Minder make-up dragen

 

Tijdens mijn eetstoornis ben ik langzaam begonnen meer make-up te dragen. Ik denk door onzekerheid. Daarna raakte ik er eigenlijk een beetje aan ''verslaafd''. Ik vond het natuurlijk ook gewoon leuk, en nog steeds, om mezelf en anderen op te maken en op hun mooist te laten zijn. Maar op een gegeven moment durfde ik niet echt meer zonder. Ik vond mijn eigen gezicht ook niet meer mooi zonder make-up, omdat ik er zo aan gewend was. Ik ben hierin helaas ook niet de enige. Meer beautybloggers, vriendinnen en vrouwelijke familieleden beamen dat dit gebeurde toen zij meer make-up gingen dragen.

minder make-up dragen

Make-up kan ontzettend leuk zijn om mee te experimenteren. Je kunt je ogen, lippen of gezichtsvorm er mooi mee benadrukken of uit laten komen. Voor feestjes kun je jezelf net even extra laten stralen of wat oneffenheden wegwerken, zodat de aandacht daar niet naartoe gaat. Make-up kan leuk zijn, maar ik denk wel dat je je bewust moet zijn van de risico's die je loopt als je veel make-up draagt. Zo kan je huid er door verstopt raken, kun je er anders uit gaan zien dan je eigenlijk bent of kun je er zo aan gewend raken dat je niet meer zonder durft. Ook kun je jezelf er minder mooi door gaan vinden en dat is natuurlijk nooit de bedoeling van het gebruiken van make-up.

Zelf ben ik de afgelopen jaren steeds minder make-up gaan gebruiken. Soms draag ik dagen helemaal geen make-up. Ik heb no make-up dagen en voel me daar heerlijk bij in plaats van lelijk of minder mooi. Mascara en wenkbrauwpotlood blijven mijn twee favorieten die ik op zijn minst nog wel graag draag. Soms draag ik ook nog wat oogpotlood in mijn bovenste wimperrand, maar ook dat doe ik niet meer dagelijks. Waar ik vroeger voor een feestje ook nog een primer, BB-cream, bronzer, highlighter, blush, concealer, eyeliner en lipgloss droeg is dat nu enkel wat bronzrn op mijn wangen naast mascara. Minder en daardoor meer mezelf. En dat was best even wennen.

make-up

De reden dat ik make-up ben gaan gebruiken had te maken met de donkere wallen onder mijn ogen en wat puistjes. Die wilde ik wegwerken en dat deed ik op een manier waardoor je zo min mogelijk zag dat ik make-up gebruikte; zo natuurlijk mogelijk. Ik gebruikte een mooie primer en weinig foundation, maar net genoeg foundation om het egaal te maken. Om het zo onopvallend mogelijk op mijn gezicht aan te brengen, maar toch te zorgen voor een goede dekking, moest ik er heel wat eerder voor opstaan. Iets dat ik niet altijd leuk vond en waardoor ik nogal eens flink moest haasten.

Uiteindelijk ben ik nog enkel wat concealer gaan gebruiken de afgelopen jaren. Ik droeg dat onder mijn ogen tegen de wallen of op plekjes waar ik oneffenheden had. Inmiddels gebruik ik ook dat niet meer. Jammer dan dat ik een beetje wallen heb, dat is nu eenmaal mijn gezicht. En helaas, maar waar, horen ook die puistjes er soms ook gewoon bij. Ik probeer mijn huid weer te laten ademen. Ik gebruik enkel kokosolie als gezichtsverzorging en reinig het goed iedere dag.

Ik moest in het begin wel even wennen aan die onbedekte huid. Mijn eigen, echte huid. Mijn huid met hier en daar een puistje en blijkbaar enorm veel sproeten in de zomer. Mensen om mij heen zeiden er ook wel eens iets over: ‘Zo jij hebt veel spoeten' of ‘Ben je moe?' Die laatste was natuurlijk niet altijd leuk om te horen, maar inmiddels zijn die mensen ook aan mijn gezicht zonder make-up gewend en dat voelt heerlijk.

make-up

Het voordeel van het afkicken van make-up is dat ik mezelf nu ook mooi kan vinden zonder make-up. Ik kijk soms in de spiegel en denk: ''He, ik zie er mooi uit vandaag. En ik draag niet eens make-up.'' Dat voelt goed, maar was wel even wennen. Een beetje bronzer in de winter helpt me van mijn bleke gezicht af op donkere winterdagen als ik dat fijn vind. En die donkere kringen onder mijn ogen, daarvoor moet ik gewoon genoeg drinken en goed slapen. Dat doet een hoop goeds voor mijn huid.

