Menstruatiecup vs tampon

 

De meeste vrouwen gebruiken tijdens de menstruatie tampons of maandverband. Dat er ook andere mogelijkheden zijn, is bij veel vrouwen niet bekend. Zo is menstratiecup steeds meer in opkomst. Deze cup is een goedkoper alternatief en is bovendien ontzettend milieuvriendelijk. Met name in Amerika is de cup al erg populair. In Nederland zien we echter ook steeds meer dat mensen bewuster gaan leven en op zoek zijn naar milieuvriendelijke producten en alternatieven.

De menstruatiecup is er daar één van en de verwachting is dan ook dat steeds meer vrouwen de tampons en het maandverband in zullen gaan ruilen voor deze cup. Mocht je nogal visueel ingesteld zijn, dan kun je misschien beter niet verder lezen.


Bron

Waarschijnlijk is de menstruatiecup vrij onbekend omdat er niet zoveel reclame voor wordt gemaakt. Er wordt immers voor fabrikanten veel meer winst gemaakt op maandverband en tampons: deze kopen vrouwen iedere maand opnieuw in tegenstelling tot de menstruatiecup die je tot maar liefst tien jaar kunt gebruiken! 

De menstruatiecup is letterlijk een cup die je inbrengt en die het bloed opvangt. De menstruatiecup is gemaakt van siliconen. Als dit in je lichaam zit, wordt het als het ware een beetje warm en gaat het zich vormen naar je lichaam waardoor het comfortabel zit. De cup schijnt erg soepel en makkelijk in te brengen te zijn.

Omdat de menstruatiecup relatief veel bloed kan opvangen, kun je deze tot wel acht uur laten zitten. Als die acht uur voorbij zijn, dan kun je de cup eruit halen en moet je deze even omspoelen en weer terugplaatsen.

Tot zover leek het mij best wel een goed alternatief, maar hier vraag ik mij af hoe je dat moet doen. Als je ergens anders bent, is er immers niet altijd een wastafel in de wc waar je dat even rustig kunt doen en ik zie mezelf niet in een openbaar toilet bij de wastafels m'n cupje schoonmaken. Nouska kent iemand die de Moon Cup sinds kort gebruikt en zij wilde graag haar ervaring delen voor dit artikel:

 Ervaring met de Moon Cup:
Nadat een kennis van mij razend enthousiast vertelde over haar menstruatiecup ben ik er wat meer info over gaan opzoeken. Ik vond wat filmpjes op YouTube en werd steeds enthousiaster, al vond ik het wel heel spannend. Uiteindelijk besloot ik er één online te bestellen en het maar gewoon te proberen. Vooral het feit dat het erg milieuvriendelijk is, sprak me aan.

Een rekensommetje: de gemiddelde vrouw is zo'n 40 jaar lang eens per maand ongesteld en gebruikt dan per menstruatie zo'n 20 tampons. Dat zijn 240 tampons per jaar en dus 9600 tampons in een mensenleven. Een menstruatiecup gaat 10 jaar mee, en daarmee heb je er dus maar 4 nodig in je hele leven. Dat scheelt een berg afval! Ook het feit dat een menstruatiecup daarmee veel goedkoper is, klonk me goed in de oren. Tampons kosten zo'n €5,- per 30 stuks, dat is ongeveer €40,- per jaar, terwijl een menstruatiecup rond de €20,- kost en dus 10 jaar meegaat. Dat is dus een besparing van €38,- per jaar! Maar goed, dan moet het ding wel goed zijn werk doen natuurlijk...

Moon Cup
Bron: Moon Cup

Ik (27 jaar, nog geen kinderen) bestelde een kleine versie van de Moon Cup. Die is er in twee maten: klein voor vrouwen onder de 30 of vrouwen die nog niet vaginaal bevallen zijn, en groot voor 30+ of vrouwen die al wel vaginaal bevallen zijn. Ondanks het feit dat ik een kleine had besteld, schrok ik een beetje van het formaat: toch wat groter dan een gemiddelde tampon. Hoe zou dit werken? Ik las het boekje goed door, keek nog wat instructiefilmpjes en besloot het maar gewoon te proberen. Ik sloot mezelf thuis op in de WC en nam er de tijd voor. Dat was een leerzaam proces: wist je bijvoorbeeld dat je vagina zich ontspant als je je kaak ontspant?

