Is haarverf wel veilig?

 

Een kleurspoeling gebruiken omdat je even iets anders met je haar wil doen, na 20 keer wassen is het eruit, dus als je het niks vindt is er geen man overboord - klinkt allemaal heel onschuldig. Toch zijn er meiden bij wie haarverf serieuze schade heeft aangebracht. Niet voor niets staat er op de verpakking van kleurspoelingen dat je er in een zeldzaam geval een allergische reactie van kunt krijgen.

Door 48 uur (twee dagen dus) van tevoren een spikkeltje haarverf (nog niet gemengd!) op een plek op je lichaam, bijvoorbeeld achter je oor, aan te brengen, kun je kijken of je er allergisch voor bent. Geen bultjes, rode plekken of geïrriteerde huid? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Is dat wel zo, dan kun je het best meteen even naar de dokter. Ik adviseer jullie wel om een huidtest te laten doen, want er zijn verschillende meiden bij wie een onschuldige poging om hun haren te kleuren heel anders heeft uitgepakt.

Zo werd Lois Queen in 2008 de L'Oréal Casting Crème Gloss in de kleur chocoladebruin gebruikt. Lois Queen, die in Engeland woont, was 13 jaar en wilde haar haar kleuren voor haar 14de verjaardag. Toen ze de spoeling had ingebracht, zwol haar gezicht op en moest ze met spoed naar het ziekenhuis gebracht worden. Tien dagen later was haar gezicht nog steeds opgezwollen. Ze had het product gekocht in een klein winkeltje vlakbij haar huis, dus dit was misschien ook niet heel betrouwbaar... Ze zei zelf dat ze de allergietest wel gedaan had.

foto

Een recent geval was Rachel Dowley, een 19-jarig meisje uit Engeland, die afgelopen oktober in het ziekenhuis moest worden opgenomen na een allergische reactie op haarverf van Garnier. De morgen na het verven werd ze wakker met een opgezwollen gezicht. Ook had ze brandblaren op haar gezicht. Drie weken na de zwelling heeft ze nog steeds littekens op haar gezicht. Garnier is heel geschokt door het verhaal en wil alles doen om het recht te trekken.

foto

Een ander voorbeeld komt uit 2009. De Engelse Zoe Vernon had haar huid namelijk verbrand door het haarkleurmiddel van het merk Boots. Ook haar gezicht zwol op en werd rood en daarna ontstonden er pijnlijke blaren. Ze lag drie dagen aan het infuus, omdat de zwelling haar ademhaling kon belemmeren.
Heftige voorbeelden, hè? Natuurlijk zijn deze voorbeelden heel zeldzaam!

Zie hier 3 celebs met heel bijzonder "geverfd" haar...  

Ik heb mijn haar zelf pas nog gekleurd met de spoeling van L'Oréal Casting Crème Gloss en alles verliep perfect. Van tevoren was ik wel een beetje bang, maar dit was nergens voor nodig.
Toch moet je wel oppassen met kleurspoeling. Ik zou ervoor zorgen dat je zeker weet dat het merk betrouwbaar is en ik zou zeker een allergietest doen!

Wat zijn jullie ervaringen met haarverf? Doen of niet?

Nascrift naar aanleiding van een reactie van het RIVM:

Klachten door cosmetische producten zoals haarverf kun je hier melden: https://www.cosmeticaklachten.nl

Om het aantal en de oorzaak van deze klachten te monitoren heeft het RIVM dit meldpunt ingesteld, in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Het meldpunt www.cosmeticaklachten.nl is onderdeel van een driejarig onderzoek.

Alle klachten, groot of klein, kunnen hier worden gemeld. Hoe meer mensen hun klachten melden, hoe meer inzicht we krijgen in de producten of ingrediënten die de klachten kunnen veroorzaken. En hoe beter we klachten op termijn mogelijk kunnen verminderen.

