Menstruatie, eetbuien en dik voelen

 

Eens per maand voelen veel vrouwen zichzelf niet mooi of dik. Ook ik merk dat ik hier sommige maandelijkse periodes een beetje last van heb. Ik heb dan het gevoel dat mijn buik wat voller is dan gewoonlijk en voel me wat minder blij over mijn uiterlijk. Gelukkig gaat het eigenlijk altijd gewoon weer weg na een dag. Maar hoe komt dat nou? Waarom voelen we ons als we ongesteld zijn soms dikker dan we zijn?

Onderzoek wijst uit dat dit opgeblazen gevoel of het idee dat je tien kilo zwaarder bent, te maken heeft met de hormoonschommelingen rond je menstruatie. Als je ongesteld moet worden of bent, ben je vaak emotioneler dan gewoonlijk. Tijdens de menstruatie raken vrouwen daardoor sneller verstrikt in een negatieve spiraal. Doordat ze negatief denken over hun uiterlijk of zichzelf dik voelen, voelen ze zich schuldig. Vaak hebben ze juist meer trek in lekkers tijdens de menstruatie, waardoor ze schuldgevoelens krijgen, zichzelf minder mooi vinden en hun zelfvertrouwen daalt.


Bron

De gevoelens van dik zijn en de verwachting aangekomen te zijn, zijn overdreven gevoelens en worden gevoed door premenstruale spanningen en emoties. Voor de nieuwe studie die gepubliceerd is in het International Journal of Eating Disorders, zijn 352 vrouwen van 15 tot 25 jaar ondervraag gedurende 45 dagen. De deelnemers moesten dagelijks invullen hoe zij zich voelden over hun gewicht, negatieve gevoelens en emotie-eten. Ook werden er dagelijks speekselmonsters verzameld die werden getest op hormonen.

Het onderzoek wees uit dat vrouwen vaak wat meer of zelfs obsessief bezig zijn met hun gewicht tijdens hun menstruatie. Meer dan de rest van de maand. Het gewicht van de vrouwen was namelijk niet per se anders dan de rest van de maand. Het gevoel dikker te zijn, heeft meer te maken met schuldgevoelens gedurende deze menstruatieperiode. Vrouwen eten veelal wat calorierijker of snaaien meer tijdens deze dagen. Hierdoor ontwikkelen ze schuldgevoelens en denken ze dat ze zijn aangekomen.

Kelly L. Klimp, professor in de psychologie aan de Michigan State University zegt hierover: ‘'Op de lange termijn weten we dat het gewicht van vrouwen niet toeneemt door dit maandelijkse emotie-eten. Het probleem zit hem in het gevoel van de vrouwen over hun eetgedrag tijdens deze dagen.''

Onderzoekers zeggen wel dat er meer onderzoek gedaan moet worden om verder uit te zoeken wat de invloed van dit soort gevoelens tijdens de menstruatie is op eetstoornissen. De eetbuien of het snaaien lijkt bijna onvermijdelijk bij de meeste vrouwen. Simpelweg vanwege het vruchtbaar zijn en de lichamelijke behoefte aan eten door de verandering van de hormoonspiegel tijdens deze dagen. Vrouwen denken aagekomen te zijn in gewicht, maar dit is vaak niet het geval. Zeker niet op lange termijn.

menstruatie
Bron

Dik voelen is iets anders dan dik zijn. Het is goed om jezelf dat te realiseren. Het is misschien geen fijn gevoel, maar je bent niet meteen lelijk en hoeft ook niet af te gaan vallen. Zie het als een hormonale schommeling waardoor je last hebt van dit gevoel, maar laat het vooral los. Het gaat weer over.

Ook ik heb wat meer trek een of twee dagen tijdens deze periode van de maand. Ik sta mezelf dat dan ook toe, smeer een boterham of twee meer bij de lunch, eet vaker chips en koop een reep chocola die ik vaak in een keer opeet. Ik weet uit ervaring dat een paar dagen meer eten, niet zorgt dat ik meteen blijvend aankom. Ik heb er op die dagen gewoon behoefte aan. De rest van de maand eet ik gewoon normaal en daardoor blijft mijn gewicht gewoon stabiel en gezond. 

