Kunnen tampons gevaarlijk zijn?

 

Iedere maand is het weer zover. Het begint met buikpijn en eigenlijk weet ik dan al hoelaat het is. Sommige vrouwen hebben enorm veel last van hun menstruatie en voelen zich dagen van te voren al ziek. Gelukkig heb ik hier maar heel soms last van. Waar ik mij wel steeds meer zorgen over begin te maken, is het Toxic Shock Syndrome (TSS), ook wel bekend als de tamponziekte. Ik gebruik eigenlijk al heel lang tampons en ik lees steeds meer over deze ziekte.

maandverband en tampons

De tamponziekte ontstaat door het dragen van tampons en zeker wanneer je deze langdurig draagt brengt het een verhoogd risico met zich mee. De gevolgen kunnen ernstig zijn. Dit is een reden waarom ik nu extra voorzichtig ben. Ik heb verhalen gelezen van meiden die hun tampon er per ongeluk in hadden laten zitten waardoor zij ziek zijn geworden en pas in een laat stadium erachter kwamen wat de oorzaak was. Natuurlijk gebeurt dit maar heel weinig, maar toch ben ik gaan nadenken over wat ik gebruik en of ik hierin niet iets kan veranderen.

Chemicaliën
In veel tampons en maandverband worden chemicaliën en plastic gebruikt die wij in aanraking laten komen met ons lichaam. Er is ook een steeds toenemende vraag naar goedkope producten die goed zijn voor het milieu en de gezondheid van de vrouw.

Tegen huidirritatie, uitslag en allergische reacties
Er zijn verschillende menstruatieartikelen waarin geen chemische middelen verwerkt zijn. Een voorbeeld hiervan is Gentle Day. Dit is een organisch merk voor menstruatieartikelen waarin geen chemische middelen verwerkt zijn. Omdat dit maandverband en tampons gemaakt worden zonder ruwe chemicaliën of bestrijdingsmiddelen als pesticiden, zijn ze uitermate geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor huidirritaties en allergieën. De tampons helpen hierdoor om huidirritaties en allergische reacties en blootstelling aan schadelijke chemicaliën te voorkomen. Dit wil echter niet zeggen dat het tamponziekte voorkomt. Dat staat hier los van.

maandverband

Zowel de tampons als het maandverband zien er vrijwel hetzelfde uit als de producten die wij kennen. Ze hebben ongeveer dezelfde maat en natuurlijk ook de vleugels. Hetgene dat het anders maakt is de strip in het midden bij het maandverband. Dit is een strip die bacteriën onderdrukt. De tampons zien er ook hetzelfde uit. Het is een fijne gedachte dat de menstruatie producten van natuurlijke materialen gebruikt zijn en geen chemische stoffen bevatten. Nu ik mij er zo in verdiept heb, lijkt het mij fijner om tampons te gebruiken die geen schadelijke stoffen en plastic bevatten en die gewoon gemaakt zijn van natuurlijke materialen.

doosjes

WIN!
Je kunt een proefpakketje winnen dat Gentle Day speciaal voor jullie heeft samengesteld. Zo kun je op een leuke manier kennis maken met deze producten. We mogen er twee weggeven! Wil je winnen? Plaats dan een leuke reactie onder deze blog en stuur een mailtje met je naam en adres naar win@proud2bme.nl.

Gebruik jij maandverband of tampons?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Priscilla - Vrijdag 6 november 2015 10:21
Super gaaf! We moeten letterlijk bewuster zijn van wat er in ons lichaam gaat! De vagina is een spons, en zuigt letterlijk chemicalien op! Fijn dat jullie dit artikel maken, zodat jonge meiden hier ook over lezen!
TOPPPP

XX
Quirine - Vrijdag 6 november 2015 10:23
Ik wilde ooit ook tampons gebruiken - totdat ik inderdaad het verhaal las van TSS.
Het heeft me zo enorm afgeschrikt dat ik ze niet meer durfde te gebruiken.
Daarom vind ik dit echt een goed initiatief - want we moeten zuinig zijn met ons lijfje, en dus ook goed opletten wat je naar binnen brengt in zo'n week.

