Mijn tatoeage voor overwinning

 

Zoals jullie in deze blog van mij hebben kunnen zien, heb ik een tatoeage. In een reactie werd er gevraagd wat de betekenis is van deze tattoo. Het leek mij daarom ook leuk om in deze blog te vertellen wat de betekenis van mijn tattoo is en wat de reden is dat ik 'm heb laten zetten. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Ik liep al een langere tijd rond met het idee dat ik graag een tatoeage wilde, maar ik wist niet zo goed wat. Het moest voor mij een speciale betekenis hebben en te maken hebben met mijn eetstoornis. Soms overvalt mij namelijk een gevoel van trots zijn op mezelf. Ik denk dan na over mijn verleden en ben dan trots op het feit dat ik heb gewonnen van de eetstoornis. Ik ben dan zo dankbaar en blij dat mijn leven er nu zo anders uitziet dan toen. Ik heb dit allemaal voor geen goud willen missen en ik ben heel blij dat ik toen de strijd met mezelf en de eetstoornis ben aangegaan.

tattoo

Omdat dit voor mij dus als zo'n overwinning voelt, leek het me mooi om daar symbolisch iets mee te doen. Als ik zoiets op mijn lijf getatoeëerd zou hebben, dan zou ik het ook nooit kunnen vergeten. Ik zou dan elke dag herinnerd worden aan mijn persoonlijke overwinning en voor mij voelt dat heel fijn. Ik wilde dus iets wat te maken zou hebben met mijn eetstoornis, maar het moest ook weer niet overduidelijk zijn dat ik een eetstoornis heb gehad.

Toen ik ben gaan zoeken naar een speciaal symbool kwam ik terecht bij het logo van NEDA. NEDA staat voor National Eating Disorder Association en is dé organisatie in Amerika voor eetstoornissen. Hun logo is symbool geworden voor genezing van een eetstoornis. Het symbool staat voor kracht en herstel. Op Proud is hier ook ooit een blog over geschreven. Deze kan je hier vinden.

Dit symbool vond ik mooi. Ik zie mijn eetstoornisverleden niet als iets negatiefs. Het is een onderdeel geweest van mijn leven en het heeft me gevormd tot wie ik nu ben. Ik schaam me er niet voor en ben juist blij dat het nu weer zo goed met me gaat. Ook voelt de tattoo als een soort stok achter de deur. Ik wil nooit meer terug naar die eetstoornis en zal er ook alles aan doen om dat te voorkomen.

Mensen met een eetstoornis weten vaak wel wat het betekent, maar mensen zonder eetstoornis niet. Ik vind het grappig dat 'wij onderling' dus wel weten wat het betekent, maar de buitenwereld niet. Ik heb de tattoo natuurlijk voor mezelf laten zetten en het is daarom ook niet direct zichtbaar voor iemand anders. De tattoo zit namelijk op mijn heup dus je ziet ‘m eigenlijk alleen als ik in bikini rondloop. Later wil ik hier nog wat meer over vertellen.

Toen ik mijn ouders vertelde over mijn idee waren ze allebei heel enthousiast. Hier was ik erg verbaasd over, omdat ze normaal gesproken niet kapot zijn van tatoeages. Maar omdat deze tattoo zo'n speciale betekenis had, vonden ze het een heel mooi idee. Met trots lieten ze mensen dan ook foto's van mijn tattoo zien toen ik 'm eenmaal had gezet.

De tatoeage heb ik inmiddels ruim anderhalf jaar. Ik heb er dus echt een lange tijd over nagedacht, omdat ik al wel langer hersteld ben dan dat. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad en word elke keer weer blij als ik de tattoo zie. Ook ontvang ik veel positieve reacties op de tattoo. Mensen vragen vaak wat het betekent en als ik dan vertel waar het voor staat, krijg ik een positieve reactie. Ze vinden het knap dat het nu zo goed met me gaat en vinden het symbolisch gezien erg mooi.

