Ik wil geen borsten

 

Borsten. Veel vrouwen zijn er niet zo tevreden over. De een wilde dat ze groter waren, de ander kleiner. Sommige vrouwen laten ze graag zien in mooie tops met een uitgesneden hals en andere verbergen ze liever of wensen zelfs dat ze er niet waren. Ben jij iemand die het lastig vindt dat je borsten hebt en had je ze liever niet, dan is dat heel onprettig. In deze blog zal ik het hebben over verschillende redenen waarom je het moeilijk kunt vinden dat je borsten hebt en waarom je het daarom misschien niet leuk vond dat ze in je pubertijd begonnen te groeien.

Bang om ouder te worden
Sommige vrouwen of jonge meiden hebben moeite met volwassen worden. De angst voor verandering, confrontatie met jezelf of de verantwoordelijkheden en faalangst daarover kan daarvan de oorzaak zijn. Wanneer je borsten hebt, krijg je misschien het idee dat je volwassen aan het worden bent. Omdat je het eng vindt om volwassen te worden, kan het krijgen van deze vrouwelijke vormen heel lastig voor je zijn.

borsten
Bron

Angst om aantrekkelijk en vrouwelijk te zijn
Het kan ook zo zijn dat je het juist lastig vindt om ‘sexy' gevonden te worden. Je krijgt aandacht van mannen en zult wat meer op gaan letten wat je aantrekt als je naar het strand gaat of een laag uitgesneden topje draagt. Heb je in het verleden een nare ervaring opgedaan rondom seks, mannen of ben je misbruikt dan kan jouw angst om aantrekkelijk of vrouwelijk te zijn ook daar vandaan komen. Je wilt je dan liever verbergen, zodat niemand je opmerkt en zeker niemand je sexy vindt. Dat maakt je bang en dus vind je het hebben van borsten heel beangstigend.

Lees ook eens: Bang om vrouwelijk te zijn

Accociëren met aankomen of dik voelen
Aankomen houdt vaak ook in dat je borsten wat groter worden. Heb je al lange tijd een eetstoornis waarbij ondergewicht een onderdeel is, dan kan het krijgen van borsten best wel eng zijn. Je hebt het gevoel dat je dan aankomt. Borsten en andere ronde lichaamsvormen associeer jij misschien met dik zijn, zelfs ook al ben je dan helemaal niet. De ronde vormen zoals heupen, borsten, taille of een klein buikje maken een vrouw vaak juist ‘vrouwelijk', maar maken jou misschien juist bang voor controleverlies over je gewicht.

Geen vrouw willen zijn
Niet iedereen voelt zich altijd op en top vrouw. Als je worstelt met wie jij bent, kun je misschien even in de war zijn of er eigenlijk al zeker van zijn dat je je meer man of vrouw voelt. Meiden die te maken hebben met twijfels over hun gender of dit willen veranderen, kunnen een hekel krijgen aan hun borsten. Ze willen deze liever niet hebben, omdat het niet bij hen past. Maar ook wanneer je gewoon een vrouw bent die zich wat jongensachtiger voelt, terwijl je je niet helemaal een jongen voelt, kun je moeite hebben met deze vrouwelijke vormen.

girl
Bron

Er zijn dus heel wat redenen waarom je moeite kunt hebben met het krijgen of hebben van borsten. Niet alleen om hoe groot of klein ze zijn. Heb je te maken met een van de bovenstaande angsten of problemen, dan is dat natuurlijk onwijs rot. Je kunt jezelf niet accepteren en dat kan heel wat problemen veroorzaken, zoals rommelen met je gewicht, eten, zelfbeschadiging, isoleren of onzekerheid.

Mocht jij nou iemand zijn die zich hierin herkend, voel je dan vooral niet raar. Het is niet gek dat je dit hebt, er zijn meer mensen die hiermee rondlopen en als we er allemaal onze mond over houden, kom je daar nooit achter. Je mag erover praten, met je vriendinnen, ouders, psycholoog of met een fijne mentor op school. Worstelen met je lichaamsbeeld heeft soms meer invloed op je leven dan je denkt. Het is natuurlijk ‘maar' uiterlijk, maar dit kan grote invloed hebben op jouw innerlijk.

