Tampons of maandverband?

 

Elke maand weer hetzelfde liedje, lichamelijke ongemakken, buikpijn en een emotionele achtbaan. Bij de eerste krampen in je buik weet je al hoe laat het is; je wordt weer ongesteld. Het is tijd voor tampons, maandverband en andere producten om je door ‘de tijd’ van de maand heen te helpen. In deze blog delen wij met welke producten wij onze menstruatie doorkomen... Natuurlijk zijn we op de redactie ook benieuwd naar jouw verhaal.

♥ Hoe Scarlet 'de tijd van de maand' doorkomt…
Tampons of maandverband? Dat is een simpele, maar ergens ook ingewikkelde keuze. Ik zou namelijk best graag tampons gebruiken, als dat zou kunnen. Helaas is dit als gevolg van vaginisme geen optie. Mijn bekkenbodemspieren verkrampen volledig als er maar iets in de buurt komt bij dat gaatje... NO, JUST NO! Ik heb hier best wel het nodige voor geprobeerd om dit te verhelpen en eenvoudiger te maken, maar het blijft een 'hell of a job',... zo erg, dat ik liever voor maandverband kies.

vrouw

Dat maandverband ben ik na een aantal dagen altijd wel helemaal zat. Dan heb ik zoiets van "Ja, nou is het wel klaar" waardoor ik 9 van de 10 keer op de laatste twee dagen van mijn menstruatie 'vergeet' maandverband in te doen.

De dag voordat ik ongesteld word, ben ik meestal super labiel. Soms herinner ik me dan gelukkig wel dat ik ongesteld moet worden en kan ik het relativeren. Ik heb vaak erg last van pijnlijke benen en een naar gevoel in mijn onderrug. De eerste dag kom ik daarom meestal door met 6 paracetamol.. de dagen erna heb ik vrijwel geen klachten meer.

♥ Hoe Daphne 'de tijd van de maand' doorkomt…
Elke maand, op bijna precies hetzelfde moment word ik ongesteld. Ik slik de anticonceptiepil, dus daar zal die stipheid ook wel vandaan komen. Alleen in de zomermaanden als ik veel op festivals ben, slik ik hem wel eens door om mijn menstruatie uit te stellen. Verder eigenlijk nooit en dus is het elke maand weer raak.  Pijn in mijn buik, pijn in mijn rug, een ontzettend opbelazen gevoel, mega gevoelige borsten en trek in totaal andere voeding dan normaal. 

Meestal ben ik ook wel eens emotioneler dan andere dagen. Normaal ben ik al vrij gevoelig dus je kunt je voorstellen dat ik niet zo veel kan hebben als ik ongesteld moet worden. Ik word nooit boos of chagrijnig, maar moet gewoon wat eerder huilen en ben wat sneller ontregelt als er iets gebeurt. Ook kan ik er de klok op gelijk zetten dat ik vlak voor aanvang van mijn ongesteldheid op mijn kin ongeveer drie puisten krijg. Gelukkig duren deze ongemakken altijd maar twee daagjes en is het laatste deel van de week een stuk relaxter. 

Ik gebruik eigenlijk altijd tampons. Ik ben heel erg fan van het merk Yoni. Het is een Nederlands merk en zij maken maandverband, inlegkruisjes en tampons van biologisch materiaal. Zonder chemicalieen en andere toevoegingen. Ik vind al hun producten erg fijn in gebruik, ze hebben blije verpakkingen en ik vind het fijn dat ik weet wat ik in mijn lichaam stop. 's Nachts gebruik ik het liefste maandverband. Omdat je een tampon er altijd na een paar uut uit moet halen, vind het nooit een prettig een idee om hem een hele nacht erin te laten zitten. Plus dat die grote onderbroeken in deze periode altijd welkom zijn.

yoni

♥ Hoe Lotte 'de tijd van de maand' doorkomt…
Ik ben één van de gelukkige vrouwen die nooit echt veel last heeft gehad van haar menstruatie. Het is bij mij nooit zo’n drama, op een paar dagen met wat extra emoties na merk ik er eigenlijk niets van. Soms verlies ik iets meer bloed dan anders, maar het is nooit super veel geweest.

Sinds ongeveer twee jaar gebruik ik geen tampons meer. Maandverband heb ik eigenlijk nooit gebruikt. Ik ben overgestapt op een menstruatiecup en dat bevalt super goed. Ik vind het prettiger dan tampons of maandverband. Een menstruatiecup is een herbruikbaar siliconen opvang cupje dat jaren meegaat. Heel duurzaam en dus goed voor het milieu.