 

Gerelateerde blogposts

30
MRT
Ombre Hair
20

Reacties

Lotte - Zondag 30 januari 2011 11:24
Die laatste zijn volgens mij niet echt geverfd. Vooral die van katy ziet er nep uit.
Maar terug naar het onderwerp:
Ik ben nu vijftien en ik heb mijn haar al enorm vaak geverfd.
Ik denk al vanaf mijn 10e.
Rond mijn 12e verfde ik het minstens 2 tot 3 keer per maand.
Nu ook zoiets. Momenteel heb ik het zwart en dat moet goed bijgehouden worden anders krijg ik een lichtbruine uitgroei en dat ziet er niet uit. Ik heb echt nooit last gehad van enige irritatie e.d. Dus ik ga er gewoon mee door. Ik ben blij met zwart. Alles pas er bij. Bij bruin en blond heb je nog allemaal verschillende soorten. maar zwart is zwart. Dus alle haar accessoires passen erbij. Ik ben gek op "haarstukjes" en zwart is daar ideaal voor!
Misstory - Zondag 30 januari 2011 11:50
Ik verf mijn haar ook al vanaf mijn 12e.. Ben inmiddels 20 ;)
Nooit problemen mee gehad! Behalve dat 'n kleur 'n xtje niet goed uitpakte.. maar dat kwam dan door m'n kleur haar en niet door de verf. Gewoon altijd 'n goed, bekend merk nemen! Dan komt 't vast wel goed.. En inderdaad testen of je er tegen kan voordat je 't daadwerkelijk gebruikt ^___^

xx Misstory
S. - Zondag 30 januari 2011 12:31
Ik verf mijn haar sinds mijn 13de maar dat komt omdat ik zelf donkerbruin ben en in de zomer door de zon echt donkerblond wordt en dat past echt niet bij mijn huid en ik krijg ook nog eens lelijke uitgroei dus ik gooi er dan altijd maar verf in. Gelukkig nooit problemen gehad:)
menorah - Zondag 30 januari 2011 13:13
Voor mij ook noooooit meer...
Heb in 't begin van mijn tienertijd ook mijn haren regelmatig geverfd.. rood, paars, bruin,... tot die ene keer waarop mijn hele huid in brand stond en enkele dagen daarna mijn huid vervelde (not pretty ;).
Sindsdien is mijn hoofdhuid overgevoelig gebleven, heb ik een soort exceem en kan ik geen haarstylingsproducten of gewone shampoo meer gebruiken. Nu maar hopen dat ik nog lang niet grijs wordt :)
Een beetje oppassen is dus wel handig. Ook bij de kapper!
Kipje - Zondag 30 januari 2011 13:27
Ik verf mijn haar ontzettend vaak en bij mij is het juist handig van ik heb last van een soort gist waardoor mijn hoofdhuid naar de ***** gaat
en als ik het verf heb ik een halve maand nergens last van omdat mijn hoofdhuid dan weer een flinke opdoffer heeft gekregen
Wel is mijn echte haarkleur heel erg verandert door al het verfen
Lieselotte - Zondag 30 januari 2011 16:15
Ik verf m'n haar nu sinds een jaar, altijd donkerbruin. Zelf heb ik donkerblond haar maar dat vind ik lelijk haha. ;p

Maar ik heb gelukkig nooit problemen gehad met het verven van m'n haar! ^^
lovepeaceee - Zondag 30 januari 2011 17:12
Ik heb mijn haar 1 keer geverfd.
Bleek ook alergisch te zijn. Gelukkig niet zo'n heftig verhaal als hierboven te lezen is.
Kwam waarschijnlijk ook omdat er niet op mn hoofdhuid was geverfd en het alleen plukjes waren.
bij mij was mn hoofdhuid wel opgezwollen, kwam allemaal pus uit en het jeukte echt erg.
Kan je je voorstellen als ik heel mn haar geverfd had?
Inger - Zondag 30 januari 2011 18:01
Heb mijn haar vroeger tallozo malen geverfd, als vanaf mijn zevende.
NOOIT problemen gehad, ook niet met het over verven.
Nu alweer 2 jaar mijn eigen kleur, en ook die is precies hetzelfde als voorheen!