Heel mooi iets dus dat dit op de markt is!
Burtonized - Vrijdag 6 november 2015 10:34
Dat zou best eens een uitkomst kunnen zijn. Bang voor TSS ben ik niet, want ik let altijd erg goed op met tampons, maar ik ben wel heel gevoelig voor irritaties, schimmels en wondjes. Tampons kan ik dus eigenlijk niet in vanwege de irritaties, maar maandverband kan ik eigenlijk niet vanwege de gevoeligheid voor schimmelinfecties. Dus dit uit kunnen proberen zou ik heel fijn vinden!
Paula - Vrijdag 6 november 2015 10:37
Klinkt goed. Ik gebruik eigenlijk altijd normale tampons (ik ben ze nog nooit vergeten. Als ik alleen maar maandverband gebruik kan ik elke nacht mijn bed verschonen haha)

Verder zijn er in mijn familie veel vrouwen die herbruikbare tampons/maandverband gebruiken. De tampon is dan een soort minibekertje van buigbaar materiaal (iets van siliconen ofzo), dat vangt het op. Die leeg je dan en kook je uit. De aanschaf is wat duurder, maar je doet er langer mee en het is beter voor het milieu. Het maandverband is gewoon uitwasbaar. Persoonlijk vind ik het niet zon lekker idee om het op die manier te doen, maar misschien een tip voor mensen die het eventueel wel wat zouden vinden :)
Marloes - Vrijdag 6 november 2015 10:47
Ik wil super graag overstappen op spullen die niet schadelijk voor me zijn
Stella - Vrijdag 6 november 2015 10:58
Dit (gesponsorde) artikel vind ik slecht geschreven en onterecht angst opwekken. De kans op TSS is ontzettend klein en tampons hoeven helemaal niet vermeden te worden.

Ik word er echt boos van: je had ook gewoon kunnen schrijven dat je de producten van dit merk prettiger vindt om te gebruiken, of dat vrouwen die overgevoelig zijn voor normale tampons deze misschien eens kunnen proberen. Leugens als 'tampons zijn gevaarlijk' zijn nergens voor nodig.

En dan deze zin: 'Of andere tampons nou eerder risico vormen voor het Toxic Shock Syndrome weet ik niet...' Ehm, oké, dus je hebt er geen verstand van. Waarom haal je TSS er dan bij? Waarom begin je überhaupt over TSS?

TSS heeft trouwens niks te maken met chemicaliën in producten: het ontstaat heeeeeel af en toe als tampons met een heel groot absorptievermogen veeeeeeeeel en veeeel te lang worden ingehouden, omdat bacteriën nu eenmaal goed kunnen groeien in een vochtige omgeving.
miri - Vrijdag 6 november 2015 11:01
ik draag nooit tampons, alleen maandverband! ideaal
miri - Vrijdag 6 november 2015 11:03
dit is wat Paula bedoelt denk ik!
Liadan - Vrijdag 6 november 2015 11:04
Ik koop het van het merk Yoni, biologische katoen en geen bleekmiddelen e.d. gebruikt.
Mepi - Vrijdag 6 november 2015 11:11
Ik heb nooit tampons gebruikt, gewoon omdat ik ze al niet fijn vond om te gebruiken! Voor mij was het alsof ik mijn natuurlijke mechanisme stopte, en bloed aan het ophopen was. Toen ik achter TSS kwam, had ik nog minder reden om ze wel te gaan gebruiken!
tamara - Vrijdag 6 november 2015 11:17
Ben voor de eerste keer dit jaar weer ongesteld na 13 jaar het niet te zijn geweest...thanks to my eetstoornis.... Is heel dubbel...dus kan zo'n pakketje nu wel weer gebruiken...moest gisteren toen het kwam de hele kast overhoop halen om te kijken of ik nog iets had...hihihi
S. - Vrijdag 6 november 2015 11:21
Tampons gebruik ik als ik van huis ben. Thuis gebruik ik wasbaar maandverband. Tijdje terug was ik tamponmoe, maar gewoon maandverband vind ik te smerig voor woorden. Dus toen wasbaar besteld en eigenlijk bevalt me dat (afgewisseld met tampons) best. En je hebt inderdaad niet meer al die chemicaliën, en een hoop minder afval.
mee - Vrijdag 6 november 2015 11:23
helemaal eens met stella.