Afgelopen zomer gebeurde er iets tofs. Ik was toen op vakantie naar de Dominicaanse Republiek en ik lag op het strand. Ik had dus een bikini aan en mijn tattoo was zichtbaar. Terwijl ik lag te zonnen, kwam er een Amerikaans meisje naar me toe. In het Engels vertelde ze me dat ze mijn tatoeage zo mooi vond en dat ze hoopte er op een dag zelf ook eentje te kunnen laten zetten. Ze was hard aan het vechten tegen de eetstoornis. Ik vond het heel bijzonder dat een wildvreemd iemand naar me toe was gekomen om haar verhaal met mij te delen. Het was fijn om haar hoop te kunnen geven op een leven zonder eetstoornis.

Heb jij een tatoeage met speciale betekenis?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Odette - Donderdag 11 mei 2017 10:07
Mooi, ik ken inderdaad meerdere mensen met deze tattoo! Wat gaaf ook dat dat meisje naar je toe kwam.
Kimberley Janssen - Donderdag 11 mei 2017 10:13
Mooi verhaal. Heb dezelfde tatoeage als jij, maar dan aan de binnenkant van mijn linkerpols.
... - Donderdag 11 mei 2017 10:15
Ik heb er ook 1 aan de binnenkant van m'n pols :)
julia - Donderdag 11 mei 2017 10:33
ik heb de tekst till we meet again op de buitenkant van mijn onderarm die heb ik sinds mijn opa is overleden
DragonFly1991 - Donderdag 11 mei 2017 11:26
Zo mooi!! Ik heb hem ook, op m'n enkel.
Ik heb ook 4 vogeltjes op m'n sleutelbeen( sinds 2012)
En ik wil er nog 1 met het sterrenbeeld in runen van m'n dochter met haar geboortedatum
Dees0703 - Donderdag 11 mei 2017 14:47
Aaah Danique, ik heb dezelfde tattoo, maar dan op m'n pols! In maart 2015 laten zetten als teken van kracht :)
Cora - Donderdag 11 mei 2017 17:27
Ik heb onlangs de tekst 'survivor' op mn pols (tussen mn oude littekens ;-) laten zetten waarbij de S ook de vorm van een vlinder heeft wat voor mij staat voor 'ontplooiing/herstel' en tegelijkertijd als aandenken aan mn vriendinnetje die de strijd helaas niet gewonnen heeft..
Carolien - Vrijdag 12 mei 2017 19:26
Heey Cora zou je mij via een priveberichtje een foto willen sturen van je tattoo ?
Soofy - Donderdag 11 mei 2017 22:16
Mooie betekenis! En wat ben je een mooie meid.
Angel-of-shame - Vrijdag 12 mei 2017 00:10
Respect Danique, mooie betekenis. Ik heb ook een tatoeage met voor mij een speciale betekenis, heb deze destijds laten zetten omdat mijn moeder ongeneeslijk ziek was.
Lost girl - Vrijdag 12 mei 2017 21:07
Ik heb een tatoeage met as erin van een vriend die in 2009 is overleden. Het zijn een lachende en huilende theatermaskers. Precies zoals ons leven was en dat van mij nog steeds is.
Ingrid - Zaterdag 13 mei 2017 14:44
Mooie betekenis Danique. Zelf heb ik een libel boven mijn heupbot aan de voorkant. Hij staat voor verandering en voor vrijheid. x
M. - Zondag 14 mei 2017 20:35
Vind hem erg mooi!
Heb zelf geen tattoos maar mijn zusje heeft een tattoo in tim burton stijl met de tekst sisters never part. Daar ben ik best trots op:)
Erin - Woensdag 24 mei 2017 15:20
Ik moet eerlijk zeggen dat ik echt niet begrijp dat mensen dat laten tatoeëren. Het lijkt of je zegt 'Kijk, ik had een eetstoornis!', ik wil daar zelf echt niet zo mee te koop lopen.
pim - Woensdag 28 november 2018 09:19
Ik kan me voortstellen dat als je over je eetstoornis heenkomt dat een tatoeage verdient. Je hebt een lange psychologische strijd geleverd. Je hebt als het ware een transformatie ondergaan.