Ik kan me voorstellen dat het idee van een menstruatiecup voor sommige mensen wat eng of raar is, maar zelf vind ik het helemaal niet vies of ongemakkelijk. Ik vind zelfs dat het heel veel voordelen heeft. Zo hoef je bijvoorbeeld niet elke maand tampons te kopen en geeft een menstruatiecup geen schadelijke chemicaliën af aan je lichaam, wat wel met veel tampons het geval is door bleekmiddelen die voor de witte kleur zorgen. In het inbrengen en uitnemen van de cup krijg je vanzelf handigheid. Het proberen waard.

menstruatiecup

♥ Hoe Phoi Cai 'de tijd van de maand' doorkomt...
Doordat ik zo onregelmatig ongesteld werd, was de pil voor mij echt een uitkomst. Ik wist eindelijk wanneer ik het kon verwachten terwijl ik voorheen maar altijd alles bij me had voor het geval mijn lichaam op die dag besloot dat het weer tijd was voor het 'feestje'. Naast het feit dat ik ontzettend onregelmatig menstrueerde had ik nooit extreme klachten gehad. Soms had ik wat krampjes, wat gevoeligere borsten... Maar daar bleef het wel bij. Ik denk dat mijn partner er de meeste last van had als ik een chagrijnige bui had. Dat kwam nog wel eens voor... 

Maar met een extra zakje chips of een kommetje ijs was veel goedgemaakt. Ik merk dat ik tijdens mijn feestje meer zin krijg in zulke lekkernijen. Dat laat ik dan ook gerust toe omdat ik weet dat ik me daardoor even beter voel. Daarnaast maak ik het mezelf vooral even zo makkelijk mogelijk. Rustig aan doen en dan gaat het vanzelf voorbij.

Ik koos wel vanaf kleins af aan voor maandverband. Dit was niet zo zeer een weloverwogen keuze maar dit werd mij vanaf het begin af aan meegegeven. Ik vond het niet vervelend dus ik heb me ook nooit verdiept in andere producten. Het is prima zo! 

maandverband maandverband

♥ Hoe Irene 'de tijd van de maand' doorkomt…
Om heel eerlijk te zijn heb ik 'de tijd van de maand' niet elke maand. Ik slik de anticonceptiepil namelijk elke keer zo lang mogelijk door. Simpelweg om de reden dat ik het heel vervelend vind om ongesteld te worden. Op een bepaald punt las ik vaak wel een stopweek in, maar hier heb ik eigenlijk niet echt een bepaalde planning voor. Gewoon... Als ik aan het einde van een strip denk: "Ja, nu is het misschien wel weer even goed."

Ik doe die stopweek dus een beetje op gevoel. Ik weet wel dat het uiteindelijk niet goed is, maar ik denk ook niet dat het echt slecht is. De dokter zei dat het goed was, ik voel me er goed bij, dus ik doe het lekker zo. Ik ben al sinds mijn 14e aan de pil, dus ik weet ook niet echt beter. Soms denk ik wel eens na over een spiraaltje, omdat ik me afvraag hoe ik me zou voelen zonder al die hormonen, maar dat vind ik dan toch een beetje een eng idee. Ik vind het geen fijn idee dat er iets 'los' in mijn vagina zit.

Daarom ben ik ook niet zo'n fan van tampons. Ik gebruik ze wel, maar ik geef toch de voorkeur aan maandverband. Het ligt een beetje aan de kleding die ik draag en hoe m'n dag er verder uitziet. Soms zijn tampons gewoon veel handiger! Wanneer ik net aan een stopweek begin maak ik mezelf wijs dat ik het juist ook fijn ga vinden om me weer echt een vrouw te voelen. Tja, leuk idee, maar ik moet zeggen dat dat idee ook weer snel van de baan is zodra het hele feest weer begint, haha. Om de krampen in m'n buik en rug een beetje te verzachten vind ik het fijn om er een warme kruik tegenaan te houden. 

Hoe kom jij 'de tijd van de maand' door?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lotte - Maandag 4 juni 2018 10:30
Ik heb een beetje een ongemakkelijke vraag ... denk erover na om op zo'n cup over te stappen, maar hoe ver moet je hem inbrengen en hoe weet je nou dat hij goed zit? Want je kunt het niet zien.
Maerle - Maandag 4 juni 2018 12:14
Ik ben een tijdje terug ook overgestapt naar de cup, en ik vind het echt geweldig! Ik heb de OrganiCup, die is veganistisch en gewoon bij de Kruidvat verkrijgbaar. Geen vieze geurtjes meer, geen tas vol maandverband, fietsen is veel comfortabler, en niet elke 2 uur naar de wc moeten om het te vervangen (maar elke 8-12 uur). De eerste maand twijfelde ik even, omdat het even wennen is. Maar er kan niet veel mis gaan, de cup gaat bijna vanzelf op de goede plek zitten en de webites van de makers zitten vol met instructievideos. Dus geen zorgen daarover ;)
Tamara - Maandag 4 juni 2018 12:58
Hoi Lotte,

