Ik sta lelijk op de foto

 

Af en toe word ik getagd in een foto op sociale media. Bijvoorbeeld van een verjaardag of een leuke dag op het strand. Ik zoom in op de foto tot ik alleen mezelf enorm op m'n beeldscherm zie staan en speur naar alles wat ik niet mooi vind. Ik houd mijn hoofd zo dat je net een onderkin ziet en mijn bovenarm lijkt enorm vanuit deze hoek! Snel verwijder ik m'n tag van de foto, maar ik blijf een vervelend gevoel houden. In plaats van de foto te zien als een leuke herinnering aan een fijne dag zie ik alleen mezelf en mijn imperfecties...

Zo heb ik bijvoorbeeld veel foto's waar ik op sta terwijl ik basgitaar speel. Ik sta dan op een podium en kijk naar beneden om de noten op mijn basgitaar te zien. Als de foto dan vanuit het publiek gemaakt wordt, die ook nog eens anderhalve meter lager staan dan jij zelf, kan je je voorstellen dat dat niet de meest flateuze hoek is. Elke keer na een optreden zat ik nerveus m'n facebook te refreshen tot de foto's online kwamen en ik alle tags kon verwijderen waar mijn onderkin zichtbaar was, je zo m'n neusgaten in keek of ik wel een heel moeilijk gezicht trok in mijn concentratie. Ondertussen heb ik dit steeds meer kunnen loslaten. Ik sta nou eenmaal niet altijd even mooi op de foto en daar kan ik mee leven. Ik ben tenslotte bezig met spelen, waar ik onwijs veel plezier aan beleef en kan dan niet ook nog eens de hele tijd een perfecte pose aan nemen. Welke acties en gedachtes kunnen helpen als je het gevoel hebt dat je dik of lelijk op een foto staat?

basgitaarFoto door Hans J. Kok 

Anderen zien dat niet zo
Misschien zie jij wel alleen maar een onderkin of een dikke bovenarm, iemand anders is daar bij jou helemaal niet mee bezig. Die kijkt naar het totaalplaatje. Probeer bij jezelf na te gaan hoe vaak jij bij iemand anders hebt gedacht dat ze echt heel stom op de foto stonden en hoeveel tijd je daar aan hebt besteed. Waarschijnlijk niet zo vaak en niet zo veel. Wanneer je dat wel een keertje dacht, vond je die persoon dan ook meteen een minder mens? Of dacht je gewoon "Een beetje gekke foto, maar zo ziet hij of ze er niet altijd uit. Het is gewoon een ongelukkige hoek. Dat hebben we allemaal wel eens." Anderen zien jou veel vaker en in een veel breder perspectief dan alleen in een bepaalde foto.

Meer dan een foto
In het bovenstaande kopje zei ik het al een beetje. Je bent veel meer dan alleen een foto. Een foto is slechts een momentopname vanuit een bepaalde hoek. Mensen die jou kennen waarderen jou niet om hoe je op een enkele foto staat, maar om wie jij helemaal bent als persoon. Je bent mooi van buiten, maar ook van binnen. Een tijd terug plaatste Laura een artikel over 'Wat vrouwen zien in hun foto' waar een kunstenares vrouwen fotografeerde en ze onder hun portret op liet schrijven wat ze op de foto zagen. Hier in wordt heel mooi weergegeven dat je niet slechts een plaatje bent, maar een mens van vlees en bloed met karakter en een eigen verhaal. Dat je geniet van dingen, soms onzeker bent, vecht waar je voor staat en met vallen en opstaan door het leven gaat.  

Geniet van het moment
Natuurlijk is het leuk om een mooie foto te hebben wanneer je een herinnering aan een leuke gelegenheid wilt, maar wanneer je foto na foto maakt en het steeds niet goed genoeg is, is het misschien tijd om het los te laten. Ga na of je niet zo druk bezig bent met het maken van de perfecte foto dat je helemaal vergeet te genieten van de gelegenheid. Het ging in de eerste instantie natuurlijk om de leuke herinnering. Dus stop je camera weg, haal even diep adem, ga verder met je dag en geniet van het moment.

selfie

Foto door Ellen de Vos

Doorgaan met je leven
We staan allemaal wel eens niet zo mooi op een foto en niemand vind dat echt leuk. In dat geval is het helemaal niet erg om de foto of tag van Facebook (of ergens anders) te verwijderen. Als je een foto niet leuk vind, verwijder heb en ga verder met je leven. Het heeft geen zin je er nog verder druk om te maken, gebeurt is gebeurt. De meeste foto's raken toch wel verloren tussen de vele posts op sociale media. Zoek de foto niet steeds op om er weer opnieuw naar te gaan kijken. Het kan helpen om iets leuks te gaan doen en even van je computer of telefoon weg te stappen.

