Obsessief letten op wat je lelijk vindt

 

Ugh, zie je die lelijke tand echt zo goed? Ik kijk naar een foto van mezelf met vriendinnen die laatst gemaakt is op een verjaardag. Of nou ja, ik kijk niet echt naar de foto, ik kijk naar één ding op de foto, namelijk één van mijn voortanden. Die ene voortand die net wat groter is dan de ander en waar ik me altijd zo aan stoor. Als ik lach probeer ik dat altijd zo te doen dat mensen het niet zien en ook op foto's denk ik erover na, maar nu zie je het duidelijk. Ik baal ervan, vind de foto stom en scroll weer verder.


Bron

Gek eigenlijk, ik heb niet gekeken naar de rest van de foto. Soms kun je bepaalde dingen aan je uiterlijk niet mooi vinden en hier erg mee bezig zijn. Zo heb ik dat met die gekke tand waar andere mensen nooit naar kijken, maar ook met mijn twee grote tenen die door operaties inmiddels een beetje verminkt zijn. Ik vind ze heel erg lelijk, een vriendin noemde ze afgelopen zomer zelfs schattig.

Door zo bezig te zijn met de dingen die je niet mooi vindt, ga je proberen deze dingen te verbergen waardoor je je ongemakkelijk kunt gaan voelen in sociale situaties omdat je bang bent dat anderen ook zien wat jij altijd ziet als je in de spiegel kijkt. In werkelijkheid blijkt dat anderen helemaal niet letten op de dingen die jij zelf zo lelijk vindt. Ik schreef bijvoorbeeld al eens over die ene tand waarvan later bleek dat anderen daar nooit echt bewust op gelet hadden.

Hierdoor ging ik bij de mensen om mij heen ook eens letten op de tanden en toen viel me op hoeveel mensen eigenlijk net zoiets hadden zoals ik en ik realiseerde me toen dat me dat nog nooit eerder was opgevallen. Ook vond ik het niet lelijk of storend, dus waarom vond ik dat bij mezelf wel? Dit maakt dat ik het nu wat meer kan loslaten. Nee, ik vind het nog steeds niet mooi als ik het in de spiegel of op een foto terug zie, maar ik kan het een stuk beter relativeren door me nu te bedenken dat het in mijn hoofd echt erger is dan in de realiteit.


Bron

Bijna iedereen heeft wel iets aan zijn of haar uiterlijk waar diegene net wat meer onzeker over is dan andere dingen. Zelf let je hier extra op terwijl dit misschien helemaal niet nodig is. Het is dan goed om je te realiseren dat je veel meer bent dan bijvoorbeeld die grote tand of die neus die misschien een beetje scheef is. Het gaat vooral om de gedachten die je bij deze bepaalde delen van je lichaam hebt en niet over die ''lelijke'' dingen zelf.

Probeer daarom altijd te relativeren: ''hoe erg is het?'' Overigens wil ik daarmee niet alle onzekerheden rondom uiterlijk bagatelliseren. Ik weet goed dat sommige zaken rondom uiterlijk heel erg onzeker kunnen maken. Zo ken ik via via ook iemand die zó ontzettend onzeker was over haar kleine borsten, dat zij uiteindelijk een borstvergroting heeft laten doen. Zij voelde zich nadien daadwerkelijk een stuk zekerder over zichzelf.

Mocht je dit soort dingen ook overwegen, dan is het belangrijk om hier met anderen over te praten en goed de voor- en nadelen van op te schrijven. Bedenk je bijvoorbeeld op wat voor manier je je anders zou voelen als een bepaald deel van je lichaam waar je je onzeker over voelt, anders zou zijn. Ook kun je op internet zoeken naar ervaringen van anderen.


Bron

Let jij veel op dingen die je lelijk vindt aan jezelf?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

ginie - Zaterdag 9 januari 2016 12:18
Op t moment is het bij mij zo dat ik niet baar mezelf kan kijken helaas. De spiegel is echt mij vijand en als ik moet kijk ik alleen functioneel. Een onderdeel van me therapie steekt daad nu op in. Het voelen van me lichaam, naar me lichaam kunnen kijken en acceptatie ervan. Voelt nu soms nog wel al een onhaalbaar doel. Maar er zijn wel meer doelen die ik behaald heb waarvan ik dacht dat ik t nooit zou kunnen dus daar haal ik dan nu maar kracht uit dat ik dit stuk ook nog steeds kan aanpakken en behalen
L - Zaterdag 9 januari 2016 15:46
Als ik mezelf op foto's zie, is er slecht één ding waarnaar ik kijk, wat volgens mij m'n hele gezicht verpest : mijn neus :( ik vind hem echt veel te groot.

Trouwens, is er nog iemand die zichzelf er redelijk oké vindt uitzien in de spiegel (bij momenten zelfs mooi), maar wanneer je dan een foto ziet, lijken al je 'lelijke' lichaamsdelen 1000x erger? Ik weet niet wat ik moet geloven : de spiegel of de foto's...
M. - Zaterdag 9 januari 2016 18:26
ik heb een snor :-(

volgende week dinsdag heb ik een afspraak bij de huidspecialist om te kijken naar een geschikte behandeling.
heb al 12 flits (ipl) behandelingen gehad maar het wordt alleen maar erger.
Dit maakt me zo onzeker en depressief dat ik alleen nog maar in bed lig
An - Zaterdag 9 januari 2016 18:42
Hm heb overal in mn gezicht moedervlekken...echt zo irritant! Blijkbaar ben k niet de enige die dat lelijk vind. Want hoor regelmatig terug van gezinsleden: ow heb je haar weer met dr poepvlekken..

Dat doet zeer en maakt me enorm onzeker waardoor k hele lagen make-up erover heen smeer maar toch blijf je het zien.... :(
JenniferRS - Zaterdag 9 januari 2016 19:02
@an
Wat erg dat je familie dat zegt!
Een vriendin van mij heeft er ontzettend veel in haar gezicht en dat vind ik juist mooi aan haar.
Het maakt haar uniek en jou zeker ook!

L - Zaterdag 9 januari 2016 20:24
@An : misschien bedoelen je gezinsleden dat al lachend, maar het blijft niet leuk, natuurlijk :( Ik hoop echt dat je het op een dag kunt accepteren en misschien wel mooi vindt! ♥ ♥ ♥ !!

otiz.nerd - Zaterdag 9 januari 2016 23:27
je al zolang lelijk voelen dag het je het zelfs al niet meer kan schelen omdat je het als een feit gaat zien en het gewoont accepteert dat je lelijk bent, herkent iemand dit ?
L - Zondag 10 januari 2016 14:54
@otiz.nerd : jazeker, ik herken dit zeer goed. "Het is nu eenmaal zo, dus waarom zou ik nog moeite doen om mezelf er wat beter te laten uitzien", denk ik dagelijks. Ik heb ook nog nooit van iemand het tegengestelde gehoord, dat ik wél mooi ben, dus ik zie het ook als een feit. ♥ ♥ ♥