De menstruatiecup zit net iets lager dan een tampon (mocht je daar wel ervaring mee hebben), en hij zit, net als een tampon, goed wanneer je hem niet meer voelt. Als je meer informatie wil, op YouTube staan heel veel filmpjes over ervaringen, en verschillende manieren om hem in te brengen. Ik heb mijn cup bij cutecotton.nl besteld, en ik heb ze gebeld om te bespreken welke cup het beste bij mij zou passen. Het is misschien een beetje raar om zoiets intiems aan de telefoon te bespreken, maar ze hebben me heel goed geholpen. Dus ik kan hen ook zeker aanraden als je het met iemand wil bespreken.

Hopelijk kun je hier iets mee :)

Succes! En ik weet zeker als je eenmaal over bent op een menstruatiecup, wil je niet meer terug. Het is zo fijn om geen gedoe te hebben met maandverband/tampons, en ik heb er zelfs minder buikkrampen door (vraag me niet hoe dat werkt).
Fire - Dinsdag 5 juni 2018 08:20
Ik ga mee met de antwoorden hierboven, sinds mijn cupje vind ik ongesteld zijn echt tien keer minder erg. Houd er wel rekening mee dat je in het begin een beetje zal moeten 'oefenen', je moet er toch wat handigheid in krijgen. Bij mij viel dat overigens ook erg mee, ik had veel meer gekluns verwacht. Ik zou je echt aanraden het eens te proberen!
Eline Sarah - Dinsdag 5 juni 2018 11:42
Heyhey,

Ik heb nog even een vraag. Want ik ben wantrouwig als het gaat om tampons. Ik probeer het nu al een jaar, maar het is me nooit echt gelukt. Is het dan ook al verstandig om op een cup over te stappen? Ik heb wel het idee dat als het lukt, het een goede uitkomst voor me is, maar aangezien je bij mij kunt vaststellen dat een tampon niet lukt en ik wel een cup wil proberen, weet ik niet zo goed of het bij mij wel hoop heeft.

