Sterke nagels in de winter

 

Het verzorgen van je nagels is misschien wel net zo belangrijk als de verzorging van de rest van je huid en lichaam. In de winter zijn mijn nagels vaak wat zwakker en dit merk ik doordat er snel scheurtjes in komen, ze erg dun en kwetsbaar zijn, er witte vlekjes op mijn nagels ontstaan en doordat ze soms ook pijnlijker aanvoelen. Pas dan kom je er achter wat je nagels voor je doen en hoe belangrijk het is dat ze gezond zijn. Zwakke nagels kunnen samenhangen met bepaalde vitamine tekorten en slecht eten, maar ook met de verzorging ervan. In deze blog deel ik een aantal tips met jullie voor sterke en gezonde nagels, ook in de koude maanden waarin je nagels aan nog meer invloeden van buitenaf worden blootgesteld.

Zwakke en breekbare nagels kunnen ontstaan door invloeden van binnen- en buitenaf. Als je denkt aan externe factoren die nagels van buitenaf beschadigen kun je denken aan water, het werken met je handen, nepnagels, chemicaliën, etc. Toen ik bijvoorbeeld mijn vriend had geholpen met het verven van zijn huis, merkte ik direct dat mijn nagels aangetast werden door de verf en terpentine.

handen
bron

Ze werden erg droog en er kwamen een soort van ribbeltjes in. Ze waren niet meer mooi glad. Je nagels kunnen ook zwakker worden door interne factoren. Hierbij kun je denken aan voeding, vitamine en slaap tekort. Vaak is er sprake van een combinatie wanneer je te maken hebt met zwakkere nagels die vaak gevoeliger zijn en sneller afbreken.

Wat kun je doen voor gezonde en sterke nagels?
Een aantal jaar geleden had ik ineens heel veel last van zwakke nagels. Ze braken non stop en er leek eigenlijk niks echt te helpen. Ik heb uiteindelijk heel wat dingen geprobeerd en nu ben ik op een punt dat ze wel weer goed en stevig zijn zoals voorheen. Hier ben ik heel blij mee want ik had er echt last van. Ik heb gemerkt dat veel dingen wel werken, alleen dat het ook tijd nodig heeft. Dat het niet binnen een weekje verholpen is maar dat het goed voor je nagels zorgen ook een soort gewoonte moet worden.

♥ Goede voeding
Het klinkt misschien wel heel afgezaagd, maar omdat dit ook voor gezonde nagels ontzettend belangrijk is, begin ik hier wel mee. Ons lichaam haalt verschillende vitamines en mineralen uit onze voeding die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Dit geldt ook voor onze nagels. Vaak hebben mensen met zwakke nagels een te kort aan biotine. Dit is ook wel bekend als vitamine B8, vitamine D, zink en calcium. Dit halen wij uit onze dagelijkse voeding, bijvoorbeeld uit zuivelproducten, eieren, noten, vis, groenten en fruit. Gezond en ook zeker gevarieerd eten is een must voor gezonde en sterke nagels.

♥ Goede nachtrust
Goed slapen is natuurlijk sowieso belangrijk voor onze gezondheid, maar ook zeker voor de groei en gezondheid van onze nagels. Goed slapen kan namelijk de groei, het herstel en de ontwikkeling van je nagels maar ook van je huid en haar bevorderen.

♥ Vijlen in plaats van knippen
Omdat het sneller en makkelijker is, worden nagels door veel vrouwen geknipt. Je kunt ze beter vijlen. Zeker wanneer je zwakkere nagels hebt, is dit een goed alternatief. Wanneer je je nagels knipt, kunnen er eerder scheurtjes ontstaan. Wanneer je ervoor kiest om je nagels te vijlen, is het het beste om een beweging in één richting te maken en dus niet heen en weer te gaan met de vijl. Ook dit vergroot de kans op scheurtjes. Vijl je nagels ook als ze droog zijn. Natte nagels zijn kwetsbaarder. Wat betreft vijlen, vind ik de glasvijl het fijnste.

nagel verzorging
bron

♥ Geef je nagels rust
Wanneer je regelmatig je nagels lakt of nepnagels laat zetten, is dit ook een aanslag op je nagels. Ik vind nagellak heel leuk, maar weet ook dat het mijn nagels niet per se goed doet. Geef je nagels ook regelmatig rust door er even helemaal niets op te doen. Hierdoor kunnen ze beter 'ademen' en herstellen.