Draag jij veel make-up of durf je niet zonder, dan is het een goede uitdaging om er mee te gaan minderen en af en toe niets te dragen. Moeilijk natuurlijk, want de make-up en het egaliseren van je huid blijft misschien heel verleidelijk, maar uiteindelijk geeft het je een vrij gevoel. Je hoeft natuurlijk niet te streven naar helemaal geen make-up, je mag best wat dingetjes gebruiken als je dat mooi vindt of leuk vindt om mee te spelen, maar bedek jezelf niet iedere dag onder allerlei producten.

Wil je jezelf accepteren dan is het goed om de nep-onderdelen aan je lichaam zo min mogelijk toe te laten of af te bouwen. Kunstnagels, extensions, nep-wimpers, opgevulde push-up BH's, gebleekte tanden, spray-tan, wimper-extensions, lip-plumper of veel make-up, het is allemaal hartstikke leuk, maar het helpt je niet om jezelf te accepteren. Je verandert jezelf ermee in iemand die je eigenlijk helemaal niet bent. Je komt verder van jezelf af te staan en als je het dan weg laat, voel je je minder mooi, terwijl je dat helemaal niet bent.

make-up

Verder heb ik ook gemerkt dat sommige mensen het helemaal niet zagen dat ik dingen weg liet. Ze hebben er nooit iets over gezegd en toen ik het vertelde zeiden ze dat ze er niets van hadden gemerkt. Ik ben zelf blij dat ik in de loop van de jaren mezelf meer ‘echt' laat zien en wilde dat graag delen. Misschien herken je het als lezer of zet het je aan het denken tijdens jouw weg naar zelf acceptatie.

Hoe zit dat bij jou?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maanmeisje - Woensdag 23 september 2015 10:36
Ik gebruik wel dagelijks make-up, maar grotendeels make-up met natuurlijke ingrediënten, waar ik me beter bij voel, en ik probeer niet te veel op te doen. Dat vind ik niet mooi en te onnatuurlijk. Wel zou ik willen dat ik nog minder of soms niks durfde te dragen, maar dat hoeft van mijzelf niet van de één op de andere dag.
Olivia - Woensdag 23 september 2015 10:38
Ik doe eigenlijk enkel mascara op, gewoon omdat het mijn blik opent. Heel af en toe als ik eens ergens naartoe ga, doe ik eens lippenstift en blush op. Niet omdat ik anders onzeker ben, maar gewoon omdat ik het fijn vind. Ik heb wel een vriendin die zich dagelijks helemaal schminkt, alles erop en eraan. & ik vind dat zo mooi! Ik wil dat ook, maar dan denk ik wel even goed na, want ik ben zo niet, ik ben niet iemand die zich elke morgen gaat schminken. Want alles wat je erop doet, moet er ook weer af. Naaaahh dat zie ik me niet elke avond doen hoor :p

Cianna - Woensdag 23 september 2015 12:18
Ik heb eigenlijk nooit make-up gebruikt, en als ik dit soort dingen lees ben ik daar nog altijd blij om :)