de titel van deze blog is echt overtrokken-angstaanjagend.
wat niet wil zeggen dat normale tampons en chemicaliëen nou zo goed zijn voor je lichaam.. daar ben ik het mee eens.. maar met TSS hebben de chemicaliëen niet zoveel te maken..
Wat ik trouwens nog beter product vind zijn de 'cups' (google: menstruatie cups) dat is pas echt milieuvriendelijk en chemicalie-vrij ;')

Ik waardeer jullie van proud allemaal heel erg, maar nuance is wel belangrijk, zeker als je voor een jonge, relatief makkelijk beïnvloedbare doelgroep schrijft.., maar dat is mijn mening xD
Lost girl - Vrijdag 6 november 2015 11:27
Jammer dat er een blog wordt mis/gebruikt voor reclame! Eigen mening is prima, maar letterlijk een verkooppraatje kopiëren vind ik niet kloppen.
T - Vrijdag 6 november 2015 11:28
Tss ontstaat door een bacterie die ieder mens bij zich draagt ook mannen en kinderen niet door chemische stoffen in tampons. Laat je niet misleiden. Ik ben voor bewuste keuzes maar tegen keuzes uit angst
Emenem - Vrijdag 6 november 2015 13:47
Indd jammer van de reclame/ TSS onstaat indd door een bacterie die zich vermenivuldigd, en als je dan een een tampon te lang laat zitten, kan je erg ziek worden. Dit staat bij alle bijsluiter van tampons. Als je netjes je tampon max 5 uur laat zitten is er niks aan de hand. En moeten meiden dit weten, zodat als je deze symptomen krijgt je meteen in kan grijpen. Maar met een goed gebruik kan je gewoon normale (goedkope) tampons kopen.
Suus. - Vrijdag 6 november 2015 14:14
Ik ben het inderdaad helemaal eens met de reacties hierboven! TTS heeft niets te maken met chemicaliën in tampons. Ik vind dit artikel gewoon schandalig. De doelgroep op deze site is vaak al erg kwetsbaar. Heel handig en fijn om mensen op basis van (ONJUISTE) informatie extra angsten aan te praten. Wat denken jullie dat dit doet met bijv meiden met hypochondrie? Ik vind dat jullie als redactie ook een zekere plicht hebben om zorg te dragen voor jullie doelgroep en je niet kan en mag uitlaten over dingen waar je geen verstand van hebt. En zeker geen uitspraken mag doen die angst aanjagen en ook nergens op gebaseerd zijn. Reclame maken kan ik nog begrijpen, maar dit artikel gaat gewoon echt te ver..
elsa - Vrijdag 6 november 2015 14:32
Ik vind het behoorlijk raar dat jullie zo'n artikel plaatsen. Ten eerste vind ik dat jullie er duidelijk bij moeten zetten dat het gesponsord is. En ten tweede, ga jonge meisjes niet bang maken. TSS komt tegenwoordig nauwelijks meer voor.
Iris - Vrijdag 6 november 2015 15:47
Ik vind het prima dat jullie ons laten kennismaken met een nieuw product, maar om nou de titel 'Tampons zijn gevaarlijk' te gebruiken, vind ik overdreven en onnodig bangmakend.
Liz - Vrijdag 6 november 2015 16:11
Ik heb een tijdje tampons van yoni gebruikt maar nu heb ik een DIVACUP https://www.proud2bme.nl/Beautyblog/Menstruatiecup_vs_tampon en ik weet niet hoe ik het ooit zonder heb gedaan. Je kunt er geen tss van krijgen en je hebt ook geen afval. ook nooit een tas vol tampons of dat je perrongelijk zonder zit. nooit meer doorlekken. Echt heerlijk.
nola - Vrijdag 6 november 2015 17:03
Vanochtend heb ik allemaal nieuwe spullen besteld door dit artikel. Helaas heb ik hypochondrie. Nu ik deze laatste reacties gelezen heb blijkt het dus helemaal niet nodig te zijn. Ik ben al heel labiel en zit krap bij kas. Ik hoop dat ik de spullen die ik heb besteld nog ongedaan kan maken. Ik dacht echt dat ik daar namelijk ziek van werd en schrok van het bericht. Het blijkt nu dus allemaal niet zo ernstig te zijn dan het is. Vind het wel erg jammer dat ik nu weer verder moet sparen omdat jullie als redactie er een groot probleem van maken dat tampons gevaarlijk zijn.