Na even dubbelvouwen en puzzelen paste het precies, maar ik was nog niet echt enthousiast, want ik voelde het 'staafje' aan de onderkant duidelijk zitten. Ik had al wel gelezen dat je die af kon knippen, maar dat durfde ik niet zo goed: eraf is eraf natuurlijk. Uiteindelijk heb ik er een stukje afgeknipt en voelde ik hem niet meer zitten. Helemaal niet meer zelfs. Ik had zelfs het gevoel dat ik helemaal niet ongesteld was, wat fijn! Doordat de cup zich vacuum zuigt, lekt er ook nauwelijks iets langs, wat ik met een tampon wel vaker had. Ik voelde me daardoor ook een stuk frisser dan normaal. Na een uur of zes besloot ik de cup te gaan legen. Ik kreeg het ding er makkelijk uit, maar het legen was toch wat minder fijn, een tampon gooi ik altijd snel weg en nu was het toch nogal een eeh... bloedbad. Een nadeel is dat wij thuis ook geen kraantje bij de wc hebben. Ik rende dus snel (en ongezien) naar de keuken om het ding om te spoelen en bracht hem daarna weer in. Als je ergens anders bent kun je ook een flesje water meenemen naar het toilet en de cup boven het toilet even omspoelen. 

Ik moet toegeven, het legen van de cup vond ik niet echt prettig. Het is wat 'intiemer' dan ik gewend ben met tampons (al leer ik zo mijn lichaam ook wat beter kennen). Maar ik had al gelezen dat je de cup zo'n drie menstruatiecycli moet testen om te weten of het echt iets voor jou is, en inmiddels ben ik toch om vanwege de vele voordelen:

- Ik produceer veel minder afval: dat is beter voor het milieu en ik hoef het prullenbakje in je WC niet zo vaak te legen
- Ik bespaar er zo'n €38,- per jaar mee tot ik in de overgang kom
- Ik kan hem niet vergeten: als ik hem eenmaal in heb, ben ik de hele dag voorzien
- Ik hoef mezelf minder vaak 'te verschonen': ik verwissel de cup 's ochtends voor ik naar mijn werk ga en 's avo
nds als ik thuis kom
- Ik lek minder snel door (vooral 's nachts fijn) en voel me daardoor minder ongesteld
- Ik voel de cup niet zitten en als ik naar de sauna ga of douche in de sportschool zien anderen hem ook niet zitten
- Ik kan de cup alvast indoen als ik weet dat ik ongesteld ga worden, dat kan geen kwaad
- Ik heb minder kans op toxic shock syndrome
- Ik kan de cup ook op lichtere dagen gebruiken en heb dan geen last van het droge gevoel dat tampons me geven

Al die voordelen wegen voor mij wel op tegen het feit dat het verwisselen van de cup iets meer gedoe is. En het inbrengen gaat inmiddels net zo makkelijk als een tampon. Ook tampons waren in het begin even oefenen.

Lijkt jou de menstruatiecup een goede vervanging voor de tampon?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

mamvan3 - Zaterdag 2 mei 2015 19:32
Ik gebruik de menstruatie cup al ruim 5 jaar en zou niet meer zonder willen. Ik voel me veel schoner. Inbrengen gaat de eerste twee tot drie keer wat lastiger (maar hoe was je eerste keer een tampon inbrengen......) Maar is nu geen probleem. als ik weet dat er een wc is die binnen geen kraantje heeft dan neem ik een flesje water mee. Je hebt ook speciale milieuvriendelijke schoonmaakdoekjes. op zware dagen moet ik toch nog regelmatig verwisselen maar ik lek nooit meer door terwijl dit met de grootste maat tampons wel het geval was. Laatst was ik hem kwijt (in huis) en ik dacht, ik vind hem wel maar hen na 1 maand tampons gebruiken toch weer een cupje besteld. En rara, toen hij binnen was vond ik hem terug. Ik hen er dus nu 1 reserve. Ook wel fijn als je een dag weg gaat.