Wanneer de haat naar jouw borsten te maken heeft met gender-problematiek of een trauma rondom seksueel misbruik, kan het goed zijn om hier professionele hulp bij te zoeken, zoals gesprekken met een psycholoog via je huisarts. Durf je dit niet te bespreken, bel je huisarts dan eerst op, schrijf een brief of neem een vriendin mee om alles te bespreken.

Zelf kun je ook stapjes zetten om een betere band op te bouwen met bepaalde lichaamsdelen die je lastig vindt, zoals heupen, je buik of je borsten. Bijvoorbeeld door leuke lingerie te kopen, kledingadvies te vragen of oefeningen te doen die helpen bij lichaamsacceptatie. Zo kun je proberen in de spiegel te kijken of je borsten aan te raken. Jezelf in te smeren met bodylotion. Juist om er vrede mee te sluiten en ze niet te negeren. Ze horen bij je, of je ze nu mooi vindt of niet. Wanneer je ze uitscheldt en negeert, blijf je je er aan storen en moeite mee hebben. Probeer stap voor stap echt contact te maken met je lichaam, ook met je borsten.

Wees lief voor jezelf, ook als je niet alle lichaamsdelen aan jouw lichaam perfect en mooi vindt. Maar accepteer hoe en wie jij bent. Je verdient het om lekker in je vel te zitten.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lost girl - Vrijdag 15 april 2016 11:15
Ik zou mijn borsten inderdaad kleiner willen hebben. Vooral zodat ik meer een meisjeslichaam krijg. Met mijn F cup voel ik me zo gigantisch vrouw, en dat strookt niet met de leeftijd in mijn hoofd.
elisa - Vrijdag 15 april 2016 11:17
Ik heb C, D en voel me enorm vies en dik. Ik wil ze niet. Dacht dat het raar was. Ik ben 18. Nu lees ik dat het ook met mijn eetstoornis te maken heeft
Anoniem - Vrijdag 15 april 2016 11:25
Fijn dat je dit artikel schrijft Nouska. Ik dacht dat ik de enige was. Ik haat mijn borsten en vrouw zijn. Niet altijd, maar vooral op momenten dat het niet goed gaat. Dan zou ik willen dat ik geen borsten en geen baarmoeder had. En vanuit destructieve gedachten gaat dit nog een stukje verder. Ik wil geen man zijn en zover ik weet ook geen trauma. Dus ik snap het ook niet zo goed. Ik hoop binnenkort weer in behandeling te gaan, dit moet ik ook misschien aan het lijstje toevoegen met de dingen waar ik over moet gaan praten.
damagedbutterfly - Vrijdag 15 april 2016 11:39
ik heb heel lang mijn borsten erg gehaten en nu nog steeds wel maar minder, me moeder zegt dat ik cup a heb. Maar ik vind ze nog steeds wel erg groot. Liefst wou ik gwn helemaal plat zijn als een plank. Ik ben heel jongensachtig en als ik mocht kiezen draag ik gwn vaker jongenskleren dan meisjeskleren. Ik vind normale meiden kleren ook wel leuk enzoo maar jongens ook. Ik snap niet waarom dat gwn niet mag :/ me moeder wil het liever niet want ze wil niet dat ik gepest gaa worden wat begrijpelijk is hoor maar nog steeds :(
Ellie-x - Vrijdag 15 april 2016 13:53
Herken het wel. Ik associeer het met dik zijn, omdat je borsten ook meegroeien met de rest van je lichaam. Natuurlijk ben je niet meteen dik met grotere borsten, maar ik heb zelf wel overgewicht en vind m'n borsten misschien nog wel het ergst.
L - Vrijdag 15 april 2016 15:06
Ik zou ook liever kleinere borsten hebben. Maar ik heb meer moeite met andere delen van mijn lijf. En ik heb ook vriendinnen die ontevreden zijn met hun kleine borsten. Er is altijd wel wat ;)

