Puistjes op je lichaam

 

In de puberteit had ik regelmatig een pukkeltje (of een iets grotere..) op mijn gezicht en ik denk dat de meeste mensen dit wel hebben of hebben gehad. Af en toe laten ze zich nog steeds even zien en op het ene moment heb ik een betere huid dan het andere moment. Pukkels komen minder voor op andere plekken, maar het kan wel! Ik had laatst bijvoorbeeld een nieuw shirtje aan en toen ineens zag ik een rood bobbeltje in de buurt van mijn decolleté. Beetje jammer net nu het zomer is en je misschien juist wat bloter gekleed gaat. Ik mag niet klagen hoor, want over het algemeen heb ik maar weinig last van puistjes maar als ze er dan zijn, is het natuurlijk altijd op het verkeerde moment en op de verkeerde plek.

Veel mensen denken bij puistjes dus aan de puistjes op ons gezicht. Daar is al heel veel informatie over te vinden en er zijn allerlei producten op de markt gekomen om deze puistjes te bestrijden. Er is minder bekend over puistjes die ontstaan op andere plekken op het lichaam. Misschien omdat het minder voorkomt maar het kan ook komen doordat mensen er minder last van hebben of het minder erg vinden.

meisje
Bron

Toch komt er ook bij dit soort pukkels veel schaamte kijken bij vooral vrouwen. Sommigen voelen zich minder aantrekkelijk door pukkels op hun lichaam en durven bepaalde kleding niet te dragen. Ze willen het verstoppen zodat niemand het ziet of er wat van kan vinden. Toen ik dat pukkeltje (oke, hij was best groot) bij mijn decolleté had, wilde ik ook liever een ander t-shirt kiezen omdat ik het gevoel had dat iedereen het zou zien en er naar zou gaan kijken. Ook bij dit soort pukkels zien we dat vaak bij onszelf veel beter dan dat anderen dat zien, maar toch speelt dit dan door ons hoofd. Ik kan me ook wel voorstellen dat gevoelens van schaamte en angst voor de mening van anderen een rol kunnen spelen als je er veel last van hebt.

"Ik had in een periode toen ik veel stress had veel last van puistjes op mijn gezicht, maar ook op mijn schouders en rug. Het was toen ook nog zomer en het was veel te warm om een t-shirt met lange mouwen te dragen. Ik voelde me vreselijk want ik dacht dat iedereen het vies zou vinden. Ik heb er ook weleens opmerkingen over gekregen en dit zorgt er al helemaal voor dat mijn gevoel dat iedereen het ziet bevestigd wordt. Ik wil me mooi voelen en dat kon ik niet meer. Ik merkte dat mensen ineens moeite kregen om me aan te raken en bijvoorbeeld een knuffel te geven. Ik denk dat ze me vies vonden." - Nanda

Schaamte en angst dat anderen je vies vinden komt geregeld voor als het gaat om pukkels of acne. De angst dat mensen je niet aanraken omdat ze je vies vinden lijkt me heel erg. Je kunt er namelijk niks aan doen. Je kan heel schoon en hygiënisch zijn en alsnog last hebben van puistjes. Dit valt extra op wanneer je pukkeltjes hebt op je schouders, armen, rug en decolleté, omdat dat vaker aangeraakt wordt door een omhelzing o.i.d. dan je gezicht. Waar komen deze puistjes vandaan en wat kun je er tegen doen?

Zweet is de boosdoener
Zweet is de grootste veroorzaker van puistjes op de borst. Het is daarom belangrijk om na het sporten of op warme zomerdagen te douchen en je goed af te drogen met een schone handdoek. Ook tijdens het sporten kun je al wat doen, hou er een (schone!) handdoek bij en dep het geregeld droog. Het is belangrijk om met die warme dagen je ook 's avonds te wassen of te douchen als je hier veel last van hebt. Het zweet verstopt de poriën en als je dit sneller weg wast, heb je minder kans dat er puistjes ontstaan als gevolg hiervan.

meisje
Bron

Parfum en geparfumeerde bodylotions
Puistjes kunnen ook ontstaan door parfum. Zeker wanneer je hier gevoelig voor bent, kan dit een veroorzaker zijn. Het kan helpen om parfum bijvoorbeeld op de polsen en achter de oren te spuiten in plaats van in je nek en op je borst. Sommige delen van onze huid zijn wat gevoeliger voor irritaties dan andere plekken.

Onderzoek je kledingkeuze
Als het gaat om pukkeltjes op je rug en schouders, komt dit vaak door verstopte poriën. Het kan dan helpen om te kijken naar de kleding die je draagt. Synthetische stoffen als polyester zijn vaak een boosdoener voor puistjes op je rug. Je kunt hier gelukkig wel wat invloed op uitoefenen door te kiezen voor kleding van andere materialen zoals katoen of linnen. Luchtige iets wijdere kleding is ook vaak beter dan kleding die strak op de huid valt. Daarnaast is het verstandig om in de zomermaanden vaker van kleding en ook van bijvoorbeeld BH's te wisselen dan in de winter.

Was je beddengoed regelmatig
Ook 's nachts zweten we in de warmere maanden vaak meer en dan is het ook belangrijk dat we onze lakens en kussenslopen regelmatiger te wassen. Vervang ook je handdoek wat vaker dan wanneer het wat kouder is.

Milde douchegel en wasmiddel
Misschien is het iets waar je niet direct aan denkt, maar ook dingen als douchegel en wasmiddel kunnen invloed hebben. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je huid niet zo goed tegen sterk geparfumeerde douchegels kan omdat het vaak wat agressiever is. Dan kan je beter kiezen voor een wat mindere zeep. Daarnaast is het belangrijk om je niet te vaak met zeep te wassen. Hierdoor droogt je huid sneller uit en wordt het gevoeliger. Voor wasmiddels geldt hetzelfde. Je huid kan geïrriteerd raken van de stofjes die van het wasmiddel in je kleding zitten om het bijvoorbeeld lekker te laten ruiken. Het kan helpen om eens een ander wasmiddel te gebruiken.

Gebruik geen make-up om puistjes te verbergen
Het kan aantrekkelijk zijn om je puistjes te verbergen met een laagje foundation, bb-creme of poeder. Ik snap dat heel goed en heb het vroeger ook veel gedaan, maar het is niet zo slim. Foundation verstopt de poriën en zorgt er voor dat het juist erger wordt en dat de pukkeltjes minder snel weggaan. De beste manier om er voor te zorgen dat ze weggaan, is ze met rust laten. Hoe moeilijk dat ook is.

Heb jij last van puistjes op andere plekken dan je gezicht?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne - Maandag 22 augustus 2016 05:30
Ja, ik heb ze (af en toe) op mn benen...hey voelt zo vies!! Ik draag dan altijd een legging of een broek zodat niemand het ziet maar het voelt gewoon zo vies....
% - Maandag 22 augustus 2016 12:54
hormonen heten die dingen juist ja
Iris - Maandag 22 augustus 2016 14:35
Op m'n benen en oksels.
Daisy - Woensdag 24 augustus 2016 16:56
Ik herken me helaas enorm in het verhaal van Nanda... Vooral zomers zie ik tegen de warme dagen op (zoals vandaag) omdat ik simpelweg in mijn gezicht, op mijn armen, op mijn schouder en op mijn rug best veel puistjes heb... Tja, ik probeer het gewoon zo veel mogelijk te verbergen.