Wat denk jij?
Fire - Dinsdag 5 juni 2018 08:20
Ik ga mee met de antwoorden hierboven, sinds mijn cupje vind ik ongesteld zijn echt tien keer minder erg. Houd er wel rekening mee dat je in het begin een beetje zal moeten 'oefenen', je moet er toch wat handigheid in krijgen. Bij mij viel dat overigens ook erg mee, ik had veel meer gekluns verwacht. Ik zou je echt aanraden het eens te proberen!
Meisje89 - Maandag 4 juni 2018 10:46
Ik slik geen anticonceptie maar ben ook elke maand stipt op dezelfde dag en ochtend ongesteld. Ik heb denk ik een hele nauwkeurige biologische klok haha
Jo - Maandag 4 juni 2018 11:08
Slik ook geen anticncenptie heb veel meer energie en gevoel alleen wel PMS helaas
Rebecca - Maandag 4 juni 2018 11:18
Ik slik m'n pil gewoon altijd mega lang door, word echt hooguit 1x per half jaar ongesteld. Dat duurt dan 4 dagen en dan gebruik ik alleen maar tampons, want vind maandverband heel vies en andere opties vind ik er vooral uitzien als veel werk.
A. - Maandag 4 juni 2018 11:45
Mijn menstruatie is altijd zo licht dat ik het meestal met inlegkruisjes red. Soms gebruik ik een tampon, maar niet vaak. Een menstrual cup zou me interessant lijken als mijn menstruaties heviger waren, maar voor nu heb ik ze niet nodig.
J. - Maandag 4 juni 2018 11:54
Ik studeer geneeskunde en geef seksuele voorlichting op middelbare scholen. De laatste richtlijnen geven gewoon aan dat je de pil lang kan doorslikken, eigenlijk tot dat je er zelf last van gaat krijgen (spotting bijv) en anders 2 x per jaar.. Ook is de stopWEEK achterhaald. Dit was gebaseerd op de natuurlijke menstruatie van +/- 7 dagen bij een vrouw. Echter bij de pil heb je het over onttrekkingsbloedingen en dan is 4 dagen (!) stoppen genoeg. Veel huisartsen etc. zijn hiervan ook nog niet op de hoogte. :)
Laura - Maandag 4 juni 2018 12:08
Ik word al jaren niet meer ongesteld door m'n eetstoornis.
Niet goed natuurlijk, maar stieken ergens ook wel "fijn"
Daan - Maandag 4 juni 2018 14:53
Ik ook niet. Ik schaam me om het toe te geven, maar het is toch wel een van dd weinig voordelen van mijn ES. Ik heb altijd een vreselijke hekel gehad aan mijn menstruatie, ik voelde me vies. Ik weet dat hetzelfde effevt te bereiken is met doorslikken, maar ik wil liever geen hormonale anticonceptie.
Mocht ik ooit weer ongesteld worden zou ik een cup gebruiken. Dat is beter voor het milieu.
Deborah__x - Maandag 4 juni 2018 13:48
Ik slik ook de anticonceptie pil, omdat m'n cyclus echt vet onregelmatig was. Verder ben ik volgens mij echt heel erg gezegend met het feit dat ik naast m'n menstruatie nergens last van heb...
Lost girl - Maandag 4 juni 2018 17:28
Ik word ook regelmatig niet ongesteld door mijn lichaamsomvang. Ik ben nu ook een halfjaar niet meer ongesteld. Als ik veel afval dan begint het weer. Ik vind hey verschrikkelijk vies en heb echt een hekel aan ongesteld zijn. Het zou heel fijn zijn om tampons te kunnen gebruiken, maar dat lukt helaas niet. Geeft teveel pijn wat ik ook doe.
Daan - Dinsdag 5 juni 2018 10:21
Menstruatiecups zijn echt fantastisch! Het is dat ik niet meer ongesteld word door mijn spiraaltje, maar daar voor gebruikte ik die van Mooncup en daar was ik heel blij mee. Het zit ook fijner dan een tampon vind ik, die bleef ik altijd voelen.
Maria - Dinsdag 5 juni 2018 11:46
Gebruik tegenwoordig meer tampons dan maandverband. Loop in huis vaak in pyjamabroek zonder slipje en dan zijn tampons handiger. Overgestapt naar een natuurlijk merk, Natracare. Bij poseren voor tekengroepen (naakt) doe ik weleens een stukje natuurspons in; vooral als ik ongesteld moet worden maar het nog niet doorzet.
Wat betreft een onregelmatige cyclus, zware of pijnlijke menstruatie of pms is er best wat aan te doen middels voeding, voedingssupplementen en natuurlijke middelen. Een onregelmatige cyclus kan te maken hebben met insulineresistentie/oestrogeendominantie. De pil bevordert oestrogeendominantie en zorgt voor tekorten aan allerlei stofjes, zoals zink en mensen met een eetstoornis hebben vaak toch al een tekort aan zink.
I - Dinsdag 5 juni 2018 16:06
Ik ben sinds ik weer ongesteld ben geworden +/- 4 maanden nu, ook overgestapt op de menstruatiecup. Ik ben echt fan. Ik had altijd de grootste moeite met het inbrengen van een tampon maar omdat een cup veel minder diep zit gaat dit veel beter. Ik voel hem niet gedurende het dragen. Buikkrampen zijn idd zelfs iets minder.
Het enige is dat ik het eruit halen wel wat pijnlijk vind omdat je hem dan minder goed kan invouwen, misschien ben ik toch wat krap ofzo. Dat gaat altijd met wat tranen en neiging tot herbelevingen. Maargoed dat is de never ending story van mijn menstruatie.
Dit is de beste uitkomst so far dus ik ben heel blij met de menstruatiecup!
X - Woensdag 6 juni 2018 02:18
Even een kleine correctie op jullie artikel: een spiraaltje zit in de baarmoeder, niet in de vagina zelf. Verder heel fijn dat jullie zo open over een onderwerp als menstruatie praten!
Liv - Woensdag 6 juni 2018 18:38
Haha, precies wat ik op wou merken! Klein verschilletje ;). Een spiraaltje zit dus ook zeker niet los, aangezien het de baarmoeder zo ongeveer opvult.
C - Woensdag 6 juni 2018 14:56
Bedankt dat je zo open schrijft over jouw vaginisme Scarlet, ik had dit stukje geschreven kunnen hebben. Ik voel me soms wel beschaamd doordat ik hierdoor ben aangewezen op maandverband en het is fijn om te weten dat ik niet de enige ben.
Ellie-x - Vrijdag 8 juni 2018 09:30
Ik heb gelukkig een vrij regelmatige menstruatie, alleen ik heb de laatste jaren wel steeds meer last van lichamelijke klachten gekregen erbij.. vroeger had ik niet zoveel buikkrampen als nu.
Ik gebruik nu al heel veel jaren tampons, vind het nog steeds best wel ideaal. Ik zou wel een cup willen gebruiken, maar ik vind dat juist lastig, omdat je 'm niet zo vaak hoeft te vervangen, maar je moet dan wel plassen. Dan komt je plas daar toch op? (Sorry beetje vieze vraag.)
ma - Maandag 20 augustus 2018 06:42
ik ben altijd erg ongesteld dus ik draag altijd zo dik mogelijke tampons