No problem, dus ik zeg als je het wilt:
DOEN!

x
laura - Zondag 30 januari 2011 22:21
een meisje uit me klas heeft het met de haarverf van L'Oreal gehad. heel haar gezicht was opgezwolle en ze was net een chineesje. ze moest zelfs haar ogen open houden om wat te kunnen zien. we doen ook de kappersopleiding en ze moet misschien nu stoppen want sins dien heeft ze ook alergische reacties als ze iemand anders verft
mimi - Maandag 31 januari 2011 03:50
ik verf mijn haar meestal 1a2 x in he jaar en het gaat gelukkig allemaal goed.
Meldpunt - Woensdag 2 februari 2011 09:24
Klachten door cosmetische producten zoals haarverf kun je hier melden: https://www.cosmeticaklachten.nl

Om het aantal en de oorzaak van deze klachten te monitoren heeft het RIVM dit meldpunt ingesteld, in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Het meldpunt www.cosmeticaklachten.nl is onderdeel van een driejarig onderzoek.

Alle klachten, groot of klein, kunnen hier worden gemeld. Hoe meer mensen hun klachten melden, hoe meer inzicht we krijgen in de producten of ingrediënten die de klachten kunnen veroorzaken. En hoe beter we klachten op termijn mogelijk kunnen verminderen.
petra - Zaterdag 19 maart 2011 13:57
Ook ik heb een zeer heftige reactie gehad op haarverf, de stof waar het in mijn geval om gaat heet paraphenilenediamine, agekort tot": ppd. Zit bijn a overal in, ook de merken die zogenaamd natuurlijk zeggen te zijn! Ik heb een anafylactische schock gehad, en ben voorgoed genezen!! Ik heb nu prachtig chapagnebruinzilver haar, puur natuur, hahahaah!
Chiara - Zondag 4 december 2011 23:14
Ik ben ook allergisch voor PPD. Heb een alternatief gevonden gelukkig> Colourwell. Dit is 100% natuurlijk en sinds dat ik het gebruik geen irritaties meer gehad. Mijn haren zien er bovendien gezonder uit.
Debby - Dinsdag 13 maart 2012 07:47
Ik koop al wat jaartjes garnier verf,helemaal goed en geen last..ook weet ik wat een allergie voor verf is,omdat mijn dochter vreselijk allergies is voor verf.Maar daar gaat dit verhaal niet over..ik koop dus altijd garnier,meestal bij het kruidvat ongeveer 12 euro,ik lipe van de week bij big bazar in den haag met de prijs van 4 euro.. Nou je weet niet wat je ziet het is om te huilen,gelijk naar de kapper gegaan waar ik even 80 euro kwijt was.
Schijnt oude troep te zijn!
Dus koop nooit je verf in zulke winkels

Marloes - Woensdag 29 augustus 2012 16:27
Ook voor mij was verven geen succes! Had al zo'n 10 jaar highlights (blond) en mn eigen haarkleur is donkerblond. Heb mn haar toen eerst zelf bruin geverfd, heel mooi, maar na een week was de helft er alweer uit (permanente verf!). Vervolgens nog 2 keer bij de kapper laten verven, inclusief voorbehandeling dat de verf goed pakt, maar het schiet voor geen meter op. Uitgroei zie je niet eens omdat de verf steeds vager wordt. Conclusie is dus dat mijn haar gewoon geen haarverf pakt. Ook heb ik na het verven heel veel last gehad van roos. Duss binnenkort weer gewoon highlights!
Julie - Zondag 16 september 2012 20:15
Hey, ik heb een vraagje, klopt het dat L'Oréal Casting Crème Gloss er na 28 wasbeurten uit is? Of desnoods iets langer, maar ik zou wel graag na een tijd mijn natuurlijke haarkleur terugwillen en ben bang dat je altijd wat van de kleurspoeling zal blijven zien.
danielle - Woensdag 26 september 2012 20:42
@ Julie: ja je was het er na 28 beurten er langzaam uit. De kleur zal na 20 wasbeurten telkens iets minder worden! :)
Nikki - Dinsdag 9 oktober 2012 19:45
Hee,