Enige wat ik zo af en toe nog wel eens wil gebruiken is iets van labello/vaseline als mijn lippen weer eens zijn uitgedroogd. (Elke winter eigenlijk)
Vita - Woensdag 23 september 2015 12:24
Vind het altijd zo mooi als mensen geen make up dragen. En het stomme; ik ga de deur niet uit zonder make up. De hele reutemeteut moet op, mascara, eyeliner, concealer, blush, lippenstift want heb hele lichte lippen, wenkbrauwgel en op slechte dagen ook cc cream. Ik voel me zooo ongemakkelijk zonder make up haha, als de deurbel gaat en ik heb geen make up op, dan verstop ik me het liefst achter mijn haren, terwijl ik met make up met mijn kin naar boven loop van zelfverzekerdheid.
Rebecca - Woensdag 23 september 2015 13:26
Ik vind mezelf niet perse lelijk(er) zonder make-up, maar vind mezelf wel representatiever/frisser met make-up. Op vrije dagen gebruik ik alleen een klein beetje wenkbrauw potlood. Als ik naar school moet gebruik altijd wenkbrauwpotlood en een laagje foundation + blush. Vaak ook mascara en eyeliner. Ik vind het leuk om te doen, heb 's ochtends toch de tijd nodig om lekker wakker te worden dus waarom dan niet gelijk lekker make-uppen. Oh en als ik moet werken gebruik ik ook poeder, anders gaat mijn gezicht zo glimmen halverwege de dag, haha.
RosieV - Woensdag 23 september 2015 13:28
Ik vind make up gewoon mooi en vrouwelijk. Zonder zie je er vaak zo flets uit.
Ik vind jouw persoonlijk met getekende wenkbrauwen ook iets mooier Nouska.
En voor de opkomende reacties: Mijn mening en geen feiten.
A - Woensdag 23 september 2015 13:57
super leuk juist, sproeten
Iris - Woensdag 23 september 2015 14:03
In m'n pubertijd heb ik tijdje make up gedragen, maar nu draag ik helemaal geen make up mee. Make up werkt ook niet voor mij. Gebruik alleen nivea soft als dagcreme.
N - Woensdag 23 september 2015 14:57
Net als mooie kleding dragen voel ik me fijn als ik mijn gezicht verzorg en een beetje opmaak. Voor een feestje wat meer, en overdag een beetje. Ik denk dat je uiteindelijk daar een eigen Weg in vind, dit zegt ook iets over wie je bent. Uk voel mezelf niet meer of minder mezelf met een beetje mascara op :)
liil - Woensdag 23 september 2015 16:25
ik vind jou het mooiste zonder, nouska! je hebt ook gewoon echt een leuk lief hoofd :) ik gebruik eigenlijk nooit make-up. soms zou ik willen dat ik wat beter zou weten hoe het werkt enzo (niet voor iedere dag, maar voor feestjes en sollicitaties), maar ik weet er geen raad mee en voor mijn gevoel staat het gewoon te overdreven als ik het wel opdoe.. ik zou met alle tutorials op youtube natuurlijk best mijn skills op dit gebied kunnen proberen te verbeteren, maar dat is dan weer teveel moeite (en iets in mij zegt me: je kan er nog zoveel tijd aan besteden, goed of iig beter wordt t toch niet). dus appelciderazijn en kokosvet zijn mijn enige producten ;')
maartje - Woensdag 23 september 2015 18:36
ik draag eigenlijk best veel oogmake up (als in wenkbrauwpotlood, oogschaduw, oogpotlood en mascara) plus een klein beetje foundation. ik vind dat het een mooiere oogopslag geeft ik vind zelf lippenstift of blush dan weer niet zo mooi. maar ik voel me opzich ook wel prima met alleen een beetje wenkbrauwpotlood (wenkbrauwen maken het gezicht altijd haha )
Esmee - Woensdag 23 september 2015 19:22
Ik doe alleen mn wenkbrauwen en mascara
iamkaylee - Woensdag 23 september 2015 21:07
Makeup kan mooi zijn, maar alleen als je het doet omdat het goed voelt voor jezelf en niet omdat je je verplicht voelt! Vroeger ging ik de deur niet uit zonder makeup, nu maakt het me helemaal niets meer uit. En wat een opluchting is dat! Ik merk dat ik mezelf ook meer kan waarderen zonder makeup nu, het is echt niet zo dat ik mezelf een godsgeschenk voor mannen vind zonder makeup, maar ik heb wel dagen dat ik in de spiegel kijk en kan denken "goh, zo erg is het helemaal niet". Ik merkte ook dat ik altijd zei "sorry ik heb geen makeup op" maar waarom? Sorry dat ik mijn gezicht laat zoals het is? Is dat erg dan? Helemaal niet!
Beyanoniem - Woensdag 23 september 2015 21:10
Ik draag ook elke dag maar weer opnieuw make-up.. Eyeliner, mascara, oogpotlood, als ik zin heb en/of tijd heb oog schaduw.. Blush, bronzen, liplgoss, of lipstift..ik durf echt niet zonder naar buiten en als ik ga voel k me heel erg bloot.. Vroeger ging k wel eens zonder makenup naar school maar zie me dat nu geen dag meer zonder doen.. Draag alleen geen make up als k de hele dag thuis blijf en in me bed blijf haha..
Ik heb btw echt een lip verslaving.. Er MOET iets op zitten de hele dag door.. Ik blijf het ook echt maar kopen haha maar ja vind het soms ook wel leuk om me op te maken
b - Woensdag 23 september 2015 21:59
Ik vind make up gewoon mooi maar kan ook prima zonder als ik er geen zin in heb. Ik hoef er dan ook niet meteen vanaf ofzo. Het hoeft toch niet zo alles of niets?
liil - Woensdag 23 september 2015 22:41
hahaha, ik moest ff lachen want je schrijft het zo grappig, maar @iamkaylee ik ben het zoooo met je eens als je dit zegt:

