Impulsieve acties met je uiterlijk

 

Toen het niet goed met mij ging, ik veel depressieve stemmingen had én veel rommelde met eten en mijn gewicht, wilde ik soms heel abrupt iets veranderen aan mijn uiterlijk. Ik dacht hierbij vrij weinig na over de gevolgen op de lange termijn van zo'n impulsieve actie. Het moest gewoon NU gebeuren en ik wist zeker dat ik er blij mee zou zijn. Bovendien, als ik er niet blij mee zou zijn, zou dat allemaal vast ook wel meevallen. Ik saboteerde mij gedachtes als het ware om ervoor te zorgen dat ik mijn zin kreeg. Ik moest en zou NU naar de kapper gaan en mijn haar kort laten knippen...

♥ Destructief
Ergens was dit, zonder dat ik me hier heel bewust van was, ook een vorm van destructief gedrag. Het was namelijk iets wat me op korte termijn voldoening gaf, maar uiteindelijk meestal helemaal niet goed voor me was. Mijn haar viel altijd tegen, het kostte veel geld en uiteindelijk voelde ik me na een tijdje vaak slechter dan ervoor.

piercing
bron foto

♥ Waarde hechten aan je uiterlijk
In de periode dat het niet goed met me ging hechtte ik weinig waarde aan mijn uiterlijk en mijn toekomst. Het kon me allemaal geen bal schelen. Ik had al zoveel verloren wat me dierbaar was, dat ik het idee had toch weinig meer te kunnen verliezen. Ik leefde nu, later interesseerde me nu niet. Ik was al blij als ik de dag een beetje goed doorkwam.

♥ Iemand anders willen zijn
Dingen impulsief en direct aan mijn uiterlijk veranderen deed ik in die tijd ook omdat ik niet blij was met mezelf. Ik wilde die persoon niet meer zijn. Ik wilde iemand anders zijn. Zo verfde ik van de ene op de andere dag mijn blonde haar donkerbruin. Het stond helemaal niet, want ik was veel te bleek, maar het kon me geen bal schelen. Ik wilde dat blonde meisje met al die mislukkingen niet meer zijn. Een aantal jaar later was ik ook dat meisje met het bruine haar zat en wilde ik het op een avond weer blond hebben. Ik gooide er een heel pakje sterke blondeer in en mijn haar werd fel oranje. Wat had ik nu weer gedaan?! Een paar dagen erna ging ik naar de kapper en liet ik mijn haar kortwieken. Misschien was ik dan een leuker persoon...

Haar knippen en verven
Misschien heb je net als ik van de ene op de andere dag de behoefte om je haar rigoureus te veranderen. Je hebt al jaren lang haar en wil het nu gewoon ineens helemaal kort. Of je wilt je haar in een totaal andere kleur laten verven, misschien wel in een volstrekt onnatuurlijke kleur zoals roze of blauw. Het kan natuurlijk best dat je hierbij gewoon een prima en leuke keuze maakt, maar als je niet goed in je vel zit raad ik je toch aan om even de tijd te nemen voordat je overgaat tot actie.

tatoeage
bron foto

Tatoeages
Ik heb zelf maar één keer een impulsief moment gehad waarop ik bijna een tatoeage liet zetten. Ik was samen met een ander meisje met wie ik in therapie zat naar een tattoo shop gegaan omdat zij graag een navelpiercing wilde hebben. Toen we hier waren ging ik wat rondkeken en bedacht ik me opeens dat ik misschien wel een bloemetje op mijn pols wilde hebben. Dat zou best leuk zijn, toch? Ik zei het tegen de man die er werkte en vroeg hoeveel het kostte. Ik ben zo blij dat hij toen doorvroeg en zei dat ik beter niet overhaast zo'n beslissing kon nemen en misschien nog even over na moest denken.