Ik kan hem iedereen aanraden! Mocht je vragen hebben, dan wil ik ze wel beantwoorden. Btw ik heb het merk lunette
a - Zaterdag 2 mei 2015 19:32
Ik twijfel erover. Maar overweeg het wel
Yesterday - Zaterdag 2 mei 2015 19:44
Wat gebeurd er als je m te lang laat zitten?
0 - Zaterdag 2 mei 2015 19:48
misschien een hele domme vraag, maar als je dat ding eruit haalt, zit al dat bloed dan in het cupje ? of waar is het gebleven? want dat gaat dan toch sowieso mis. Mij kennende licht dat bloed dan overal lol
floor* - Zaterdag 2 mei 2015 19:51
Hahahaha maar wat nou als je hem per ongeluk over je broek heen stoot ofzo
Dominique - Zaterdag 2 mei 2015 20:13
hahahah @Floor daar dacht ik ook al aan
Naomi - Zaterdag 2 mei 2015 20:13
En, je hebt dus een kleinere kans op doorlekken, maar dat betekent dus wel dat je nog steeds maandverband nodig hebt..? Haha het klinkt best apart, maar wie weet ga ik het ooit gebruiken!
Anoniem - Zaterdag 2 mei 2015 20:23
Ik heb nog noojt een tampon gebruikt omdat ik dat al een eng en moeilijk idee vind. Dan ga ik dit helemaal nooit doen. Tot ziens. Verschrikkelijk ding zeg !
mamvan3 - Zaterdag 2 mei 2015 20:25
@yesterday dan hen je iets eerder de kans dat je wat morst als je hem er uit haalt. als je echt veel te lang wacht is het dipje vol en stroomt het over

@o het zit in het cupje. Je haalt het er heel makkelijk uit. Daarna leeg je het in de wc of fonteintje en spoel Je je handen. Ik heb nog nooit een bloedbad gehad.

@floot, dan baal je :p maar gebeurt niet zo snel hoor.

@Naomi kans nihil. Je kunt ook met kleinste inlegkruisjes volstaan. Zie het net als dat sommige mensen zowel tampon als maandverband gebruiken, anderen alleen tampons enz. Zoveel mensen zoveel manieren.
warme choco - Zaterdag 2 mei 2015 20:55
waar kan ik dit kopen in de winkel , gewoon bij supermarkt? of Etos?
d - Zaterdag 2 mei 2015 21:08
Ik wilde hem bestellen, ook vanwege het milieu en ook omdat het gebleekte katoen slecht is voor je 'binnenste' het afgeeft en jij het opneemt,
maar het via internet bestellen, dat lukte me een poos geleden nog nergens. Het schijnt ook goed te zijn voor de aarde, serieus. Je hebt immers ook bloedmeel wat je kunt kopen voor je moestuin. Je moet wennen aan het idee, maar het is natuurlijk. Mooi dat er over wordt geschreven!
mamvan3 - Zaterdag 2 mei 2015 21:14
@warmechoco via katoenenco of groenevrouw nog even .nl er achter zetten. Katoenenco verkoopt al jaren. Daar heb ik besteld. Je kunt daar ook wasbare inlegkruisjes, maandverband en zoogcompressen krijgen. Daar heb ik overigens geen ervaring mee
Robin - Zaterdag 2 mei 2015 21:58
Iew lijkt me niks maar ik vind tampons ook niks dus gebruik altijd maandverband.

Wel goed voor het milieu natuurlijk maar ik doe dan liever andere dingen voor het milieu.
Anoniem - Zaterdag 2 mei 2015 22:09
Hoe voel je of hij vol zit? Is,dat net als bij een tampon (? Hoe ver moet je met je
xx - Zaterdag 2 mei 2015 23:28
Ooh nee dank je! dit lijkt mij veel te eng hahaha
me - Zondag 3 mei 2015 02:49
Ik heb hem ook geprobeerd. Ik heb de grote gepakt omdat ik 32 ben. Na de eerste keer inbrengen kreeg ik hem nieg meer eruit. Hij gleed alleen maar dieper. Naar de huisartsenpost. Daar kregen ze hem er ook niet uit. Toen doorgestuurd naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Ze had er nog nooit van gehoord en moest het eerat opzoeken op youtube. Uiteindelijk heeft zij hem eruit gekregen en me geadviseerd het niet meer te proberen.
Weet iemand wat er nou fout ging? Met zoveel succesverhalen zou ik het graag nog eens willen proberen alleen nu durf ik niet meer zo goed.
mamvan3 - Zondag 3 mei 2015 07:15
@anonieme, dat voel je niet zo goed. Maar er gaat vrij veel in. Aan het begin misschien wat vaker kijken/legen. Wat iemand hier of onder het Facebook artikel al schreef red je op veel dagen in de ochtend indien, legen na je werk , en dan de volgende ochtend pas weer. Ik leeg meestal wel wat vaker , zeker d eerste twee dagen.
Hij moet er in totdat hij om je baarmoedermond heen zit. Dit lijkt ver maar valt reuze mee.