Ik heb al twee keer sublieme mousse gebruikt. Is geweldig!
Het probleem is dat dit veertien euro kost, dus wilde ik een goedkopere variant van kruidvat professional. Wilde ik dus net gaan doen, staat erop niet met geïrriteerde hoofdhuid doen. Nu heb ik dus al een week of wat last van een jeukende hoofdhuid en ik twijfel nu of ik wel moet verven.. Wat denken jullie?
Xxxxx
Mirte - Woensdag 17 oktober 2012 21:57
Heb ook last gehad van hoofdhuid irritatie van allerlei haarverven. Het werd alleen maar erger. Heb nu Colourwell ontdekt en heb nergens last meer van. Echt een aanrader en ben blij dat er geen chemische stoffen inzitten.
karel - Dinsdag 16 april 2013 18:05
ik wou het grijs weg en dacht een kleurtje kan geen kwaad.het het bij kapper laten verven omdat ik dacht dat dat veiliger was. maar neen, enorme allergie, heel aangezicht gezwollen en ogen rood en dik. hoofdhuid verbrand en vocht loopt er zo uit.bij dokter geweest en spuit gehad en 2 soorten medicatie. zijn nu 3 dagen verder en zie niets meer, ogen volledig dicht en rood. ik word nu liever grijs dan zo moeten rond te lopen met een gezicht van shrek of star wars. ik kan nu direct in film meespelen. hahaa
-- - Dinsdag 5 november 2013 20:35
De laatste dat zijn pruiken behalve die van rihanna
roby van den berg - Donderdag 17 april 2014 20:36
Ik ben bijna 16 jaar en wilde mijn lange haar iets donkerder verven
mijn moeder heeft het aangebracht en toen voelde ik het branden niet wetend
dat het een begin van een allergische reactie was
in de nacht ben ik uren wakker geweest van de jeuk en ik heb alleen maar uren lang
gekrabd op mijn hoofd en in mijn nek en achter mijn oren
S' morgens was mijn gezicht nek en voorhoofd opgezwollen dus meteen naar de dokter die schreef 1 tablet histamine per dag voor tegen de jeuk
de jeuk is iets minder maar de roodheid en zwellingen en exceemachtige bultjes en gezwollen klieren zijn nog steeds heftig en pijnlijk.......wat kan ik hieraan nog doen ?
Weet iemand iets ?
carlijn - Zondag 28 december 2014 22:04
Hallo allemaal,
Ik ben nooit allergisch geweest voor haarverf tot ik laats met het kruidvat merk verfde, enorme jeuk!! Echt niet normaal, na paar dagen trok het wel weg maar sindsdien last van roos. Vandaag me haar opnieuw geverfd..
Aan het begin had ik nergens last van, tot na een uurtje de jeuk begon. Ook begon me hoofdhuid op te zwellen. Na talloze keren me haar geverfd te hebben ben ik dus allergisch geworden.
DOE DUS ALTIJD EEN TEST, EN WEES NIET ZO EIGENWIJS ALS MIJ.
Marian - Woensdag 18 november 2015 09:07
Ik verf m'n haar al tientallen jaren
De laatste paar jaar doe ik m'n haar met poly palette van het kruitvat
Ging altyd goed tot de laatste x
Kreeg ik eczeem achter m'n oren en in m'n nek
Ik wist toen nog niet dat het miss daarvan kwam
Gister m'n haar weer geverfd en ik werd net wakker met een branderig gevoel achter een oor
Komt heel veel vocht uit....
Denk dus toch dat ik plotseling allergisch ben maar niet meer verven wil ik ook niet omdat ik het altyd robijn rood heb en grijs aan het worden ben
Welke verf kan ik het beste gaan gebruiken ?
Groetjes Marian
Jacqueline - Zondag 7 februari 2016 23:18
Ik verf mijn haar ook al jaren. Omdat het snel groeit verf ik het elke 3 weken. Ook ik ook gebruik al jaren Poly Palette. Vorige maand kreeg ik ineens overal jeuk op mijn hoofd toen het net aangebracht was. Vanavond toch maar weer geprobeerd en weer hetzelfde probleem. Na het uitspoelen en wassen had ik een soort van kloppend hoofd. Bedt eng. Heb nog wat in de kast staan maar ik gebruik het mooi niet meer. Nu ik bovenstaand bericht heb zien staan heb ik ook het idee dat ze iets in de samenstelling hebben veranderd.
Erna - Dinsdag 26 april 2016 17:17
Ik gebruik al jaren de haarkleuring van ColourWell, is echt een geweldig product. 100% natuurlijk en nergens last van.