Laat nooit van de ene op de andere dag een tatoeage zetten. Denk hier minstens een paar maanden over na. Jouw smaak zal veranderen en iets wat je nu leuk vindt, vind je over vijf jaar misschien wel helemaal niet leuk meer. Hetgeen je op je lichaam laat zetten, staat er wel eeuwig of het nou nog je smaak is of niet. Vraag jezelf af of je over 10 jaar nog aan deze tijd, waarin het wellicht helemaal niet goed met je ging, terug wilt denken.

"Ik liep in de stad lang een tattoo shop en plotseling dacht ik: 'Why not?! Ik laat gewoon een tattoo zetten met mijn levens quote!' Ik had geen idee wat voor shop het was en hoe er werd gewerkt. Achteraf gezien is de tattoo helemaal niet mooi gezet. Hij ziet er wat slordig uit. Het lettertype vind ik inmiddels ook helemaal niet mooi meer en de quote past niet meer bij mijn huidige, veel positievere levenshouding. Ik had nooit zo impulsief een tatoeage moeten laten zetten" Lisette

paars haar
bron foto

Piercings
Over het laten zetten van een piercing heb ik eigenlijk nooit getwijfeld. Dit is iets wat gewoon niet zo bij me past. Ik zou ook niet weten waar ik een piercing zou laten zetten als ik er eentje moest zetten. Dan misschien maar bovenin mijn oor of in mijn neus. In de meeste gevallen groeit een piercing nadat je hem er weer uit hebt gehaald redelijk snel weer dicht. Toch zijn er ook plekken waar kleine littekens achter kunnen blijven, denk bijvoorbeeld aan een piercing in je kin. Als je dus niet goed hebt nagedacht over een piercing en deze impulsief hebt laten zetten, kan je achteraf best spijt krijgen door een blijvend litteken. Sandra heeft ervaring met het impulsief laten zetten van een piercing:

"In 2012 liet ik in een impulsieve bui een tongpiercing zetten. Ik zat niet goed in mijn vel en had vlak daarvoor iets vervelends meegemaakt waar ik niet over na wilde denken. Ineens had ik in mijn hoofd gehaald dat ik een piercing wilde. Ik zocht heel snel een piercing shop in Utrecht waar je zonder afspraak terecht kon en een dag later had ik een tongpiercing. Op dat moment vond ik het ontzettend gaaf. Ik had iets om me op te verheugen, op het moment zelf gaf het me een soort adrenaline kick en ik had het gevoel dat ik weer controle had over mijn leven en lichaam.

Ik bepaalde zelf wat ik ermee deed en dat voelde even heel goed. Ook de dagen erna was ik nog steeds trots op wat ik had gedaan, maar later zakte dat gevoel weer weg en kwam de drang naar een volgende kick alweer. Ik heb zelfs weleens nagedacht over een dubbele tongpiercing, maar na verloop van tijd realiseerde ik me dat het me niet ging om die piercings, maar om de drang naar afleiding, controle en misschien zelfs wel naar pijn." Sandra

Als je niet goed in je vel zit, laat dan nooit impulsief je haar extreem veranderen, een tatoeage of piercing zetten. De kans dat je hier achteraf spijt van krijgt is erg groot. Spreek met jezelf af dat je er minimaal nog twee weken over nadenkt én dat je het bespreekt met minstens drie mensen, waaronder 1 iemand van je familie. Denk altijd goed na over de lange termijn gevolgen.

Heb jij weleens impulsief iets aan je uiterlijk willen veranderen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Miekio - Zondag 25 oktober 2015 10:44
Ja, ik heb het wel gedaan. Altijd omdat ik iemand anders wilde zijn, of in ieder geval minder mezelf. En ook de gedachte van: als ik eenmaal ... heb, dan pas kan ik gelukkig/mooi/goed genoeg zijn. Hetzelfde als, als ik zoveel weeg, of deze kledingmaat heb, dan pas kan ik goed zijn.
2 tatoeages en een aantal keer naar de kapper voor een rigoreuze verandering.

Heb hetzelfde gehad met bijvoorbeeld kleding. Veel kleding kopen met geld dat ik eigenlijk niet kon missen. Maar dan had ik een nieuwe stijl ontdekt, en "als ik me zo ga kleden voel ik me vast heel anders".