Iris - Vrijdag 6 november 2015 17:15
Het is onzin om mensen bang te maken. Ik gebruik al jaren tampons.
Als tampons gevaarlijk zijn kan maandverband net zo gevaarlijk zijn. Gebruik waar je je goed bij voelt en laat je niet bang maken door dit soort praatjes. Dan is alles gevaarlijk.
sabine - Vrijdag 6 november 2015 17:17
Ik heb TSS gehad,en ben daar dagen doodziek van geweest!Het was zo eng dat ik het niet eens durf te delen.Het was een hel.Ik vind het heel goed dat er aandacht voor is.Het bestaat!Dank proudteam dat jullie er aandacht aan hebben gegeven!
d - Vrijdag 6 november 2015 17:36
Goed artikel! De waarheid is soms bitter idd. Alleen al om ze wit te krijgen wordt het gebleekt. Fabrikanten willen vooral verkopen. Tof dat er nu dit merk tegenover kan staan!
Star* - Vrijdag 6 november 2015 17:49
Ook helemaal mee eens met Stella, wat een commercieel onzin bericht wat angst aanjaagt. ik vind veel goed van jullie maar dit aardig slecht van proud!
Star* - Vrijdag 6 november 2015 17:50
het idee erachter om meiden aan het denken te zetten wat je kan gebruiken tijdens ongesteld zijn en mogelijke voordelen en risico' s per product zou prima zijn, maar dit vind ik echt slecht.
Team Proud2Bme - Vrijdag 6 november 2015 18:39
Dank voor de kritische feedback. We hebben het artikel aangepast.
N.b. Dit artikel is niet gesponsord, we mogen enkel een paar proefpakketjes weggeven.
-f, - Vrijdag 6 november 2015 18:52
Ach als je tampons gewoon op tijd wisselt zijn ze prima. Ik gebruik sinds eeen paar maanden menstruatiecups. Nog beter voor lijf en milieu
Dilara - Vrijdag 6 november 2015 21:44
Ben ik serieus de enige die echt nergens last van heeft tijdens mijn menstruatie?!
sabine - Vrijdag 6 november 2015 22:29
Wat een bekrompen reacties!Steek je kop maar diep in het zand,of loop er maar voor weg.zoals vele van jullie voor weg lopen!Bah,Maar ja weglopen voor de eetstoornis is voor de meeste meiden de enige optie!Blijf maar fijn in het negatieve hangen.................................................
Lost girl - Zaterdag 7 november 2015 00:23
Klasse dat jullie naar aanleiding van reacties hebben aangepast! Dat maakt mede dat jullie me een vertrouwd gevoel geven.
dees - Zaterdag 7 november 2015 10:35
Tampons bevatten geen chemicaliën. Het is alleen gevaarlijk als je ze veel te lang inhoud.
Eef - Zaterdag 7 november 2015 17:32
Het beste is eigenlijk gewoon een menstruatie cup of uitwasbaar maandverband. Voor het milleu en voor je gezondheid. zelf gebruik ik al geruime tijd een cup en vergeet zelfs dat ik ongesteld ben. Geen buikpijn meer, maar 2 keer per dag verwisselen en het scheelt een hoop afval, vervuiling + geen bleekmiddelen en plastic in je lady parts. En leuk meegenomen is dat het een hoop geld scheelt!
Mieke - Zondag 8 november 2015 00:23
Hier nog een cup-gebruiker. Goed dat er zoveel aandacht wordt besteed aan duurzamere en/of gezondere alternatieven voor tijdens onze favoriete week! Tampons bevatten wel degelijk chemicaliën, Dees. Niet iedereen heeft hier last van, maar ik had dat wel. Sinds ik de cup gebruik, is mijn heftige menstruatiepijn zo goed als verdwenen, ben ik zelfs een dag minder lang ongesteld en hoef ik de komende jaren niet meer onvoorbereid naar de Kruidvat te rennen voor tampons ;-).
Lady - Dinsdag 10 november 2015 11:09
Chemicaliën hebben misschien weinig te maken met het krijgen van TSS, maar dat wilt niet zeggen dat het geen probleem vormt voor de gezondheid van de vrouw.
Omdat je vagina gevoelig is voor het opnemen van stoffen (al dan niet chemisch) lijkt het mij verstandiger en logischer om eerder voor biologische producten te kiezen.