♥ Nailharder
Wat wel goed kan helpen tegen zwakke nagels, is nailharder. Dit is ook een soort nagellak maar het bevat bestanddelen waardoor je nagels sterker worden. Ik heb er al heel wat geprobeerd maar ik ben vooral te spreken over de nailharder van herome. Die moet je voor langere tijd gebruiken maar het resultaat mag er zijn. Een potje kost ongeveer €10,- euro maar het is het geld meer dan waard.

♥ Wel nagellak? Gebruik basecoat!
Wanneer je wel nagellak op wil doen, is het sterk aan te raden om altijd basecoat te gebruiken. Je nagellak blijft niet alleen langer zitten, maar het beschermt je nagels ook tegen verkleuring. Wanneer je bijvoorbeeld rode nagellak op doet zonder basecoat, is de kans groot dat je nagels gelig verkleurd zijn als je het er weer af haalt.

♥ Remover zonder aceton
Er zijn verschillende soorten nagellak remover te koop. Het grootste verschil is de nagellakremover met of zonder aceton. Kies bij voorkeur voor de remover zonder aceton. Dit is minder agressief en er zitten minder stoffen in die schadelijk zijn voor je nagels en de huid eromheen.

♥ Verzorg je handen en nagels goed
Voor mooie handen en verzorgde nagels is het ook van belang dat je dit meeneemt in je lichamelijke verzorging. Zeker in de winter hebben je handen veel te verduren. Veel mensen krijgen dan last van droge handen en in dat geval is het goed om de natuur een handje te helpen. Smeer je handen dagelijks in met een goede vochtinbrengende handcrème om je handen soepel en gezond te houden. Vergeet hierbij ook je nagels niet.

douglas
Douglas

lush nagelriemcreme

Lush

♥ Nagelriemen verzorgen
Daarnaast is het van belang dat je je nagelriemen niet vergeet. Smeer deze regelmatig in met een voedende hand of nagelriemcrème. De nagelriemen helpen je nagels te beschermen. Wanneer je dit niet goed verzorgd, zullen er eerder kleine wondjes en losse velletjes bij de nagelriemen ontstaan die ook kunnen gaan ontsteken. Duw ook regelmatig je nagelriemen terug met een zogenaamd bokkenpootje. Doe dit niet met de nagels van je andere hand. Heel verleidelijk, maar dan kunnen er bacteriën onder komen die ook kunnen zorgen voor infecties.

♥ Handmassage
Af en toe een ladies night organiseren is helemaal geen slecht idee. Doe bijvoorbeeld een avondje met je zus, vriendinnen, moeder of strik je vriendje om even je handen te masseren. Je kunt natuurlijk manicures bij elkaar doen maar je kunt ook gewoon elkaars handen masseren met handcreme. Dit zorgt voor een goede doorbloeding en gezondere handen in de winter.

Hoe verzorg jij je handen en nagels?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Janique - Zondag 29 november 2015 14:11
Ik verzorg mijn nagels helemaal niet. Het is maar zo'n klein deel van m'n lichaam, niet eens de moeite waard vind ik. :p
An - Zondag 29 november 2015 18:59
Ik heb jarenlang mijn nagels afgebeten, eigenlijk altijd al, en nu zijn ze best lang (voor mijn doen, gigantisch) en heeft iemand op een hobbybeurs ze gelakt. Ik voelde me zo goed! Het is ook een soort van boost voor je zelfvertrouwen als je iets wat je zelf altijd zo slecht verzorgd écht mooi kan maken.
Lost girl - Zondag 29 november 2015 23:41
Helemaal met janique eens.
Iris - Maandag 30 november 2015 11:50
Wat ik ook doe niks helpt. En er komen toch elke dag nieuwe scheurtjes in door m'n werk als schoonmaakster in een hotel.