Floor* - Zondag 25 oktober 2015 11:01
Herkenbaar! Ik heb dit heel erg gehad met mijn haar en mijn kledingstijl. Dat ik besloot dat ik er helemaal nieuw uit wilde zien, omdat ik me dan "beter" zou voelen.
Ellie-x - Zondag 25 oktober 2015 11:09
Herkenbaar!
Wilde ook vaak iets veranderen om me beter over mezelf te voelen en een soort afleiding te hebben. Meestal in periodes dat het afvallen niet lukte..
Ik heb t maar een paar keer gedaan en niet erg extreem.. gewoon haren knippen en/of verven.
priscillaaaaax - Zondag 25 oktober 2015 11:27
dit zet me toch wel aan het denken haha.
ik heb in de laatste 2 jaar 3 tattoo's laten zetten, 4 piercings en volgende week ga ik een pluk van mijn haar roze verven..
Maar eigenlijk was dit allemaal in een periode waarin het steeds meter met mij gaat.
Ik heb er allemaal best wel lang over nagedacht en bij bijna alles heb ik een hele tijd nagedacht of ik het echt wilde, behalve 1 piercing die heb ik er ook na een maand weer uit gehaald.
Bloempje - Zondag 25 oktober 2015 11:27
Ik heb mijn haar afgeknipt en paars geverfd, 2 piercings genomen en zou het liefst nog veel meer willen en draag vooral zwart kleding. Maar ik heb er geen spijt van, het is er bij mij ook langzaam ingeslopen. Eerst haar kort, toen een piercing, haar geverfd, tweede piercing, weer geverfd, enz. Ben er echt heel blij, het laat zien wie ik ben. Dus laat je ook niet tegen houden door dit bericht om piercings te nemen/haar te verven, nu kan het nog!
Ingrid - Zondag 25 oktober 2015 11:42
@bloempje
Herkenbaar, maar ik had er 3 jaar later echt wel spijt van, dus je advies om je niet tegen te laten houden is wat kort door de bocht. Het is heel belangrijk om er goed over na te denken, vooral over piercings en tatoeages waar je veelal iets aan overhoud.
Asyr Ser'Lar - Zondag 25 oktober 2015 11:46
Ik herken die behoefte om gewoon iets aan jezelf te veranderen heel erg. Ik heb het zelf ook impulsief gedaan en een tatoeage laten zetten op mijn schouder. Pas achteraf herkende ik dat ik het deed om mezelf te ontkennen, dat ik toen heel erg met mezelf in de knop zat.

Heb ik er spijt van? Ergens wel, omdat mijn redenen om het te nemen niet juist waren. Zal ik het weghalen? Nee, want het blijft een wijze les.