P.S. de puberteit is wel een bepaalde "tijd" haha, maar het is toch echt puberteit en niet pubertijd.
dees - Vrijdag 15 april 2016 16:33
had ik vroeger ook in mijn eetstoornis periode.
Ik vond dat een teken dat ik dik zou zijn. Daarom wilde ik zo plat mogelijk blijven.
Gelukkig denk ik daar nu anders over.
Le Penseur - Vrijdag 15 april 2016 18:15
Ik vond ze in mijn eetstoornistijd juist te klein. Zelfs cup AA was toen vaak nog te groot...
Nu ik een gezond gewicht heb, heb ik een kleine cup B en daar ben ik tevreden mee.
B - Vrijdag 15 april 2016 18:54
Ik heb cup D en heb lange lange tijd kleinere gedragen.. Weet niet waarom. Maar toen zei me zus dat k groter moet en toen dacht k oh oke tof enzo .. Maar toen k misbruikt werd denk k nu alleen maar 'k wil dit niet meer' niet dat k het haat. K verberg alles altijd.. Maar t word al snel als 'lokkend' gezien.
Anoniem - Vrijdag 15 april 2016 19:06
Sommige dingen zijn zo herkenbaar, ik heb er nu nog steeds enorm veel moeite mee.
Yesterday - Zaterdag 16 april 2016 16:39
Doordat bij mij mijn eetstoornis heel vroeg begon, zijn mijn borsten nooit volledig ontwikkeld. Het ziet eruit alsof ze net zijn begonnen met groeien, dus niet eens een vorm erin. Ik vind ze afschuwelijk lelijk en ik voel me vaak gewoon een jongen. Alleen plastisch chirurgie zou een optie zijn.. Maar mijn vriend (en ik denk met hem vele anderen) wilt ook weer geen plastic vriendin. Ik heb zoveel gehuild hierom, ik ben inmiddels 22 en het komt gewoon niet meer goed, al zou ik heel veel aankomen, dan nog niet.
bellefleur - Zondag 17 april 2016 10:06
Ik heb altijd graag borsten gewild, vond ze net als le penseur te klein. Nu groeien ze weer, wanneer ik soms weer wil afvallen en het te snel gaat voor mijn gevoel denk ik daaraan. Als ik nu stop stopt het groeien ook..