Tijdens mijn eetstoornis had mijn menstruatie voor mijn gevoel zeker een invloed op mijn problemen met eten en zelfbeeld. Ik voelde me somber en enorm schuldig, kon daar niet mee omgaan en wilde compenseren. Ook vond ik het hongergevoel dat er was enorm lastig om mee om te gaan. Het voelde fout of ik ging heel veel snaaien en snoepen en ik voelde me dik. Nu kan ik daar goed mee omgaan. Ik voel me niet meer zo lelijk en dik, maar gewoon ongesteld. Ik probeer me daar ook bewust van te zijn, dat de negatieve gevoelens en stemming van die dagen niet blijvend zijn, maar voortkomen uit mijn hormoonschommelingen. Ik weet dat het erbij hoort, trek een wat losser shirtje aan, eet wat meer en probeer een beetje lief te zijn voor mezelf. 

Hoe ga jij hier mee om?

Bron: Dailymail.co.uk

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anneloes - Dinsdag 13 januari 2015 10:14
jaaa dankjewel nouska !
dit komt echt op een perfect moment haha
Elisa - Dinsdag 13 januari 2015 10:21
Op een een of andere manier voel ik me niet schuldig als ik een eetbui heb vlak voor ik ongesteld wordt. Ik merk echt dat m'n lichaam héél veel meer voedsel nodig heeft, en ik kom er ook geen gram van aan. Dus volgens mij is dat meer lichamelijk dan emotie-eten. Gewoon op een normale dag dat ik niet ongesteld ben een eetbui hebben is een heel ander verhaal... :P
L. - Dinsdag 13 januari 2015 10:32
Komt als geroepen :p
jo3101 - Dinsdag 13 januari 2015 10:48
Ik heb vaak n opgezetten buik. Maar dat is bij mij niet zo omdat ik dan aangekomen ben. Ik herken dat meer eten ook wel.
MeAgain - Dinsdag 13 januari 2015 10:52
Bij mij zorgde de eisprong er altijd voor dat ik in een soort terugval kwam. Dan viel ik een kilo af en dan werd ik ongesteld. Daardoor heb ik heel lang gedacht dat ik pas ongesteld werd als ik iets was afgevallen.
janneke24 - Dinsdag 13 januari 2015 10:53
Komt weer net op het juiste moment.
Op deze dagen voel ik me ook altijd schuldig en niet happy maar goed het gaat
weer over.
michelle - Dinsdag 13 januari 2015 10:56
Hahaha zeer herkenbaar. Zeke icm een prikkelbare darm. Gelukkig kan ik deze gevoelens tegenwoordig relativeren en merk ik in gesprekken dat mijn vriendinnen er ook last van hebben. Mannen hebben het zo makkelijk.. -.-
Bessie - Dinsdag 13 januari 2015 11:54
De meeste mannen moeten zich elke dag scheren in hun gezicht, lijkt me ook niet per se heel chill.
*MAAN* - Dinsdag 13 januari 2015 12:15
heel fijn voel me al minder schuldig nadat ik gister meer heb gegeten
J. - Dinsdag 13 januari 2015 12:45
Mannen hebben het ook niet zo makkelijk hoor ^^.
Vrouwen kunnen opgewonden raken wanneer ze maar willen, als man kun je als je opgewonden raakt op je werk (weet ik veel) bepaalde dingen NIET verbergen. :P.
Dat kan soms ook spontaan gebeuren vooral bij puberende jongens. Ik had een jongen in de klas die dat kreeg bij gym, zo zielig!

Ook scheren is voor de meeste mannen een dagelijkse bezigheid. Gepaard met sneetjes op de wangen natuurlijk :P. Want dat gaat nooit goed (althans bij mijn vader).