---
"The intellect is always fooled by the heart"
--=Duc de La Rouchefoucald=--
---
Burtonized - Zondag 25 oktober 2015 11:55
Ik heb de mazzel gehad dat ik veel van dat soort impulsieve dingen gewoonweg niet mocht of kon doen. Mijn lange haar zou ik nooit durven afknippen of verven en toen ik eenmaal in mijn hoofd kreeg dat ik toch weer wel een navelpiercing wilde, mocht ik hem pas als ik 18 was van mijn ouders. Zelf betalen kon ik niet, dus ik moest een jaar wachten. Toen wist ik wel zeker dat ik hem wilde en inmiddels ben ik er nog steeds superblij mee.
Zelfde heb ik nu met een tatoeage. Ik moet van mezelf eerst minstens een jaar wachten voordat ik überhaupt een shop in mag lopen, want ik ben nogal wispelturig erin, haha.
Roos_ - Zondag 25 oktober 2015 12:06
Wow, sinds afgelopen week echt héél herkenbaar. Zat de afgelopen tijd weer heel slecht in m'n vel en ben toen met een vriendinnetje naar de kapper gegaan en heb 25 cm van m'n haar laten knippen na altijd mooi lang haar te hebben gehad. Geen idee waar het vandaag kwam, maar het voelde ergens heel destructief. Deze blog geeft me echt inzicht want ik herken me heel erg in dingen. Vooral dat je eigenlijk niets meer te verliezen hebt: ik had het idee dat ik me niet slechter kon voelen dan dat ik me toen voelde dus dat het toch niet uitmaakte of het mooi zou zijn of niet. Ik vind het nu eigenlijk niet echt mooi maar het interesseert me echt vrij weinig. Toen ik nog mooi lang haar had en iedereen me er lief/schattig uit vond zien voelde ik me al doodongelukkig dus erger kon het toch niet worden.
Lisaaaaax_ - Zondag 25 oktober 2015 12:58
Dit artikel kon echt door mij geschreven zijn: tijdens mijn opname had ik blauw haar en ondertussen heb ik een neus piercing laten steken. Toch heb ik van geen van beide spijt. Dat blauwe haat is er nu niet meer, maar die piercing wel en die geeft me op een of andere manier meer zelfvertrouwen. Hopelijk kan ik dit binnen 5 jaar ook nog zeggen !
Ingrid - Zondag 25 oktober 2015 14:11
Heel herkenbaar ja, als ik terug kijk denk ik ook echt, hoe kon dat nou? Mijn lichte haar opeens pikzwart verven, een cosmetische ingreep die ik achteraf gezien niet eens nodig had........ piercings, dat soort dingen. Het leek allemaal gewoon, spannend en fun! Nu weet ik dat het impulsief, destructief was, zonder nadenken over gevolgen, zonder weten wil ik dit echt?
Gelukkig heb ik nu veel meer rust en acceptatie.
melissa - Zondag 25 oktober 2015 14:38
ik heb afgelopen jaar 5 piercings gezet. mijn haar paar keer geverft en uiteindelijk geblondeerd, Mijn kledingstijl best erg veranderd van naar mode popje naar gothic/metal en Ik ben er nog steeds super blij mee. Dit is voor mij geen fase of een impulsieve actie. Ik heb eindelijk mezelf gevonden. juist door al die dingen die ik heb meegemaakt ben ik dichterbij mezelf gekomen. Ik vond namelijk deze stijl al fantastisch ik was er veel mee bezig alleen deed ik er juist nog niks mee omdat ik niet lekker in mijn vel zat. Dus voor mij werkt het juist tegenovergestelde.
Romy19 - Zondag 25 oktober 2015 14:48
Wow, dat van blond naar bruin met een te lichte huidskleur... Ik had het bijna gedaan, uit een pakje, maar de verkoopster van de drogist zei dat het doodzonde zou zijn omdat mijn eigen haarkleur 'zo mooi' was. Ze heeft me tegengehouden daarmee en bij nader inzien ben ik daar heel blij mee!
Aniek - Zondag 25 oktober 2015 15:07
Een tatoeage is nog het stomste wat je kan doen, aangezien het niet/moeilijk is terug te draaien.
Ik heb ook nog 2 kleine littekens van piercings in mijn gezicht, valt niet echt op maar baal er toch wel van.
Je haarkleur veranderen heb ik ook gedaan, duurde 2 jaar voor het enigszins was uitgegroeid.
Iris - Zondag 25 oktober 2015 16:54
Heb veel m'n haar geverfd. Nu het beter met me gaat verf ik het eigenlijk nooit meer.
Maanmeisje - Zondag 25 oktober 2015 17:40
Hier herken ik zeker wat in.
yoyootje - Zondag 25 oktober 2015 18:06
Heel herkenbaar...
Ik was altijd extreem van het wisselen, dan weer kort haar, dan weer lang laten groeien, alle kleuren van de regenboog erin, of toch weer zwart.
Piercing iets minder impulsief, maar toch ook wel gewoon gedaan zonder er al teveel over na te denken.

