nare periode, maar ook omdat de littekens hen belemmeren in het dagelijks leven of omdat de littekens veel vragen oproepen in de omgeving. Een tatoeage is dan als het ware een ''cover up'' waardoor de littekens veel minder zichtbaar zijn. Afhankelijk van het soort littekens en de plek, is er veel mogelijk. Je kunt dit overleggen bij de tattooshop waar je je tatoeage wil laten zetten.

Voor veel mensen heeft een tatoeage dus zo'n speciale betekenis. Ze staan voor iets wat je aan de buitenkant niet zo snel ziet, maar wat voor de persoon die tattoo heeft wel erg belangrijk is. Het gaat hierbij in veel gevallen om psychische problemen of andere onzichtbare aandoeningen. Om die reden hebben een aantal kunstenaars uit America een project opgezet dat Inkvisible heet.

Arianna Warner, die Inkvisible bedacht heeft, hoopt met dat project aandacht te vragen voor allerlei onzichtbare aandoeningen. Bovendien wil ze met behulp van tatoeages de problemen zichtbaar maken en de personen die ermee kampen een hart onder de riem steken. Zij reist nu met de vier andere kunstenaars door Amerika. Alle vijf hebben ze een eigen tijdelijke tatoeage gecreeerd die een bijzondere betekenis heeft.

Een bijzonder project, met mooie kunstwerken die allemaal een andere betekenis hebben. Bovendien zijn dit tijdelijke tatoeages waardoor je er dus nog even over na kunt denken of je nu wel echt een tattoo wil, mocht je daar nog over twijfelen. Een tatoeage is nu eenmaal definitief en op bepaalde plekken ook altijd zichtbaar. Daarom is het belangrijk om hier goed over na te denken. Hieronder zie je een aantal tatoeages die we tegen kwamen op Instagram en die te maken hebben met psychische problemen en herstel.

Today I got my first tattoo ever. It is such gorgeous work done by @tattoo_derek . He is such a great artist, and he is really fun to talk to which helps. I went today with my @josh.moll and got it done. It is my symbolism of hope, recovery, and wellness. Hope was the first word I started to identify with when I began recovery. It's everything I wanted. The O is the NEDA symbol o eating disorder recovery. The semi colon means carry on and when the sentence could have ended, it didn't. Life went on despite all of the difficulties I faced. A butterfly was for the butterfly project. If someone ever wanted or did self harm, it was to protect against that because you can't kill the butterfly. Here's to my recovery, health, and wellness. I love my tattoo, and I know it will remind me each and every day to have hope. #tattoo #firsttattoo #butterfly #semicolontattoo #hope #eatingdisorderrecovery #anorexiarecovery #selfharmrecovery #recoverytattoo #beautiful #iloveit #blackandwhite #ink

Een foto die is geplaatst door Amanda Benzing (@amandajanae7) op

First tattoo was a success☺️ #firsttattoo #iamenough #recoverytattoo

Een foto die is geplaatst door gabbyc10 (@gabbyc10) op

Heb jij een tatoeage die te maken heeft met je problemen of zou je er een willen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