@ Yesterday. Het hoeft er niet plastic uit te zien. Ga voor wat je zelf wil, of dat nou wel of geen vergroting is. Wanneer je er goed over hebt nagedacht en het toch doet ben je misschien wel veel zelfverzekerder. En is dat niet veel mooier? Een vriendin met borsten die niet van de natuur zijn en die wel blij is met zichzelf, in plaats van een zonder plastic die daar last van heeft buiten een eetstoornis om.
Lisa - Dinsdag 19 april 2016 10:52
Ik heb cup c en ben 14tien ik vindt ze te groot zou veel liever kleinere hebben ben soms bang dat ik over een jaar of zo echt hele grote zou hebben
Elijahne-Elisenna-Effenally-Eddianna Vurstendominent vom Halterneurendӓhlenstrussel - Dinsdag 7 juni 2016 22:36
Ik heb cup F en ik ben pas 14!!! Zowat alle jongens willen met me, en een paar willen het zelfs met me doen. Ik vind het echt niet fijn. Ik wil er van af komen kan iemand helpen?
Groetjes...
anoniem - Donderdag 1 december 2016 21:38
Ik ben 15 en heb cup B, maar het liefst wil ik geen borsten, niet dat ik geen meisje wil zijn, ik wil gewoon geen borsten, ik voel me er altijd heel oncomfortabel bij en ze zijn heel onpraktisch. Ook heb ik het gevoel dat sinds ik borsten heb mensen mij minder serieus nemen.
Iemand tips?
Just a girl - Zondag 25 november 2018 08:30
Ik snap je helemaal ik ben 16 en ik heb c cup maar het lieftst zou ik ook geen borsten hebbe dat wilt niet zegge da ik geen meisje wil zijn maar ik vind borsten gwn wat iiritant dus zou ook gwn liever plat zijn zonder borsten
Groetjes
Lattecaramelletje - Maandag 11 december 2017 18:28
❤️❤️
Lara - Dinsdag 11 september 2018 22:25
Ik wil ook geen borden ben pas 13 en heb nu al een hekel eraan
Ik wil graag een jongen zijn ik hou van voetballen enzo iemand top
Just a girl - Zondag 25 november 2018 08:32
Je kunt als je echt een jonge wilt zijn een borstbinder aan doen dan zie je niet dat je borste heb
And just be yourself
Groetjes
Kyara - Dinsdag 18 september 2018 16:47
Ik wil geen borsten ik vind ze kus ik ben 13 en heb cub
Aa en ik haag ze nu al iemand tips
Sigo - Zondag 13 januari 2019 02:45
Ik ben 52. En ik heb een hekel aan mijn borsten, cup E. Ik heb er al een hekel aan sinds ik ze heb sinds ik 14 ben. Nu, eindelijk, denk ik erover na om ze weg te laten halen. Maar dan ook helemaal. Ik wil plat zijn. Als ik jullie, jonge meiden, lees... Doe het maar nu, voordat je je 35 jaar lang kapot schaamt en ongelukkig voelt.
Voor mij is het de tijd... nu pas.
Anoniem - Dinsdag 23 april 2019 05:34
Ik wil heel graag van mijn borsten af omdat ik me èn er te dik bij voel èn kwa gender voel ik me toch echt allebij tegelijk maar ik heb een vriend en hij is dat wel bisexueel maar hij valt meer op het vrouwelijke lichaam en hij zegt steeds dat het oké is dat ik ze weg zou laten halen omdat hij zegt dat het mijn lichaam is en niet het zijne maar toch wil ik niet het gevoel hebben dat ik hem iets te kort kom
Gisteren had ik hem namelijk gevraagd om heel eerlijk te zijn in zijn mening over waar hij op valt en na een hele tijd te zeggen ( maar het is jou lichaam ik wil niet dat je jezelf tegenhoudt àls ik zou zeggen dat ik op borsten val ) heb ik toch zijn èchte mening gekregen en ik speel die zin in mijn hoofd nu de hele tijd af ( hij zit op de bank en ik zit op de grond voor hem en hou zijn gezicht in mijn handen en hij zegt : ik val op meiden met een gebroken stem) maar ik zeg tegen mijn vriend dat ik blij ben dat hij zijn eerlijke mening heeft gegeven. Mijn vriend voelt zich nu heel rot omdat hij zijn eerlijke mening hierover gegeven heeft , en ik heb de gedachten om mijn borsten te houden zodat ik mijn vriend niet op scheep met iets waar hij niet fysiek op valt ( ookal zegt mijn vriend dat ìk die beslissing om mezelf net dat beetje fijner in mijn vel te laten voelen en daarmee misschien ook een goede stap zet om uit mijn depressie te komen, niet aan zijn mening moet koppelen )
Anoniem - Dinsdag 23 april 2019 05:50
En dan komt er ook nog bij dat ik veel meegemaakt heb van enge leraren die de kinderen met borsten in een appart groepje zet en ze jumpingjacks laat doen of de handstand omdat we zo'n losse truitjes hebben gekregen van school om in te gymmen dat ze naar boven glijden waneer we een handstand doen. Of bijvoorbeeld dat de kinderen zonder borsten gewoon samen gezet worden in een aparte kleedlokaal en de kinderen met borsten ook in een aparte kleedlokaal en dat de meester gewoon naar binnen komt en dat met een erectie blijft staan en kijken ( laat ik het zo zeggen die man heeft nog nooit een slappe gehad rondom meiden van 12/13 met borsten)
Ik ben gelukkig wel van die school af gegaan maar ik heb dat deel van mijn herinneringen weer terug en dat was geen fijne ervaring
Ik maak ook wel vaker mee dat in de drukte er mensen zijn die de mogelijkheid nemen om mijn borsten vast te pakken erin te knijpen en dat gauw weglopen ,en ik ben een keer bijna uitgekleed geweest door twee jongens die het nodig vonden om me ongewenst aan te raken
Ik heb die dingen aan gegeven bijna mijn psychiater en ik krijg daar een aparte behandeling voor en mijn vriend zegt ook dat hij niks wilt doen dat ik niet fijn vind en dus altijd toestemming vraagt voor hij me ook maar een gewone knuffel geeft maar ik denk niet dat de haat van mijn borsten daardoor minder wordt
Juliëtte - Zaterdag 11 juni 2022 13:50
Ik ben 13 en heb cup C en ik haat borsten zo erg ze maken me oncomfortabel en m'n familie die zegt bijvoorbeeld van: je bent echt een dame!! Maar ik haat het zo zo zo erg als ze dat zeggen of als ze überhaupt iets over mijn lichaam zeggen mijn zus vond me ook raar dat ik een keer geen bh droeg toen ik ziek was maar ik ben letterlijk 13 laat me alsjeblieft met rust😭