En ja, met m'n piercing ben ik nog steeds blij, vind het bij mij passen, net als m'n gekleurde haren.
Maar het is wel een stuk minder extreem. Het is voor mij niet meer de manier om te zeggen dat het niet goed met me gaat. Het is nu vooral iets wat gewoon bij mij hoort en past.
Yesterday - Zondag 25 oktober 2015 18:43
Oh jee.. Ik heb mijn haar letterlijk elke kleur van de regenboog gehad.. Er is geen kleur die ik niet minstens 1 keer heb gehad. Tattoos die ik zelf had gezet omdat ik er per see nú een moest.. Piercings die ik zelf zette. Oei. Nooit over nagedacht.

Ben er even stil van...
sabine - Zondag 25 oktober 2015 19:27
Ik liet mijn haren steeds extreem kort knippen.Nu ben ik gezegend met lang haar.Er mogen alleen dode puntjes vanaf.Ik vind het mooier.
*** - Zondag 25 oktober 2015 19:39
Mijn haar kort geknipt en rood geverfd. Wat op zich niet zo slecht was. Kleurenshampoo was zo één die er uit ging na een aantal weken en mijn haar was mooi en veeeeel gezonder nadien. Al ben ik nu stiekem toch heel blij dat ik mijn lange haar terug heb. Verder ben ik niet zo van het impulsieve type want eigenlijk was hier zelfs over nagedacht.
Star* - Maandag 26 oktober 2015 10:20
Goede blog en goede tip!
Herken het zelf ook wel en het is idd beter dan even te wachten tot je goed in je vel zit :)
priscillaaaaax - Maandag 26 oktober 2015 12:34
Wel heb ik ooit mijn haar afgeknipt, omdat ik dacht m'n haar eraf en dan ga ik van m'n eetstoornis afkomen, het werd alleen maar erger en ik had er ook nog eens spijt van. De dingen die ik hierboven heb beschreven heb ik echter geen spijt van
Alice in Wonderland - Maandag 26 oktober 2015 16:31
Niet alleen gewild, ik heb het ook gedaan.
Ik was mezelf helemaal zat en besloot dat ik mijn haar blauw wilde hebben. Zo gedacht, zo gedaan. Het viel echter zeer in de smaak op school en zelf was ik er ook helemaal weg van. Nadat ik het had gedaan kreeg ik veel reacties van meiden (en zelfs van twee jongens) dat zij ook graag hun haar wilden verven al heel lang maar het nooit durfden en dat ze het stoer vonden. Na een paar maanden was ik het wel weer zat en werd het weer bruin zoals het was ervoor (speciale shampoo waardoor het semi-permanente blauw eruit ging). Het was echt een goede beslissing want ik had (en heb) altijd de neiging gehad om me te verstoppen en zo min mogelijk op te vallen, maar dat gaat vrij moeilijk met blauw haar, haha :)
Ik heb er nooit echt spijt van gehad maar ik weet niet of ik het ooit nog eens zou doen xD
N. - Woensdag 28 oktober 2015 08:36
Ja ik heb piercings en zou heel graag een tattoo willen! Niet omdat ik anders wil zijn, het past gewoon bij mij :)
nola - Donderdag 29 oktober 2015 09:43
ik heb in een impulsieve actie haarverf gekocht. Ik ben blond maar wil naar bruin gewoon een keer wat anders. Nu ik dit gelezen heb twijfel ik of ik het wel wil doen ik zit er wel lang mee in mijn hoofd. Zou ik het nu wel doen of niet wie kan mij helpen ?!
sammi - Vrijdag 30 oktober 2015 19:47
ik wist niet dat dit een "ding" was! Ik heb bijna altijd dat ik iets wil veranderen, mijn haar knippen, verven, kledingstijl enorm omgooien, tattoo laten zetten etc.
Bij mij komt het nooit zo ver dat ik het echt doe, het blijft alleen bij alle details en informatie opzoeken op internet en bedenken hoe ik eruit zou kunnen zien...
Ik durf gewoonweg niks te veranderen terwijl ik het wel zo graag zou willen, maar enig ander moment wil ik het ook weer niet!