Gelukkig zelf nooit last gehad van menstruatie. Ik bedoel, geen pijn, maar fijn is anders. Je moet altijd rekening mee houden. En vooral met wedstrijden (en dan niet douchen) was het vervelend!
Yla - Dinsdag 13 januari 2015 15:47
ik heb ook veel last gehad van eetbuien tijdens me menstruatie, meer dan het voorheen was. En heb ook heel veel last van me hormoon schommeling dat me somber stemming nog erger werd. Op advies van de psychiater ben ik over gestapt op de prikpil, hierbij heb je geen menstruatie dus ook geen schommeling in je hormonen en dat geeft mijn heel veel rust.
S. - Dinsdag 13 januari 2015 17:12
Eetbuien? Ik heb wel vreselijk veel honger (maar weer minder trek), en ik eet dan wel meer, maar eetbuien? Nee.
maud - Dinsdag 13 januari 2015 17:19
Super blog!!!! Geeft echt inzicht :)
marleen - Dinsdag 13 januari 2015 19:51
was dat maar waar... on normal days 'feeling pretty okay' ...
EB91 - Woensdag 14 januari 2015 09:47
Ik voel meestal niets van een menstruatie. Ik heb niet meer of minder trek en ik voel me niet anders. Momenten van een opgezette buik en het gevoel dat ik ineens veel zwaarder ben heb ik ook wel eens, maar dat heeft bij mij niets te maken met ongesteld zijn.
Lyynn - Donderdag 15 januari 2015 11:37
Ik heb echt eetbuien 1 tot 2 dagen voor en de 1 tot 2 dagen tijdens mijn menstruatie. Er gaat van alles naar binnen. En heb dan ook niet het gevoel dat ik vol zit na een 2x opscheppen tijdens het avondeten, bak ijs, zakje chips, zak popcorn, 2 plakken cake, 2 boterhammen, speculaas, 3 crackers... Totdat ik in miijn bed lig en buikpijn krijg.
6 - Zaterdag 17 januari 2015 14:35
Tijdens mijn menstruatie heb ik het gevoel alsof ik heel veel vette mayonaise heb gegeten en dat op mijn heupen drukt, waardoor ik me dus echt vies voel.
Ik geloofde zelf niet dat iedereen tijdens zijn menstruatie vaak behoefte heeft aan chocola, maar tegenwoordig denk ik daar wel anders over .. :x
Yup - Maandag 19 januari 2015 22:16
Ehm.. ik wil niet heeeel stom doen hoor...maar als je drie dagen lang 5 chocolade repen eet dan kom je wel degelijk aan.
Angela - Woensdag 21 januari 2015 21:12
Wordt hier zo positief van. Ben het sinds 4 jaar weer ongesteld en ben er nu gelukkig blij mee. Probeer zeker liever voor mijzelf te zijn en voel me weer vrouw. Bedankt voor deze blog! 😊
Iemand - Woensdag 1 april 2015 14:09
Voordat ik ongesteld wordt heb ik een paar dagen enorm last van eetbuien. In combi met een eetstoornis is dit echt een hel.. Ik eet dingen die ik normaal nooit eet (cake, chips....) en dan niet in mate, maar echt 5 plakjes cake achter elkaar. En als ik het dan heb gegeten lig ik te janken voor uren.. Echt niet leuk. :(
Ria - Dinsdag 7 april 2015 13:35
Rond deze dagen eet ik non-stop veel en dan voel ik me zeer schuldig. Ik ga naar de sportschool maar rond deze dagen heb ik telkens het gevoel dat ik voor niets aan het sporten ben :(
Alina - Woensdag 10 juni 2015 17:05
Misschien een domme vraag, maar als je dan tijdens je menstruatie veel meer eet gaan de kilo's die je bent aangekomen van al het eten weer weg als je niet meer ongesteld bent. Ik had namelijk een vriendin die heel veel at en toen zei ze ach ja gaat er toch weer vanaf als ik over een paar dagen niet meer ongesteld ben.
xx
Positief - Vrijdag 7 augustus 2015 22:59
Super blog!!:) Helaas nog niet helemaal van mijn eetstoornis af...En dan helpt mijn menstruatie niet mee. Honger gevoel is niet te stoppen en mijn schuld gevoel nog niet te overwinnen. Ik voel me voor en tijdens de menstruatie dikker maar zie dat helaas ook terug op de weegschaal. Het is gelukkig alleen maar vocht want het verdwijnt weer naar een paar dagen...dus mijn boodschap: meiden laat je niet gek maken en wees inderdaad lief voor jezelf!;) Er wordt veelste veel van ons verwacht in deze maatschappij...nergens voor nodig!
Tass - Donderdag 12 november 2015 23:05
Je word ook dikker als je ongesteld bent, maar dat is daarna weer over. Voor ik ongesteld ben weeg ik ineens zwaarder en mijn buik is dikker (dat verzin ik niet, mn broeken zitten dan echt strakker) maar dat komt door al het bloed en slijm in je baarmoeder (sorry klinkt vies maar is wel waar). Na je ongesteldheid is al dat bloed weg uit je buik en ben je dus weer lichter en je buik is weer platter.