Ik merkte ook dat ik altijd zei "sorry ik heb geen makeup op" maar waarom? Sorry dat ik mijn gezicht laat zoals het is? Is dat erg dan? Helemaal niet!
x - Woensdag 23 september 2015 23:02
Ik vind het juist hartstikke leuk om mezelf op te maken en ik doe het iedere dag
Maar ik doe het niet omdat ik denk dat ik er slecht uit zie zonder
Ik hou er gewoon van!
Ingrid - Donderdag 24 september 2015 07:33
Ik was al sinds mijn puberteit onzeker over mijn huid, ik had snel blosjes, dat haatte ik. Daar is mijn foundation obsessie begonnen. Ik durfde gewoon niet naar buiten zonder. Ik wilde daar van af maar voelde me vreselijk onzeker "naakt" zonder dat spul. Maar sinds mei ben ik er mee gestopt, en inderdaad, niemand die iets zei. Integendeel, ik kreeg juist vaker te horen dat ik er goed uit zag, stralend. Nu draag ik het niet meer, alleen dagcreme, mascara en een lipglosje. Voel me echt "lichter" en beter zo. Met een feestje of gelegenheid maak ik me weer meer op, dan is het leuk dat tutten!
Mooie blog, en weer mooie foto's erbij, je bent gewoon een natural beauty!
Les - Donderdag 24 september 2015 07:55
Ik gebruik helemaal geen make-up meer, afgezonderd van een getinte lippenbalsem, af en toe. Soms, bij een speciale avondgelegenheid wil ik er ook nog wat blush bij gebruiken. Naar mijn mening krijgen (vooral onopgemaakte ogen) iets heel opens, toegankelijks en puurs, dat ik heel mooi vind bij vrouwen!
Fran - Donderdag 24 september 2015 08:48
Ik gebruik niet veel make up.Ik vind dat het zo benauwd en plakkerig voelt .
En soms vind ik dat mijn ogen er zo hard uitzien met lijntjes enz.Maar een concealer is echt een must voor mij ,want ik heb erg veel last van donkere kringen en ik voel mij niet prettig als mensen zeggen dat ik er zo moe uitzie.
Lisanne - Donderdag 24 september 2015 13:02
Wauw echt een mooi artikel en zoveel herkenning! Vorig jaar paar maanden voor de zomervakantie (aan het einde van het herstel van mn es) begon ik steeds meer make-up te dragen. BB-cream, concealer, highlighted, shader, lip basis, lip potlood, eyeliner, lip stick...
In de zomervakantie had ik het afgebouwd, en nu ben ik al een week lang naar de uni geweest zonder make-up, mensen reageren nog hetzelfde (zelfs beter omdat ik lekker in mijn vel zit)
JustmeXx - Vrijdag 25 september 2015 21:48
Wat is er nu weer mis aan make up opdoen? Ik snap dat sommigen er volledig overgaan maar wat foundation, mascara en eyeliner kan toch geen kwaad? Als iemand dit nu graag doet en op die manier de hele dag zelfverzekerd rondloopt, wat is daar dan in hemelsnaam mis mee? Alsof je jezelf meteen haat zonder make up omdat je dit doet als je buitenkomt. Het toont vaak dat iemand zich goed voelt als hij of zij moeite wil doen om er (nog) beter uit te zien. Op deze manier kan je ook gaan klagen over mensen die fitnessen of extra gezond eten omdat zij zogezegd niet gelukkig zouden zijn met hun lichaam als ze dit niet deden. Mensen gaan trouwens ook hun huid niet meer gaan haten als ze dan eens geen make up opdoen. Het is gewoon een gewoonte geworden, iedereen doen waar hij of zij zich goed bij voelt,
Naomi - Zaterdag 26 september 2015 16:10
Ik gebruik echt nooit make-up, puur natuur.
Ik vind make-up echt verschrikkelijk op mn gezicht.
Dus ik ken mezelf niet met make-up op en dat vind ik eigenlijk wel prima.

Maar Nouska, jij ziet er met make-up en zonder make-up allebei super leuk uit!
Vooral je sproetjes
Proudie1 - Zondag 27 september 2015 00:41
Ik gebruik eigenlijk nooit meer make-up. Ik heb het wel met periodes gedaan, maar ik vind het gewoon veel te veel gedoe en ik kan het zelf ook niet zo goed vind ik.
Het enige wat ik nog heb is CC-cream, maar verder eigenlijk niks meer dus.
Crocro - Donderdag 4 mei 2017 07:28
Ik vind het eigenlijk helemaal niet mooi van die dikke lagen make up. Ik vind mensen op hun mooist als ze net uit bed komen. Een van mijn favoriete dingen aan campings bijvoorbeeld.