Deze punten hebben mij goed geholpen niet zo obsessief met foto's van mezelf bezig te zijn en meer te kunnen genieten van de momenten waarop de foto's gemaakt werden. Ik hoop dat je er iets aan hebt en ze ook iets voor jou kunnen betekenen.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Odette - Maandag 10 juli 2017 10:37
Herkenbaar met die tags... goede blog! Bij anderen ben je inderdaad helemaal niet zo bezig met hoe ze op de foto staan.
LeRose - Maandag 10 juli 2017 12:45
Vrienden van me vinden die foto's dan grappig en laten ze dan aan wie dan ook zien.
Puur omdat ze het grappig vinden niet omdat het wat zegt over mij.
Alleen ik vind het echt totáál niet fijn. Die vakantie stond ik toevallig iedere keer er stom op waardoor ik telkens geen goede houding meer durfde te geven waardoor ze steeds erger werden
Miekio - Maandag 10 juli 2017 14:28
Herkenbaar! Maar ik vind het dan ook niet nodig om mijn facebook ongevraagd op fb te zien, met of zonder tag. Ik heb zelf geen facebook meer, maar als je ergens op een feestje of wat dan ook bent sta je ineens op insta of fb, en ik vind dat niet leuk. Vinden jullie dat je zoiets moet leren accepteren? Ik weeet het eigenlijk niet. Laatst google ik mijn naam en ik kwam ook direct op iemand die zijn fb prifiel openbaar heeft, en de bootreis van twee dagen terug fotos had gedeeld waar ook mijn hele naam bij stond. Ik heb meteen gebeld dat het weg moest.
Ben benieuwd wat jullie vinden, ik vind het best lastig zo tegenwoordig met social media.
Miekio - Maandag 10 juli 2017 16:46
"Maar ik vind her dan ook niet nodig om mijn foto's ongevraagd op facebook te zien" bedoelde ik
Lietie - Maandag 10 juli 2017 15:55
@miekio, ik ben het helemaal met je eens dat dat echt irritant is. Ik vind principieel geziem eigenlijk niet dat je dat maar moet accepteren, maar vanuit praktisch oogpunt wel heel lastig allemaal want de meeste mensen gooien zomaar alles op het net zonder ergens over te denken wat dat betreft. Ik zou overigens ook gevraagd hebben de foto of iig jouw naam erbij te verwijderen!
Black Tiger - Maandag 10 juli 2017 15:58
heel herkenbaar...
M. - Maandag 10 juli 2017 16:49
Vaak schrik ik van mezelf als ik me op foto's zie. Dan denk ik "omg, ik ben nog lelijker dan dat ik dacht". Daarbij komt ook nog dat Ik totaal niet fotogeniek ben. Meestal ben ik 'die ene' die met ogen dicht op de foto staat.
A. - Dinsdag 11 juli 2017 11:28
Ik wil nooit op de foto,zo wie zo niet.

Volgens mij is dat met de foto's net zoiets als met het horen van je eigen stem.
Je hebt een ander beeld van jezelf dan mensen die jou de hele tijd zien(en horen).

britneyangel - Vrijdag 14 juli 2017 09:40
ik vind dat ik ook vaak niet mooi op een foto sta,ik heb vaker dat ik het niet mooi vind dan wel
a girl - Woensdag 18 oktober 2017 11:03
Ik vind die foto's juist super gaaf van jou Irene!

Als ik het verhaal niet had gelezen zou ik absoluut niet hebben gedacht dat je zelf vind dat je er niet mooi op staat.

Je staat er juist super mooi op. Stralend, vrolijk en vol leven