i - Dinsdag 18 oktober 2016 10:02
Ik zou het misschien wel willen als ik uit mijn eetstoornis kom, maar nu (nog) niet.
Deborahhhxx - Dinsdag 18 oktober 2016 10:18
Ik heb een semi colon tattoo, volgend jaar alweer een jaartje.
Neki - Dinsdag 18 oktober 2016 10:20
Ik heb er meerderde gerelateerd aan m'n eetstoornis. Ben er trots op
Erna - Dinsdag 18 oktober 2016 10:23
Nee.
Je kunt op die manier,nooit echt een nieuw begin maken,dingen loslaten.en laten gaan.Je blijft ergens als een slachtoffer ermee door het leven gaan,vind ik.
ELK mens gaat door moeilijkheden heen,het hoort bij het leven.Ik vind niet dat ik daar dmv een tatoeage aandacht mee hoef te trekken.Als ik voor mijzelf behoefte zou hebben aan iets dergelijks zou ik liever een sieraad laten maken die ik later dan kon weg doen als de tijd ervoor rijp was.
Esther - Dinsdag 18 oktober 2016 10:23
Ik heb een infinity teken op mijn pols laten zetten 4 jaar geleden. En dat heeft mij wel onwijs geholpen
Itsme - Dinsdag 18 oktober 2016 10:28
Erna, hoezo aandacht trekken? Hoezo slachtoffer?
Ik zie hebt als riminder waar ik trots op ben... geen slachtoffer maar overwinnaar!
Dee - Dinsdag 18 oktober 2016 11:01
Ik heb er een tijdje geleden ook aan gedacht om een tattoo over mijn littekens te laten zetten omdat ik telkens als ik die littekens zag weer aan die tijd werd herinnerd en ik me ook erg voor mijn littekens schaamde. Uiteindelijk toch niet gedaan omdat een tattoo ook je hele leven blijft zitten. Nu ongeveer na 4 jaar vallen de littekens niet meer zo erg op en ben ik blij dat ik er geen tattoo heb laten zetten omdat je er naar mijn idee nog meer aan herinnerd word, maar ik kan het ook heel goed begrijpen als mensen wel een tattoo laten zetten
S. - Dinsdag 18 oktober 2016 11:24
Nee, nooit. Ik snap sowieso niet dat mensen die dingen op hun lichaam willen, want ik vind ze afschuwelijk. Zeker grote of erg in het oog springende. Maar als mensen er gelukkig van worden, moeten ze ze vooral nemen. ;-)
f - Dinsdag 18 oktober 2016 12:00
Ik vind een subtiel tattootje op de pols heel mooi, maar ik zou het nooit laten zetten want ik weet zeker dat ik het binnen een maand alweer zat ben, haha :)
Erna - Dinsdag 18 oktober 2016 12:09
@Itsme
Ik begrijp wat je bedoelt !

Maar het roept waarschijnlijk vragen op bij andere mensen ,zo'n tatoeage en ,ze zullen waarschijnlijk gaan denken dat je iets moeilijks hebt meegemaakt .Als ik zoiets zie schept dat bij mij afstand en ik zie als buitenstaander degene toch als een soort slachtoffer van het een of ander ook al hebben zij het overwonnen.
Ook : zoveel mensen maken hele zware dingen mee, en ik vind ;waarom zou ik ermee te koop lopen?
Lisette - Dinsdag 18 oktober 2016 13:09
@erna je hoeft er ook niet mee te koop te lopen.
ik heb meerdere tattoos die staan voor mijn levensverhaal. Ik weet wat ze voor mij betekenen maar dat deel ik niet met de hele wereld. Sommige zijn ook niet voor iedereen zichtbaar en ik vertel ook niet altijd de ware betekenis. Ze zijn een kracht en motivatie voor als ik erdoor heenzit dat ik weet dat ik sterk ben en moet doorzetten.
Het heeft niks met het slachtoffer uithangen te maken. Oké er zullen vast mensen zijn die dat doen maar dat zou generaliserend zijn naar iedereen toe!
Anoniempje - Dinsdag 18 oktober 2016 15:35
Ik vind het sowieso niet mooi. Het geeft een heel ander opzicht bij een persoon.
Dus ik zou het sowieso niet willen, met of zonder eetstoornis.
Ik vind het een flinke afknapper ook. Maar ik respecteer wel dat er mensen zijn die er wat aan hebben.
Los - Dinsdag 18 oktober 2016 16:49
Voor wie nu denkt: later zet ik gewoon een tatoeage over de littekens, dan valt het niet meer op. Ik gebruikte dat ooit als excuus om niet te hoeven stoppen. Helaas kan ik geen tatoeage laten zetten daar, want de inkt zou alleen maar gaan uitlopen. Dus het kan niet altijd, en hoe minder littekens, hoe makkelijker het is te verbergen. Dus niets is een excuus.
J. - Dinsdag 18 oktober 2016 17:04
Ik vind het ook niet mooi, en een beetje suf. Soort van kudde gedrag. Iedereen heeft het zelfde ; of infinity teken. Nee, ik vind het weinig waard. En ik heb ook wel echt een vooroordeel over mensen die dat laten zetten. Wat wel meer over mij zegt dan over hen, maar het is wel zo....
Eline - Dinsdag 18 oktober 2016 17:34
Ik heb een semicolon, lotusbloem en persevere :)