@me jakkie, wat een rotervaring. Kan het zijn dat hij naar je baarmoedermond heeft gezeten en daar vacuüm is gezogen? Als jij van een arts het advies hebt gehad het niet meer te doen en de andere oplossingen werken ook, dan zou ik het niet meer proberen
S. - Zondag 3 mei 2015 09:28
Goed dat hier aandacht voor is. Die cups zijn niets voor mij. In een periode van tamponmoeheid heb ik eens wasbaar maandverband besteld en och, dat is best te doen. Gewoon maandverband vind ik echt te smerig voor woorden, maar dit is gewoon katoen en voelt dus veel fijner. En het is beter voor het milieu, dat op zich vind ik al reden genoeg om geen/veel minder wegwerpzooi meer te gebruiken.
L - Zondag 3 mei 2015 09:55
Lijkt me echt mega goor en niet lekker zitten.
Muloco - Zondag 3 mei 2015 10:17
Wauw, na het lezen van dit artikel en vele reacties ben ik echt super enthousiast! Nu nog even mijn regels terug krijgen... Maar hé, weer wat motivatie erbij!
Beckje - Zondag 3 mei 2015 11:09
lijkt me een smerig gedoe als je hem eruit haalt en het gaat lekken.... plus, ik kan heel vaak ook niet bij mij baarmoedermond... nah dat is nix voor in de praktijk denk ik... in theorie klinkt het wel grappig :p
mamvan3 - Zondag 3 mei 2015 11:26
@l voordeel is dat je het helemaal niet vot zitten in tegenstelling tot maandverband en soms tampons.
Odette - Zondag 3 mei 2015 11:27
Klinkt niet echt hygiënisch als je steeds dezelfde moet gebruiken.. en waar laat je hem als je niet ongesteld bent? In een plastic zakje in je tas ofzo? En als je van nature onhandig bent lijkt het me heel moeilijk om niet te morsen!
Cees - Zondag 3 mei 2015 12:45
Ik ben al een tijdje aan het nadenken over een alternatief voor tampons en maandverband. Het lijkt mij wel iets om af te wisselen. Als ik ergens naartoe moet, dan doe ik gewone tampons in. Maar als ik naar school ga of thuis ben, dan kan ik de cups gebruiken. Ik ga eens even goed kijken of de sites...
Ingrid - Zondag 3 mei 2015 13:28
Dit bestaat al een tijdje toch? Want ik heb het een tijdje gebruikt en dat is al zeker 10 jaar geleden. Inderdaad best handig, maar ik vond het lastig omdat ik er enorm aan moest wennen en constant met het idee liep, straks "overstroomt" de boel haha.
Me - Zondag 3 mei 2015 14:39
@mamvan3

Wat lief dat je de mensen met vragen van advies voorziet.

OT

Heb zelf een spiraal en word niet meer ongesteld hierdoor, maar anders had het me een uitkomst geleken.
lillie - Zondag 3 mei 2015 14:51
ik hoor hier al een hele tijd over maar durf toch steeds niet de stap te zetten om het te proberen. straks is het een enorme miskoop en heb ik dat geld verspilt, want echt goedkoop is het dan niet. Natuurlijk wel als je daarna geen tampons meer gebruikt, maar dan moet het dus wel bevallen. Maar na dit artikel en reacties wil ik het denk ik wel een kans geven
mamvan3 - Zondag 3 mei 2015 15:11
@me thnx. Ik weet dat er zoveel vragen over zijn maar het niet echt een onderwerp is waar veel over gesproken wordt. Dus ik dacht. Dan maar antwoord geven :)

@odette, ik kook hem uit. Je krijgt er niet en speciaal bewaarzakje bij. Kan heel discreet in je tas.
d - Zondag 3 mei 2015 15:44
Hey Mamvan3 bedankt, maar bij twee van de drie die jij hebt opgegeven kan ik het niet kopen, en bij katoenenco alleen maar B, voor jonger dan 30.
Als ik google kom ik uit op deze lijst, daar moet toch wat uitkomen. Ik wil ze echt gaan gebruiken en allebeide maten proberen, kijken welke het fijnst is. Iig bedankt voor de links!