Leuk dat proud2bme een artikel schrijft over betere producten, omdat veel vrouwen het niet eens beseffen dat wat ze gebruiken best wel eens schadelijk kan zijn!

Ik ben al een tijdje op zoek naar biologisch maandverband. Yoni heb ik geprobeerd, maar ben zeker benieuwd naar dit nieuwe merk!
Amber - Dinsdag 10 november 2015 15:30
Ik vind het ook heel fijn dat hier aandacht voor is. Of tampons nou wel of niet voor die ziekte zorgen; ik gebruik liever producten waar geen schadelijke stoffen in zitten. Het is wel mijn lichaam.
Mepi - Dinsdag 17 november 2015 12:16
Ah, wat leuk! Zojuist een pakketje gekregen :) Thanks, Proud-team!
Tio - Maandag 7 september 2020 13:59
"s nachts kun je dan beter voor nachtmaandverband gaan. Je moet de tampon dan om de 4 tot 8 uur verwisselen "s ochtends meteen na het opstaan verwisselen. Kies een tampon met de laagste absorptiegraad staat er in de wikkel waar de gebruiksaanwijzing zit die in het doosje zit.. De laatste dagen is een inlegkruisje wel goed genoeg maar dat is heel persoonlijk natuurlijk. Er zijn ook mini van procomfort en die met een gladdere buitenlaag en glijden er gemakkelijker in want die andere varianten zijn wat stroever bij het indoen. Mini is misschien ook nog wel goed genoeg voor de lichtere dagen. Er is Mini en normaal en super en super plus. De absorptie aanpassen naar de flow die men heeft. Wie een regelmatige cyclus heeft is er op voorbereid en markeer je de datum in de agenda of de kalender. Mini procomfort is ook ideaal als beginner en is zelfs genoeg voor de eerste keer. Vraag me af bij welk gewicht je niet meer ongesteld wordt. Heb gelezen dat dat 60 % van je normale gewicht hebt dat je het dan niet meer wordt . Het hangt er van af met welke snelheid je bent afgevallen. Als je jaren op het zelfde gewicht zit en hebt honger en verzadigingsproblematiek waarbij het eten moeilijk naar binnen gaat en het hel traag gaat het is alsof je het telkens moet herkauwen en honger heb je dan ook niet meer.
T.Huisman - Dinsdag 28 juni 2022 12:01
Als je hypochondrisch bent kun je maar beter geen tampons gebruiken want dan denk je al bij het minste of geringste dat je TSS verschijnselen hebt maar dat is niet vaak zo. Als je maar op tijd verwisselt na 8 uur en niet langer laat zitten..Vroeger in de zeventiger jaren 1975 kwam er een superabsorberende tampon op de markt en die heette Rely van de firma Proctor and Gambler en die bestond voornamelijk uit viscose en daar hebben meer mensen TSS van gekregen. Het zou zo absorberend zijn dat je zorgen er van zouden oplossen. Het merk Rely is uit de handel genomen en in 1981 bestond het merk niet meer. Tampons van dat merk hebben meerdere jonge vrouwen het leven gekost. Van O.B. heb ik nooit iets van gehoord. De materialen zijn onderzocht en getest en het heeft het oeko tex keurmerk van veilig en betrouwbaar. Ik heb wel eens gehoord dat iemand twee benen geamputeerd heeft gekregen door TSS en moest aan het infuus. Er zijn meer interviews afgenomen van jonge vrouwen die TSS hebben gekregen. Het komt zelden voor en TSS kan ook zonder tampongebruik voorkomen. . . .