Deniz - Dinsdag 18 oktober 2016 22:18
Ik vind alleen een tatoo mooi die als het ware geïntegreerd is met je huid, qua vorm en qua kleur. Zodat je als het ware zo geboren zou kunnen zijn, een soort versiering van de huid/op de huid. Ik vind zwarte tatoeages op een blanke huid vaak teveel afsteken en daarom niet mooi. Ik zou zelf denk ik nooit een tatoeage willen omdat ik altijd bang ben dat ik er over tien jaar totaal anders over zou denken of anders in het leven sta en dan steeds nog opgescheept zit met een tatoeage van toen en toen.
Lost girl - Dinsdag 18 oktober 2016 23:31
Ik heb een tatoeage op mijn rug met as van een overleden vriend erin verwerkt. Het staat voor en mijn liefde en onzegedeelfe liefde voor theater. En voor het leven met een lach en een traan. Zo compleet. Daarnaadt ga ik er eentje laten zetten die mijn zusje en ik zelf ontworpen hebben. We gaan hem allebei op onze pols laten zetten. Als ze echt wat betekenen vind ik tatoeages echt wel mooi en fascinerend. Net als dat je met kleding of met je kapsel wat uit draagt kan dat ook met een tatoeage. Voor mij gaat het er niet om wat anderen ervan vinden maar het zijn voor mij een soort fijne geheugensteuntjes hihi.
Itsme - Woensdag 19 oktober 2016 13:47
Mijn tattoos staan allemaal voor een fase in mn leven, een soort dagboek verhult met plaatjes waarvan een buitenstaander niet meteen kan aflezen wat ik heb meegemaakt. Ik zal niet snel voor een tattoo kiezen die standaard is of niks aan de verbeelding overlaat. Fijne dingen, minder fijne dingen. Mensen om mij heen die van betekenis zijn weten dit wel, en daar ben ik trots op.
Marja - Woensdag 19 oktober 2016 19:28
Ik heb een tattoo met witte inkt op mijn pols, heel subtiel en na een aantal jaar nog steeds erg blij mee!!
Erna - Donderdag 20 oktober 2016 04:15
Ik heb alleen mijn persoonlijke mening en gevoel hierover willen delen.Het spijt mij als dat kwetsend of niet respectvol is overgekomen.
Ik kan door deze discussie nu ook de mooie kant van tatoeages zien,al zou ik er zelf nooit aan beginnen.
Lost girl - Donderdag 20 oktober 2016 09:48
Erna, je hoeft je echt nergens voor te excuseren hoor. Ook jouw mening is van waarde. Gewoon blijven doen hoor:)
bogus - Maandag 21 november 2016 10:30
Maar, zo is het toch wel met meer dingen de ene vind bv zwemmen het einde en een ander moet er niets van weten.
We zijn allemaal mensen en hebben verschillende meningen en dat is maar goed ook. ;-)
Zelf ben ik ook heel symbolisch ingesteld sieraden verlies ik, maar tattoo's kan ik niet verliezen, deze zijn voor altijd aan mij gebonden.
Of je nu wel of niet van tattoo's houdt, laat ieder in zijn waarde en ga niet oordelen.