Webvrouw leverancier van de Divacup en Femmycycle.
Biomarkt verkooppunt van de Divacup in Amsterdam.
Bio Amable leverancier van de Divacup.
De Keeper leverancier van de Keeper US natuurrubber en siliconen.
Alle leveranciers van de Mooncup UK.
Praktijk Patricia Dijkema leverancier van de Mooncup UK in Amersfoort.
Allattare leverancier van de Mooncup UK met een verkooppunt in Emmen.
Smile Superstore leverancier van de Mooncup UK met een verkooppunt in Hilversum.
Wasnoot leverancier van de Mooncup UK met een afhaalpunt in Gemert.
Katoen&Ko leverancier van Mooncup UK, Lunette.
Cute Cotton leverancier van Femmecup, Lunette, Meluna, MamiCup.
Cups & zo leverancier van Naturcup, Iriscup.
Menstruatiecup leverancier van Yuuki, Ladycup, Skooncup
Chouchous leverancier van de Lunette.
Femfulness leverancier van de Eve Cup
Maria - Zondag 3 mei 2015 18:43
Zit ook te denken om er één te nemen. Gebruik meestal maandverband maar bijvoorbeeld naar de fysio vind ik dat niet zo, al is dat maandverband niet meer zo'n dikke prop als vroeger. Dan tampons maar die schijnen nogal vol chemicaliën te zitten. Alleen vind ik dat er zoveel soorten cups zijn en welke is dan handig/ prettig?

@Me: kan misschien nog uitmaken, de ene of ander cup, of er een steeltje aanzit maar met een vervelende ervaring misschien ook maar beter van niet.

Met een eetstoornis heb je al geen best lichaamsbeeld en zo bewust met je lijf bezig zijn, ook al kan het vies lijken, kan juist goed zijn.
ikkemikke - Zondag 3 mei 2015 18:52
ik ben aan de katoenen maandverband inmiddels! die cup had ik ook gezien, maar ik vind tampons al eng.. alles daarbeneden vind ik eerlijk gezegd eng en viezig, ookal weet ik dat het dat niet is/hoeft te zijn..
bedankt voor deze blog iig. ik vind het leuk dat er op proud steeds vaker geschreven wordt over milieuvriendelijker en natuurlijker alternatieven :)
mamvan3 - Maandag 4 mei 2015 08:01
@d oke, geen idee dat ze momenteel zo moeilijk te verkrijgen zijn. MIsschien eens op een scandinavische site kijken want ik weet dat ze daar heel veel gebruikt worden en dan naar NL op laten sturen. Is soms gewoon gratis.
Balen dat ze slecht te leveren zijn. Ik heb daar dus nooit problemen mee gehad.
E. - Maandag 4 mei 2015 11:22
Ik gebruik nu ook al een tijdje een cup en vind het echt super. Het fijnste is misschien wel voor mij dat ik nauwelijks door heb dat ik ongesteld ben, voornamelijk doordat ik gewoon geen buikpijn meer heb. Ook hoef je maar 2 keer te verschonen ('s ochtends bij het douchen en' s avonds voor het slapen), dus je hoeft je er overdag geen zorgen om te maken.

Ik ben er vooral mee begonnen omdat ik probeer zo min mogelijk afval te produceren. Via trash is for tossers ben ik er op gekomen. Verder zitten in tampons en maandverband veel chemicaliën die je echt liever niet bij je lady parts wilt hebben... Je kunt ook ecologische tampons en maandverband kopen, maar dan zit je nog steeds met het afvalprobleem (en voor mij de buikpijn bij tampons).

Voor de milieubewuste mensen onder ons die een cup en tampons niet fijn vinden, maar wel minder afval willen produceren is het ook mogelijk om uitwasbaar maandverband te gebruiken. Tegenwoordig zijn deze dingen ook behoorlijk goed en kun je pads erin doen of eruit halen naar gelang de heftigheid van je periode.

Het lijkt misschien vies zo'n cup of uitwasbaar maandverband, maar dat is het echt niet. Het enige is dat je ziet wat er met/in je lichaam gebeurt. Ik denk dat we met z'n allen gewoon een beetje zijn gaan overdrijven dat we dit bloed niet willen zien en willen doen alsof het er niet is. Menstruatie is nou eenmaal deel van de vrouwelijke mens en ik ben zelf ook blij dat mijn menstruatie weer terug is.
En tja, ik vind zo'n cup eigenlijk schoner dan maandverband en tampons vol met chemicaliën.

Verder kook ik het net als mamvan3 uit; vóór mijn menstruatie als ik het voor het eerst weer in doe en als mijn menstruatie afgelopen is, dus als ik de cup weer opberg. Super hygiënisch dus!

Oh ja, ik heb het merk naturcup. deze kon ik gewoon online bestellen.
Hopelijk hebben jullie wat aan deze info!
Sanne - Maandag 4 mei 2015 19:56
Maat A kun je gewoon op bol.com bestellen als je zoekt onder menstruatiecup. Is daar ook wat minder duur.
Tess - Maandag 4 mei 2015 21:14
Lijkt me super onhandig als je vleesbomen hebt en een gemiddelde tampon al moeilijk inbrengen is,,,,,Nee mij niet gezien ;-)
bellefleur - Maandag 4 mei 2015 21:58
Ik heb er sinds een jaar een. Voor het milieu en ik was die natte prop zat, dat ging ook irriteren.
Ik ben maagd, de eerste paar keren dragen en proberen waren echt verschrikkelijk. Ik vond het inderdaad, zoals de verkooppunten ook vermelden, een lange leercurve. Het deed pijn, het steeltje prikte en het was moeilijk in en uit te doen. Absoluut niet als ontmoediging bedoeld, maar ik had ook graag van iemand gehoord dat het in het begin lastig zou kunnen zijn. Ik leerde, na twee drie keer ging het goed en nu wil ik absoluut niet meer zonder.
Wel geweldig dat ik niet zo vaak hoef te verschonen, jammer alleen dat ik sowieso doorlek of ie nu vol zit of niet. Maar de natte zooi ben ik toch van af, het blijft nu droog genoeg om geen last van de maandverbanden te hebben.
Ook een onverwacht voordeel is dat ik nu veel korter ongesteld ben. In de tijd dat ik maandverband en tampons gebruikte duurde de ellende meer dan een week, soms anderhalve week, nu drie dagen lunette cup en een dag maandverband voor de zekerheid.
Echt een aanrader.
bellefleur - Maandag 4 mei 2015 21:58
Ik heb er sinds een jaar een. Voor het milieu en ik was die natte prop zat, dat ging ook irriteren.
Ik ben maagd, de eerste paar keren dragen en proberen waren echt verschrikkelijk. Ik vond het inderdaad, zoals de verkooppunten ook vermelden, een lange leercurve. Het deed pijn, het steeltje prikte en het was moeilijk in en uit te doen. Absoluut niet als ontmoediging bedoeld, maar ik had ook graag van iemand gehoord dat het in het begin lastig zou kunnen zijn. Ik leerde, na twee drie keer ging het goed en nu wil ik absoluut niet meer zonder.
Wel geweldig dat ik niet zo vaak hoef te verschonen, jammer alleen dat ik sowieso doorlek of ie nu vol zit of niet. Maar de natte zooi ben ik toch van af, het blijft nu droog genoeg om geen last van de maandverbanden te hebben.
Ook een onverwacht voordeel is dat ik nu veel korter ongesteld ben. In de tijd dat ik maandverband en tampons gebruikte duurde de ellende meer dan een week, soms anderhalve week, nu drie dagen lunette cup en een dag maandverband voor de zekerheid.
Echt een aanrader.
Char - Donderdag 9 maart 2017 23:06
Ik heb een cupje gekoch en heb hem nu voor de tweede keer gebruikt. Eerste keer inbrengen was erg onwennig, en ik voelde hem zitten. Ik heb toen een stukje van het steeltje afgeknipt, dat ging al beter. Nu bij de 2e keer menstruatie heb ik het steeltje helemaal afgeknipt en het gaat 100x beter, voel er niks meer van. Ook gaat het inbrengen beter. Ik gebruik thuis glijmiddel om het makkelijker te maken. En het legen van het cupje is wel even wennen, mijn toilet is soms een bloedbad, maar nu gaat het beter! Is gewoon een kwestie van wennen en ik ben echt blij dat ie 12u kan blijven zitten! Hij heeft nog niet 1x gelekt! Ik ben fan :)
Doet er niet toe wie - Maandag 10 april 2017 18:03
Kan je het ook gewoon ergens in een gewone winkel kopen? Ik heb namelijk nog een jongeren pas, en dan kan ik niks via internet kopen, alleen via m'n ouders en dat vind ik bij zoiets niet egt prettig...
Charell - Vrijdag 28 juli 2017 10:11
Bij de Pour Vous / DA op de Leidsestraat 74 in Amsterdam 😊
maakt niet uit - Maandag 15 mei 2017 07:32
ik heb er 1 gisteren besteld de moon cup maar ben best bang dat het ding vacium zuigt en dat ik het er niet meer uit krijg of zoals hier boven ergens is beschreven kreeg hem er niet uit moest naar gynecoloog lijkt me eng of kan zoiets niet snel gebeuren
kiang - Woensdag 17 mei 2017 09:35
Ik gebruik al jaren een cup.
Vind het een veel frisser gevoel! Ik leeg ook overdag wel een keer, en als er geen kraantje is giet ik de cup leeg in het toilet en gebruik toiletpapier om het uit te deppen. Vooral de gaatjes controleren, anders kan de cup zich niet vacuüm zuigen. Dit volstaat zeker als je slechts soms geen water hebt!

Ik gebruik meestal ook een wasbaar inlegkruisje, om eventuele lekken te voorkomen; voelt zacht aan en bestaat in felle kleurtjes. Eigenlijk dateert dit nog uit de lekken van tampons, maar ik heb nu eenmaal die gewoonte, en zo soms zit de cup toch niet optimaal en druppelt er iets naar buiten, dus voelt het voor mij toch veiliger aan. (Dit gebeurt bij mij maar om de drie maanden een keer of zo, dus echt niet vaak.)

Ook voor mij was het hanteren van bloed en omspoelen en steriliseren erg wennen, maar ik was eens op weekend, had de timing een beetje uit het oog verloren en vond het vervelend om een dag of zo tampons te gebruiken! Dus geef mij maar de cup!

Voor de die-hards:
Op trektocht van twee maanden met de tent, wildkamperen en slechts af en toe een camping, heb ik soms ook geplast op de cup. Klinkt vuil, maar is eigenlijk hygiënisch, omdat urine ontsmettend werkt (voor de geïnteresseerden: door de zuurtegraad). Daarna natuurlijk wel handen wassen! En dit doe ik dus enkel als er geen alternatief is...
Moi - Zondag 15 juli 2018 10:58
Ook ik gebruik de cup, super!!! Ik heb sinds mijn tienerjaren tampons gebruikt, ontdekte de cup ongeveer 2,5 jaar geleden en wil niet meer anders!!

Ik heb één smalle, die van nature heel glad is) en die gebruik ik voor de start en aan het einde. Ik hoef dan niks te gebruiken bij het inbrengen!
Voor de zwaardere dag heb ik één grotere cup.

Ik voel me heerlijk schoon en vergeet soms dat ik ongesteld ben :-)
Ik ben zelfs een keer in slaap gevallen toen ik m al ruim 12 uur in had. :o
Gelukkig was dat aan het begin!

Het is even wennen, ik vond het daarna in één woord Geweldig!!
Mandy - Dinsdag 28 augustus 2018 20:25
Nou, ik heb er ook één gekocht, een maat A van OrganiCup (gewoon bij het Kruidvat). Nu mijn eerste cyclus gehad en eigenlijk pas de laatste dagen werd ik er een beetje handig in. De eerste dag was echt een rommeltje..
Ik merk nu dat de cup veel makkelijker vaccuum trekt en op z'n plek komt als het wat vochtig is daarbinnen. Het is denk ik echt een kwestie van oefenen, net als tampons.
Wel ging ik de tweede dag naar de sauna. Ik ben niet doorgelekt, maar op de een of andere manier zoog hij wel allemaal water op. Toen ik ging zitten in het restaurant en ik moest niezen liep er allemaal water uit. Toch maar even een tampon ingedaan toen ;) Hij zat waarschijnlijk toch nog niet helemaal goed.